Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Comenia script

10. 02. 2010
5
59
7924
Autor
aleš-novák

V televizi i na internetu se objevily zmínky o novém fontu psacího písma.

Jmenuje se Comenia script a proti "klasickému" psacímu písmu je méně

spojité a více podobné tiskacímu písmu.

Ministerstvo školství testuje výuku na vybraných školách. 

Tak  mě napadlo: umí ještě někdo v dospělosti psát klasickým psacím písmem?

  

  

o písmu Comenia script víc na http://www.lencova.eu/

 

 


59 názorů

jejdavilda
10. 03. 2010
Dát tip
no jo Babán nikde

Antik
01. 03. 2010
Dát tip
Sure, look here.

Asi bych si na to vzpomněl, ale Comenia se mi líbí podstatně víc než klasické psací písmo...

Prosecký
22. 02. 2010
Dát tip
Píšu klasickým psacím vzor 1969 s některými individuálními úpravami. nejnezvyklešjím psacím písmenem je velké Y. Zajímavé je, že ačkoli v Evropě používáme všichni stejné písmo, psací varianta se v jednotlivých zemích třochu liší. I u slova, jež nelze přiřadit k té které řeči, poznáte například i na čtyřech písmenech, že je psal Němec nebo Polák.

Janina6
16. 02. 2010
Dát tip
Já teda píšu psacím, jde mi to mnohem rychleji, než se "malovat" s tiskacími, s těmi si vyhraju jen u nějakých blahopřání, co mají vypadat obzvlášť pěkně. A taky se mi psací písmo líbí, přijde mi takové víc osobní.

Beed
12. 02. 2010
Dát tip
Píšu psacím, do toho některá písmena malým tiskacím. Většina těch psacích jsou prý takové zvláštní klikyháky... Velká písmena píšu tiskacím. Když se snažím, umím ale i krasopisně - jako učitelka první třídy. Ale na to není čas... To 'nové' písmo vypadá hezky, ale i když je jednoduché, myslím, že každý do něj přidá něco ze sebe, nějaké svoje poznávací písmeno. A jestli ne - bude to pěkná nuda :) Baví mě luštit staré taťkovy a babiččiny dopisy...

Proto se vymyslely spreje, aby umění ručního písma ve 21 století nevymřelo.

řádek
12. 02. 2010
Dát tip
Pokud píšu rukou, nepíšu jinak, než psace.

Toscana
12. 02. 2010
Dát tip
no, jejdíku, pamatuju si, že býval ve školách v prvních ročnících jako povinný předmět i krasopis - taky pokud jsi někdy viděl třeba staré ručně psané účetní knihy, to bylo písmenko jako písmenko, a tehdy se psalo perem s násadkou, co se fakt namáčelo v kalamáři... Prostě písmo byla vizitka pisatele. A vůbec bych za tím neviděla nějakou předposranost, jako tu zmiňoval Rajmund. :o)))

jejdavilda
11. 02. 2010
Dát tip
To je zvláštní, když kdysi člověk neuměl slušně psát veškole psacím tak byl normální kopyto, dneska je to disgrafik

Rajmund
11. 02. 2010
Dát tip
Jestli by nebyla vhodnější azbuka nebo čínské znaky, vstřícná předposranost nevymizela.

Petrusha
11. 02. 2010
Dát tip
vidím, že sa tu notne opovrhuje dobrým pocitom :) hmhmhm

Toscana
11. 02. 2010
Dát tip
no většinou právě k těm zápisům do pamětní knihy města, když mají radní zájem, za což mám sice krom dobrého pocitu zhusta houby, ale ten dobrý pocit za to taky stojí... :o)))

StvN
11. 02. 2010
Dát tip
A k cemu ti to je dobre, vid:)

Toscana
11. 02. 2010
Dát tip
Piš klidně tiskacím, Aleši, když máš pocit, že bys finančně vykrvácel při nákupu kalamáře s inkoustem na psaní eFka! :o))))))) StvN - a což teprve taková gotická kaligrafická minuskula! to je teprve oříšek! (ale umím, hééč!) :o))

StvN
11. 02. 2010
Dát tip
To je jako zase diskuse o tom, co je jako české a přitom se to písmo jmenuje naprosto nečesky, takže to je asi jako diskutovat v mekdonaldu nad hamburgerem o tom, jestli umíme vařit knedlíky. Jinak mám za to, že kdo se to učil ve škole, to umí, ale moc se to nepoužívá, protože to je nepraktické. Což patrně nebude chyba lidí, ale toho písma. Ostatně kdo dneska píše Švabachem, že ano?:)

Induan
11. 02. 2010
Dát tip
No - je tu ale jiná věc, které jsem si povšimnul - jako obvykle na tom, co by mělo tedy být standardem například pro přípravu úkolů pro děti do školy, se snaží vyrýžovat maximum. Za ty fonty jim není hloupé si říct 119 euro!!!!!!!!!!!!!!!!!! :O Nechutný... Věci, které uzná stát jako standard, by vždy měli být pro uživatele zdarma. To platí i o kancelářských balících a podobně. Už jen to, že to je uznáno standardem, je pro výrobce obrovská reklama.

Lakrov
11. 02. 2010
Dát tip
Neumím psát klasickým psacím (spojovaným) písmem. Mám nacvičený podpis (celé příjmení), a když nekde chtějí i křestní jméno, musí jim připadat, že jsem analfabet. K opuštění psacího písma mě dovedlo zjištění, že po sobě nic nepřečtu (zřejmě mírná forma disgrafie) už asi ve dvanácti letech. Vzhled písma Comenia script se dost podobá tomu, čemu je zvykem říkat 'hůlkové písmo'. Myslím, že tímhle typem písme píše spousta lidí podobně 'postižených' jako já. Ale že by byl dobrý nápad zavádět tohle zjednodušení do škol, se nedomnívám. Je přece spousta lidí, kteří se mohou chlubit krásným rukopisem, jímž mnohdy dokážou vyjádřit víc, než samotným obsahem dopisu; a takové lidi by školství tímto počinem možná poškodilo. Přitom je (v případě nutnosti) to 'zmršení' rukopisu tak snadné a učit se to nikdo nemusí.

LaMouette
11. 02. 2010
Dát tip
pisu normalne psacim i dyz pravda.. nedodrzuju uplne presne typ pisma.. kerej me ucili ve skole.. si do teho steluju wopcas trosku tiskaciho.. le vicemene je to hlavne psaci.

Toscana: rychlejší? například takové "f" má spoustu kliček, které psaní dost zpomalují. Nemluvě o neekologičnosti: spotřeba inkoustu je skoro dvojnásobná proti tomu, když píšu tiskacími :o)

Toscana
11. 02. 2010
Dát tip
jo, jinak vymýšlet pro děti nespojité psací písmo je podle mého kravina jako noha, protože tím spojitým se píše mnohem rychleji

Toscana
11. 02. 2010
Dát tip
umím, i trošku fušuju do kaligrafie, občas přijdou kvůli nějakému zápisu do městské pamětní knihy i z místní radnice - takže no problem. :o))

jejdavilda
10. 02. 2010
Dát tip
jo jo a vysvědčení bylo i vizitkou učitele

Norsko 1
10. 02. 2010
Dát tip
byses divil kolik dětí píše tiskace

moorgaan
10. 02. 2010
Dát tip
klasickým psacím pismem psat samozrejme umim a kdyz chci tak je to i ke cteni - moji rodice pisi psacim do ted a je to radost cist..i jejich podpis je klasicky psacim a myslim, ze je designem daleko libivejsi nez Comenia script..ale to je samozrejme subjektivni pocit.. ..mam schovany Slabikář z roku 1963..obcas ho prohlidnu a vzdycky se zastavim nad strankou s psacim i tiskacim pismem a uvedomuji si, jak to nase pismo s diakritikou je vlastne krasne a uslechtile!

Edvin1
10. 02. 2010
Dát tip
Už medici se snaží napodobit "učenost" svých starších kolegů tím, že škrábou jako prase. Před časem jsem v Austrálii zažil skandál, kdy lidem nevydávali léky jen proto, že určitá lékařka psala čitelně. Donutili tu ženskou, aby škrábala jako celý cech. V Německu jsem se setkal s recepty psanými strojem. Konečně někdo zjistil, proč tolik lidí bývá léčeno nesprávnými léky! :-o (Sami lékaři ovšem mínili ty nejsprávnější, že jo, jen ti lékárníci ne a ne se naučit jejich klikyháky luštit!)

macecha
10. 02. 2010
Dát tip
mně se někdy stane, že něco napíšu psacím a do toho začnu tiskacím. Ale, když mám psát jen tiskacím, tak už se fakt musím soustředit .....

známý zpěvák Daniel píše asi Hůlkovým písmem :o)

Resurgam: díky za fotky... když listuji památníčkem své babičky z let 1926-1928, jsem nadšen tím "rimbaudovským" krasopisem. Sám používám kombinaci psacích a tiskacích písmen, kterou jsem si vytvořil při zapisování přednášek...

Petrusha
10. 02. 2010
Dát tip
len ak to po mne nemusí nik čítať :) inak to miešam písané z tlačenými - jedna radosť :) ale ka si dám záležať, nei je v tom žiaden kumšt, len to de pomálu :)

Háber
10. 02. 2010
Dát tip
viem*

snake_01
10. 02. 2010
Dát tip
Když já píšu psací, kde kdo se v něm ztrácí, dá to celkem práci - myslím dešifraci :o)

Alimra
10. 02. 2010
Dát tip
mám slabost pro psací písmo a proto se mi Comenia script líbí

Alimra
10. 02. 2010
Dát tip
neumím psát tiskace :-)

Alimra
10. 02. 2010
Dát tip
neumím psát tiskace :-)

Vaud
10. 02. 2010
Dát tip
koukal jsem na to pismo a moc se mi libi!!

Vaud
10. 02. 2010
Dát tip
Americani se vubec "psaci" neuci a maji jen tiskaci, cimz jim nejspis zbyde cas na delsi prestavky. Ja pisu "psacim", ale je to doktorsky psaci, cili to nikdo neprecte.

Edvine, když jsem o tom novém písmu četl, vzpomněl jsem si na tvou poznámku o tom,jak Češi píší jdeničku a všichni ostatní to čtou jako sedmičku...v novém písmu se to nijak nezměnilo :o)

Edvin1
10. 02. 2010
Dát tip
Možná u nás ano, ale v USA jsem již před 40 lety potkával jen lidi píšící hůlkovým písmem. Se sbližováním se s USA se snad i v českých školách zavede tohle psaní.

baaba
10. 02. 2010
Dát tip
Já psacím umím, ale.... Musím to číst já:))) T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru