Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Švýcarská...

Výběr: Print
23. 02. 2010
23
45
3500
Autor
Ferry

V Gstaadu nám lyže jemně namazali
maníci v předklonu
ledovec servírován na stříbře o páté
v hotelu Palace zpitomujícím
jak  penzion S.E.N., Malostranská třista třicet čtyři, Senohraby
 
Slunce lhostejné k šesti nulám tvých kont
laserem řeže nám oči
stavím si hlavu, až
v zrcadlových okulárech
jde se hrát tenis

Na zelených kurtech 
terakota kapky krve houslistovy   
backhand drsně mu utrhl šlachu
ruka pak zmohla se ještě
narafičit pár řádek  
na polštář pod lustrem,
jenž mistr osobně koloroval
v pozici tarotové dvanáctky 
 
„Byl to Jehudi Menuhin, občan švýcarský“
slyším se v baru, i smích mezistátní
studem obracíš oči
až zorničky odplouvají do bíla 
já svoje klopím do dlaní
zpoza uší tryskám
do nozder rozjařených plejbojů
sifony Dior Pure Poison
rajského plynu zapomnění
mých trapásků 

Budím se lítostně
potlačuji zvratky, do úst žene mi je
obsah skleněných nočníčků
s extra suchým sektem 
(delikátně nasávala jsem v spánku)
a tvé ranní strniště
v barvě prošlé psí konzervy
 
Hádě, co kouslo Kleopatru,
odkoukalo od ní 
ladnost pózy, mazlivé povolení svalů 
po odeznění rigoru mortis 
Od něho učím se
všemi tvými prsty vtékat ti pod kůži   
i s obsahem jedových váčků
(nad nimi dva zuby jehlové
plíživě napadá paradentóza)     
            
Do hlavy malátné
vtírá se ticho 
zavíraných dveří

 

(Můj spádový hřbitov

                                 je

                                      Staroděvičí)


45 názorů

Ferry
22. 05. 2010
Dát tip
Jó, šest nul, to bylo přání otcem myšlenky... Díky za zastavení.

Ferry
21. 03. 2010
Dát tip
Poklonečka. :)

Print
21. 03. 2010
Dát tip
To je poetická kamasutra!:-) V úžasu... *!

Ferry
17. 03. 2010
Dát tip
:)

avox
17. 03. 2010
Dát tip
to já postupně likviduji své resty, chvíli odmazávám avi od nejnovějších, chvíli od konce :-)

Ferry
17. 03. 2010
Dát tip
Jé, kam ses to až pročetla! Však já taky vařím z kandahárů (a fantazie). Ď.

avox
17. 03. 2010
Dát tip
můžu zavzpomínat leda na ty kandaháry a sjezdovky na Šumavském Špičáku nebo Krkonošském Sv. Petru, ale dík za vzpomínky probouzející dílo :-)) */

Ferry
24. 02. 2010
Dát tip
Ale, moorgy, 12 je přece viselec, ďábel je patnáctka. Ď. za návštěvu a dárek. :)

moorgaan
24. 02. 2010
Dát tip
tarotová dvanactka - to je "ďábel"..***

Dík Aleši, za osvětovou činnost i za rozkrytí jazykového kryptopgramu. Inu, člověk se učí asi fakt celý život!! Ferry děkuji za krásné dílko, které probudilo mocně fantazii! Guankarovi děkuji za milou úvahu a tenisouvou přízeň. Zdar a sílu! J.Š.

Vaud
24. 02. 2010
Dát tip
u Diablerets jsme bydleli :-)) ve Vilars /Chesiéres :-)) tam se vydám zavzpomínat :-)

jejdavilda
24. 02. 2010
Dát tip
to jsou náhodou nejkrásnější vzpomínky, nějaké zimní střediska a golfové turnaje mě neberou

Ferry
24. 02. 2010
Dát tip
Ťuťuťuťu, jejdánku,já jsem se styděla napsat, že když jsem zapnula kandahár na svých dřevěných lyžích a vyrazila se spolužáky na sjezdovku, zvedly se špice a patky - vzniklý luk se zabořil tak razantně, že mě shodil, a na sjezdovce (PEC, ZAHRÁDKY)to pak vypadalo, jakoby tam někdo jel v dost velkém umyvadle. Věru, neviděli mě tam rádi... Až takové vzpomínky mi umíš vyvolat, ty má Inspiradse. :)

jejdavilda
24. 02. 2010
Dát tip
zase jsem byl vynechán, to je diskriminace

Ferry
24. 02. 2010
Dát tip
Moji vážení a milí, DÍKY všem všem všem, že jste se stavili, i na hory pomysleli. Štěpo, dík za tvé vzpomínky na lyžařské zážitky a za pozvání. Bíšo, nerozmazluj nehodnou. Květáčku, jak je to s rébusy??? Vaudí, já jsem v Gstaadu akorát trochu blinkala u silnice po serpentýnách z les Diablerets. To hotelové monstrum nebylo ani při kratičké zastávce, nadto dramatické pro absenci Kinedrylu, možné přehlédnout. :))))))))

jejdavilda
23. 02. 2010
Dát tip
dílko je skvělé a fakt mi připomnělo snobárnu jak píše Aleš. Kde jsou ty časy, kdy jsme měli dřevěné lyže a co jsme nevylezli to jsme nesjeli*

Gundakar
23. 02. 2010
Dát tip
Zajímavé asociace některých lidí, když jsou konfrontováni s něčím hezkým. To jistě nebude snobismus, snad jen pohled diletanta inspirovaného bulvárem. Peter Altenberg opačnou situaci popsal následovně. Potkal mršinu chcíplé kozy, které se všichni štítili. On se však nadchnul její krásně bílou sanicí a jejími perfektními zuby. Dnes, jen opravdu velká srdce jsou schopna ocenit to krásné, ať se již jedná a o chcíplou kozu anebo tenisový kurt.

Štěpo, v tom je právě ten vtip. Skol je foneticky stejné jako "Z kol" , takže to používáme při pivních přestávkách :o) jinak podle www.skol.net ...pozdrav vznikl - kde jinde než ve Skandinávii, kde si už od nemapěti život bez prkének na nohou jen těžko kdo představil. Skol zde ovšem znamená také něco jako naše na zdraví – a tak se vlastně běžkaři nejen zdraví, ale také si přejou, aby se jim při rozevlátém sjezdu z horských výšin nic zlého nepřihodilo. A kdyby náhodou přece jen ano, je jisté, že opravdoví znalci významu slova skol si s nimi poradí i tak. Podle legendy si totiž takto Vikingové hlasitě přiťukávali lebkami svých poražených nepřátel, které naplnili moky v jejich době žádanými. Lépe je ale přece jen myslet si, že skol znamená v prvé řadě ahoj a v druhé na zdraví...

Aleši, nemůžu ti radit jak se zdravit (při čemkoli). Ale "Skol" je myslím stará severská značka lyží nebo jiného lyžařského příslušenství (úplně přesně to teda nevím). Možná víc se dá zjistit na Google.com. Nicméně si myslím, že "Skol" má spíš blíže opravdu k lyžování než k cyklistice.... Ale nic proti ničemu! Zdar a sílu! Jirka Š.

"Skol" používam jako pozdrav při cyklistice :o)

Bíša
23. 02. 2010
Dát tip
Ferry, jen se Ti klaním...

Milá Diano a všichni další příznivci lyží! 1.Běžky jsou běžky. Sjezdovky (lyže) jsou sjezdovky(také lyže). Skialpy jsou skialpy (obojí lyže). 2.Vše je na něco a vše má svůj smysl,účel, čas a prostor... 3.Nedá se říct v tomto případě, podle mne, že něco je lepší nebo horší. GO TO 2. Jinak zdravím všechny příznivce lyžování, ať alpského (sjezdovky), klasického-severského (běžky ,skoky) nebo skialpského. (Když sport, tak hory! Když hory, tak lyže! Když lyže, tak...., no co asi? Toť hadanka! Ale jen pro nezainteresované!) Zdar a sílu! Skol! J.Š.

A.H.
23. 02. 2010
Dát tip
milé *t*

Diana: taky mám raději běžky, ale přiznám určitou rozmazlenost: prošlapávat stopu v čestvé půlmetrové vrstvě vydtžím jen prvních pár kilometrů, pak mě nadšení přechází... (omlouvám se Ferry za diskusi, která moc nesouvisí s dílem...)

Diana
23. 02. 2010
Dát tip
Aleši, myslím si to samé - a proto nedám dopustit na běžky :-)

Moc hezké. Taky už vím, kdo píše rébusy. ((-:

"Manšestr" je dobrý ještě tak pro děti a "cukrový báby", pro opravdické lyžařské nadšence snad jen pro rozježdění před nějakou větší akcí! Takže, já ho (manšestr)tak úplně nezatracuji! Vytáhnout "cukrovou bábu" někde na skialpy do terénu a ..... a veškerá erotika je v pr.... v čudu! Zdar a sílu! J.Š.

VT Marve, všechny zákazy a příkazy a nařízení jsou všeobecně jen v našich myslích nebo v myslích nějakých přitroublých kytičkářů nebo někoho jiného (třeba "Zelených", co já vím? Ploty a ohrady v těchto místech nejsou! Ale určitě teď v únoru,lednu, prosinci jít do těchto lokalit lyžovat (snad s výjimkou Lvího dolu)je trochu hazardem se zdravím a životem... Ale na jaře až sních zfirnovatí (konec března-duben- květen), je to jedna z nejlepších lyžovaček v ČR, co znám? A nádherná přírodní "kochačka"! Zdar a sílu! J.Š.

no jo, no...myslel jsem to klasické sjezdovkování na manšestru...:o)

A co skialpy Aleši? Třeba v Modráku (Modrý důl - Laviňák) v Krkonoších? Nebo sjíždění "Studny" (Studniční hora v Krkonoších) do Obřího dolu? Nebo sjezd z boku Sněžky dolů Lvím dolem do Spáleňáku (Spáleného mlýna) tamtéž? To je také sjezdové lyžování a zdá se mi, že do snobárny to má ale hodně daleko! Zdar a sílu! J.Š.

...jo fajn, ale na lyže mě nedostaneš*

Vaud
23. 02. 2010
Dát tip
Aleši, ale prostonárodní zábavy, jako koupání v ledové tříšti mě vždycky baví jen chvilku. Co jsem se přestěhoval do Švýcarska, tak jsem na horách ještě nelyžoval :-) :-(

Vaud: ono lyžování celkově je snobárna. Copak je to nějaký sport, když se oblečeš do výbavy, v které se nedá skoro pohybovat, necháš se vyvézt na kopec (kam bys sám v té výzbroji vylezl tak jednou) a pak díky fyzikálním zákonům jedeš dolů? :o)

Vaud
23. 02. 2010
Dát tip
:-)) V Gstaadu jsem byl asi před 14 dny - je tam největší koncentrace norkových kožichů na metr čtvereční :-)) a trochu jsem se styděl, že ještě nemám teréní Porsche :-) docela mě to láká si tam jet zalyžovat, ale bojím se, že to bude hrozná snobárna :-))

Milá Ferry několik myšlenek (spíše k obsahu dílka než k literární formě). 1. lyže jsou jedním z nejhezčích mých zimních sportů. Miluji je, teď už i skialpy. Ale po zkušenostech se ptám? Přestože jsou možná sjezdovky v Alpách upravenější, než ty naše a je tam vše ostatní stejnšě drahé jako u nás, mají tam jinou konstrukci lanových drah a vleků, tak ty naše Krkonoše, Orlické hory jsou mému srdci stejně nejbližší. Ono sjet si na skialpech laviňák do Modrého dolu v Krkonoších nebo Studniční horu do Obřáku nebo Kotel na Mísečkách nebo Sněžku Lvím dolem ke Spáleňáku je stejně neopakovatelné jako se celý týden plácat na perfektně upravené sjezdovce někde za hranicemi. Jenom, že upravenou sjezdovku sjede i průměrný lyžař celkem snadno, ale obráceně to platit už nemusí....! 2.Tenis je sport převážně letní a antukový (pro ne úplné profesionály), takže až se ti rameno zahojí (pofoukej si na bolístku a do rána ti bude hej), můžeme tě pozvat na naše turnaje (venkovské) ligy, co si sami pořádáme. Je to v červenci singly- vždy kolem 10.7., čtyřhry - druhý nebo třetí víkend v září, a také plánujeme naši nabídku rozšířit o mixy. Takže, pokud zdraví a čas dovolí, každý je vítán..... A naše turnaje se nazývají všeříkajícími názvy: KEY Rum Cup - single, KEY Rum Cup - double, a možná i KEY Rum Cup - mix. 3. A po našich turnajích bývá obvykle taká nějaká ta společenská zábavička se vším, co k tomuto patří (pivo,víno, kořalička, kytara, tanec, noční tenis....etc,etc...) 4.Dobrá poezie toho dílka, patriotismus, láska a obdiv přítomny v kažkém písmenku. Hezké. 5. Moje spádové tenisové kurty jsou Stěžery a Všestary a Hradec Králové. Můj spádový hřbitov jsou Libčany u HK. Zdar a sílu! Jiří Štěpánek

Ferry
23. 02. 2010
Dát tip
dadadí, ono to s utrženou šlachou jede samo - :))))

dadadik
23. 02. 2010
Dát tip
jedeš ferýšku**

Diana
23. 02. 2010
Dát tip
Dost drsné, ale krásné, uchvátil mne ten závěr se zmijími zuby :-)***

ach...objednávám předběžně knihu, ať už vyjde kdykoli...:o)

Tony.cs
23. 02. 2010
Dát tip
mě se to líbí

Prosecký
23. 02. 2010
Dát tip
Tak na chaletu je jistě krásně. Já si však vybavím takové prostší věci: švýcarský manžel mé sestřenice z Zürichu říká: ich gehöre eher zu den Verlierern, patřím spíše k těm neúspěšným a přitom je komisařem státní policie. Nebo selku v opotřebených šatech opravující nedaleko Grindelwaldu samoobslužný automat na pohonné hmoty, když nám spoll bankovku. Kdo by se u nás namáhal přivydělat si pár franků službou u automatu. Ale zaujaly mě Senohraby a Staroděvičí, tak tip.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru