Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lanidor

01. 03. 2010
10
32
4382
Autor
Lakrov



Prolog


"Ty tu babi vůbec nemáš nic nového. Musíme ti něco koupit, až..."

"Já už s těmi starými krámy vystačím, děťátko. A až tu nebudu, stejnak to všechno vyhodíte."

"To ne, babi! Vždyť bys pak nic neměla, až by ses vrátila."




Bílý nosorožec


V rodném listu letopočet 1959. Pověsili ho v jedenašedesátém &mdash rok tvého narození. Znáte se tedy od malička. Přinášel teplá pohlazení, spojovaná s čistotou. Právě z nich se možná zrodila ta osudová láska; okouzlení jakoukoli podobou živlu, jenž v sobě skrýval. A skrývá dodnes. Napohled však jen otvírá zadrátovaná ústa, plná rezavých šupin. Bezzubá, ale pozor, nesahat! Chňapnout umí. A snad i vzít život.

Odkud život vzešel? Z vody nebo z kolébky? To místo, kde napůl sedíš &mdash napůl ležíš, se jí podobá. Kolébka života? Kazová; jiné se tehdy neprodávaly. Nebo jen ze známosti. Vykláníš se přes okraj, neuvidíš-li život přicházet &mdash nebo odcházet?

Jen rozplizlá postava vystupuje ze skla na stěně. Ani ono už není tak ostře pravdomluvné, jak bývalo. Čas ho zahalil mlhou a při okrajích ozdobil temně zlatými květy. Přátelská shovívavost; kdysi se před ním třásla jinší těla! Tvé se tu dnes odráží po dlouhém odloučení, a tak tě napadá: Vidí se v nás zrcadla taky tak sešlá, jako my v nich?

I na tebe se už budu jen dívat, říkáš si, když padneš pohledem na další starou známou. Je příliš letitá, aby si někoho vážila; natož tebe. Možná by nikoho ani neunesla. Možná by ji zašlápnul. A ona by mu za to vzala duši a sebevědomí. Zůstaly by jen kilogramy času a newtony samoty.

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou... vlastního výtlaku. Čím je ale nadlehčováno v suchém doku? Jak dlouho už v něm stojí; se zmačkanými plachtami a pokrčenými stěžni. Byly časy, kdy jste spolu pluli do dálek; nad hlubiny tvé fantazie. Klidnou hladinou, bouřlivým vlnobitím i deštěm. Teď leží v ústraní, vedle mýdel, šamponů a pracích prášků. Kam jen to chtěl doplout...? Ale stačí, když natáhneš ruku, a smíš se zas nalodit a pohupovat se na vlnách. Jestlipak potápěči zkontrolovali stav dna pod čárou ponoru?

Noříš hlavu. Uši zaplavují hlasy z minula. Je ti zase pět a s obrázkovou knížkou se prvně učíš anglicky. Sun is yellow and sea is blue. Nechceš přece zůstat v přístavu a na lodích se mluví anglicky. Otevíráš oči. Shora skrz hladinu září slunce. Kdy tě vzali prvně k moři? ... nic si z toho nedělej. Tady byla voda teplejší a slunce bylo schované ve stínidle stavební lampy, která tu svítí dodnes. Vynoříš ruku a dotkneš se nahřátých žeber litinové skály. Nedávejte sakra ty mokré věci na topení! To chcete aby zrezivělo?! Umět tak po ní vyšplhat. A až nahoře, bude-li dost vysoká, možná uvidíš i led a sníh.

Druhou rukou nahmatáváš nejbližší úchyt; je plný vody. To jak se odtok kachlíku s prohlubní na mýdlo ucpal mokrou kaší. Slizká kostka ti vyklouzne z dlaně na prsa. Vtáhneš břicho, ona se rozjede, a než se zastaví v důlku, nadmeš břicho aby mohla plynule pokračovat v pohybu. Za odměnu tě polechtá v klíně, nadmeš-li se ve správný okamžik. Tak ještě jednou... Proč už ne?! Už je pozdě? Nebo proto, že už víš, že nejsou jen teplá moře, ale i taková, co ti zamalují okna ledovými květy, za nimiž nespatříš, co opravdu je, ale jen to, co spatřit chceš? A tak nevidíš, že všechna mýdla jsou dávno suchá a rozpukaná. To jen tady se nic nezměnilo.

Je ti zase... kolik ti bylo, poprvé...? Roztočit kohoutky a vyjít za dveře. Šumění sprchy a iluze stínů za sklem ti dovolovaly tajně obdivovat dosud nepoznané &mdash obrysy těla. Jakéhokoli, na něž se dalo vzpomenout a v duchu je vysvléknout. Představy tě naplňovaly, plnily... Pozor, ať nepřetekou! Aby v nich zbylo místo pro tvé vlastní tělo, chystající se vybuchnout, a jak v snách se pak potácet zpět; zavřít vodu. Představy ale tekou dál. Venku za ledovými květy se pohne stín. Pane Chlupatej?! Pojďte se se mnou vykoupat! Vlastně promiňte, stále zapomínám, že vy vodu nerad. Tedy se na mě pojďte podívat, aspoň. Vy jediný smíte, zatím... Protože za dveřmi ještě nikdo nečeká... a v okně je závěs. Kdo ví, kdo je ve vás zakletý, mňoukáte tak tence... Ale za dveřmi nikdo nečeká.

Zas už je louže v předsíni; copak nemáme ručník?!

Uhneš pohledem. Osuška visí na porcelánovém nosu, vystupujícím z bílého kachlíku vedle dveří. Dodnes ti připomíná bílého nosorožce...

Všechno stejné, jako tenkrát. Pod hladinou, nad hladinou. Neotevírat dveře! Aby sem nevtrhnul usychající svět. Ještě chvíli... Než voda vychladne, protože pak nezbyde, než vytáhnout špunt a čekat, až minulost odteče. Jako odtekli všichni ti, kteří tu ze sebe smývali léta, až jim žádná nezbyla. Teď zbývá už jen setřít stopy. Po sobě; nebo na sobě? V sobě.


Vody ubývá. Za chvíli se dotkneš kýlem dna a proud tě odnese už jen kousek, než definitivně nasedneš na mělčinu a nakloníš se na bok. Ale všechno to je lepší, než zahálet v suchém doku. Snad se jednou dočkáš nového přílivu...




Vojevůdce &mdash zrádce


Pořád se tu cítíme doma, protože tu doma jsme. Nepřipraveni na neodvratnou invazi těch, kteří začnou říkat: Teď je to tady naše! Protože to tady jejich bude. Zatím je na nás, jak daleko za bránu svého království je pustíme; ještě je. Ale jednou zvítězí oni, všichni. Čas bude jejich vojevůdcem. A taky je zradí.




Lanidor


V rodném listu letopočet 1959. Vykloníš-li se přes okraj, uvidíš lépe nahoru na modrostříbrný štítek:

     DEZA - LIDOVÉ KOVODĚLNÉ DRUŽSTVO

Typ : EZT Obsah : 125 l

Napětí : 220V Příkon W : 1668

Prov. tlak: 8 atp Váha kg : 93

Ohřev : 8 hod. Výr. číslo: 248

Rok výroby: 1959 Norma ČSN 361470

E&intČ

Proč klopíš zrak? Protože víš, že dole u země najdeš dvířka třinácté komnaty? Váháš, vstupuješ. Tedy pouze tvá ruka, jako zástupce; jsou to jen malá dvířka. Pavučiny, prach, lahvička od vývojky. Rodinal R09, luštíš z nálepky. Otevřeš, přičichneš, rum. Tajný pomocník z dob, kdy tu potmě a v mokru vznikaly obrázky. Co všechno zůstávalo skryté, když se pod hladinou na bílém papíře začaly rýsovat siluety...? Neotevírat dveře! Aby sem nevtrhnulo všeničící světlo, než se sny ustálí. Zbyly ti nějaké? Funguje to kouzlo dodnes, bez vody? Zkoušíš číst nálepku pozpátku; dá se tak vrátit čas?

Schováváš zpět poselství v láhvi; pro lodníky budoucích generací. Sun is yellow and sea is blue.



32 názorů

Lakrov
15. 03. 2010
Dát tip
Děkuji za návštěvu a připomínky. Těší mě, že je o tento drobný textík takový zájem.

Marcela.K.
09. 03. 2010
Dát tip
Lakrov je přes povídky. Já jsem jen básničková a povídky - na ty nemám tolik trpělivosti. Od Lakrov jsem se učila, ale nejsem dobrý žák ;-)

Marcela.K.
08. 03. 2010
Dát tip
Já se do zrcátka koukat nemusím, nejsem Ivan :-)

Marcela.K.
08. 03. 2010
Dát tip
> V mém případě ani tak nejde o vkus, ale spíš o přísnost a nároky na kvalitu. Podívej se do zrcátka, Ivánku. Co to máš na tváři?

Marcela.K.
05. 03. 2010
Dát tip
Davide, Lakrov mám jen jako "oblíbeného autora". Neznáme se osobně a tudíž neobhajuji osobu, ale tvorbu. Jediné, čím jsem Lakrov blízká je věk a ten je možná příčinou toho, že se při čtení takových textů nenudím, ani "neposkakuji". Vzhledem k tomu, jak jsou některé z povídek Lakrov dlouhé, je tato opravdu, v poměru k nim, spíše "miniaturou". Ono je někdy těžké, hledat přihrádku, kam takový vzpomínkový text zařadit. Nezlob se, ale mám pocit, že Ty jsi sem přišel už s negativním postojem vůči Lakrov, což dokazuješ i tím, že napadáš současně mě. Drž se textu a ne toho, kdo je komu jak "usilovným obhájcem". Naštěstí je to tak na světě zařízeno, že lidé mají různý vkus a líbí se jim odlišné věci. Já si tedy Lakrov ponechám mezi oblíbenými a budu se těšit na další povídky a Ty můžeš radit jiným. Myslím si totiž, že Lakrov Tvé rady opravdu nepotřebuje. A to co jsi ožlutil jako vážnou kritiku, můj nazor jen potvrzuje.

Lakrov
04. 03. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Shrňme fakta, ať zamezíme nežádoucím různicím: - K umíštění prologu: Literární dílo není úřední formulář, v němž musí být správně vyplněny jednotlivé kolonky. Hotový a "odladěný" text se navíc snadněji vkládá jako celek. - Gramatická správnost slov "od malička" a "napohled": Pravidla v obou případech dovolují obojí zápis; zvlášť i dohromady. Podoba, v jaké jsou ta slova uvedena zde, je tou častější syntaxí zápisu. - Tvá definice prózy: "směřovat odněkud někam", je aplikovatelná především na povídky, nikoli na prózu obecně. Tento text je prózou (miniatura), ale ne povídkou. Vzhledem k námětu tohle dílo těžko pojme zřetelnou dějovou linii; pouze nezřetelnou myšlenkovou, související s tokem času. Takovou linii mladší ročníky snado přehlédnou. - Rady, čemu se mám věnovat, zda próze či poezii, zde (též díky přehlídce citoslovců ve tvém komentáři) působí poněkud subjektivně; navíc vybočují z mantinelů "kritiky k dílu". - A ona systémová chyba (tj. to, co mě ze tvého komentáře zajímalo především) souvisí s fonty, nastavenými na tvém prohlížeči. Ten znak je pomlčka (pomlčka není spojovník). Viz www.zssever.cz/online ucebnice/casopis/typograficka pravidla.html Jelikož mi není známo, že bys byl prověřen nějakou "certifikovanou autoritou" a ve tvých komentáři neshledávám (krom obeznámenosti s terminologií) žádnou "přidanou hodnotu", nemám důvod považovat tvůj názor za směrodatný. V oněch komentářích spatřuji cosi jiného a nemyslím si, že nevíš, o čem mluvím. Děkuji za návštévu.

Marcela.K.
03. 03. 2010
Dát tip
Lakrov text označila jako prozaickou miniaturu. nevím, kde jsi přišel ke své definici prozaického textu - i když uvádíš, že to je jen Tvůj názor. Myslím, že můj vkus neznáš a ani znát nemůžeša už vůbec se tu nezaštiťuj "náhodnými čtenáři". Nevím, proč se se mnou "chceš" hádat. Myslím, že každý tu může vyslovit svůj názor a jsem ráda, že mi ho neupíráš. Já texty, které Lakrov píše, znám velmi dobře a rozhodně se u nich nenudím( to bych je asi nečetla opakovaně) Oceňuji na nich právě preciznost výběru každého slova, každé věty či myšlenky a rozhodně bych si nedovolila tvrdit, že tento text "skáče jako tenisák". Naopak - je to text, který "hladí". Hladí však jen ty, kteří se nechají vtáhnout do vzpomínek :-)

Marcela.K.
02. 03. 2010
Dát tip
:-)) Teda, Tangensi, odpusť, ale tvůj rozbor mě rozesmál. Ech ...hmm :-)) a hlavně to doporučení psát básně. To co Lakrov odlišuje od ostaních "rádoby povídkářů" je právě ta schopnost, že povídky mají své osobní kouzlo, svůj styl a hlavně jsou O NĚČEM. Doufám, že si žádné z Tvých doporučení Lakrov k srdci nevezme. A kde jsi přišel na ten nesmysl, že prozaické útvary musí stát pevně nohama na zemi?! Copak jsi nečetl ani Malého prince?

Lakrov
02. 03. 2010
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu a za komentáře, předevšim pak za upozornění možné gramatické chyby. Zvážím. Pro Tangens_Omega36: Nerozumím zmínce o "systémové chybě", žádnou nesrovnalost nevidím. Prosím o upřesnění. A ještě něco (ale neber si to osobně, spíš jen jako radu pro příště): Tvé úvodní citoslovce rozpaků (Ech, hm, no) dávají tomuto jinak celkem zdařilému rozboru či pokusu o něj záporné zabarvení ještě před jeho faktickým začátkem. Těžko tedy pak může být chápán jako ochota poradit. Odmyslím-li si je (citoslovce), působí ten komentář o poznání profesionálněji -- ale to jen na okraj, kdyby ses někdy chtěl stat kritikem. Díky.

Diana
02. 03. 2010
Dát tip
Krásně napsané! S pocity dojetí a nostalgie jsem se vžila do textu. T*** (Už jsem zase doma, nakonec mi zřejmě pomohl mi Pišta Huf. intervencí :-))))

Perla Sch.
02. 03. 2010
Dát tip
Pro mě to osobní vzpomínání nebylo, ale vnímala jsem, jak poutavě jsi úvodem přecházela k minulosti. *

baronka
02. 03. 2010
Dát tip
To je nádhera T

Pacer
02. 03. 2010
Dát tip
Dobré k zamyšlení a vzpomínce :). Teda, ale podoba rodinalu s rumem pouze barvou v temné komoře:) začínali jsme tehdy - na hvězdárně kouřit a zašloutlé prstvy jsme sváděli na vývojku - smradem nikotin přehlušila :)

Lakrov
02. 03. 2010
Dát tip
Včerejšek byl především dnem léčení "drobných plísní" čerstvě přesazené květiny Písmák. Některé ze včera zveřejnéných textů mohly tudíž zůstat nepovšimnuty. V případě tohoto by tak přišlo vniveč mimo jiné i úsilí dvou korektorů. Dotčeným a nezájemcům se omlouvám za avízo, ostatním děkuji za návštěvu a varuji: Je to text spíš pro dospělé.

Marcela.K.
26. 02. 2010
Dát tip
Taky mi tam vojevůdce - zrádce nesedí. Toho si schovej, třeba se ti bude někdy hodit jinam.

Lakrov
25. 02. 2010
Dát tip
Z textu byly odstraněny avizované chyby (moc děkuji korektorům Hesiona a Aviem) a je zde nyní vložen znovu, v dosud nepozměněné podobě, tedy včetně diskutovaného odstavce 'Vojevůdce - zrádce'. Všem vám děkuji za návštěvu, za pomoc a za zhodnocení.

Edvin1
24. 02. 2010
Dát tip
Text se mi líbí, je jako z mé stařecké duše, plný vzpomínek a nostalgie, s originálními metaforami, neotřelý, bez klišé. Za to tip. Jen ty zbytečné, dost hloupé chyby, a to u autorky, jež dokáže v cizím textu najít i blechu. Nerozumím tomu rozporu. Škoda. Kazí to celkový dojem. P.S. Část textu od slova Vojevůdce až po Lanidor bych vyhodil. Snad jen myšlenku pod Vojevůdce - zrádce bych nějak do textu itegroval, protože je smyslupná, jaksi se k celkové náladě textu hodí, doplňuje jej, ale jako vsuvka to moc smyslu nedává, narušuje tok myšlenek.

Hesiona
23. 02. 2010
Dát tip
Korektura je hotová. Moc se mi to líbilo, zvláště to koupání bylo velice poetické :o)*

Hesiona
23. 02. 2010
Dát tip
Jestli chceš, můžu ti poslat korekturu na e-mail. Pokud tvoje dílo ale nenajdu v seznamu děl ke korektuře, nemám šanci se dozvědět, že o ni stojíš :o) Mimochodem: see can´t be blue. Sea can be blue or your eyes can be blue :o)

Bíša
23. 02. 2010
Dát tip
Tip.

Marcela.K.
23. 02. 2010
Dát tip
> =slunce je žluté a moře je modré :-) a bude i když my už tu nebudeme a místo bílého nosorožce zaujme nerezový držák na osušky... Ráda se s Tebou vracím.

Prosecký
23. 02. 2010
Dát tip
Lakrov, ono to ještě s tou funkcí korektura tak nefenguje. Dílo se objeví ve veřejném seznamu a korektoři se snad po nějaké době ozvou. Také jsem se napálil s posledním textem. Nejednoznačný a přitom jasný text musí dostat tip. Soukromě jsem se zarazil u Rodinalu 09. Kolik jsem se toho z NDR nadovážel!..?!

Aviem
23. 02. 2010
Dát tip
je to trochu jinak.. Někdo, třeba já, si přečte tvůj text a upozorní na nedostatky v soukromé zprávě, ale udělat to tak, aby to se to neobjevilo zároveň ve veřejném seznamu, to asi nejde..

Lakrov
23. 02. 2010
Dát tip
Dovoluji si využít existence nové funkce 'korektor'. Jsou-li korektoři tím, co si představuji, někdo z avizovaných třeba přečte můj text a upozorní na nedostatky předtím, než se dílo objeví ve veřejném seznamu. (Je-li funkce 'korektor' míněna jinak, pak se omlouvám za avízo.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru