Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

chlad

28. 02. 2010
14
29
2560

 

ostrý zvuk podpatku na zamrzlém chodníku věčnosti

zpod víka rakve vylézají klávesy akordeonu

řasa se po dopadu na tvář rozlámala

v těžítku sněží plicní sklípky silného kuřáka

bůh přejel rosničce prsty traktorem

sluneční paprsky zčernaly po průchodu mandalou

ze dvou krtin postavil popravčí barbecue

husí kůže ráno pod peřinou


29 názorů

Overkill
28. 06. 2012
Dát tip
Rytmem i náladou mi to trochu připomíná jednu z mých - je fajn vědět, že je někdo občas na podobné vlně :) *t

dík :)

spasmovna
31. 03. 2010
Dát tip
Tyjo, ty mas teda predstavivost! Hned jsem videla jak to Dalí maluje :-T

jů, kuju :)

byl to pokus o surrealismus, k dadaismu to má daleko, aspoň dle mého soudu ;)

lele
09. 03. 2010
Dát tip
ja mám taký pocit, že sa ti snažila povedať, aby si pri tom básnení netlačila moc na pilu, lebo ideš sama proti sebe.to zimomrivé, ktoré v tvojom texte určite je, si ale prekričala príliš silnými obrazmi, až sa v tom akosi stratila autentickosť, ľudský rozmer. asi tak mi to príde, ma opravte, ak to bolo mienené ináč alebo sa mýlim.

díky všem

Impresse
02. 03. 2010
Dát tip
*

Fantazie, asi nejlepší, co jsem dnes četla. Nejzajímavější.

nomeolvides
28. 02. 2010
Dát tip
jj, ta panika v městečku mě hned napadla:) ale neviděla jsem tam tu spojitost...:(

LadyLoba
28. 02. 2010
Dát tip
bŕŕ ... uff

nomeolvides: to je jednoduchý, propíchni dvě krtiny vedle sebe tyčí a můžeš opékat ;) (pro lepší vizualizaci si vzpomeň na barbecue v Panice v městečku). A proč tu rožeň podpírají dva kopečky hlíny, která byla ještě nedávno v hlubších vrtvách? Zase ten hrob... díky..

nomeolvides
28. 02. 2010
Dát tip
zajímavé...myslím, že si dokážu v hlavě představit "barvu" nebo pocit každého z těch veršů, i když to možná chápu jinak, než jak jsi to myslela. akorát nevím, co si představit pod "ze dvou krtin postavil popravčí barbecue", to mi musíš někdy vysvětlit :) jinak dávám tip, moc se mi líbí, když se člověk musí hodně zamyslet nad veršema, aby pochopil...

slovní zásobu máš dobrou, teď tomu dát ještě něco hlubšího

není to chodník k věčnosti, ale chodník věčnosti. Je to chodník, po kterém jdou mrtví svojí další pouť, a rozehřeje ho až čas. Kdybych na něm stála, už bych tohle nepsala. Neměla z něj být cítit věčnost. akordeon byl silnou stránkou osoby, která se po tom chodníku vydala. Pořád na mě z té její rakve vykukuje. Každý ten výjev i každé slovo v něm má tady svůj význam (pro mě), nemám pocit, že by to nebylo mé, nebo že bych si vymýšlela. A že se svých pocitů bojím, v tom máš naprostou pravdu.

Armand
28. 02. 2010
Dát tip
rozumím a nepochybuju o tvých pocitech. Jen jde o to, že když k nim přifabuluješ něco ze své mysli, nepředáš je. Ostrý zvuk podpatku na zmrzlém chodníku - stačí. Proč "k věčnosti"? Jak vypadá chodník k věčnosti? Jakou má barvu? Je taky zmrzlý? Stálas na něm někdy? Z toho verše nic nejde.. slovo věčnost ho zavřelo. Žádný pocit. Ze slova věčnost nejde cítit věčnost. Rozumíš? a mohl bych pokračovat .. "plicní sklípky silného kuřáka" to jsou taky "dveře". Ale! Taky jsem viděl padat ;černý sníh;. A i když to zní jako klišé, ve tvých pocitech by to byla (mohla být) skutečnost. Možná, že se jen svých pocitů bojíš... a proto jsi je takhle "zavřela". Kdybys je zobrazila nekompromisně, nahnaly by lidem, i tobě, husí kůži. Byly by pravdou. Ne jen "zpod víka rakve vylézají(cí) klávesy akordeonu"

Armand: tahle báseň popisuje moje pocity z dnešního rána. Úmyslem bylo každý ten pocit popsat výjevem, obrázkem. Zkus si každou větu představit vizuálně, pořádně si jí prohlídnout (nebo poslechnout). Pak možná budeš mít ten samý pocit jako já. A jestli ne, tak jsme se minuli. ;) všem díky za reakce :)

Armand
28. 02. 2010
Dát tip
přečti si ji nahlas a zůstane ti z textu jen "husí kůže pod peřinou" - když budeš upřímná. Vše ostatní je tam navíc... ne špatné ani dobré, jen se to vše míjí. Vypadá to jako dort, kde jsou jen třešničky, ale k jídlu nic. napiš něco svého, i špatného klidně, ale nevymýšlej si.

ranhojič
28. 02. 2010
Dát tip
krásná spojení slov...*

Nérea
28. 02. 2010
Dát tip
to vypadá jako slušná noční můra

jH
28. 02. 2010
Dát tip
bůh přejel rosničce prsty traktorem? jak bude chudák hlásit zprávy v půl osmý?

kjkszpj2
28. 02. 2010
Dát tip
t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru