Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úcta k životu

03. 03. 2010
14
28
2209
Autor
Glomma

Slohovka do školy, vím, že žádná sláva, není to moje parketa

                                                   Úcta k životu

 

 Život je pro většinu lidí to nejdůležitější, ale i tak se vyskytnou situace, kdy se člověk octne na hranici mezi životem a smrtí, kdy si uvědomí jeho křehkost a snadnou ztrátu. Jsou i tací, kteří si svého života vůbec neváží a berou ho pouze a jen, jako rutinní věc. 

 V dnešní uspěchané době se často člověk unaví a je více vystaven různému stresu, z něj pak mohou vzniknout úzkosti a deprese. Zvláště u lehce labilních jedinců, kteří se s těžkostmi vyrovnávají velmi špatně a propadají až k zoufalství. Občas se stane i situace, kdy jste vyhozen z práce, spousta lidí to dobře zná. Muži to nesou hůře než ženy, jelikož to berou, jako svou největší prohru, která má rozličnou dohru. Navíc, když už jednou člověk přehodnotí své myšlenky na temné a nevidí ani kapku pozitivně, stává se dobrým magnetem na další problémy a dostává se tak, do začarovaného kruhu, z kterého neví, jak se dostat. Nejčastěji tito lidé začínají přemýšlet o tom, že by jim vlastně bylo nejlépe, kdyby ukončili svůj život, že se neměli nikdy narodit, jsou jen strůjci neštěstí atp. Dostávají se až k myšlence na sebevraždu, ale je to nejúčinnější řešení, zahodit svůj život? Oni si myslí, že tak ukončí své trápení a nic, už je nebude bolet. Ale přesto smrt není vysvobozením. Každá situace má nějaké řešení, i pokud by bylo sebe víc krkolomné, stojí za to ho podstoupit a nezahazovat svou existenci, vlastně jedinečnost. Já osobně mám pohled na život takový, že ač není třeba růžový a ukrývá v sobě spoustu nástrah, je to, to nejcennější, co můžeme „vlastnit“. A zároveň velký dar a podle toho bychom se k němu měli chovat a chránit ho. Každý člověk nemá to štěstí a život mu proteče mezi prsty, aniž by si ho stačil pořádně užít, i když se za něj pere sebevíc. O to víc bychom si měli uvědomit, jak je život „křehká“ věc, stačí málo a už nemusí „existovat“. Jaké štěstí máme, když jsme na živu a v pořádku a zahazovat ho, by bylo zbabělé a hlavně barbarské.

 Dalším tématem, které by se mohlo nazvat „asistovanou sebevraždou“, je Eutanázie a úzce tedy souvisí se sebevraždou obecně. Když je člověk těžce nemocný, žije třeba jen díky přístrojům, nebo v horším případě ve velkých bolestech nemá asi nejlepší vyhlídky do budoucna a trápí, jak sebe, tak své okolí. Ale má vůbec tenhle život v bolestech a utrpení smysl? Kolem Eutanázie je vedeno mnoho sporů a různých názorů, i lékaři na to mají nejspíše rozličný názor a nedokážou přesně říci, co je správné. Nejhorší je to pro příbuzné a blízké, když musí snášet každodenní pohled na člověka, který trpí a vlastně jen přežívá. Na jednu stranu by mu přáli klid a ukončení trápení, ale na tu druhou, každý člověk věří a má v sobě naději, tedy nedokázal by se smířit, s „asistovanou sebevraždou“ a ztrátou blízkého člověka. Myslím, že člověk, který má život v rukou odborníků, je připoután na lůžko, žije jen díky lékům a přístrojům nebo v neustálé bolesti, by měl mít právo se rozhodnout, jak naloží se svým životem, tedy i o jeho ukončení. Je to sice radikální krok, ztráta člověka, ale nemůžeme rozhodovat za druhé, když nevíme, jaké to je být v jejich kůži. 


28 názorů

Glomma
17. 07. 2014
Dát tip

děkuju :)


Glomma
07. 07. 2014
Dát tip

Děkuju moc :)


... i když se za něj pere sebevíc......

jjj.....dostalo mě to..........................................


Glomma
13. 04. 2010
Dát tip
jj však vím ;) přesto dík za zastavení a doporučení :)

Ale jo, na slohovku. Po obsahové stránce se zdržím komentáře, bylo by to na dlouhou debatu. Snad jen doporučím k četbě třebas takovou Útěchu z ontologie od Bondyho, jedno z nejlepších filosofických děl, které jsem četl...

Sirup
14. 03. 2010
Dát tip
*

...je

Glomma
12. 03. 2010
Dát tip
No tak to je drsné zda je to pravda ... hoškost života, jinak děkuju :)

...měl jsem domluvu s doktorem,že mi pomůže umřít, bezbolestně až příjde čas...žiju,on se oběsil!?

Glomma
08. 03. 2010
Dát tip
Díky, opravím to ;)

Glomma
07. 03. 2010
Dát tip
jj,tak za pozastavení a počtení :) Také přeju hodně štěstí a múza ať tě neopustí ;)

:) Jen me to zaujalo. A zastavka? Kazdy si to muze vylozit po svem. Hodne zdaru preji. :)

Glomma
07. 03. 2010
Dát tip
No to souhlasím, těžko odhadnout jestli to bude do budoucna lepší či naopak ... jinak díky za zastávku :)

Nestuduju dejepis, ale psat cosi o dnesni dobe je zavadejici. To jako driv nebo v budoucnu to bude lepsi-horsi? Jen muj pocit o floskuli. :)

Glomma
04. 03. 2010
Dát tip
Já nevím :D Mett abych pravdu řekla, nijak to neřeším ale dneska, jak kdyby mnou projel blesk :D a na rychlo jsem to ještě třikrát přečetla a opravila, co se dalo :D Jinak pravda málo rýpavých kritik :) někdo si rýpnout musí, když má sílu ... ;):P

Metta
04. 03. 2010
Dát tip
náhodou je to správný:) taková pilulka první pomoci, a že norkoj nezaskočila:) já jen tak rejpu,páč ti lidi málo píšou rejpvý kritiky:PP ty jo, co tě to tk znervóznělo:)?

Glomma
04. 03. 2010
Dát tip
No říkám, je to vydřené, bohatě dneska stačilo, když jsem škrtala, přepisovala a dodělávala čárky na poslední chvíli, někdo mě totiž lehce znervózněl :P stejně tak čekám 2-3 :D v lepším případě

Metta
04. 03. 2010
Dát tip
"občas se stane i situace" mi nezní dobře Můj pohled je../já vidím.. nevím, není euthanasie s malým e? slovo "člověk" ke konci se moc opakuje :PP

Glomma
04. 03. 2010
Dát tip
Bíša : Díky :)

Bíša
03. 03. 2010
Dát tip
Hmm...

Glomma
03. 03. 2010
Dát tip
Háber : no nevím...ale jinak děkuju :)

Háber
03. 03. 2010
Dát tip
takmer londonovská téma*

Glomma
03. 03. 2010
Dát tip
Norsko 1 : Díky moc ;)

Norsko 1
03. 03. 2010
Dát tip
rozličnou *

Glomma
03. 03. 2010
Dát tip
Ale klid Nefertiti :) ... spíš jsem to nějak musela vydřít, včera mi to vůbec nemyslelo ... a jinak díky ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru