Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O utopencích

17. 03. 2010
3
10
1453
Autor
Barman

Není to pěkné čtení

            Na hladině rybníka se pohupovala hlava, na které seděl pták. Trhal vlasy na stavbu hnízda a pod vodou žďuchali nervózní kapři do vetřelcova těla. Štika se zakousla do prstu, ale škrábla se do patra o pěstěný nehet, řekla si, že toto nemá cenu ani obdoby a raději se jala prohánět malého kapříka, který tomu všemu fascinovaně přihlížel. Prohnala ho řádně, jen co je pravda, ale hladu se nezbavila, protože kapří pubescent se schoval pod sukni utonulé. Z jejích rodidel se uvolňovalo sémě, a tak alespoň nějaký šupinatec povečeřel.

            Slunce dávalo sbohem prošlému dni a na břehu rybníka kouřil cigaretu spokojený muž. Nebyl ani velký ani malý, starý nebo mladý, dokonce ani nelze říct, že by byl ošklivý. „Děvka,“ říkal spokojeně a mnul si rukou svůj zvrhlý rozkrok. Dopil láhev z piknikového košíku, zahodil nedopalek do trávy a vstal, aby se zbavil moči u nejbližšího stromu.

            Jak si tak vesele močil, letěla kolem vosa doposud nezjištěného jména a něco jí připomnělo nenávist vůči lidskému pokolení, když ten den narazila do plaňky plotu nedaleko velmi populární hrušky. „Pomstím se,“ bzukla si jakoby pro sebe, zato však dostatečně nahlas až se málem prozradila.

            Způsob, jímž se vosa pomstila byl obzvláště krutý a zvrhlík utíkal co mu síly stačily, aby se zchladil v rybníce. Žbluňk to byl ohromný a jen málokterý obyvatel vodní říše jej nezaznamenal. Zaznamenalo ho i srdce mužovo a reagovalo zcela iracionálně okamžitou výpovědí bez udání důvodu. Hladová štika naproti tomu reagovala zcela racionálně a lačně se zakousla do zvrhlého, a navzdory smrti natékajícímu, údu. Povečeřela a kapříci si oddechli.

             Na hladině rybníka se pohupovala onoho dne již druhá hlava, na které seděl zcela jiný pták. Trhal vlasy na stavbu hnízda a pod vodou žďuchali nervózní kapři do vetřelcova těla.

            Ačkoliv se nejednalo o nějak velikou tragédii, protože v rybníce se umírá každý den, celostátní tisk nezůstal protentokrát zticha. A vyšlo pojednání o zásadních nebezpečích provozování milostných hrátek v chovných rybnících, které ani tak nepřihlíželo k nebezpečí infekce, jako k technice pohlavního styku a zdravotnímu stavu. Nevíme, kolik vypil patolog, ba nevíme ani, co popíjela policie a už vůbec nevíme, co chlastali novináři. Jisto jest jen jedno, ve svých soudech se mýlili. Ale kauzu tentokrát vyřešila příroda.

           


10 názorů

Barman
15. 11. 2010
Dát tip
To jsem sakra rád, že někdo zabrouzdá na povídku 7 měsíců po jejím zveřejnění. To je něco obdivuhodného:)

Flákač
14. 11. 2010
Dát tip
Tak si tu dneska brouzdám a líbí se mi ten dokonalý zločin a dokonaný trest :) t.

Barman
19. 03. 2010
Dát tip
Já prostě věřím, že když někomu podržím hlavu pod vodou, stane se utopencem. Techniku usmrcení jsem ponechal na obrazotvornosti čtenáře. Nicméně dva pochybné komentáře jsou už opravdu na pováženou. hmmm... sakryš sakryš

sepiolite
19. 03. 2010
Dát tip
ses teda ujal slova:-) mám ráda Tvoje obraty, jako: mnul si rukou svůj zvrhlý rozkrok aby se zbavil moči bzukla to je prostě paráda, u Tebe to akceptuju a beru bavíš mě, tak dík ale podivnost to tedy opravdu je a Tvá praxe Tě velmi poznamenala:)

katugiro
18. 03. 2010
Dát tip
Tady je to zas vina autora, který mluví o utopencích, když přitom o utopence nejde; tedy v prvním případě si nejsme jisti, jakým způsobem žena zemřela, ale z popisu lze vydedukovat, že to nebylo utopením, v druhém jasně mluví o srdeční zástavě. Kadávr s plícemi naplněnými vzduchem může - v závislosti na pozici těla, na jeho složení a na oblečení - snadno zůstat u hladiny. S pozdravem vaše Písmácká informační služba.

Barman
18. 03. 2010
Dát tip
Lakrov- to je opravdu zásadní věc. Ale vycházel jsem z toho, že rybník je mělký. Tedy dotyční nepřipomínají splávek, ale figurýnu částečně zaraženou v bahně. Nicméně nad tím teď budu muset přemýšlet, dík.

Lakrov
18. 03. 2010
Dát tip
Má to dost zásadní technickou vadu: Hlava se těžko může pohupovat na hladině, neboť utopenci -- zvláště ve sladké vodě -- klesají ke dnu. Ke hladině vystupují až po několika dnech následkem nadýmání bříšní dutiny.

Winter
17. 03. 2010
Dát tip
Bože, to je ale podivnost .)

ztracenec
17. 03. 2010
Dát tip
Je to teda dost šílený a je škoda, že tomu zatím nikdo neudělil tip. Já ti ho dám ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru