Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

***Jirkovi Jirka!***

19. 03. 2010
6
6
2087

... věnováno i všem ostatním zpěvákům a muzikantům okresních formátů, kteří neúnavně šířili a dál šíří hudbu mezi nezbednou mládeží...

Kdysi před léty..... byl u nás v HK zpěvák "okresního formátu". Jmenoval se Jiří Křídlo. Byl to takový již tehdy vypelichaný seladon a s „vizáží“ manekýna z továrny na šprcky! Zpíval  v tanečním orchestru písničky z převážně tehdy velmi populární italské hitparády (Drupi, A.Celentano,...atd). Smáli jsme se tomu tehdy velmi moc! Bylo to strašně komické s jakým nasazením ten starý pardál na jevišti působil. Jednou jsme si, jako nezbední studenti,chtěli udělat radost a vystřelit si z něj.  Domluvili jsme se, my tehdejší frekventanti gymnázia, že jakmile Jirka Křídlo odzpívá pokaždé svoji písničku, někdo z nás se zvedne a půjde za ním na jeviště a požádá ho o podpis. A jak jsme dojednali, tak se i stalo! Po každé písničce zpěvák Jirka Křídlo velmi ochotně rozdával příchozím svoje podpisy. Byl sice notně překvapen a šokován, ale po čase bylo vidět, že mu to dělá nesmírnou radost. Tehdy si určitě myslel, že je o něj projevován skutečný zájem. Netušil asi, že se v tuto chvíli stal jen terčem kruté studentské recese. I na mne po čase přišla řady a tudíž jsem se za Jirkou Křídlem vypravil, abych ho o jeho podpis požádal. Neměl jsem u sebe jiný papír než vystřižený "pivní vtip" Honzy Vyčítala z tehdy značně populárního časopisu Dikobraz. Jirka Křídlo v nastalé euforii osmadvacátého podpisu, nic zlého netuše, bezelstně se mě zeptal, jak se jmenuji."Jirka", odpověděl jsem mu popravdě. Tak se stalo, že na Vyčítalově vtipu přibylo datum doplněné věnováním "Jirkovi Jirka Křídlo".
Uplynulo draze let a z gymnazista povyrostl poněkud. Jsa sám muzikantem, po čase se mu vzpomínka na zpěváka Jirku Křídla objevovala v myšlenkách stále častěji. Možná, že se i chvílemi trochu styděl, že si ve své mladické nerozvážnosti tehdy dělal legraci z člověka, který dělal svoji práci na "plné kule" a nehleděl vůbec na to, jak u toho vypadá!
Jiří Křídlo, královéhradecký zpěváku! Dneska já svými skromnými silami snažím se trochu napravit chybné pohledy mladické nerozvážnosti!
Pod tuhle vzpomínku s drobnou omluvou píši tedy.......
Jirkovi Křídlovi- zpěvákovi z Hradce Králové věnuje Jirka Štěpánek- Štěpa z Hřibska!

Jako ty mně  před lety!
Jirkovi Jirka!

J.Š. Pardubice 19.3.2010


6 názorů

Jirka Křídlo...ošklivé káčátko. Jo, ale kdo si troufne obrátit se k lidem čelem a třeba jen recitovat, je u mě hrdina. Uděluji Jirkovi Křídlovi řád Bílého lva...či jak se to píše a jmenuje.Tip za vzpomínku vážně "histerickou".Ještě tu byl extraligový zpěvák Rony Marten, ale tomu Náš Jirka konkurovat nemohl. Zdravím Štěpu. Jirka

Aleši, asi nějakej šotek! Dík za upozornění. Pěknej víkend! J.Š.

tak vizi napíšeš dobře, ale vizáž ne...kde se stala chyba? :o)

papouch
19. 03. 2010
Dát tip
...svatá prostoto! :-)))

Malý Nero: to jsem ani neměl v plánu, aby to vyznělo nějak moc dojemně. Ale tím lépe. Dík . Jenom jsem si po čase uvědomil, že na rozdíl od zdejších papouchovských a derovských písmáckých všeznalců, co vědí za každých podmínek, kam co patří zde na písmákovi, je značně ošemetné, prosazovat tutu svoji vizi zbrkle za všech okolností. A ještě to nazývat pravdou? Jen infantilní děcka, co se zlobí, když jim někdo bere jejich hračku, vynucují si pozornost terorem hraničícím se zvyky z dob nejtemnějších a značně připomínající estébáckou lustraci! Ale to už jen problém písmáckých papouchovských a derovských všeznalců! Zdar a sílu! J.Š.

neroušek
19. 03. 2010
Dát tip
Dojemné.***********

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru