Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem koncem tisíciletí objevila Internet.

25. 10. 2001
12
0
2895
Autor
Modona

Produkty moderní doby! No to miluju!!

 

     Mnoho let jsem se ve škole snažila pochopit, co je elektřina. Elektřina je, když se češu a vlasy mi lítaj za hřebenem. Snažila jsem se pochopit, že v žádné továrně fakt netřou ebonitovou tyč liščími ohony, ale že se to dělá nějak jinak. Kolem zásuvek chodím velmi uctivě a pokaždé, když zmáčknu vypínač, jsem mile překvapena, že přišla.

     Velmi podobné je to s telefonem.Vždycky mě potěší, že když zazvoní, někdo na mne mluví ( pokud to není hlas z Telecomu, upozorňující mě na nezaplacený účet) a myslí to vážně. Teda, že myslí vážně, že volal mně a já tam fakt jsem.

    No a úplně stejné je to s televizí a rádiem. Nechápu. Prostě je nechápu, ty přístroje, které odněkud někam přenáší něco, bůh ví co.

Nicméně to přijímám celkem klidně. Nakonec nemusím rozumět všemu.

    Ve škole jsem kromě fyziky a chemie moc nechápala ani matematiku. Měla jsem i několik laskavých a snaživých učitelů a profesorů, kteří byli (někteří i poměrně dlouho) přesvědčeni o tom, že mě to naučí. Většina z nich po určité době dospěla k názoru, že si dělám legraci. Fakt nedělám a tak dodnes počítám rovnici o dvou neznámých tak, že je dám na jednu stranu, ať se seznámí. Mimochodem jsem navíc nepochopila ani to, proč bych se měla zabývat úvahami typu, kolik je druhá odmocnina z 3564.

Ani naprosté nepochopení matematiky mě nezneklidňuje, nikdo si toho ještě sám nevšiml. Už dvanáctý rok se živím jako účetní.

    No a máme tu PC. Hodně dlouho jsem se bránila. Připomíná TV, do té taky nezasahuji. No a tak zatímco všichni už zručně rejdili v T602, přepisovala jsem donekonečna smlouvy na stroji, vyráběla koláže a ty pracně překopírovávala. Ovšem nejen to. Pracně jsem vyráběla ručně peněžní deníky podnikatelských subjektů a s kalkulačkou sčítala nekonečné množství nekonečných sloupců. Nechápali. Nedivím se.

     Už nevím, jak se to stalo, že jsem byla "donucena" usednout k PC. Myslím, že nepřišla sekretářka a tak já, anžto bych jako jediná na našem pracovišti nikdy nepřiznala, že něco neumím, jsem TO zapnula a bryskně se začala pohybovat v T602. No a to už byl jen krůček k tomu, abych zjistila, že mu to trvá asi 5 vteřin, než spočtne to, co mně trvá nejmíň hodinu. Usoudila jsem, že je to rozhodně praktické.

      Jelikož vlastním grafickou firmu, dostalo se ke mně i to, že existuje jakási Internet. Můj muž učinil několik chabých pokusů seznámit mě s tímto výdobytkem moderní doby, pročež jsem usoudila, že je to nesmysl, protože když se používá, nefunguje telefon.

     Někdy v březnu roku 2000 jsem se na dovolené doslechla, že mám dokonce nějakou poštovní schránku. Vlastní! Nějaké děvče totiž pravilo, že mi pošle mejla. Znělo to sice jako "Dej si majzla!", ale jelikož byla sympatická, usoudila jsem, že to nebude nic nebezpečného. V červnu volala, proč prý jí neodepisuju?! "Žádný dopis mi nepřišel!" tvrdila jsem. Pak řekla adresu a v ní nějakou rybu a já znejistěla.  "Že bych dělala nějakou chybu v adrese?!" přemýšlela.

"No asi jo!" já na to.

No a tak nezbylo než přivolat na pomoc mladšího kolegu (samozřejmě myslím služebně mladšího), aby přede mnou odkryl taje mé vlastní poštovní schránky. A byl tam, tedy ten "majzl"! Přečetla jsem si ho, dala do stroje papír a napsala dopis. Pak jsem zašla na poštu a odeslala ho. Na svou adresu s "rybama" jsem pak zase na dlouhou dobu zapomněla.

     No a pak se to stalo. Vánoce 2000. Krize v ČT a absolutní absence zpráv. Pobíhala jsem od rádia k TV a zuřila.

Můj muž mě posadil k PC, zapnul jej a pravil : "Toto je počítač, to znáš. Tím malým modrým e vlevo dole si  otevřeš jakýkoliv server chceš, můžeš mít zprávy z celého světa, teď hned! Máš pevné připojení, můžeš u toho i telefonovat!"

A tak jsem to udělala, otevřela se stránka Seznamu a bylo to tam. Všecko!!!!!!!!!! 

     Chystám, že bych možná koncem tohoto roku ovládla i něco jiného. Zkusím tu rovnici.

 

 

 

 

 

 


Adina
30. 12. 2001
Dát tip
Moc pěkné, opravdu moc, moc ,moc. Takhle si často připadám, když učím 17letou dceru matiku...no ono se tomu nedá říkat učení ..spíš vzájemné trápení a nechápání jedná druhou Tip

Modona
30. 12. 2001
Dát tip
Děkuju Adino, i když jsi můj internet objevila až po dvou měsících:-))))

Modona
26. 12. 2001
Dát tip
Já Vám děkuji za milé kritiky. Za 3 dny už to bude rok:-), tedy rok, co začalo moje seznamování s technikou i moje "vztahy":-)) Fakt to tam bylo VŠECKO:-)))

Stevenson
26. 12. 2001
Dát tip
Tak na ty vztahy POZOR-))))

Modona
26. 12. 2001
Dát tip
No jo, dyk já vím, no, ale když......ono je to fakt těžký, no:-))))))))

Beata
25. 12. 2001
Dát tip
Výborná úvaha :o) Tak nějak se tam v tom až na malé rozdíly vidím :o) a ještě k tomu čtivě a vtipně psaný :o)

Stevenson
19. 12. 2001
Dát tip
-)))))))))))))).. UPLNE, docela a to tak ze GANZ..e nekdy i EGAL.. Madonko, tohle je neco, co lituji, ze jsem nenapsal sam.. Tak bych nejradeji ty TIPY dal hned dva..)))

RadeX
21. 11. 2001
Dát tip
Milé povídání... :-) (tip)

papouch
27. 10. 2001
Dát tip
chňá chňááá :-))) chicht :-) já dělám u počítačů už od dob, kdy to byly obrovitánský mašiny vyplňující tělocvičnu, měly svoji vlastní elektrárnu a tekl z nich olej... :-)))

Anonym59
26. 10. 2001
Dát tip
Krasne poctenicko:-))) To ja jsem mel k rovnicim takovej odpor, ze jsem je k sobe ani nedaval. Co kdyby se na mne po seznameni domluvily. Muj prvni pocitac Sharp MZ800? Prvni vytezstvi bylo kdyz se mi na obrazovce objevilo " READY ", a potom taky dlouho nic ....:-))) * Zd.

Modona
26. 10. 2001
Dát tip
Zd. No jo vidíš, to mě ani nenapadlo, že by se na mne mohly domluvit:-))))))))) Ale jinak, vidíš, že jsem se vlastně kvůli Tobě obětovala:-))))

Kami
26. 10. 2001
Dát tip
Moc jsem se popopobavila :o) Díííky + T.

Albireo
26. 10. 2001
Dát tip
Modono, díky za polechtání bránice. Opravdu si cením lidi, kteří si dokážou udělat srandu sami ze sebe, a to se Tobě povedlo naprosto skvěle. Také se přiznám, že i pro mne byla nesvětlejším místem ta metoda řešení rovnic. TIP

:-DDDDDDDDDDDDDDD* Lidi, pokud si myslíte, že si to Mod vymyslela, tak vás ujišťuju, že nevymyslela, já sám jsem žijícím důkazem jejích internetových začátků. Poslechněte si toto - kecali jsme na chatu a já tam zkopíroval nějaký článek o ČT. Mod mi napsala, ať jí to pošlu poštou (v té době už poštu ovládala - pokrok!!!!!) a já jí odpověděl, ať si to z toho chatu zkopíruje... no, a naše milá Modona na to opáčila, že nemá kopírku!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-DDDDDDDDDD Takže chápu ty učitele matematiky, kteří došli k závěru, že si dělá legraci.. nedělá!!!!! Nutno však závěrem podotknout, že Mod je děvče učenlivé a ve své podstatě inteligentní, dnes už ovládá i html příkazy :o) Tip za vtip a za umění zasmát se sám sobě, na to každý nemá!

zoo
25. 10. 2001
Dát tip
Skřehotající 286 jsem stylem "plácnu a tisknu formulář" nakládala jakž takž již koncem 80. let. Kdo nezažil, podotýkám, že na zapínání počítače jsme měli tehdy v podniku určeny dohledy, které nechaly svou práci a čučely přes rameno, co TISKNEM. :-)) Proto mne první třídenní počítačové školení v létě 91 nevyvedlo z míry a dokonce jsem oželela večerní přívoz přes Sázavu a chlast a mordovala se s nějakým testem tak dlouho, dokud jsem neměla třikrát za jedna. Šprt, no... V dalším létu na dalším třídenním školení na sousední vysoké škole tvářila jsem se jako starej harcovník, nikoli právem, ale už jsem tak nějak věděla, že když zmáčknu nějakej čudlík a ozve se divnej tón, že "to" přestane, a když nepřestane, neshoří. Třetí den toho dalšího léta jsme v poledne s lektory spokojeně pokuřovali v předchodbí a pokukovali po hodinkách, že bychom pomalu na autobusy, když si kolegyně, povědomá mi i z předchozího kursu, odkašlala a nakladla dotaz: "Povězte mi, jak jste mluvili o tom formátování disket, to je mám jako nastříhat do těchhle čtverečků? - a jednu disketu přitom zvedla do výše. (Podívala jsem se onehdá na novej adresář. Je u nás zaměstnaná dodnes a má mobil. Bůhsuď, co si tak může představovat pod termínem Wap. Warp? Co myslíte? :-) )

Kastel
25. 10. 2001
Dát tip
S pochopením T.

Bezejmenny
25. 10. 2001
Dát tip
Ta druhá odmocnina z 3564 je přibližně 59 a něco ;o))))))

Pepo
25. 10. 2001
Dát tip
No - tá moderná doba je niekedy aj naobtiaž.

Wopi
25. 10. 2001
Dát tip
:))) "dám je na jednu stranu, ať se seznámí" :))))))) **

Wopi
25. 10. 2001
Dát tip
to "něco" je 0,699246226397197284068789260072 :))))

Modona
25. 10. 2001
Dát tip
Wopi díky:-)) odpo. to dám do kupy:-))

Modona
25. 10. 2001
Dát tip
0,699246226397197284068789260072 no, tak to je teda fakt něco:-)))), s tím už se dá rozhodně pracovat:-)))))))))))))

Wopi
25. 10. 2001
Dát tip
No, pracovat se s tim dá, ale je to číslo velmi podivné... Ptám se: proč je v něm tolik devítek (z toho dvě ještě tak mazlivě u sebe), zatímco pětka ani jedna??? Co je to za spravedlnost? Jak k tomu přijde celé pětkovstvo??

Popelucha
25. 10. 2001
Dát tip
Aúúúúúúúú, my máme taky ve firmě účetní... A stálo to dost úslií přinutit ji, aby šetřila lesy a nervy a aby přestala linkovat jakési sešity. A taky znám spoustu lidí, kteří ani neví, co je to rovnice, aúúúú. My informágové asi nikdy nepochopíme, jak může tohle někdo nepochopit... Ale popsalas to pěkně, zvlášť "dám je na jednu stranu, ať se seznámí", u toho jsem šílela...

Danny
25. 10. 2001
Dát tip
:)))))) viz Popelucha

Baba_Jaga
25. 10. 2001
Dát tip
Přesto, že na PC pracuji téměř od jejich prvního výskytu v Čechách, taky dalo přátelům hodně práce odtrhnout mě od T602. Dneska si nedovedu představit jak v ní někdo mohl nebo může pracovat. Jo a manuály k PC programům, v mém bývalém zaměstnání, ještě za éry socialistického rozvoje začínaly – zastrčíme el. kabel od počítače do el, zásuvky, dál se podle nich nedalo pracovat:-))))) *)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru