Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.sand.

25. 03. 2010
18
33
3100
Autor
.duke.

Mladý muž otevřel lednici a zarazil se. Ve spodní části na skleněné desce spatřil jemnou nahnědlou drť. Naslinil si ukazovák, dotkl se jí a vložil do úst. Nijak nechutnala.
"Kde se tu vzal ten písek?" zvolal.
"Jaký písek?" ozval se z obýváku unavený ženský hlas.
"V lednici je písek," konstatoval.
Sáhl do dřezu a navhlčenou hadrou lednici důkladně vytřel. Vytáhl máslo, sýr a olivy a udělal tousty. Nalil do sklenice džus a vešel do obýváku, kde ležela žena přikrytá dekou tak, že jí byla vidět jen nakrátko ostříhaná blonďatá hlava.
"Dneska máš dvacetři," řekl a zakousl se do toustu.
"Co to znamená?" zeptala se rozespale žena a pootevřela oči.
"To moc dobře víš."
"Nevím. Pamatuji si jen, co je třicetpět a čtrnáct," řekla žena.
Muž namočil toust do kečupu a než se zakousl, řekl: "Na třicetpět můžeš zapomenout."
"Bednář říkal, že bys s tím měl přestat. Nikdo tomu nerozumí." Žena se posadila, deka jí sjela z ramen na břicho. Pokrčila nohy v kolenou a opřela je o stůl.
"Moc dobře víš, co je dvacettři. Před měsícem, když jsi mi ujela na kole. To bylo dvacettři," řekl muž a napil se džusu.
"Zabloudila jsem. Už jsem ti to vysvětlovala nejmíň desetkrát."
"Desetkrát. To je dvakrát pět. Dvě ruce," řekl muž, položil nedojezený toust na talíř a několikrát zatleskal.
Žena zavrtěla hlavou, vstala a odešla do ložnice. Zavřela za sebou dveře.
Mladý muž uchopil ovladač a pustil plazmovou televizi. Hned na prvním kanále běžel fotbalový zápas. Zaujalo ho, že některé části hřiště byly vysypány pískem.


33 názorů

Timothy
24. 05. 2010
Dát tip
vyrazilo mi to myšlení

.duke.
11. 04. 2010
Dát tip
Nevermind, Mué ;)

Flákač
11. 04. 2010
Dát tip
písek, mně se líbí, jak ten kluk působí opravdově "pokaženě", svůj svět, své asociace, a tak. on žije vedle té holky ne s ní. t.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
Funny. Nahoď další!

katugiro
09. 04. 2010
Dát tip
navíc se tam píše "desekrát" ať žijou videohry

.duke.
08. 04. 2010
Dát tip
Možná to "desetkrát" je možná trochu levný. Ale člověk v psychóze se takhle fakt chová. Na základě poruchy myšlení. Ale je to text se svojí vypovídající hodnotou. Dík za kritiku.

Winter
08. 04. 2010
Dát tip
Zároveň je fajn, jak jsi do poměrně malého prostoru dokázal vměstnat relativně dost "hádanek" (písek, ochutnávání...), člověka to stimuluje.

Winter
08. 04. 2010
Dát tip
Mno, být nalitej v 1:41 je hodně slabá káva, taková měšťácká, odpolední. Po deset je to skvělé, člověk v tom cítí tu soukromou řeč každé dvojice.

StvN
06. 04. 2010
Dát tip
Proboha vždyť vindal v tu dobu byl určitě nalitej, co od takového člověka můžeme čekat? Jinak jako je to fajn, jako vždy.

Janina6
06. 04. 2010
Dát tip
Musím se sem vracet. Tak už tentokrát aspoň přihodím tip :-) Pořád ten styl, který se mi líbí. Jak decentně umíš naznačit něco hrozivého. (Pokud to chápu správně.)

takhle to mám rád, áno*

reka
05. 04. 2010
Dát tip
Líbí se mi to až k tomu "desetkrát" atd. Na začátku je to tak trochu divný, a ten muž je možná blázen, ale možná příčetný, jenom nemáme dost indicií, abysme mu rozuměli... pak ale, ten konec mi přijde už jen jako absurdní fraška. Shodí to atmosféru.

a2a2a
04. 04. 2010
Dát tip
Když tě čtu, četl jsem i předchozí, přiznám se, že si připadám jako poněkud nesoučasný čtenář, a tak nechci tomuto textu nahlas přisuzovat kafkovský nádech, třebaže se mi to soukromě zdá. Rozhodně pro tento útvar dobře volený jazyk, citlivě volený, působí živě, přestože je podřízený potřebě miniatury. osobně zde prózy nečtu, snad jen některé kratší a tato se mi "musí" líbit.

.duke.
28. 03. 2010
Dát tip
Vindal bych hlavně potřeboval, aby o něm a jeho přiblblých kamarádíčcích natočila Nova zase nějakou reportáž. Došlo by u něj k repozici ega a byl nějaký čas klid.

katugiro
27. 03. 2010
Dát tip
tyjo to je ultrageniální, duku, úplně mě to zmastilo a musel jsem si zahrát tři videohry vindálku, kdyby ses všude nechoval jako vlezprdelka, možná bych tě taky čet. sere tě to, co?

lagn - ty to máš docela jednoduchý, jestli potřebuješ hned všemu rozumět ... nesnášim popisný povídky vo něčem symbolika + náznak + atmoška + celý to pekelně sepsat = tip mnohokrát omektanej příběh + srozumitelnost pro lagnlol, tj. doslovnost + nepřirozená přímá řeč + upocená pointa = netip a tak to máte milá pani se všim

.duke.
26. 03. 2010
Dát tip
vindal: čekal jsem na tebe. bezva kritika. taková věcná. i s doporučením, co a s kým bych měl dělat. díky. přijď zase, u mě si můžeš ulevit, mně se to velmi líbí.

jH
26. 03. 2010
Dát tip
jen mě zajímalo o čem to je, protože sem to nepochopil, neber to všechno /a mě zvlášť/ Tomáši pořád tak smrtelně vážně probůh

prrrrrrrrrrrrrr. del-- psavci z dementova, krytyci z vidlákova, THAT IS PÍS..

jH
26. 03. 2010
Dát tip
rád bych, aby mi někdo z vás dvou tipující vysvětlil vo čem to jako je

tohle je opravdu ultra blbý narvahu, ale počkej na katupíča, ten ti to vocení, měl by ses vrhnout na videohry.. vlastně by ste je měli mastit navzájem.. a byl by klid*

Arlea689
25. 03. 2010
Dát tip
jsem blbá, když to nechápu, nebo je to záměr? :-D

nojono*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru