Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mazurek 06:16 (3)

09. 04. 2010
25
45
3771

Naše bytná, paní Hudsonová, nás na cestu vybavila vydatnou porcí znamenitého studeného roastbeefu, pročež stačilo opatřit si pouze nějaké pečivo k zakousnutí. V tomto ohledu se ukázali obyvatelé Francie, Belgie, Německa i Rakouska velmi liberálními, neboť za libru bylo možno nakoupit pečiva habaděj. Jak cesta ubíhala, postupně jsme k pečeni přikusovali sliced bread, la Baguette, les Gaufres, der Kipfel, die Brezel, a nakonec čerstvou křupavou housku.
Poté, co jsme vystoupili na Nádraží císaře Františka Josefa v Praze, naše kroky vedly do útulného zájezdního hostince. Lokál byl prosycený přátelskou, téměř rodinnou atmosférou. Ihned jsem poznal, že největší zálibou všech hostů je kouření.

Praha ovšem nebyla naší cílovou stanicí. Pouze aklimatizační zastávkou.
Všecek rozechvělý nedal jsem jinak, než že se optám se na další cestu hostinského:

 

„Lačho ďives, kedvešno dilinoro!  Avlęam Londonatar. Rodas o raja hrabě Kounic. Tumen na džanen kaj bešel? Bešen varekhaj paš e Vysoká kije o foros Příbram.“

„Mámo! Odvaž psa a zavři slepice, přijeli komedianti!“ odvětil hostinský silným hlasem. „To zas budu nosit pívo v kýblech a čárky psát hráběma,“ dodal o poznání radostněji.

„Nerad to přiznávám,“ obrátil jsem se na Holmese, „ale zdá se, že jsem opět poněkud selhal. Řekl bych, že indické kořeny tohoto jazyka vězí mnohem hlouběji než jsem očekával.“

Tu promluvil Holmes krystalicky čistou, téměř primátorskou bémštinou:

„Dobr dan, dobr man. Hilfenzí mir troškenzí, od kudmima i u koliko časa dorazila fiakr nach Vysoká u Příbram?  U nas rande mit Václav Robert hrabě Kounic.“

 

„A mord sec hadry, prach dudy necky - tůristi! Mámo změna! Ať Kristýna ustele v

podkroví a poklidí! Páni budou na noc!“ hlaholil hostinský do kuchyně za

výčepem. Poté se naklonil k Holmesovi:

„Odkud že jede fiakr do Příbrami? Z Florence. Jako ostatně všechny. Ale do Příbrami

můžete jet zítra jedenáctým vlakem, a tam si najmete drožku, která jede na Rožmitál

pod Třemšínem. Je to mnohem pohodlnější, a přespat můžete u nás!“

„Ale to se nám báječně hodí...“ zauvažoval nahlas Holmes. „Přineste nám tedy studené hovězí s nějakým sósem a pro mě pintu piva. Ujistěte se ale, že je pivo řádně teplé a bez pěny!“

„Mámo, dvakrát tu svíčkovou od včerejška! Ale nech ji studenou! Pánové jsou gurmáni!“ zahlásil hostinský do kuchyně a stavě před Holmese orosený půllitr, dodal: „A vy si tu kozu vypijte u kamen, já vám to znovu vařit nebudu. Hergot, ještě pár zájezdů z Anglie, a budu muset vymyslet nějakej tentononc na ohřívání piva.“
 
***


Když jsme přivlekli svá zavazadla do podkroví, ještě jsme zastihli pokojskou, která zručně zametla prach pod postel, a hlučným zadupáním zahnala šváby do vedlejšího pokoje.

„A co štěnice, slečno. Nemáte tu štěnice?“ otázal se Holmes.

Na to si ženština položila ukazovák na našpulené rty, vyslovila něco jako „pssssst“, a ukázala významně na zeď a na ucho.

„Ta žena je němá?“ otázal jsem se.

„Nikoliv,“ odtušil Holmes, „jen velmi obezřetná.  Zdá se, že opatrnost je zde jakýmsi národním folklórem. Snad tím posunkem chtěla naznačit, že stěny mají uši, nebo to nějak souvisí se štěnicemi, kdo ví? Nyní mě omluvte, musím si ještě něco důležitého zjistit.“ Poté neslyšně vyklouzl vikýřem, a ladnými skoky leoparda zmizel po střechách.


***


Holmes se vrátil do pokoje krátce po půlnoci. Tak tak že vyšplhal po břízolitové omítce do okna, byť to byla pouhá dvě patra, a k smrti vyčerpán padnul na postel. Bleskurychle jsem se probudil, neboť to byla moje postel.

„Vy, Holmesi?“ ukrýval jsem revolver zpátky pod polštář, „kde vás u všech všudy čerti nosili?“

„Nejdříve jsem zběžně prozkoumal Dvořákův pražský byt v Žitné ulici č. 14, a poté jsem si odskočil ověřit několik detailů o skladateli Bedřichu Smetanovi. Pro jistotu. To víte, každý máme svého Salieriho. Doneslo se mi, že Smetana z jara náhle ochořel na duchu, a jeho pokleslá mysl byla pak nakloněna lecjakým pošetilostem. „

„A co jste zjistil?“

„Tak předně - nejlepší pivo čepují U Pinkasů, U Ježíška na Národní třídě, U Zlatého litru v Balbínově ulici také ujde, ale  úplným balzámem je černé flekovské. Je však s podivem, že o dobrou whisky, ani o mistra Smetanu, jsem tam nezavadil.“

„Ale jistě jste jej nakonec nalezl, není-liž pravda?“

„Ovšem že ano! Na Vyšehradě.“

„To je také pamětihodný hostinec?“

„Ne, to je pamětihodný hřbitov,“ odvětil Holmes přemáhaje spánek. „Jsem nad očekávání znaven, Watsone. Pokuste se mě vzbudit před desátou,“ zachroptěl, načež padnul do náruče Morfeovy, ať už to znamená cokoli.


45 názorů

macecha
06. 05. 2010
Dát tip
samostudium je určitě velmi důležité, ale důležitější je ta opatrnost v mluvení ...:o) T***

Já se s Angličanama běžně nepotkávám (s výjimkou jednoho příbuzného, který je shodou okolností kuchařem), ale mám pocit, že každý by se klidně mohl stát degustátorem farmaceutických výrobků, aniž by to na něm zanechalo následky.

FAE BOMB
19. 04. 2010
Dát tip
Taky nechápu, jak naprosto ke všemu můžou žrát hranolky. Navíc, to "všechno" je taky smažený. Vejce, slanina, párky... To tam většinou jedi každej den a celej život. Normálního člověka by to asi zabilo. I když voni za ty staletí asi prošli přirozenym výběrem a jsou už k tomu geneticky vybavený. Kdo na takový jídlo nebyl geneticky vybavenej, tak onemocněl a zemřel. Jen taková spekulace- asi za to může ten jejich kolonialismus. Svýho času byla GB námořní velmocí a vysoký procento lidiček sloužilo na lodích. Tam se cpali jen konzervovanejma potravinama, jako je třeba nasolený a naložený maso a čerstvý tam byly maximálně vejce vod na lodi chovanejch slepic. Komu to nechutnalo, tak naprotest zemřel a kdo náhodou přežil těch několik třeba i desítek let na moři, tak se toho pak dožadoval i doma. Moc ale nechápu, jak si na ty svý blbý hranolky můžou dávat ocet (s takovou příchutí se ostatně prodávaj' i brambůrky v pytlíku). Čaj s mlíkem? Ten samej hnus! Kapitola sama pro sebe je mint sauce, kterou taky někde zmiňuješ. Relativně poživatelnej je cider, ale míchat to s pivem v jedný sklenici...?! Nevim ovšem, jak moc je tohle rozšířený. Vlastně to zas tak běžný možná ani neni... Co mě ale totálně dostalo, to byly sušenky v čokoládě s pepermintovou náplní. Sušenka obalená čokoládou, co chutná jako žvejkačka. To se teda fakt nedalo...

Já se těm Britům ani nedivím, že to clastaj teplý. V takovým počasí...

FAE BOMB
19. 04. 2010
Dát tip
*Pinta teplýho piva a bez pěny... To znám. Jednou jsem dokázal vypít i tři za den. Cena tehdy asi 120-140Kč na naše za kus. Pršelo, tak jsem v hospodě čekal několik hodin, až přestane. Nepřestalo, takže jsem nakonec strašlivě zmoknul... :-)))

Bíša
14. 04. 2010
Dát tip
Tip!

Patcheesa
13. 04. 2010
Dát tip
perfektní, spěchám si přečíst 4. díl :)

Prosecký
12. 04. 2010
Dát tip
To je předsudek, Květoni.

Ale fujtajbl, velebnosti! To snad může pít bez újmy na zdraví jenom Belgičan.

Prosecký
12. 04. 2010
Dát tip
Myslel jsem, proč třeba nepili třešňové nebo zázvorové.

Prosecký, díky za zájem. Hranici překročili patrně v městě Eger (Cheb). Jeden druh piva mohl i v té době dosahovat rozličných kvalit. Vždycky záleží na výčepním. ((-:

Prosecký
11. 04. 2010
Dát tip
T* Milý Květoni! Už jsem tu neuspěl s několika prózami na pokračování, a proto sleduji se zájmem tu tvoji. pročež stačilo, opatřit - čárka tam nepatří. Ve kterých místech vstoupili k nám do Rakouska? Jestli tobylo v Děčíně nebo Ústí nad Labem, museli mít docela problém sehnat křupavou housku. Že je v Praze jenom jeden druh piva je asi nepřekvapilo. Takže samé drobnosti. Přeji hodně invence do dalších dílů!

Páni - dámy, já se snad nechám ukecat. A to jsem chtěl být za tvrďáka.

Toscana
11. 04. 2010
Dát tip
A hostinský se pak stal vynálezcem šíleného udělátka zvaného "ohříváček"! Pamatuji si, že si tuhle hrůzu i někteří čeští gurmáni nořili do půllitrů, aby nechytli z chlazeného nápoje s pěnou chrapot. A jak pivo nerada, tak prohnané ohříváčkem, to bych nepotřebovala do něj už ani tu sůl a bylo by v cukuletu zpátky mezi spolustolujícími. :o))) (je to bezva, ale taky se přimlouvám za aspoň dvě jahůdky týdně!) *t

Ferry
10. 04. 2010
Dát tip
Jaká radost mít se kde slovem vtipným potěšit !!! t***

filemon
10. 04. 2010
Dát tip
Všetko už bolo povedané. Si dobrý. Pridávam sa k avox: škemry, škemry

Sebastiana
10. 04. 2010
Dát tip
Do Anglie mne teda nikdo nedostane. Prý tam také jí pořád pudinky...

Pasažier - je to jenom sranda. Žádné hluboké poselství v tom nehledej.((-:

Sebastiano, v Anglii se pije pivo zásadně teplé a bez pěny.

To víš, Aleši, v zájezdním hostinci na mezinárodním nádraží France Josefa v Praze musel být hostinský polyglotem.

Sebastiana
10. 04. 2010
Dát tip
Hm, teplé pivo s troškou soli mi dal kamarád, když jsem se nemohla vyzvracet. Po tom to šlo samo. Fakt se najdou lidi, co pijou teplé pivo? Jinak paráda.

jazykově zdatný hostinský, navíc duchem obrozenec, na jakékoli německé výrazivo odpovídal v té době rázným "ich stehe nicht ver", aby dal najevo znalost odlučitelných předpon... opět lahodný kousek, hindskou větu bych se rád naučil nazpaměť...:o)

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
ještě, že švrlok nechtěl do piva zázvor :-)

Kam chodil Smetana a Dvořák do hospody, to je kupodivu snadné zjistit. Ale jak vyjmenovat Anglii, Francii, Belgii, Německo a Rakousko, aby si ty názvy mohl čtenář dosadit sám, bude-li chtít přemýšlet, to byl trošku oříšek. Ale to já rád. Takových drobností je tam víc. Mám rád čtenáře zvídavé a iteligentní.

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
a ty pražské hospody by mi taky daly zabrat :-)

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
tak to se ti ani nedivím... Já kvůli tomu příběhu Jana Beni studovala mapy drah Rakouska-Uherska, abych věděla, odkud a kam mohli v té době vlastně dojet :-).

Bingo. Co tahle věta mě stála času...

Ano, i českou. Ale tuhle cikánskou vlastně taky. Chtěl jsem, aby byla pokud možno správně. Ne že bych si myslel, že to budou číst i Romové, nebo snad, nedej bože, Cikáni.

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
navíc máš proštudováno pečivo od Londýna k Tatrám :-)

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
myslíš českou větu?

Přiznávám, že někdy mi trvá sesumírovat jednu větu třeba týden. Kupodivu, většinou se jedná o tu, kterou čtenář přejde bez povšimnutí.

Tak dobrou chuť - ex post, Baabo.

čučenka
09. 04. 2010
Dát tip
zrovna jsem tu tiše žasla a čelist mi klesla až k hraniční mezi výzoru idiota :-D Vím, co mi dalo práce přeložit jednu jedinou větičku do chorvatštiny, kterou neovládám. Ty jsi upe lingvistický geniusz, Květoni. :-D

baaba
09. 04. 2010
Dát tip
tejkonc jsem u toho povečeřel (málem nepovečeřel) moc chutnej zákusek je tvůj textík:)

Kdepak, stát se lupičem, to bych nemohl. Já jsem rozená oběť. O několik peněženek jsem naopak přišel. A o čtyři kola. Tento jazyk jsem si osvojil samostudiem.

avox
09. 04. 2010
Dát tip
Kdo by si dovolil podezírat tě z něčeho tak ošklivého? Chceš říct, že jsi pomáhal krást peněženky, aby sis naklonil romského překladatele? :-)))

To je fajn Marie. Dobrou noc tobě i beránkovi.

Vidím, že moje univerzální slovanština má úspěch. A kde jsou teď ti, ptám se, co mě podezřívali z rasizmu, aby se pokochali plynně zvládnutou cikánsko-romštinou? Co mě to stálo času, úsilí a peněženek?

Děkuji za počteníčko na dobrou noc. Vtipné.

avox
09. 04. 2010
Dát tip
Umíš se učinit vzácným, jen co je pravda! Potěšil mne zejména "Dobr dan, dobr man" :-)) Kilo jahod denně by bylo přespříliš, ale strkat sem jednu jahůdků týdně, to je trestuhodné... aspoň dvě, škemry škemry... */

Dankešén Diano. Na pokračování zas chvilku musíš počkat. To víš, můžeš milovat jahody jakkoli, ale když jich sníš denně kilo, tak se z nich co?

Tož ti taky děkuju. A kdyby to začlo nějak připomínat nudu, tak dej včas vědět.

Diana
09. 04. 2010
Dát tip
Seklo to troškenzí mitmír, hilfenzí! :-)))**** Tak honem další!

já ti mocně děkuju.. bezva počtení, už se těším na další díl nebudu vypichovat všecky drahokámky - je to čupr dílo :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru