Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výprava za rovnováhou

10. 04. 2010
7
9
1547

 

Natáhla hnědý manžestráky a teplou zelenou bundu. Bylo kolem osmé. Jídlo nepotřebovala, vzala jen flašku červenýho a se sotva znatelným zaváháním jí v kuchyni otevřela. V tichosti opustila byt.

Hned za dveřmi se zhluboka napila. Bylo trpké a kyselé. Dobře věděla, že stačí pár dalších loků a bude jí to celkem jedno. Vyšla z domu do končícího dne. Na ulici se pohybovalo několik lidí, ale neřešila to. V parku ženy hrabaly listí. Znovu si přihla a přidala do kroku.

Chůzi zvolnila až za městem na úzké silnici. Konečně byla sama. Jen ona se svou lahví. Silný studený vítr jí příjemně chladil horké tváře. Začala pociťovat úlevu. Kolem projela dvě tři auta. Když byl všude naprostý klid, rychle se rozhlédla a odbočila do lesa.

Pěšina začala záhy prudce stoupat. Zrychlující se dech jí přinesl vytoužený klid. Na stromy se snášela tma. Našlapovala opatrně, aby jí bylo co nejmíň slyšet. Musela dávat pozor na oči a tak se na pití začala zastavovat. Postupovala čím dál pomaleji. Nikam nechvátala, užívala si okamžiky míru v duši naplno. Hustě vysazené borovice vydávaly ve větru naříkavé zvuky a zvláštně voněly. Jako dětství, jako jaro, jako samota, jako svoboda.

Před sebou zaslechla zvuky lámání dřeva. V láhvi zbyla už jen půlka. Teď už si dávala velký pozor, kam došlapuje. Pomalu se přibližovala, schovaná za stromy. Spatřila pohyb a hned na to rozeznala několik postav. Připravovaly dřevo na oheň, který se pomalu rozhoříval. Opatrně se přesunula na doslech hovoru, kterému však nerozuměla.

Stále zůstávala nepozorovaná. Dívala se na své přátele a pomalu upíjela víno. Ta chvíle, kdy jen stála opřená o kmen a dívala se na děj kolem ohniště jaksi zvenčí, byla posledním střípkem chybějícím k naprostému uspokojení jedné z jejích mnoha osobností.

Usmála se a zvolna vykročila směrem k nim.


9 názorů

Wronski
08. 05. 2010
Dát tip
samota je něco jako oheň, dobrý sluha, ale špatný Pán. Líbí se mi, jak si ji popsala v té první poloze *

lakrov: bez samoty se nedá žít. Někomu stačí trochu, jiný jí potřebuje víc. Jedno však mají všichni společné - každá samota je dobrý sluha pouze do určitých mezí. Dík :) romarin: díky

Lakrov
11. 04. 2010
Dát tip
Moci tak jít s ní, napadá mě, když začíná stoupat do kopce, jenže pak mi připadá, že chce asi být sama; a to mrazí. A když se nakonec ukáže, že nechce, zamrazí to, ale spolu s ohněm i zahřeje. Strhující ''malopříběh''. Dík a Tip

Romarin
11. 04. 2010
Dát tip
Hezké, náladové... :-) T!

nomeo: díky :) Garay: rovnováhu pro ten den našla, dál pokračuje večer jako vždycky ;) jenom škoda, že se člověk zas druhý den musí probudit... Ď hojič: děkuju (ten tvůj piknikovej koš byl vážně vtipnej ;)

ranhojič
10. 04. 2010
Dát tip
moc hezky napsané!teď jsem to prožila s tebou znovu...* (jídlo nepotřebovala, hihi, to se o nás řícz nedá, že?:) )

Garay
10. 04. 2010
Dát tip
A dál???? :) T.

nomeolvides
10. 04. 2010
Dát tip
héj, přistřižená! moc hezky vypovězené! krásně se to čte*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru