Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dech přírody

14. 04. 2010
15
27
2347
Autor
Glomma

Další ze slohovek ....

                                                                 Dech přírody

 Příroda má spoustu podob, je nespoutaná, tajemná, nádherná, smutná, pestrobarevná, krutá… Možná proto nás nepřestává neustále něčím novým překvapovat. Vždyť každý se někdy zastaví a nadechne se známé vůně jara nebo se s dojetím dívá na hořící nebe, které je jakýmsi předvojem nového dne. Nad jejími krásami zkrátka roztaje i to nejchladnější srdce. Občas nám ukáže i svou stinnou stránku, kterou nám snad chce něco sdělit. Její síla dokáže překonat i nejmodernější techniku, ač si některá zemětřesení, výbuchy sopek nebo podobné přírodní katastrofy, vyžádají spoustu lidských životů. Ale tohle všechno má i své kouzlo. Znamená to totiž, že Matka příroda je sama sebou a je to právě ona, kdo určuje řád a pravidla na téhle planetě. Nikdy nevíme, co na nás vymyslí tentokrát a zda to nebude mít ještě větší následky, než mělo doposud.Pro mě je příroda asi jako pro mnoho z nás častým útočištěm před různými problémy. Takový hluboký les, který je prosycen vůní pryskyřice a někde z korun stromů se ozývá nejkrásnější ptačí orchestr, dokáže dělat divy. Jako bychom z každé procházky přicházeli nabití novou energií. Každý si přijde na své, co ho dokáže osvěžit, vyvolat vzpomínky nebo dokonce radost. Příroda je jeden velký živý organismus, který je propleten neviditelnou a velmi křehkou sítí. Narušení jakékoliv jedné z částí rozpoutává reakci a to dokonce i na místech vzdálených na druhé straně polokoule. Jako třeba El Niño  jev, který je přibližně jednou za sedm let, ohřívá vody Tichého oceánu a má mnohé negativní dopady, například panující extrémní sucha v Austrálii či zimní bouře v Kalifornii, celkově ač v některých případech i nepatrně, ovlivňuje počasí po celém světě.

Měli bychom si uvědomit, že jsme vlastně jen její součástí, nemůžeme se nad ní povyšovat. Už několikrát byla od nás nepříjemně zasáhnuta a neustále ji připravujeme různé nepříjemnosti. Jaké jsou tedy asi její „pocity“, co si o nás myslí? Pocity Matky přírody rozhodně nebudou ve veselém duchu, neustálé napouštění atmosféry CO2 a dalšími nebezpečnými látkami, rozšiřující se skládky, nebo třeba hromadné kácení pralesů, všechny tyhle neřesti vytvořené lidmi dají přírodě opravdu zabrat. Můžou z toho vzniknout jen malé škody, ale na druhou stranu také větší katastrofy, kdy například vymře nějaký živočišný, či rostlinný druh. Popřípadě rozdráždíme „Matičku“ natolik, že nám přinese notnou dávku poučení ve formě zemětřesení, sesuvů půdy, extrémního sucha, záplav a mnoho dalšího. Příroda se chová podobně jako my, když se jí daří a má příznivé podmínky, kypí krásou a rozdává své dary, když jsou naopak nepříznivé podmínky, odráží se to v její tváři a všechny tyhle obrazy a „pocity“ přenáší na venek a dokáže tím ovlivnit i naší náladu, pokud jsme tedy alespoň trochu vnímaví. Chováním, se dá přirovnat k opravdové lidské matce, jak díky své pečlivosti, ostraze ale právě také svými „pocity“. Měli bychom k ní chovat větší úctu a hledat řešení, která by ji odlehčovala situaci. Teď se jejím varování ještě dá vzdorovat a nemá takové ohromné dopady.  Ale myslím si, že pokud ji dál budeme dráždit a narušovat její velmi citlivou síť, může nás lehce zlikvidovat. Dokázala si už kolikrát poradit s přemnoženými živočišnými i rostlinnými druhy. Redukuje cokoliv, udává rovnováhu a tím neustále hlídá jakousi svou hranici. Dáváme ji k rozlousknutí velmi tvrdý oříšek. Zvládne  ho rozlousknout ?

Teď je nám vším, každý ji vidí jinak, bez ní bychom nemohli existovat.  Ale aby nás jednoho dne nepřekvapila a  nám nedošel dech…     


27 názorů

Glomma
12. 01. 2012
Dát tip
děkuju :)

...dojde,ale to mi už taky,stejně mi to bude líto*

Glomma
30. 12. 2010
Dát tip
jj :) dík

Glomma
16. 10. 2010
Dát tip
Děkuji.:) Také moc prózu nemusím, ale úvahy, které se mě nějak dotknou, těch se neubráním...

Glomma
30. 09. 2010
Dát tip
vesuvanko děkuju ;)

vesuvanka
26. 09. 2010
Dát tip
napsané skvěle a výstižně, TIP

Glomma
16. 07. 2010
Dát tip
ne tam fakt nepatřím, připadá mi, že tahle skupina si jen hraje ... ale skutek utek, politika je ve všem ...

Glomma
01. 07. 2010
Dát tip
Tahle slohovka byla povinost ale tématem mi sedla taky to ?lo vid?t na výsledku ... D?kuju moc Histreo ;)

Glomma
01. 07. 2010
Dát tip
Tahle slohovka byla povinost ale tématem mi sedla taky to ?lo vid?t na výsledku ... D?kuju moc Histreo ;)

Histreo
01. 07. 2010
Dát tip
CO asi člověka donutí takhle vyprázdnit text, úplně vystříhat originalitu a ještě za to inkasovat bez uzardění chválu... to si asi zaslouží tip.

Glomma
19. 06. 2010
Dát tip
No jo já to vidím taky jinak tohle je jen moje verze pro to aby jste mě nesežrali za živa .. navíc do slohovky nebudu psát to co bych chtěla ... nakousnu jen - křišťálové lebky, záhady atd. Ale díky za zastavení a za pár slov. :-)

Glomma
05. 05. 2010
Dát tip
to taky , ale to bychom museli změnit kapku naše chování a přístup...

Garay
05. 05. 2010
Dát tip
Jenže ona si ani tak nedělá co chce, ale to, k čemu ji donutíme:(

Glomma
05. 05. 2010
Dát tip
nejspíš nic, příroda si bude dělat, co se jí zamane, můžeme se pokusit o zmírnění ale stejně je krok před náma ... jinak díky ;)

Garay
05. 05. 2010
Dát tip
Pravda. Co s tím?

Glomma
19. 04. 2010
Dát tip
Mno něco přece :D po kousíčkách ... díky moc Nefertiti ;)

Glomma
15. 04. 2010
Dát tip
alkáčí děkuju :)

alkáč
15. 04. 2010
Dát tip
"nad nikým se nepovyšuj, před nikým se neponižuj" pravila matka Ivánkovi:-) dobrá úvaha - tip

Glomma
15. 04. 2010
Dát tip
Díky Bíšo ;)

Bíša
15. 04. 2010
Dát tip
:+))

Glomma
14. 04. 2010
Dát tip
Děkuju moc ;), seděla jsem na tom zas pěkně dlouho... konečně jsem to vydřela do konce

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru