Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sluneční údolí - Kapitola 1 - sci-fi Vzpomínky starého pána

16. 04. 2010
1
3
879
Autor
G.J.SEGE

Za jednou červí dírou, v hlubinách nekonečného kosmu, v jedné cizí galaxii, v jedné neznámé planetární soustavě obíhá, jako třetí kolem hvězdy skoro stejné spektrální třídy a velikosti jako naše Slunce, planeta věčně zakrytá mraky. Jmenuje se LEJLA.

Kapitola 1 - Vzpomínky starého pána. Za Severním polárním kruhem, v zemi věčného ledu stojí, na vysokém skalním ostrohu vypínajícím se nad mořským zálivem, starý hrad přikrytý i s okolní krajinou obrovskou magnetickou kupolí. V prvním patře hradu, v nejmenší a nejkrajnější komnatě, je sice málo nábytku, zato jí ale vévodí ohromný krb. Osvětluje svými plápolajícími plameny pouze komodu, malé křesílko u okna, ale obzvláště obrovský ušák s přistaveným malým konferenčním stolkem. Ušák je umístěn přímo před krbem v bezpečné vzdálenosti od sálajících plamenů. V křesle pohodlně rozvalen, sedí starý pán tak kolem sedmdesátky. Svou rozložitou postavou je celé vyplňuje. Jeho výška a váha tomu odpovídá. Měří 195 centimetrů a váží 120 kilogramů. Špičatou bradu změkčuje pěstěný plnovous rámující jej až k vlasům dosahujícím až skoro na ramena. Orlí nos umocňuje podmanivý pohled tohoto muže, jemuž šediny vůbec neuškodily. Spíše jej učinily ještě pohlednějším a zajímavějším, než by mohl někomu připadat zamlada. Zamyšleně hledí do plamenů krbu a vzpomíná na začátek výpravy, jež slavně začala, málem neslavně skončila, ale nakonec se přece jen vše v dobré obrátilo. Nyní, po patnácti letech, se skoro celá původní posádka hvězdoletu vrací konečně domů. Vlastně ne přímo na Zemi, ale na ZEGU. Tato planeta krouží kolem hvězdy nacházející se nedaleko červí díry, která je před lety vtáhla do sebe a vyvrhla do těchto končin vesmíru. To, co se pozemšťanům podařilo vykonat pro obyvatele této planety, nebude nikdy zapomenuto. "LEDOVÁ" planeta, správným jménem LEJLA, je teď nerozlučně spojena s oběma planetami, ZEMÍ a ZEGOU, v bratrském svazku. Stařec sedí v křesle, dívá se do ohně plápolajícího v krbu a vzpomíná...

3 názory

G.J.SEGE
19. 04. 2010
Dát tip
Tak jsem to předělal. Dík za radu.

Whitesnake
18. 04. 2010
Dát tip
Proč je v prologo to neobratné "lidmi ze země" ? Zní to příšerně, dalo se to jistě napsat elegantněji.

martinez
16. 04. 2010
Dát tip
mám ráda sci-fi, tak nakukuju ale překvapila mě krátkost... tak si počkám co bude dál :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru