Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Už brzy...

22. 04. 2010
7
17
1953
Autor
JARUB

Stýská se mi, zima byla dlouhá, ale už brzy!

V té podvečerní chvíli

je krajina na druhém břehu

jak divadelní kulisy.

Myšlenky tísní se za oponou,

v hledišti šumí peřej potoka

do zapomnění na kdysi.

Už zhasli v sále,

pomalu půjdu pro svíčky,

na prahu počkám, na volavku -

- tichem svých křídel

rozmetává noty kosí písničky.


17 názorů

srozumeni
10. 06. 2011
Dát tip
I mně se líbí.*


Max Hutar
25. 04. 2010
Dát tip
Žínku, ale já nemluvím o tom, že nerozumíš a pliveš na starou poezii, ale na novou. Jseš úplně mimo diskusi:-).

JARUB
25. 04. 2010
Dát tip
Mimoň: Pliveš? - Tak to jsi si trochu špatně přebral moje slova, že "tomu nerozumím". Víš, já znám opravdu moře básníků, kteří ten "nudný" život nejen žili, ale ho i bravurně popisovali a do minulosti to jde jen tak o dvacet let, třeba... I dnes se malují "krajinky" a "dojmy", ve všem. A vydřené, technicky dokonalé básničky bez citu - ty mě věru taky moc nedávají. Já sama píšu vždycky pod vlivem určitého "opojení" okamžikem, který chci zachytit... Zkrátka shrnuto - každému, co jeho jest a tím bych to uzavřela. Tobě se prostě líbí něco jiného a také tvoříš jinak. Mě se líbí zase to mé a tvořím podle sebe - o.k.? Nemyslím si, že by se o těchto "všedních" věcech nemělo básnit a nemyslím si, že je to nuda. To je celé.

Max Hutar
24. 04. 2010
Dát tip
A nenapadlo tě někdy, že poezie dřívějších dob, ono "krajinkářství", je slavná kvůli tomu novému, co přinesla, a ne kvůli své vlastní podstatě? Tj. že má smysl vytvářet (neříkám číst) pouze "novou" poezii? Básníky nikdy nebavil "přirozený život", vždycky jim byl nudou. Tedy alespoň tak Goethem počínaje. Mluvíš o poctivosti práce jak kritériu hodnocení, zajímají tě z básně víc indície o tom, jak byla báseň tvořena, než to ono samotné, co se tam v básni dává. Nechceš o básni přemýšlet. Jasně, že existuje nějak i syndrom toho, co popisuješ: dítě, který si myslí, že rauš lze k podání lepšího výkonu v tvůrčí oblasti aplikovat naprosto stejným způsobem jako píli a koncentraci (což nelze). Ale nemůžeš k němu řadit všechnu poezii, která nepopisuje "obyčejný život". Pliveš na něco, co sama nedokážeš.

koloušek
23. 04. 2010
Dát tip
T*

je hladivá :)*

JARUB
23. 04. 2010
Dát tip
Díky moc, vílenko moje! Díky synáčku!

synáček
22. 04. 2010
Dát tip
*

elfka_Sea
22. 04. 2010
Dát tip
- tichem svých křídel rozmetává noty kosí písničky. Úžasné!!!!!!*

JARUB
22. 04. 2010
Dát tip
Díky všem za návštěvu. Horizont je pro každého něco jiného... Ty nejobyčejnější věci, každodenní život monotónního člověka - to uchopit a najít skutečnou poezii a ne přeludy z raušů totálně ovlivněného mozku, který je namyšlený na svou indispozici. Neumíme se pokořit, tvrdě pracovat a milionkrát zkoušet. Jsme líní, tak jen popisujeme beze snahy o metaforu a omlouváme si to náklonností k modernímu umění. Byla jsem a budu krajinkář, moderně nerozumím. Jen je mi vážně líto všech, co se jim (ne)obyčejný život stal nudou. Fakt.

Max Hutar
22. 04. 2010
Dát tip
O tomhle už dneska nemá cenu básnit. Básnění je o horizontu, ne o víkendové činnosti, kterou dnes dělá i ten nejobyčejnější člověk. Nuda.

Norsko 1
22. 04. 2010
Dát tip
je to jeden z možných druhů hodnocení

To by však vypadalo jako známkování!

Norsko 1
22. 04. 2010
Dát tip
Jinak řečeno, je-li výsledkem textu pouhé odvádění pozornosti od jejího "sdělení", a nikoliv sdělení samo, je to za pět, milý autore toť suchá čísla

K tomu, abych mohl toto dílo alespoň přibližně považovat za něcojakobáseň a ne pouze změť písmen a mezer, musel bych vidět více než verše plné signalizované direktivy, prázdných emocionálních póz -už zhasli v sále-, občas prostřídaných balastní vatovou vsuvkou -do zapomnění na kdysi-. Výsledkem textu je tedy pouhé odvádění pozornosti od jejího "sdělení", nikoliv sdělení samo.

Norsko 1
22. 04. 2010
Dát tip
sedíš u řeky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru