Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

písmácké knihkupectví

Výběr: a2a2a, pozorovatel
29. 04. 2010
24
73
6780
Autor
aleš-novák

podobný projekt už existuje, dokonce v mnohem propracovanější formě http://www.pozitivni-noviny.cz/cz/exkluzivne-hledam-nakladatele.php nicméně se mi zdá vhodné tu debatu otevřít i tady...

Na Písmáku je určitě mnoho autorů, kteří  si vydávají svá dílka i knižně.

To není dnes nijak složité ani finančně náročné.

Někdo rozdává své knížky jen rodinným příslušníkům nebo kamarádům,

někdo se třeba umí prosadit i na pulty knihkupectví.

Možná by bylo zajímavé dát tyhle amatérské (a někdy už i profesionální)

knížky na nějaký společný virtuální pult, aby si další písmáci mohli případně místo

rolování a klikání i zalistovat.

  

Pro začátek jsem zkusil založit klub s názvem „písmácké knihkupectví“. Odkaz na něj

je v záhlaví téhle diskuse. Kdo chce, může mi poslat upoutávku na svou knihu, adresu, kde si jí může

případný zájemce objednat, recenzi… Nechystám se zaplavit vlastní byt hromadami písmáckých knížek,

jde mi spíš o hromadu informací o nich. Se svými knihami si každý autor může i pak dělat,

co uzná za vhodné.   

Nemusí  jít  o komerční záležitost,  třeba dojde jen na prvobytně pospolné

vyměňování knížek mezi autory, navíc se z ryze virtuální polohy můžou kontakty

dostat do osobnější roviny…

 

Je to úplný nesmysl? Nebo jen částečný? Díky za Vaše názory.


73 názorů

btw: taky dělám ve vývoji :o)

StvN
07. 05. 2010
Dát tip
Chtěl jsem pochopit, odkud se bere jeho přístup k nápadům a teď už to vím. Mám s ním obdobnou zkušenost u Povídky Měsíce.

StvN: vyvodil jsem si, z tvých nenápadných dotazů na Kamila,možná mylný dojem, že začneš postupně vysvětlovat složitosti vydavatelské činnosti...tak jsem chtěl tu přípravnou fázi jen urychlit,no...:o)

? :o)

StvN
07. 05. 2010
Dát tip
Aleši, Aleši, že to říkáš zrovna ty....

StvN: přesně tak... Aleš: sorry, končíme...

nechcete si chlapi své profesionální zážitky vyprávět soukromě?

StvN
07. 05. 2010
Dát tip
Dělal jsem něco podobného. Jestli se to tak dá říct. Jestli jsi tedy ve vývoji, pak předpokládám, že předkládáš návrhy, které schvaluje někdo jiný, je to tak?

Kdeže, to mi přidáváš. Normálně ve fabrice, tech.pracovník pro vývoj a inovace...

StvN
07. 05. 2010
Dát tip
Čeho? Někde na akademii?

Výzkum a vývoj...

StvN
07. 05. 2010
Dát tip
Kamile, čím se živíš v občanském životě?

Ale při vší úctě, co z toho bude mít Písmák, potažmo jeho majitel? Provoz přece není zadarmo a zkusit, v podstatě bez větších nákladů, založit nízkonákladové vydavatelství není špatný nápad.

nikoli, Kamile. Kdo chce, objedná si přímo u autora...

Jak nad tím tak přemýšlím, je to vlastně skvělá myšlenka, kterou jsem jakožto rozený cynik hned nepochopil. Mohlo by to fungovat ve formě objednávky. Někdo má svého oblíbeného autora a chtěl by mít od něj něco v tištěné formě a podepsané. Objedná si u Dasslera, ten kontaktuje autora (souhlas pochopitelně nutný, z titulu autorských práv), bude následovat redakční výběr, příprava pro tisk, atd. To by mohlo fungovat...

řádek
03. 05. 2010
Dát tip
dassler: jo, to jo... akorát to vypadá, že se z toho všeho, co se tam nabízí, zrealizovala v podstatě jen jedna kniha od Blanky Kubešový, která ovšem není nováčkem a má za sebou už povícero knih. Ale jasně, proč ne. Však proč nenabízet i touto formou... možná zkusit ke spolupráci nějaký nekladatelství typu eroika či tak. I když.. pořád si myslim, že se šance na úspěch blíží k nule :) Jinak oddělení Nové knihy (nebo vůbec, knihy vydané písmákama, však nemusí jít jen o novinky) je fajn a doufám, že se podaří zrealizovat co nejdřív.

Lakrov
03. 05. 2010
Dát tip
Pro dassler: > ...nové oddělení v hlavním menu - "Nové knihy". Jen jestli si někdo z 'webových' tvůrců umí představit, kolik práce je se sestavením podkladu pro tisk. Domnívám se, že slušně sepsaný, chyb zbavený a graficky upravený text několika děl do takové podoby, aby byly 'chloubou' Písmáka, je z časového hlediska tak 1/3 času, potřebného pro vytvoření podkladu pro tisk. Ale určitě se najdou i takoví, kteří to budou umět rychleji.

dassler
03. 05. 2010
Dát tip
jojo, může být ))

dobrej odkaz...dám ho do prologu, aby nezapadl v diskusi.

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
už vím, tady: http://www.pozitivni-noviny.cz/cz/exkluzivne-hledam-nakladatele.php

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
řádku, ano, hotová podle autora (tak, teď to mám pohromadě = takhle si myslím, že bych to mohl nabídnout). Že texty před samotným vydáním procházejí škrty a přepisováním na doporučení editora, mi přišlo zbytečné zmiňovat, to už není nic, co by souviselo s Písmákem. A jo, ano, pravděpodobnost úspěchu může být blížící se k nule (tohle samotné mi nevadí), s tím souhlasím, proto jsem zrovna tohle zmínil jako možnost ke zvážení, jestli to zkoušet nebo ne. A doplním jen, že konkrétně tohle není můj nápad, setkal jsem se s tím už na jednom serveru (kupodivu tam několik autorů svého vydavatele našlo). Já si snad vzpomenu, kde to bylo a když o tom uvažuju, možná by se nemuselo ani duplicitně vytvářet to samé tady, ale stačilo by trvalé vystavení cesty k onomu serveru. Hlavním bodem pro mě je vytvoření oddělení Nové knihy s možností pro písmáky umístit do něj trvale informace o jejich tiskem vydaných titulech.

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
dassler: lidi "zvenku" to nebudou brát v potaz, takhle to v nakladatelstvích nefunguje. Nikdo nebude hledat na amatérským serveru knihu, kterou by vydal. A to ani v případě, že by byla "hotová" k vydání, protože žádný nakladatelství ji nebude brát jako "hotovou" k vydání, aniž by prošla redigováním vlastním redaktorem. Praxe je fakt jiná. Nehledě na to, že žádný nakladatel nevydá knihu, která se už objevila na internetu )

Garay
02. 05. 2010
Dát tip
Já si moc ráda počkám, jak se tohle vyvine... Ubírá se to dobrým směrem :)

ale jo, to nerozporuju. Třeba knihovnička.cz posílá pdf. náhled před tiskem... jistě by bylo zajímavé i vydavatelství písmák.cz, minimálně jako zdroj financování serveru...ale na to nemám čas ani kvalifikaci, zatím :o)

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
Moment, nemyslim tim ale ze by se programovala aplikace, ktera by vytvorila ze sbirky basni nebo jineho textu zde umisteneho jako dila pod sbirkou jeste duplicitni PDF soubor. Mysleno tak, ze kdo si usilovne tvori s umyslem nabidnout svoji praci vydavatelstvim k tisku, tak muze vytvorit bud PDF soubor nebo to nechat v dokumentu vytvorenem v textovem editoru a natahnout to pak do tohoto oddeleni. Jako ze obsah toho souboru nabizi jako svoji hotovou "odladenou" praci k vydani. Jen se pak musi jeste zapracovat na tom, aby o tomhle oddeleni vedeli ti spravni lide zvenka a take aby do nej obcas nahledli.

tak to jsem rád, že nejsem s tou myšlenkou osamocen... pdf-archiv sbírek je dobrý nápad, padly tu i dotazy na e-book a tak...ale mě šlo jen o rozpoutání diskuse, hlavně...

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
Není to vůbec nesmysl, naopak. Jen jsi předběhnul s klubem pár měsíců oddělení, které chci přidat do menu Písmáka. Ale to vůbec nevadí. O prázdninách by se tu mělo objevit nové oddělení v hlavním menu - "Nové knihy". Je plánováno z jedné části proto, abych se jeho prostřednictvím pokusil zajistit finance na provoz (od vydavatelství, které budou mít zájem), a z druhé části proto, aby písmáci mohli trvale vyvěsit upoutávku na publikaci, kterou vydají tiskem. Pro písmácké autory to bude zdarma. Myšleno jako pomoc těm, kteří se odváží investovat a vydat publikaci vlastním nákladem. Vím dobře, že sestavit, nechat vytisknout, zaplatit a vyzvednout z tiskárny ... je jedna věc. Ale pak přichází to nejhorší. V krabici leží pod postelí 500 výtisků a člověk pak neví, co s nimi. A leckdy je škoda, že tam zůstávají ležet. Mám tuhle myšlenku v hlavě už od loňského roku, ale nebylo kdy to zrealizovat, počítám, že o prázdninách by to šlo, někdy během července. Ještě jsem v téhle souvislosti uvažoval o jedné kolonce, která by s tím souvisela. A sice nazváno teď pracovně "Nabízím k vydání", kam by autor umístil už ucelenou sbírku nebo novelu, apod. nejlépe ke stažení v PDF nebo alespoň Word/Writer formátu. Celá tohle nové oddělení menu bude přístupné i nečlenům, tedy i bez přihlášení, aby to mohlo mít větší (byť aspoň teoreticky) efekt.

Háber
01. 05. 2010
Dát tip
je to dobrý nápad, takže moju novú knižku možno objednať na: http://www.vydavatel.sk/sk/poezia-proza-18/slovenska-literatura-25/oskar-ide-do-neba-19260.html

baaba
30. 04. 2010
Dát tip
dobrej nápad ...taky mě zajímá, kco tu co vydal :o)

kdo ví, co se děje v zákulisí :o)

Lakrov
30. 04. 2010
Dát tip
Písmácký nick je 'Bohouš Krejza'. Jméno autora, uvedené na knize je 'Bohumil Krejza'. ... ale ještě se do tebe nikdo nepustil. Že by nadešel čas usmíření? :-)

Lakrov: s osočování ze zviditelňování se počítám, to je přirozený průvodní jev... Bohouš Krejza má i písmácký nick?

Lakrov
30. 04. 2010
Dát tip
Je to dobrý nápad. Taky mě před časem napadlo zkusit prostřednictvím nějaké diskuse vyzvědět, kolik lidí, kteří zveřejňují na Písmáku, vydalo knihu. Představa, jak mě budou někteří osočovat ze zviditelňování se, mě však od toho odradila. Tys tu odvahu našel a zdá se že nápad se ujal. Chci ti zrovna poslat odkaz na tu svou, útlou bezhřebetou, a koukám že už ji tam máš. Díky za povšimnutí :-) A ještě si dovolím upozornit na další dvě 'Písmácké' knihy, které mám doma (též Proseckého 'Erlictál' mám): Bohouš Krejza - Malý město http://www.kosmas.cz/knihy/152998/maly-mesto/ Marcela Kašparová - Anděl se dívá klíčovou dírkou ... teď nemůžu najít URL, na němž je recenze, ale dodám.

a co na to počítač? mlčí...Zavolejte Staníka...

papouch
30. 04. 2010
Dát tip
a co na to Moosová?

moorgaan
29. 04. 2010
Dát tip
good!..kazdy takovyto zamer bude urcite vitan..je treba to dostat do podvedomi, aby to nezapadlo do historie aviz a prispevku!...nestyd se to opakovane davat na hlavni stranku!.-))

a2a2a
29. 04. 2010
Dát tip
Velmi dobrý nápad bez ohledu na patrně převažující nízkou kvalitu, tu si ostatně každý může ověřit z místní tvorby a podle toho projevit zájem. Navíc se ten nápad dá ještě rozpracovat o případnou burzu v rámci různých srazů, čtení apod. Můj výběr vnímejte jako podpoření upoutávky.

zzlatý
29. 04. 2010
Dát tip
Zajímavý nápad, asi se přihlásím...

Whitesnake
29. 04. 2010
Dát tip
Ať už slovák nebo novák kladívko... bez erga ! Chci ty vaše slovní kaše i bez gutten...bergáááá !!!

směrovka v textu...

Kudy do klubu? Umísti směrovku.

Toscana
29. 04. 2010
Dát tip
Aleši, klídek, je to přece brožované vydání, napaří nad konvicí vřelé vody, rozdělí na listy a o ty budou denně metat los - a mají to vychytaný! :o))

nechtěli byste jít dělat reklamu do klubu? tohle je neutrální diskuse :o) p.s.: Květoň: pošlu ještě jednu, jestli je na roztrhání...

No, já nevím. Já mám zatím o knize jenom jakous takous představu. Manželka mi ji ještě nepůjčila.

v zemi krále Miroslava se to může číst naprosto svobodně :o)

Toscana
29. 04. 2010
Dát tip
Květoni, Alešova knížka je skvělá, ale má jednu nevýhodu - kdybys ji s sebou vzal tam, kam se běžně knížky berou (tj. např. do vlaku nebo na ministerstvo úlevy), tak v prvním případě budeš za cvoka, co bujarým smíchem budí své znavené spolucestující, když klimbají, v druhém případě se budou podivovat sousedi, protože bys nevěřil, jak mocně duní stoupačkami hurónský smích přes několik pater. :o)))))

Toscana
29. 04. 2010
Dát tip
Tohle vůbec není špatný nápad, protože Písmák je velký, jeho vody zhusta neprobádané, a tak může ledasjaká perla klidně ujít pozornosti, což by byla škoda.

snake_01
29. 04. 2010
Dát tip
Mně to přijde jako výborný nápad, protože dávám jednoznačně přednost ucelené tištěné podobě před těmi věčnými fragmenty fragmentů, navíc je tu několik lidí, od nichž bych si poměrně rád něco v takové podobě přečetl - takže mě co chvíli čekej ve svém novém klubu... :o)

StvN
29. 04. 2010
Dát tip
Dobry napad.

Garay ztratila Papoucha? :o)

Papouch je číslo.

Číslo má Papouch.

martinez
29. 04. 2010
Dát tip
modří možná - já su zelená.. dooranžova :o)

Vaud
29. 04. 2010
Dát tip
to ja jsem kuprikladu zadny cislo nemel

modří už vědí...:o) nebo aspoň tuší...

martinez
29. 04. 2010
Dát tip
právě tu čekám co se ze ztráty čísla vyklube :o)

telefonu? :o)

Garay
29. 04. 2010
Dát tip
Já jsem ztratila číslo :/

No, jak nad tím tak přemýšlím, tak máš vlastně pravdu, Aleši...

Kamile, takže to je poměr stejný jako v normálním knihkupectví...

Květoň: na poKlici jsem měl i jednu antirecenzi, ale někde jsem jí zaštrachal...kdybych jí našel, hned jí šoupnu do klubu :o)

Má to jednu chybu. Většina lidí je naprosto nesoudných, co se týče vlastní tvorby, a často i ty nejstupidnější výžblechty považují málem za vrchol geniality, protože to přece napsali ONI. Tito kalousci si pak vydají svá díla sami (častokrát v řádech 10-100 kusů, podle ega) a považují se za spisovatele. Domnívám se, že kvalita děl vydaných Písmáckými autory knižně, se procentuálně nebude lišit od těch publikovaných na netu, čili, 10% zajímavé a originální četby, 90% sraček.

Impresse
29. 04. 2010
Dát tip
:-) ano

Jsem pro. Ale to se dalo čekat, že? Mimochodem, já už jednu knihu písmáckého autora vlastním (díky Aleši), a mohu potvrdit, že se vní čte mnohem lépe, než z monitoru.

BBarkku
29. 04. 2010
Dát tip
myslím, že dobrý nápad. Akčnost v tomto směru mi vůbec nepřipadá mimo mísu, navíc to pospolné vyměňování" zní velice stylově a umělecky, což mi dělá úsměv:) -člověk nevkládá obvykle moc nadějí do rozvíjejících se starých dobrých uměleckých kruhů*

dobrej nápad

Vaud
29. 04. 2010
Dát tip
Alesi, mne se to moc libi. Treba by stalo za to, kdyby bylo Pismacke knihkupectvi rovnou pro iPAD nebo Kindle ci podobne veci. Treba budeme jedni z prvnich v CR.

tak nesmysl to určitě není.. do klubu pak mrknu až se ti krapet zaplní :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru