Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Duben 10 - Nominace

03. 05. 2010
2
35
5707
Autor
Tragicus

     Zašlete prosím své nominace na Povídku měsíce ve tvaru "TEXT" od povídky, jíž chcete nominovat, StvNovi, Beed, VT Marvinovi či mně, přičemž pole TEXT musí obsahovat text s obsahovým významem nominace. Bez metafor, prosím. Sbírka bude ukončena přelomem dne 7. na den 8. května 2010.

     Zatím byla za měsíc duben roku 2010 na Povídku měsíce v kategorii povídka nominována následující díla:

     - Tu noc se nic nestalo - autora VT Marvin
     .train.  .duke.
     Ďáblova duše autorky Lady de Winter
     Laciná autorky Pírko
     Neplač, bratříčku autorství Harty
     Za 10 minut vyprázdním močák autora MezzoMix

     Seznam bude průběžně aktualizován - bude-li čím jej aktualizovat, zcela aktuální je na stránkách klubu Povídka měsíce.
     Ciťte se volní k diskusi nad povídkami uplynulého měsíce.


35 názorů

StvN
12. 05. 2010
Dát tip
Díky za zprávu.

StvN, Tragicus: Tak jsem se podíval na Totem, abych zjistil jakou úroveň mají lit.soutěže na konkurenčním serveru a mohu vás uklidnit. Nejsou o nic lepší, spíš o dost horší... Málo příspěvků, málo čtené, kvalita vesměs nulová, formát žádný... Tady je to lepší. To jen tak, abyste neřekli, že jen kritizuju...

StvN
06. 05. 2010
Dát tip
Kamile - to, co navrhujes, by nefungovalo. Jinak pises o nejakych soutezich, ktere maji uroven. Mohl bys mi prosim o nejake takove rict?

Tragicus
06. 05. 2010
Dát tip
Winter: Dost dobre. :]

Beed
06. 05. 2010
Dát tip
S tím orchestrem to musí být hotová rajská hudba (i když.... Rachmaninovi taky stačil jen klavír...), zkusím si to najít.

Winter
06. 05. 2010
Dát tip
jen pro doplnění dodám, že existuje i orchestrální verze (i když tahle komorní je podle mě asi nejlepší).

Beed
06. 05. 2010
Dát tip
Kvalitní koncert, díky za poslech, Wintere... Kamile, nechápu, proč to řešíš pořád dokola. Už jsi to zkoušel; pokud vím, bylo ti už jednou podáno vysvětlení a jestli ti to nestačilo, je to nejspíš tvůj problém. Nehledě na to, že bych tyhle otázky neřešila v diskuzi pod nominacemi, ale raději v diskuzi klubu PM.

Winter
06. 05. 2010
Dát tip
to je tak wtf, že rofl. A tak na obveselení trochu té hudby, možná i písně - se vším, co k tomu patří (i tím smyslem).

Tragicus
06. 05. 2010
Dát tip
Uz jsem napsal asi pet odpovedi, ale pokazde jsem je smazal, na to proste neni co rict. Vetsinou to stejne byla jen sprosta slova a hodne otazniku a vykricniku... Tady je proste mozna jedine reakce Adamova z Adams æbler, kdyz mu Ivan vypravel o synovych sportovnich vykonech... (avi Winter, to je tak wtf, ze by o to nemel prijit... :])

VTM: Ale autor souhlasí s nominací, ne? No a podmínkou nominace bude úprava textu do přijatelné podoby. Můžeš namítnout, že se na to autor může vysr..., ale takový už je život. Všechny soutěže, které mají nějakou úroveň, mají i pravidla a někdy pěkně tvrdá, aby mezi ty, co to myslí vážně, nemohl kdejaký trouba. Jestli se bojíte, že přísná pravidla dobré autory povídek odradí, nemáte pravdu. Já si naopak myslím, že je přitáhnou! PS: A když dovolíte povídkářům přihlásit si i povídky starší (třebas jen upravené pro PM), bude to úplně v pohodě. A taky bych se nebál zadání témat, alespoň obecně. Dobří povídkáři mají spousty povídek, které můžou jednotlivým kolům přizpůsobit.

Tragicus
06. 05. 2010
Dát tip
Snad. A nebo cas, ktery by pouzili na promysleni temat nyni pouziji na upravu svych del a dockame se tedy dokonale zarovnanych rad cisel...

StvN: Aby si zdejší pisálkové uvědomili, že povídka je umělecký útvar, stejně jako například píseň. Ta taky netrvá 10 sekund a nemá jeden motiv. Má svou délku, sloky refrén, mezihry, atd. Povídky mají také své pravidla, i když si to někteří volnomyšlenkáři nechtějí přiznat. Má mít úvod, zápletku, třeba nějakou přímou řeč a rozuzlení. Ale hlavně má mít nějaký smysl! Má se pokoušet něco sdělit. Já prostě nevěřím těm, kteří píší nedbale. Když neumí dát svému dílu alespoň základní formu, tak ani jejich myšlenky nebudou stát za moc, šlampáckou úpravou jen sdělují, jak si sami váží svých myšlenek. Pokud se naučí disciplíně úpravy textu, snad je to přivede i k větší pečlivosti při promýšlení témat.

Tragicus
05. 05. 2010
Dát tip
"Povidka minimalni delky 2 normostran mesice", zni dobre. Jaky by to melo vyznam, Marvine?

Tragicus
05. 05. 2010
Dát tip
Sykora: Ty a tvoje fortune cookie... Zkus napsat obcas i neco noveho, chytreho. Neschovavej se za "klasiky". Vidim, ze jsem se s tim povolanim trefil.

StvN
05. 05. 2010
Dát tip
Kamile, mám tvůj návrh na paměti. Myslím, že nejnutnější pravidla jsou zpracována poměrně podrobně. Taková ta dodatečná pravidla, která jsou využívána v nějakých jiných literárních soutěžích, mají v těch soutěžích jistě svůj význam. Nedokáži si představit, že bych někomu předepisoval, jakým má psát písmem. Ostatně grafická úprava textu je věcí autora. Zrovna na internetu se ukazuje, jaký vliv má na chápání textu volba druhu písma a dokonce jeho barva. To jsou parametry, které považuji za nedílnou součást textu. Některé tvé argumenty bychom mohli rozebírat v podrobnější diskusi. Omezím se jen na to, že řeknu, že některé tvé poznámky, například o disciplíně na základní škole, odráží sice fakta, nicméně já osobně je nepovažuji za benefit nebo něco, podle čeho bychom se my měli přizpůsobovat. Myslím, že člověk by měl používat i zdravý rozum. Možná jsem se tě ptal minule, ale zeptám se znovu. Jaký efekt by mělo zavedení tebou navrhovaných pravidel? Stačí v bodech.

Tragikus: Dovolím si citovat jednoho klasika. "Člověk, na kterého nadávají blbci, si zaslouží pozornost."

Winter
05. 05. 2010
Dát tip
Kamil si nedá pokoj .) Prý, že čtenáři nemaj na PM žádný vliv - dyk ty texty nominují!

Tragicus
05. 05. 2010
Dát tip
Myslim, ze ti bylo (uz nekolikrat) vysvetleno, proc je to kravina, Kamile. Use the Brain, Luke. Vsadim se, ze jsi ucetni nebo v jinem, podobne vzrusujicim povolani.

StvN: Čtenáři (bez ohledu na to, jestli povídky čtou, nebo nikoliv) nemají v podstatě žádný vliv na to, jak PM vypadá. Hlavní chyba je v pravidlech, respektive v jejich neexistenci. Nemáte určený minimální a maximální rozsah (např 2-6 normostran), což je u všech literárních soutěží zcela běžné. Formát je volný, každý si tu píše jak Bůh dá, bylo by dobré předepsat alespoň typ a velikost písma a doporučit minimální disciplínu, jako jsou např odstavce, uvozovky u přímé řeči atd. Takhle to skutečně vypadá tak amatérsky, že to musí pokročilejšího literáta přímo znechutit. Děcka na základce mají při soutěžích v próze víc disciplíny, zajdi se podívat na nějakou ZŠ na nástěnku. K obsahu povídek se vyjadřovat nebudu, to není tvůj problém, ale za výše uvedené bych se (už poněkolikáté) přimlouval.

StvN
04. 05. 2010
Dát tip
Necháme ji soutěžit.

StvN
03. 05. 2010
Dát tip
Whitesnake - děkujeme za podnětné náměty, vezmeme je v potaz při dalším kole povídky měsíce. Věříme, že právě čtenáři, kteří povídky příliš nečtou, mají mít vliv na to, jak PM vypadá.

Whitesnake
03. 05. 2010
Dát tip
Posnažím se, slibuji. Pošli kus tragicus

Tragicus
03. 05. 2010
Dát tip
To jsi vpravde cholericky typ tedy, Whitesnake. Zkus se vice usmivat.

Whitesnake
03. 05. 2010
Dát tip
... protože se to stává častěji než je únosno, tak jsem se ozval, moje věc, Marvine

Whitesnake
03. 05. 2010
Dát tip
Řeš si jak chceš

Whitesnake
03. 05. 2010
Dát tip
ad Tragicus + VT Marvin... příliš povídky nečtu (myslím zde na Písmáku), ale být VT Marvinem, tak mi ta tvá uspěchaná transponace dílek sem pěkně hne žlučí !!! Je to tak hrozné si po sobě přečíst příspěveK? Není... zabere to možná tři vteřiny. Pak (býti VT Marvinem) bych byl dosti nasrán, že mi přejmenováváš povídku z "Tu noc se nic nestalo" na (viz nahoře). Trochu úcty k autorům, nádhero !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru