Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Domácí vaření piva

08. 05. 2010
2
11
3050
Autor
FAE BOMB

(Děkuji za upozornění na chyby.)

Milé děti, doslechl jsem se, že prý máte problém s drogami, alkoholem a na internetu vyhledáváte nemravnosti, které pak napodobujute v reálu. S drogami vám nepomohu. Drogy jsou špatné, áááno...?! Na smilstvo mě nepotřebujete. Pokud nevíte jak na to, stáhněte si nějaké instruktážní video z netu.  Možná bych vám mohl poradit, jak vyřešit problém s alkoholem.

 

Je opravdu ostuda, když pijete francovku, nejrůznější čisticí prostředky s obsahem lihu, nebo si za úplatu posíláte pro krabicové víno bezdomovce. Uvařte si doma své vlastní pivo! Je to snadné a zvládne to i malé dítě. Žádné speciální vybavení na to taky nepotřebujete. Pivo můžete vyrobit i v kýbli za záchodovou mísou. Aspoň svěží vůně čistě umytého záchoda přebije sice minimální, přesto však lehce cítitelné aroma kvasícího piva.

 

Co potřebujete? Kvasnou nádobu. Nejlépe plastový sud o obsahu 10-50l pro primární kvašení. Dále pak prázdné plastové lahve pro sekundární kvašení a uskladnění. Ostatní pomůcky určitě máte doma. Vše, co použijete, musí být čisté a vydezinfikované. Doporučuji vše důkladně vymýt a vypařit horkou vodou. Případné zbytky dezinfekčních přípravků by mohly narušit kvasný proces, takže je raději nepoužívejte. Tak a můžeme jít na věc.

 

Budeme vařit 20l patnáctistupňového piva. Jednak dobře využijeme kapacitu sudu a taky silnější pivo je lepší. Navíc odpouští případné drobnější chyby. Přes net, telefon, či písemně, si objednáme mladinový koncentrát. Doporučuji VÚPS, produkt Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Je to mladina, do které by v pivovaru dali kvasinky. Jedná se vpodstatě o vývar ze sladovnického ječmene a chmele. Toto je však sušené. Stačí jen přidat vodu. Kvasinky objednáme podle teploty, při které bude probíhat kvašení. Při sklepní teplotě doporučuji spodní kvašení kvasnicemi Saflager S-23. Pak dostaneme pivo českého typu. Při pokojové teplotě kvasíme svrchně, avšak pak dostaneme pivo spíše anglické.

 

Na 20l potřebujeme 3kg VÚPS a jeden sáček S-23. Vodu lze použít balenou, kvalitní z vodovodu, nebo převařenou a zchlazenou na teplotu při které budem kvasit. V dostatečně velkém hrnci postupně vmícháme VÚPS do vody tak, aby zde nezůstaly žádné pevné zbytky. 1kg se dokáže bez větších problémů rozpustit v několika litrech vody, tak to uděláme natřikrát a postupně přes cedník lijeme do kvasné nádoby. Poté doplníme na požadovaný objem.

 

Část vzniklého roztoku odebereme do hrnku, vmícháme S-23 a necháme asi tak hodinu při teplotě, při které hodláme kvasit. (Nééé na topení, tohle neni droždí! Příliš vysoká teplota kvasinky zabije a vy umřete žízní!!!) Poté hrnek s nastartovanejma kvasinkama přidáme k té tzv. mladině. Přeneseme kvasnou nádobu na "místo zločinu" a už s tim radši moc nehejbáme. Pokud sud, či jakou nádobu jste použili, má víko, tak volně (!) přiklopíme.  Vzniká CO2 a asi nechcete, aby to vybuchlo. Pokud víko nemáme, asi bych to přikryl nějakým čistým hadrem, aby tam nepadal bordel, ale není to nezbytné.

Nejpozději po pár dnech se na hladině začne tvořit pěna, což je dobře. Při vyšších teplotách i do jednoho dne. Za zhruba 7-10 dní při teplotě kolem deseti stupňů a za zhruba poloviční dobu při teplotě sklepa v létě, se střed pěny propadne, a to je potřeba hlídat. Sběračkou pěnu sebereme i s případným napadaným bordelem, vyhodíme a ještě tak den počkáme. K určení správného stupně prokvašení může posloužit, v případě uzavřeného sudu, kvasná zátka. Užitečnou pomůckou je také hustoměr. Pokud se už žádná další pěna netvoří, budeme stáčet. Ideální je mít nádobu se spodním výpustným ventilem. Ušetří to dost práce a taky nehrozí nasátí kalu ze dna. Také lze použít hadičku, jako při čerpání benzínu z nádrže, nebo opatrně nahýbat a lít přes trychtýř do lahví, což preferuji. Ideální jsou PET-lahve, pochopitelně čisté. Do každé dáme asi tak 1 lžičku maltózy, dextrózy, v nouzi obyčejného cukru, a to na půl litru, tedy násobeno třemi až čtyřmi. Vždy jsem zatím použil 1 lžičku klasického cukru na půl litru, ale bylo to pak málo nasycené. Množství dáme podle velikosti lžiček, zbytkového obsahu cukru a hlavně podle vlastní zkušenosti. Toto bude sloužit jako "palivo" pro sekundární kvašení, které probíhá v uzavřených lahvích. Zde se pivo nasytí oxidem uhličitým.

Při plnění je nutné odhadnout správný stupeň prokvašenosti primárním kvašením, jak uvedeno výše. Pokud stočíte dřív, než spadne pěna, pivo bude příliš "živé", po otevření lahve bude extrémně pěnit a chuť bude horší. Pokud stočíte až poté, co se pěna na hladině rozpustí, tak bude v pivu už příliš málo živých kvasinek a sekundární kvašení bude probíhat příliš pomalu. Do uplynutí "záruční doby" se vám onen zlatavý mok třeba ani nepodaří dostatečně nasytit oxidem uhličitým . Kvůli nespálenému cukru pak také může být trochu sladší. Také je potřeba dbát na to, aby se vám do lahví nedostalo moc kalu ze dna nebo nepochytané pěny s vysokým obsahem kvasinek. Sekundární kvašení by bylo rychlejší, což není žádoucí, ale pít se to dá taky. První a poslední lahev doporučuji označit a spotřebovat jako první.

Naplněné lahve necháme ve stejné teplotě, jako jsme kvasili, asi jeden až dva týdny. Nutno kontrolovat, jak se lahve nafukují. I PETka může explodovat, napřed ale podstatně zvětší svůj objem. Kontrolovat lze zmáčknutím palcem. Kupte si v supermarketu nějakou limonádu (vlastně ani nemusíte kupovat) a při pokojové teplotě s tim pořádně zatřepejte. Pokud jsou vaše lahve zhruba stejně tvrdé jako tato, tak produkt vaší snahy uskladněte v chladnu a pochopitelně temnu. V nouzi se to dá pít už za týden. To jsou však kvasinky ve vašem pivu stále ještě příliš živé a hrozí podobné riziko, jako u burčáku. Dobré je počkat spíše několik týdnů, kdy se pivo "uleží" a "uzraje". Pak je velmi vhodné nepít přímo z lahve, ale nalévat si do sklenice. Na dně lahví totiž zůstane kal, který sice není nijak škodlivý, ale může ovlivňovat celkovou chuť.

Jak vidno, vaření piva je věc je velice snadná. Suroviny se narozdíl od normálního alkoholu prodávají bez omezení věku a lze je v libovolném množství převážet přes hranice. Zřejmě i do muslimských států... Pokud jste malé dítě, nebo žijete v zahraničí, zkuste si to! Moje BOMBa za to, že to fakt je jednoduchý a funguje to!

 

http://www.pivnidenik.cz/clanek/823-Soucasnost-a-perspektivni-trendy-vyroby-piva-z-mladinovych-koncentratu/index.htm

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/recepty-na-domaci-pivo/

http://www.sladovnabruntal.cz/postup-vareni-piva-doma/

 

Návody: http://www.varimpivo.kvalitne.cz/

Zde lze objednat: http://www.vasepivo.cz/

(Pokud zájem, hodim odkazy na levnější nákup, ale ve velkém.)

 

(UPOZORNĚNÍ: Jestli vám to napoprvý neutrhne pracky, tak tomu zcela propadnete a přestanete chodit do hospody!!!)

 

 


11 názorů

:-)))))))))))))))))..máš mé sympatie..tak si říkám..jen ne tv!!!!!

FAE BOMB
28. 12. 2010
Dát tip
V zájmu zachování maximálního utajení odmítám lézt do televize. I když... Jednou jsem už byl i ve zprávách. Pomáhal jsem během svý dovolený na povodních. Jak jsem ale viděl kameru, zdrhnul jsem jak nějaká prostitutka. Sestříhali to tak, že je ze mě vidět jen mizející ruka za jakousi překážkou. Asi tak na zlomek vteřiny a navíc ta ruka byla ještě v rukavici. Kámoška to má nahraný na videu. Každopádně nwm, jak hodit video do počítače, takže mojí ruku asi neuvidíš... :-))

..je to SKVĚLÉÉÉÉ..se určitě uplatníš v nadcházející krizi..:) ..dej na mně..TV..to je to pravé pro tebe..:))))

FAE BOMB
28. 12. 2010
Dát tip
Jako rady, jak přežít krizi a následnou světovou válku, to ale dobrý je, ne?

:-))))))))))))))..tebe by měli ukazovat v TV..šetřete s FAE BOMBEM!!!!

FAE BOMB
28. 12. 2010
Dát tip
Čus Šepotko, dík za přečtení. Děláš si srandu?! Rozmícháš prášek ve vodě. Jako ženská asi víš, jak se dělá Sunar. Tohle je zhruba stejný, jako udělat dvacet litrů Sunaru. Pak do toho flákneš kvasinky, který si necháš tak hodinu rozběhnout v hrnku vzniklýho roztoku. Prodávaj' se v malejch pytlících, něco jak sušený droždí. Akorát ten pytlík stojí hnusnejch 80Kč. Machři ale tvrděj', že se při správnym dodržování technologickýho postupu daj' použít klidně i pětkrát. Pro příští várku použiješ trochu kalu ze dna. Když ho použiješ, řekněme, pětinu, tak další várka může mít 100 litrů, další 500, 2500, a dál se mi to už nechce počítat, páč mě kvůli myšlení často bolí hlava... :-))

:))))))..tý vogo..mi to příjde složité jak sviňa..:))) ..kolik stojí kilo kvasinek? ..ale skvělé jsem se pobavila..:)) ..ty jsi chemik?

FAE BOMB
09. 05. 2010
Dát tip
Dneska se už nikde neválí kov, kterej by nikomu nepatřil.

avox
08. 05. 2010
Dát tip
krást ne... :-))

FAE BOMB
08. 05. 2010
Dát tip
Milé děti, pytlík kvasinek stačí na 20 litrů. Pokud máte nádobu pouze desetilitrovou, tak kvasíte nadvakrát, ovšem s rizikem možnýho poškození zbytku kvasinek v načnutym balení do dalšího použití. Taky je problém to rozdělit přesně na dvě poloviny, jinak jedna várka pak bude rychlejší a druhá pomalejší, což neni žádoucí. Pokud je vaše nádoba vybavená kvasnou zátkou, tak ven uniká prakticky jen oxid uhličitý, což je necítitelné. Čekání na první várku si lze krátit obvyklou konzumací. Pak už vám pivo nikdy nedojde a bude vždy pohodlně po ruce. Znáte přece ty noční procházky po nonstopech, kde vám odmítaj nalejvat pro údajnou opilost? Neposlouchejte dospělé, pokud je pivo skutečně tak špatné, tak proč ho pijou, he? Oni prostě nechtějí, abyste byly šťastné! Hlavně neposlouchejte avox, je to převlečená jezinka! Posílá vás krást barevné kovy a za utržené peníze vás chce opít rohlíkem!!!

avox
08. 05. 2010
Dát tip
Milé děti, nepřehlédněte škodolibost autora, nesnažte se kvasit 20 l piva v desetilitrové nádobě! Vzhledem k tomu, že kvasící polotovar značně zapáchá,(a kdo má v tom smradu čekat tři týdny na první napití?), sbírejte druhotné suroviny a za vydělaný peníz kupujte u odborníků, nejlépe rumové pralinky - žádný rum v nich není, ale nezpůsobují zblbnutí :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru