Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vraždění na "osvobození"

13. 05. 2010
4
7
725
Autor
jana_rafael

Páří se. Někteří na slunci a všem na očích, jiní se zahrabou do hlíny, schovají mezi stonky. Svým dětem hledají úkryty s dostatkem potravy. Nezdaří se jim to. Ani nedokončí akt rozmnožování, ani neochrání své děti k životu. Přijde někdo větší a silnější a naháže je na hromadu, nedovolí jim odejít. Částečně to připomíná gruppen-sex a částečně hromadu mrtvol v koncentráku. Ale oni nejsou mrtví, hýbou se, mrskají nožičkama, lezou jeden přes druhého... brání se a chtějí utéct... A sluníčko pálí, listy se zachvívají v pozdním odpoledni a dým z hromady pálené trávy se válí nízko u země.

Rovnám si záda, vyklepávám hlínu z boty a sleduji tu hemžící se hromádku v hrnku, který pevně svírám v dlani a občas s ním zaštěrchám... potvory pruhovaný... Uvažuji nad dnešním  dnem... copak to slavíme? V rádiu říkali vítězství... ale proč my bychom měli slavit vítězství sovětů a američanů... Nemá to smysl... Ano konec války, konec vraždění, to stojí za to oslavit... jen se člověk nesmí dívat dál, co přijde za tři roky... ještě že to nevíme.

Odměřená skupinka vyvolených se dostává ze sevření kruhové věznice.... konečně zase svoboda... utečme... ne, zdání klamalo... krovky křupají pod těžce dopadající botou... křup křup křup...

Ve tváři se objevuje znechucený výraz a zbytky mrtvol stírám do trávy... Proč ve mně sbírání mandelinek asociuje myšlenky na koncentrační tábory... A nějak si říkám, že asi chápu, že se posléze začala používat chemie i na lidi, aby si člověk nemusel špinit ruce od vražd z očí do očí....


7 názorů

Ostrich
20. 07. 2010
Dát tip
Pruhované vězeňské hadry a pruhované krovky. Přesvědčení o nutnosti zabíjet ty, kteří omezují náš prostor, užírají nám naše jídlo, chovají se jinak, než my. Moc dobře znám mandelinky. Ještě horší jsou teď přivandrovalí španělští slimáci. Třecí plochy expanzí zabíjejí, je nutno to vědět. Kam asi jednou dosáhne hranice lidského soucitu? K úplnému božskému nezasahování do veškerých dějů? Je divné si říci: nemůžeme nezabíjet. Ale je to tak, jsme vždy aspoň parazité na rostlinách, žijeme jenom díky jejich smrti.

jana_rafael
17. 05. 2010
Dát tip
Nenechala utéct... to bych byla sama proti sobě. Protože když uteče, pokračuje v páření, v kladení vajíček a ve žraní brambor - tzn. pak to nemá smysl. Když je jich pár, není to tak strašný... ale když jich má fakt člověk řádnou hromádku a má je důsledně rozmačkat (což je asi nejrychlejší smrt), není to zrovna chutné i pro otrlé povahy. A proto se radši většina lidí uchýlí k tomu chemickému postřiku. A jestli tam je nebo není podobnost s koncentrákem? Asi jak kdo to vidí... na mě dost zapůsobila návštěva Osvětimi i Terezína, možná proto mi tam vzniká ta asociace. (Souvislost s osvobozením je skutečně jen v tom, že se sbírání mandelinek odehrávalo náhodou 8. května.)

Lakrov
16. 05. 2010
Dát tip
Pro rímoraj: Ta hlavní podobnost mezi mandelinkami a válečnými událostmi je možná ve snaze jednoho národa vyhladit národ jiný. Snad je i škoda, že autorka nenechala některého z brouků utéct...

jana_rafael
14. 05. 2010
Dát tip
snažila jsem se zachytit náladu toho jednoho konkrétního odpoledne, prostě jen proto, abych si ji za čas dokázala vybavit... kdo se nesetkává s těmi brouky pravidelně, asi má opravdu jen nějakou mlhavou představu o americkém broukovi... dokud neslyší to křupnutní krovek, nevidí tu oranžovou sračku, co z nich teče, a necítí ten typický zápach... to už potom není tak od věci ta myšlenka na koncentrák... protože to taky bylo cílené shromažďování a vraždění jednoho "druhu"

Lakrov
13. 05. 2010
Dát tip
První odstavec mě uchvátil svým zvláštním pohledem na svět; takovým odjinud než z lidské výšky. Trochu hádanka, a důvod pokračovat ve čtení. Jako celek je to decela dobrý nápad. Myslím, že s vynaložním více času by bylo možné výsledek ještě vylepšit. Směr vylepšení by možná závisel na tom, pro jakou kategorii (věk) čtenářů by text byl určen. Otázky soukromě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru