Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S probodenými kotníky

14. 05. 2010
0
0
513
Autor
Fisico

     Někdy si dáme s chutí kávu, jindy zase máme chuť na pivo. Ze zkušenosti můžeme usoudit, že mnozí lidé s chutí konzumují vše, co je k mání. Jsou ovšem věci, které v nás zanechají příjemnou stopu. Jakousi dušičku něčeho, co jako by snad ani nebylo z našeho světa. Ponecháme-li stranou smyslové orgie způsobené hmotnými produkty, moc toho bohužel nezbude. A tak se uchýlíme do svých skrytých psychosvětů, roztřásat dušičky, jak se dá.
     Malý psychopřiběh nám nabízí i Národní divadlo moravskoslezské. Budete se bát, ne smát.  A čeho všeho se člověk může bát, věděl Sofokles dokonale. Ale nejde o horor !  p.s. Horor může být zároveň komický, tragédie k smíchu nikdy není. Oididus je mladý zdatný luštitel, který doplácí na svou profesionální deformaci. Pravda, zakryta příběhy, časem, vírou, ukryta pečlivě a dokonale, vychází najevo bolestně pomalým průběhem událostí. Jako tomu většinou bývá rozhodují bohové. V životě za člověka často rozhodují. Říkejte jim, jak chcete.
     Šedobílá antika zdá se strohá, patos se táhne celým příběhem jako červená nit. Prozřelnost postupně dosazuje do svého puzzle a člověk nemá sílu něco změnit. Dílčím tématem je otázka hrdinství. Kde začíná a končí to tolik rozporuplné bytí ?Zkuste najít ekvivalenty v našem světě.. ale zapomeňte na politiku. Sokrates je totiž daleko.
     Návštěvník divadla bývá někdy náročnější, a tak nekončí v bifé na chodbičce, jako rodiče prepuberťáků na koncertě  maximturbulenc. Nekončí ani velké existenciální téma jednou malou úvahou či recenzí napsanou u kávy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru