Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Problematika párů

22. 05. 2010
7
17
2667

Svět byl odjakživa ovládán páry. Páření, jako příčina vzniku nové populace, nerozlučné páry, páry ponožek, století páry... Základ této pudové záležitosti je ovšem zakořeněn v každém z nás. Jak jinak by vznikly výrazy jako "párty, párek v rohlíku, dát pár dobrých rad" ? Představme si svět, na němž by páry neexistovaly. Byl by to shluk jedinců? Nebo by se utvořily trojice, či více-ice? Nechci si ani představovat singlrty, singulárek v rohlíku, či že dávám někomu trojičku dobrých rad. Století páry? Kdepak! Bylo by to století singularity či multilarity - uznejme sami, že to zní jako výrazy ze Star Treku. A co teprve pověstná švédská trojka? Už by nebyla ničím speciální - trojka by byla příliš nudná.. vznikaly by tedy švédské čtverky, pětky, šestky... a v nejextrémnějším případě i jedničky! Zaniklo by manželství jako takové - a nebo byste museli mezi své manželky přibrat i tchýni... Zkrátka svět bez párů nemůže existovat.

Podívejme se nyní, když jsme si ujasnili bezpodmínečnou nutnost existence párů, na jejich složení. Každý pár (dovoluji si tvrdit že opravdu každý) se skládá ze dvou složek. Tyto složky se často spojují spojkou "a" aby bylo jasné, že jde právě o pár, nikoli jen náhodné spojení dvou věcí (Štaflík ve Špagetkovi jistě v nikom neasociuje právě reprezentativní pár - a pokud ano, měl by si dotyčný jedinec zajít k psychiatrovi, případně veterináři). Uveďme si příklady: Bob "a" Bobek, Bolek "a" Lolek, Jáma "a" kyvadlo..  Princip je zřejmý. Nejkladnější vlastnost páru tkví v možná ne zcela zřejmé výhodě - a sice že v páru "nikdy nemůžete prohrát" - vždycky je to přinejhorším remíza (i přinejlepším). Ovšem jen u skutečných párů. Objevili to už dlouho před dinosaury moudří rákosníci z východu - říká se tomu jing-jang (kečup-hořtitě  .. - nicméně o kečupové teorii jsem se rozepisoval v jiném elaborátu). Každý půlpár (jak by se měli správně lidé nazývat) si zákonitě hledá druhou polovinu. I když to je jen obrazně řečeno, protože žádná druhá polovina neexistuje - jsou to jednoduše dva. Problematika párů je ovšem mnohem komplexnější než by bylo možné rozebrat právě zde. Proto jsem jen lehce nastínil základní znaky a jste zas o pár mouder bohatší.  Jedinou pochybnost mi do tohoto axiomu vnesl učitel matematiky (chemie a fyziky v jedné osobě), který tvrdil, že jeden litr a jeden litr nejsou dva litry. Dodnes mu nevěřím.


A tak, jak říkají skripta jež jsem nedávno prostudoval "dřevo provází člověka od kolébky až po rakev", říkám já "pár" provází člověka od páření až po parte.


Kdyby mi někdo chtěl vysvětlit to s těmi litry, jsem otevřen diskusi...

Kdyby měla nějaká hezká slečna potřebu tvořit se mnou pár, jsem otevřen i jiným věcem...


17 názorů

ano, například dilatační spára. další dotaz.

Aroganc
05. 07. 2010
Dát tip
mohou i páry tvořit páry? A dají se Spáry použít k páření? *

díky :-)

Pribrat i tchyni, Jama "a" kyvadlo plus od pareni az po parte jsou best momenty (teda pro me), bez okolku davam tip, kdyby to slo, dam i dva, at jsou do paru.

Mně neber. Já už jsem léta opářený. Ještě bych z toho chytil opar.

to je pro Květoně samozřejmě... Protože Avox není levačka :-d

určitě s - protože se to dává dohromady - ti dva lidi. Dík moc, už tam běžím. Mám ti vzít jednu pro leváky? ;-)

avox
23. 05. 2010
Dát tip
já párky nemusím, ale byl by to dost nerovný pár... :)

Jestli se opravdu toužíš párovat, tak zajdi do OBI. Jeden obkladač mi prozradil, že existuje taková hmota na zpárování... Nebo to bylo spárování?

avox: kdepak... párek se skládá obvykle z páru... to je totiž namleté maso (aspoň si to někteří myslí) ..půl na půl ... z kravičky a z krysy.. Planktóna nemám rád..

avox
23. 05. 2010
Dát tip
Téma je dobré, vlastně historické, jen jukni na Platóna... BTW, pokud si nekupuješ rovnou dva rohlíky protknuté uzeninou upatlanou hořčicí, kupuješ pouze půlpárek, tedy singulárek :-))

jojo, píšu si ...

přijď mi ukázat tu lehkost, když se od rána učíš Amphimaloony solstitialy a tvoje existence už se nedá podepřít ani výrokem "myslím, tedy jsem" ... :-P tak si to pamatuj pro příště, s tím tipem :-D

nezapomněl :o) nějak mi tam chybí lehkost...téma je dobré, tedy.

a vidím žes kvůli tomu zapomněl dát tip! :-/

naskočil mi opar...

Vaud
23. 05. 2010
Dát tip
o životě v páru nemám ani páru :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru