Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ženská a mužská tvorba?

23. 05. 2010
6
118
6268

Nedávno jsem tu pod jednou diskusí zahlédla názor, který vyzníval asi tak, že ženy píšou jen milostnou poezii.

Není to poprvé, co jsem narazila na názor, vymezující ženskou tvorbu jako něco specifikého, snad i omezeného a podobně.

Já sama dělím tvorbu spíš na tu, co mě zaujme a na tu co ne. Nechci to formulovat jako na dobrou a špatnou, protože můj názor je můj, tedy subjektivní.

Zajímal by mě tedy vás názor na tohle  - dá se prostě tvorba nějak ostře a jednoznačně  dělit na ženskou a mužskou?  A záleží tohle dělení na pohlaví autora nebo spíše na tématu a stylu?

Tedy pokud lze dělit tvorbu na ženskou a mužskou, vychází dělení z autora nebo ze čtenářů?

A když už jsem tím začla -  je ženská tvorba jen milostná poezie?

 

 

 


118 názorů

Meheš
28. 08. 2011
Dát tip
Demokratický princip velí - stejný přístup. Osobně škatulky jsou na nic. Nebudeme jejich otroky

Meheš
28. 08. 2011
Dát tip
Demokratický princip velí - stejný přístup. Osobně škatulky jsou na nic. Nebudeme jejich otroky

FAE BOMB
15. 06. 2010
Dát tip
Černej humor je tam OK. Super jsou třeba kreslený vtipy Igora Zajíčka na téma "malý děti". Ten chlap je horší, jak Herodes. To celkem můžu. TV reklamy na dětský pleny mě totiž přiváděj' k šílenství a Zajíčka asi taky. Ten narozdíl vode mě umí kreslit, tak ty hajzlíky dokáže efektivně a humornym způsobem ničit... :-)

Mno, zrovna u počinu jménem Trnky-brnky je humorný leda podtitul "humoristický časopis" - vztaženo k obsahu...

Movsar
13. 06. 2010
Dát tip
Lacan prý řekl (a protože to byl despota a nervák, tak asi hlučně, dost možná i hrůzostrašně), že žena neexistuje. V tom smyslu tedy dělení není možné. :-)

FAE BOMB
12. 06. 2010
Dát tip
Chlapi jsou rozhodně vtipnější. Kupte si nějakej humoristickej časopis, třeba Trnky-Brnky. Autorem kreslenejch vtipů je naprosto vždycky chlap. U textových vtipů se to nepozná. Občas se tam vyskytujou i humorný příběhy. Pokud je autor podepsán třeba až na druhé stránce, nebo jste jeho jméno uvedené hned za nadpisem přehléhli, tak je většinou už po pár řádcích jasný, kdo je autorem. Ženská tam dost často popisuje "dobrodružství" kolem nakupování a pokakanejch dětí. Občas se děj točí kolem techniky. Může mě trefit šlak, když například čtu, jaký martyrium autorka podstupuje kvůli nestartujícímu autu. (Koho by napadlo, že je špatnej kontakt na baterce? Dokonce ani nikdo z celý dlouhý řady pomáhajících gentlemanů na to nepřišel!!!) Naproti tomu žádná autorka, i když bude psát pod mužským pseudonymem, se nikdy nebude chlubit, kolik toho dokáže sežrat a vychlastat, čím vším dokáže otevřít pivo, nebo kuriózní způsoby násilí, jako třeba strkání hlavy svého nepřítele do pisoáru, "aby se trochu zchladil"... melody: Naprostá většina držitelů Nobelovy ceny za literaturu chlastala. Pokud si někde přečteš něco nepodepsanýho a bude se ti to líbit, tak to pravděpodobně napsal chlap s kladnym vztahem k alkoholu... :-)

Kačírek
12. 06. 2010
Dát tip
Muži a ženy jsou dva někdy dost odlišné druhy bytostí, takže bych chápala, že se tento rozdíl odrazí i v jejich tvorbě, ale mám dojem, že použít tohle kritérium pro dělení tvorby, je trochu moc široké a navíc nic moc přehledného nepřináší. Přijde mi dost mimo označovat pojmem "ženská tvorba" shovívavě poezii horší kvality, to sorry Vaude, ale poslechni se někdy. Taky mi nepřijde, že ženy píší jen milostnou poezii, chápu, že možná ve větší míře, ale ne jenom. Muži jí píší taky stejně jako ženy píší i přírodní lyriku atd.

Xenty
11. 06. 2010
Dát tip
Žádné jednoznačné dělení není. Jedna má kamarádka píše povídku ze světa terminátora a je to jednoznačně akční povídka, která rozhodně nevypovídá nic o tom, že by autorem musela být žena, i když to tak je.

javavia
06. 06. 2010
Dát tip
Ženská tvorba jistě není jen milostná. Sama také dělím tvorbu na tu co zaujme a na tu co nezaujme. Jestli píše muž nebo žena, je až na druhé straně. Ale jistě, že mezi tím, jak píšeme, bude jistý rozdíl (tak je to i v životě):-))

Pokud ovšem nepíšeš low-end červenou knihovnu a la nakl. Harlekýn. Tam se i od muže vyžaduje ženský pseudonym. ;)

Lakrov
04. 06. 2010
Dát tip
Domnívám se, že dělení literární tvorby na mužskou a ženskou, má smysl snad jen v připadě poezie. U prózy (nejedná-li se o autobigrafickou :-) ) je pohlaví autora spíš nepodstatné.

Rajmund
03. 06. 2010
Dát tip
Zkoušel jsem psát pod nickem nějaké ženy a také mi vznikla milostná poezie. Vono je to už přišitý tou přeslicí.

Mórgane, ve světle jeho dalších příspěvků ti, i když nerad, musím dát za pravdu :)

papouch
01. 06. 2010
Dát tip
no hlavně že tys toho tady teda předved, Larsi nejchytřejší :-p

moorgaan
01. 06. 2010
Dát tip
Pištác..no jeste rekni, ze jsem ten znalecky posudek na Larse napsal spatne?.-))

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
:) napiš Norsku. Budete si rozumět

Lars Novák
01. 06. 2010
Dát tip
To komedie: jsem si říkal, jakáže osmdesátiletá babka mi tu káže, že my mladý ničemu nerozumíme, a kupodivu jsem ve tvém profilu zjistil, že je ti taky dvacet. Tak jestli máš pocit, že ve dvaceti má člověk v internetovejch diskuzích jenom mlčet a uctivě číst, tak laskavě začni od sebe. Jinak jsem teda ale koukal na tvojí tvorbu a pochopil jsem, že jseš prostě potrefená husa.

Larsi, tak nevím, asi je do určité míry pravda, že člověk začíná psát proto, že se potřebuje z něčeho "vypsat", a to může být i fyzické neuspokojení. Jenže to platí podle mého názoru zrovna tak u žen jako u mužů. Na druhou stranu, ono nemusí jít jen to primitivní sexuální puzení, já se třeba v těch -nácti vypisovala z psychospirituální krize. A dvě moje kamarádky se ve svých verších zase vášnivě vymezovaly proti společnosti a proti křesťanství. Ano, všechny tři nás to přešlo, ty dvě teď nepíšou vůbec, já přešla na prózu. Ale to je podle mě normální, i spousta mužů si v dospívání píše do kapsy a jakmile se začnou na vysoké nebo v práci realizovat jiným způsobem, psát přestanou. To není ani genderové ani sexuální, spíš je to otázka potřeby vyjádřit svoje pocity, které člověk v tomhle věku ještě nemá moc zpracované. A když je zpracuje nebo je začne vyjadřovat jinde (ano, třeba i ve vztahu), prostě s psaním skončí. Já v tom těch "devadesát procent ženský tvorby" prostě nevidím.

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
hloupý je, když se někdo ve dvaceti chová, jako by sežral veškerou moudrost světa, hloupý je, když si chlapi svobodu ženskejch pletou s feminismem a když si ženský hravýho chlapa pletou s prasetem. tohle všechno hloupý JE a ten tvůj vzkaz sem to jen podtrhnul

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
Lars: možná jsem ti právě udělala čáru přes rozpočet, ale věř tomu nebo ne - ženský masturbujou taky a to dost a často, alespoň ty, který já znám, takže tvůj argument o honění je drobet pasé. a zajímala by mě tvoje definice básně, která má "význam"

tož pěkné, Larsi :o)

Lars Novák
01. 06. 2010
Dát tip
To komedie: hloupý je neumět si přiznat pravdu. Většina z vás dámy přestane psát, jakmile si najdete trvalej vztah. To je prostě fakt. Devadesát procent "ženský tvorby" jsou pitomoučký básničky o lásce a když pak ta láska přijde doopravdy, básničky už nemaj význam. Co na tom? To týden divů: Chlapi, když už píšou, tak to není nahrážka za masturbaci - když je mladej chlap nadrženej, tak si ho normálně vyhoní, zatímco holka sesmolí uvzdychanou básničku. Jako jo, některý blbci na to balej ženský, taky jsem znal jednoho, co psal kýčovitý žvásty o lásce a roštěnky se na něj lepily že je děsnej "básník". A když si našel ženskou taky toho nechal. Ale většinou je to u chlapů o něčem víc. Stejně, jako u těch zhruba deseti procent ženskejch co nepřestanou psát ani když si najdou borce.

Larsi, pokračuj. A muží píšou protože... ?

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
avi

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
..je to podobný, jako když vylezla Gaia mesiah se svojí tvorbou a chlapi sis sedli na zadek. A jejich bubenice, no, co si budeme povídat, trochu praštěná, řekla, že chlapi nevěří tomu, že nehrajou o lásce. Já tomuhle generalizování nerozumím. Vždyť tady je spoustu lidí, který píšou o lásce, a nejsou to jen ženský, a pak je tady dost lidí, který mají drive a to pořádnej a zase to není jen jedna skupina..nechápu jak někdo dojde k tomu, že většina písmaček je sama, popřípadě k tomu super názoru, co tady napsal Lars...vždyť...je to hloupý...

komedie
01. 06. 2010
Dát tip
protože z tolika tisíců uživatelů samozřejmě všichni máme přehled kdo koho má popřípadě nemá...omg..

Metta
29. 05. 2010
Dát tip
OS:ale jo -potřebujeme čtenáře, vlastním chlapům to ukázat nemožeme

Víte co, já si myslim, že mužská tvorba, a to nejen literární, má prostě větší drajf. Ale o to víc mě potěší jakákoliv ženská výjimka :-)

Metta
28. 05. 2010
Dát tip
LN: většina písmaček pravděpodobně chlapa/y má

Mórgan je znalec znalců, ten to musí vědět :)

moorgaan
28. 05. 2010
Dát tip
promluvil ZNALEC !

Lars Novák
28. 05. 2010
Dát tip
Ženský buď píšou o lásce a nebo se tomu zoufale bráněj, protože si hrajou na velký intelektuálky. V pubertě píše každá, některá si to předrží i po dvacítce, ale většina toho nakonec stejně nechá jakmile si najdou chlapa. Ženská tvorba jako taková podle mě neexistuje, ty věci a la miluju tě chci tě se slovem tvorba vůbec označovat nedaj. Pár vyjímek je, ale většina ženský tvorby je jenom o tom, že žádnej chlap zrovna není v okolí a ony se z toho potřebujou vypsat.

komedie
28. 05. 2010
Dát tip
StvN: vtipné je to, žes mě zase nepochopil

Podle mě je to o fantazii,nápadech,slovní zásobě,originalitě a pohledu na svět,který je samozřejmě jiný z hlediska žen i mužů,ale témata se určitě pohlavím neudávají.To poslední slovo mi tam nesedí,ale určitě víte co sem tim myslela...

StvN
26. 05. 2010
Dát tip
Vtipné, jak ženy vše překrucují:))

papouch
25. 05. 2010
Dát tip
néé, zamilovanej .-)

komedie
25. 05. 2010
Dát tip
v tom případě tedy podle některých, když chlap píše milostnou poezii, tak je zženštilej? :)

Fouckault
25. 05. 2010
Dát tip
muži a ženy mají díky evoluci jinou psychiku.. muži po tisíciletí lovili a ženy doma vychovávaly děti, přežívali jen ti úspěšnější, ti co si uměli správně vybrat.. všichni my co nyní obýváme tuto planetu jsme dědicové těch co dokázali obstát.. aby žena obstála musela se chovat jinak než muž. Ženy i ve vztazích více dají na cit a často jeho nedostatek mužům vytýkají, proto není překvapivé že ženy píší víc vztahově a o citech.. jejich evolučním cílem bylo vychovat dítě a udržet si muže a jeho zdroje.. Muž naopak svou aktivitu napřel jiným směrem, lov, vydělávání.. politika.. Nánosy evoluce jsou znát na každém kroku, instinktivně cukáme před hady i když je známe už jen z obrazovek.. podobně tak i "přehráváme" své mužsko-ženské archetypy v době když už mizí mantinely k jejich vymezování.. společnost přebírá funkce rodiny atp.. naše duše není na výši doby, zůstala trčet někde ve středověku, soustruh evoluce se točí s dost velkou setrvačností :-)

Pája
25. 05. 2010
Dát tip
boha, přiznávám, jsem žena a píšu veskrze (v prvním plánu i skrytě) milostnou, to je vostuda, chtě nechtě mi to k tomu sklouzává; jsou jen dvě témata, která se mi otvírají: láska a smrt, ostatní témata (jako třeba vlastní mýtický systém, transcendentálno, zub času na svlečce cvrčka, rozebírání toho, jak svět ovlivní pach stopy v asfaltu), jsou mému myšlení nedostupná, už jsem se to na sobě naučila mít i ráda ;) ale čtu radši muže, jako se na ně i radši dívám atp. ;)

Papouchu, pošli mu celý svazeček. Nesmíš zapomínat na tělní otvory!

Ehm, ona "ženská literatura" je na vymýšlení si, přidávání a fantazírování přímo postavená. Ona dokonce nemá s realitou vůbec nic společného. ;)

řádek
24. 05. 2010
Dát tip
Zbora: taková odpověď by se nabízela v případě, že by ženský četly spíš jen ženskou literaturu a to myslim zasejc neni pravda. Možná je to jenom zkrátka tim, že ženský jsou prostě zvědavý a absorbujou maximum možného, jakožto sběračky kořínků, kdežto chlap jde rovnou za cílem a to, co ho primárně nezajíimá, ho prostě nezajímá. Ženskou vždycky bude zajímat, na co myslí chlap, kdežto chlap má málokdy touhy pronikat do ženský psychiky... (jednou a dost :)

To je mi nějaké hrozně zjednodušené. Nenapsala jsem ve svém životě snad nic, co by se dalo označit za "otiskování reality". A že bych byla taková výjimka mezi ženskými autorkami se mi tedy moc nezdá. Ale jinak mě třeba ženská tvorba oslovuje často víc než mužská. Obzvlášť tam, kde jsou ryze mužská témata jasně patrná (Chuck Palahniuk za všechny). Například daleko snáz se mi čte Virginia Woolfová než třeba James Joyce, protože ta Woolfová, byť je asi objetivně mnohem náročnější, operuje s pohledem na svět, který je mi povědomý. Na rozdíl od Joyce.

Zbora
24. 05. 2010
Dát tip
Už nevím kdo nám kdysi říkal na Škvoreckého LA, že hlavní rozdíl, mezi ženskou a mužskou tvorbou je ten, že muži si hodně přidávají, vymýšlí, fantazírují, kdyžto ženy spíš otiskují realitu. Je to přirozené a vyplývá to z rolí. Je fakt, že mě ženská tvorba oslovuje v daleko menším počtu případů než tvorba mužská, ale taknějak mě napadá jestli ono to nemůže být tím, že jsem jakože muž. By chtělo názor nějaké jakože ženy.

Fouraix
24. 05. 2010
Dát tip
řešit takový houno, to už byla lepčí snad i ta diskuze o volbách..

muzska a zenska tvorba neexistuje

papouch
24. 05. 2010
Dát tip
posílám tužku =====> nerouškovi a pro jistotu dvě =====> .-)

papouch
24. 05. 2010
Dát tip
Pišto, ano, píšou. Jednou jsem zažil jednu ženu, která s vyplazeným jazykem obmalovala pastelkou na papír z na stole stojícího pytlíku nápis RAFINOVANÝ a pak celá šťastná hulákala: "Mamíí, já jsem napsala CUKR!" .. Ale to, že když dáš ženě tužku a papír a tím je bezpečně zabavíš, je fakt. Avšak kdybys dal tužku nerouškovi, tak si buď jist, že si s ní vypíchne přinejmenším oko.

Přidej papír.

To je nápad! Dám jí tužku, ona se zabaví a já můžu do hospody!

dadadik
24. 05. 2010
Dát tip
musí v tom byť rozdiel, ale jednoznačné delenie by som zrejme zapudila ... veľa krát som čítala od chlapov básničky za ktoré by sa "nemusela hanbiť" ani precitlivelá 12ročná pubertiačka :) a naopak od ženy tak agresívny výtvor, že by človek mal pokušenie podať žiadosť na sexuologické vyšetrenie danej osoby :) to máš pravdu petrušo :))

Petrusha
24. 05. 2010
Dát tip
prečo ma valná väčšina mužských reakcií z môjho omylu nevyvádza, toť záhadou :) ale beriem ... ono to totiž tiež to nemalo vyznieť ako generalizovanie, moja chyba ... to si piš pišto ... píšeš si to?

Zkusil jsi jim někdy půjčit tužku, Pišto? :-D

Krytyk
24. 05. 2010
Dát tip
nemyslím si, že je možné jen říkat, jak to kdo cítí - jakže to je s muským či ženským fenoménem; mnohem zajímavější mluvit o tom, jak by to být mělo, nakolik kdo připouští, že jinakost není nekvalita, že nerozumění nemusí znamenat nekvalitu předlohy; vztah mezi ženským či mužským, lépe řečeno genderovým stavem je nutno neustále vyjednávat a neupevňovat v předsudcích, které jsou založeny na bývalých tyranských společnostech; když se řekne, že je něco pro toho či onoho typické, vracíme se do doby marxismu, který považoval typizaci za nejvyšší stupeň umění - doufám, že v tom nechceme skejsnout .))

Ženy píšou???

"pričom muži často majú len kopec nevybúrenej agresivity, nudy, či hračičkárstva ..." Koukám, že mnoho žen má stejně naivní představu o mužském údělu, jako mnoho mužů o tom ženském! Ti si také myslí, že ženské se jen fintí a koketují. Pravda však bývá obvykle mnohem prozaičtější a jednoduché to nemá nikdo...

Petrusha
24. 05. 2010
Dát tip
toto delenie je vcelku groteskné, chráň ťa, až si toto prečíta nejaký tvorca učebníc azakomponuje to do výčby literatúry, nielen domácej :))) cheht ale asi na tom niečo bude, to o čom píšu ženy vyviera z toho, aký život žijú a z čoho sa chcú vypísať - problémy, pocity, deti, nedocenenie, potreba prejaviť sa i inak než za sporákom pričom muži často majú len kopec nevybúrenej agresivity, nudy, či hračičkárstva ... musí v tom byť rozdiel, ale jednoznačné delenie by som zrejme zapudila ... veľa krát som čítala od chlapov básničky za ktoré by sa "nemusela hanbiť" ani precitlivelá 12ročná pubertiačka :) a naopak od ženy tak agresívny výtvor, že by človek mal pokušenie podať žiadosť na sexuologické vyšetrenie danej osoby :)

Toto již řešil a vyřešil Arthur Schopenhauer...

Garay
24. 05. 2010
Dát tip
Já už nehraju :) Pac a pusu :)

Vaud
24. 05. 2010
Dát tip
Garay - tes se tes, ze mas testes :-)

papouch
24. 05. 2010
Dát tip
neroušek poučuje, ale sám se stále ještě nenaučil pravopis

neroušek
24. 05. 2010
Dát tip
Tak nespadni,dí škodolibě neroušek.A vůbec dobrou nesule! ***

Garay
23. 05. 2010
Dát tip
Ach... Ach... Ach... Omdlévám... Opodál upustím kapesníček... Rozum mi brání... Cit nemůže jinak. Srdce mé plesá ...:) Já už mám K.O.U.L.E.

Vaud
23. 05. 2010
Dát tip
ještě avi Garay

Vaud
23. 05. 2010
Dát tip
Garay - na Písmáku máš jedinečnou šanci, že i Tvá genderově vyhraněná tvorba může mít K.O.U.L.E. :-) (ikdyž jsem na to tenkrát nemyslel, když jsem ten název navrhl :-)).

neroušek
23. 05. 2010
Dát tip
Tedy nes je kočka? Ladně se nese po chodníku a způsobuje v srdcích mužů paniku? Tedy pozor na ní!****

neroušek
23. 05. 2010
Dát tip
Nesury-bambulku? To se nerýmuje! Bambulku a ústa jako špulku!****

neroušek
23. 05. 2010
Dát tip
Neroušek mává nesury-nesurce,co má nos jak bambuli.****

neroušek
23. 05. 2010
Dát tip
Určitě existuje ženská literatura a mužská literatura jednoduše proto,že ženská zkušenost a mužská zkušenost je naprosto rozdílná,taktéž mužský a ženský svět je jiný,nic univerzálního není,je jen mužská nebo ženská zkušenost.Feminismus se mýlil v tom,že se snažil převádět rovnost práv na stejnost.Prostě muž a žena se liší jak tělesně,tak z toho nutně i duševně i duchovně.Jednoduše řečeno klíčové pro ženu jsou vztahy a svádění,okolo toho se vše točí (proto hodně milostné poezie či červené knihovny,ženy více tvůrci i konzumenti),navíc ženský svět je odvozený od mužského.Pro muže je typická tvorba v materiálně-duchovních světech a boj.Nicméně je pravdou,že kapitalisticko- konzumní vládnoucí současná ideologie převádějící veškeré stránky života na konzum se snaží propastný rozdíl mezi mužem a ženou banalizovat.Bohužel marně.*******

filemon
23. 05. 2010
Dát tip
Každému vyhovuje iná literatúra. Ja ju nedelím na mužskú a ženskú. Niečo mi sadne, niečo nie. Ale všimla som si iný znak doby: otupela a potrebuje výraznejšie vzruchy, až na hranici znesiteľnosti. Mnohé texty sú plné čo najsilnejších výrazov, strácame zmysel pre detail. Niekedy je text, ktorý neobsahuje aspoň jedno vulgárne slovo, označovaný za ufňukaný. Preexponovanosť expresív je vlastne to isté ako "sladké texty" - len na opačnom konci spektra. Stalo sa módou byť nad citmi.

Garay
23. 05. 2010
Dát tip
Ok. Jdu se koukat na hokej. Ahojte.

a2a2a
23. 05. 2010
Dát tip
Garay, ženský pohled na věc, ženský přístup vůbec neznamená ani na chvíli, že je ženská či mužská poezie lepší či horší, jistá míra této vyhraněnosti je jen ku prospěchu, ale je to vždy o té míře, o tom, zda to, co podávám, podávám nebo více či méně vnucuji.

Garay
23. 05. 2010
Dát tip
Nestačí zkrátka napsat: Píšeš dobře - píšeš špatně. Ono se to musí dělit na chromozomy?

Garay
23. 05. 2010
Dát tip
cituji a2a2a : "Obecně se o tvém psaní dá říct, že nepostrádá věrohodnost, emoce jsou zřetelné, nejsou přehnané, mají výraznou ženskou polohu, což ovšem ne vždy takováto vyhraněnost působí přesvědčivě alespoň na mužského čtenáře. " Jsem žena. A tím je má poezie "horší"???

já myslím, že s poezií je to jako s jinými věcmi,...je prostě něco obecného, co tvoří ženy i muži, a to je univerzální. a k tomu je ještě jakási příznaková "ženská poezie", která, stejně jako ta "obecná", může nebo nemusí být milostná. zároveň platí, že ne každá žena musí psát ženskou poezii. tohle je úplně, úplně neodvislé od toho, co je dobré a špatné - jde o způsob psaní, který nijak neurčuje kvalitu.

Cabrón, děkuji že jsme nezůstali ochuzeni o tvé plácnutí do vody.-)

CABRÓN
23. 05. 2010
Dát tip
na co se to ptáš proboha?, žvásty..

Metta
23. 05. 2010
Dát tip
asi si založím chlapský nick a podniknu průzkum:)

moorgaan
23. 05. 2010
Dát tip
souhlasim s dadadikem - urcite je rozdil mezi zenou a muzem...muzi maji vetsi pleš a zeny zas pomerančovou kůži!... ... v tom se lisi - a samozrejme se lisi uplne ve vsem ostatnim, tudiz i v poezii! ...ale zenska tvorba neni jen milostna poezie...

Winter
23. 05. 2010
Dát tip
Dělení na mužskou/ženskou literaturu bezpochyby existuje. Vemkoncem Šlomo ne nadarmo připisoval jazyk k otcovskému principu. Perspektivně tedy zastávám stanovisko, že ženy do knihkupectí a mužští k plotně. I proto, že s tím fenminismem to není tak úplně pravda - jak ostatně vypovídá přítomnost jeho pop odnoží alá genderová studia etc.

dadadik
23. 05. 2010
Dát tip
rozdíl mezi mužem a ženou je všem, tak i v tomhle....

Na straně mužů je tu pocit, že "ženské píšou jenom o takových těch ženských problémkách, které nikoho nezajímají." K tomu se pěkně vyjádřila Valerie a týden divů. Na straně žen tu zase je hrozná potřeba se "vyrovnat mužům" a hlavně proboha neupadnout do té škatulky "ženské" a "milostné". Což u poezie, to ještě jde. Ale chraň ženu ruka páně, aby četla nebo dokonce psala milostnou prózu. V literatuře neexistuje nic "ženštějšího" a nic pohrdanějšího, než je milostný román alias červená knihovna. Fuj, je to o vztazích a ještě to, fuj, fuj, fuj, končí dobře. A nedejbože to čtou zase jenom ženy, tak to už je úpadek nad úpadky. Řekla bych, že tady jsou dvě věci. Na jedné straně, pro autorku, která píše třeba hluboce filosofické texty, je určitě poněkud nepříjemné být házena do jednoho pytle s milostnými texty. Ale na druhé straně je tady ten stud docela normálně a sebevědomě říct "ano, já píšu o lásce a o sexu. A co má být." Pamatuju si feministku, která si na jedné přednášce smutně povzdechla, jak že to s tím feminismem jde z kopce, protože se stává oborem, který studují a čtou jen ženy. To je přece strašné shazování sebe sama. Nerozumím tomu, proč by účast mužů na nějakém oboru nebo žánru měla být indikátorem jeho kvality. To je jako bychom tvrdili, že dětská literatura je mizerný žánr, protože ji nečtou dospělí.

nes - vaud neni holčička, naopak. chlápek jak cumel!

avox
23. 05. 2010
Dát tip
Tohle téma mne netrápí, buď mne dílo zaujme nebo ne... a pak se kouknu, kdo to napsal a řeknu "je dobrý" nebo "je dobrá", pokud ovšem nemá na autorské uvedeno "to" :-)) Trochu to odlehčím. Pokud jde o milostnou poezii, rozdíl nesporně je. Mužům se to píše, vždyť žena je věčná inspirace! Ale o čem mají psát ženy? Leda o vlastních pocitech... :-))

To já přece vím. A jako každou správnou hysterku, tedy ženu, mě to rozčiluje :)

Úryvek ze hry Kateřiny Rudčenkové, který s oblibou cituji: >>„Agnes: (…) Zde máme místo hrdiny hlavní hrdinku a ženský hlas. To je, co mě poněkud dráždí na většině uváděných děl i těch, co se počítají do historie umění. Že ty příběhy ryze mužských hrdinů a ryze mužské problémy se tak bezostyšně vydávají za obecně lidské. Kdežto když něco napíše či vysloví žena, dostane se tomu nálepky ženské a odsune se to s odkašláním do postranních regálů. (…) Ona sama si připadá dostatečně „obecně lidská“. (…) Ale na tom, že je žena člověk, hodlá sveřepě trvat.“<<

Vaud
23. 05. 2010
Dát tip
sorry - podle mně :-)

Vaud
23. 05. 2010
Dát tip
já bych řekl, že dělení není na ženskou a mužskou, ale na tvorbu a ženskou tvorbu - neviděl jsem nikdy almanach nebo festival mužské tvorby ženská tvorba je podle mě nálepka pro shovívavější pohled na horší díla Talentovaný ženy se nesnaží vyrovnat mužům, protože laťka by mohla být příliš nízko :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru