Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

***O náladě předvolební 05/2010***

24. 05. 2010
0
10
1858

A budou volby 28.5.2010 až 29.5.2010. Tak pojďte k urnám volebním!

I na jaře  v roce 2010 se mi stále zdá, že staré římské o dějinách, které "...jsou učitelkou života" je stále stejně platné a jedná se tedy podle mne již o staletími prověřený  zákon.

 

V atmosféře předvolebních namlouvacích motýlích tanečků, vyvstává  mi na mysli , co že si to vlastně přeji, a co že  si zase určitě nepřeji.

 

 

Co nechci:

 

1. nechci,aby o mém osudu rozhodovali bolševici rudí a oranžoví. Rudí jsou stále rudí, ne-li ještě rudější a od oranžové je podle mne jen krůček  k hnědé

 

2. nechci svým dětem  nebo vnukům jednou vyprávět  o pocitech člověka vyhnaného ze svého domova pod zřetelně  průhlednou záminkou třídního boje nebo pod méně průhlednějším bludem o  sociální (nebo socialistické?) spravedlnosti

 

3.nechci, aby o mně  rozhodovali cizáci nebo byrokrati z EU

 

4.nechci za předsedu vlády ČR rudo-hnědého uzurpátora moci s bolševickými sklony Jiřího Paroubka

 

5. nechci barvu zelenou, stala  se pro mne s přibývajícími roky  bohužel již  jen symbolem pro jinou potenciální totalitku

 

 

Co chci:

 

1. chci pokud možno svobodně žít a pracovat v naší zemi bez pocitu křivdy.

 

2. chci zachovat právo na soukromý majetek a právo soukromého hospodaření, jakož i rovnoprávnost všech ostatních vlastnických modelů majetku i výrobních prostředků (soukromé, jiné- družstevní, státní)

 

3. chci spravedlivější (neprogresívní) zdanění všech občanů ČR bez rozdílu rasy, původu, společenského postavení.

 

4. chci, aby lidé, o které se nepostará jejich rodina nebo kteří se o sebe nemohou postarat sami nepadli až na dno a "na hubu". Aby neměli důvod přemýšlet o sociálních revolucích.

 

5.chci, abychom byli pokud možno hrdějším národem i třeba ve svazku EU, když je to prý nezbytné.

 

Zkusme se zamyslet nad odkazem naší historie. Přece snad většina z nás nechce, aby v ČR vládli nějací novodobí Habsburkové nebo pod pláštíkem oranžové barvy bolševici podepření komunistickou berličkou.

 

Miluji vodu. Jako nespoutaný svobodný živel. Miluji moře i řeku. Miluji volnost větru.

 

Chci být věrný svým ideálům. Chci být věrný  především sám sobě. Zvolím v roce 2010 na jaře  konzervativně. Zvolím tak zvanou tradičně velkou stranu. Někdo věrný zůstat podle mého názoru  zůstat  musí, aby zlu byl kladen efektivnější odpor.

 

Zdar a sílu!

 

J.Š. 24.5.2010


10 názorů

podle průzkumu v naší hospodě by volby dopadly takhle: ODS 35,7% KDU 17,8% VV 17,8% ČSD 17,8% KSČ 7,14% SSO 3,57% počet respondentů: 28

Ano, je to něco podobného, skutečně, jak říkáš. Akorát bych o sobě netvrdil, že jsem podobný Marxovi. 1. česká buržoazie byla dokonale vylikvidována během bolševické nadvlády v ČR. 2. Není jenom buržoazie, ale existují také samostatně uvažující jedinci, kteří chtějí se o sebe a své blízké pokud možno starat sami. Přitom touží, aby jim stát strkal rypák do jejich záležitostí co nejméně. A já to myslím upřímně. "Skoro stejně" jako Standa Gross. Určitě si o sobě nemyslím, že piju víno, když kážu pít vodu. Se mi zdá, že opravdu měl pravdu, ten W.Churchill, když sliboval jen "...pot a slzy". Platí to podle mne nejen za války, v životě, ale i zde na "zábavném" literárním serveru. Ale je to asi dobře neb co tě nezabije, to tě posílí! Zdar a sílu Aleši! J.Š.

co je to pravičák se silně levicovými sklony? Něco jako Marx, buržoazní synek?

Obmedzené právomoci: Na vysvětlenou: Sám sebe spíše považuji za pravičáka se silně levicovými sklony. Naopak mám ale pocit, že právě nejvíce lidské krve bylo prolito mezi lidmi právě pod záštitou levicové ideologie (Rusko, Kambodža, Čína, ...atd). Nemyslíš? Ale jinak ti tvůj názor neberu! Zdar a sílu! J.Š.

Artur Chyba: 3. ano, děkuji za upozornění. Slovo spravedlivé v bodě tři opravuji na spravedlivější. 4.vysvětlení: podle mne můj názor vyjádřený v bodě čtyři nemá se spravedlností společného zhola nic. Spíše by se dalo použít v tomto smyslu slovo solidarita. Ale to se ti asi bude také zdát takové zprofanované, nemýlím-li se? Neboj se Chybo, beru vážně jen sám sebe neb media skoro nesleduji. Kazí osobní názor, v tom s tebou souhlasím naprosto. Zdar a sílu! J.Š.

Pôsobí to na mňa ako text akéhosi fanatika. Nie nahodov sa k pravičiackym zoskupením sťahuje tá najhoršia zver.

Avox: Dík za upozornění. Svoji chybu v termínu opravuji. Další: Téměř ano. Za slovem socialistickou mám sice otazník, nicméně zdá se mi, že mezi sociálním vs. socialistickým v politické rétorice i praktické politice zas až tak propastný rozdíl skutečně není. To je názor, se kterým ztotožňuji. V konečném důsledku si myslím, že ke slovu spravedlnost nelze používat jakýkoli přívlastek. Natožpak sociální nebo socialistický. Je to jako s podstatným jménem vlast. Zde je také jakýkoli přívlastek shodný nadbytečný (viz. termín z vojenského prostředí "staré doby" socialistická vlast). A spravedlnost? Podle názorů mnoha filosofů stejně nikdy a nikde neexistuje. Ani k soudu, jehož je Spravedlnost symbolem, se pro ni nechodí. Jen pro rozsudek. Zdar a sílu! J.Š.

avox
24. 05. 2010
Dát tip
Volby budou 28-29/5... sociální a socialistická spravedlnost (u tebe) jedno jest? (bod 2) nečtu dál...

Oldest: avi Zdar a sílu! J.Š.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru