Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mohlo by to jít i hůř

15. 06. 2010
15
39
4655
Autor
řádek

"A budou se nás ptát?" zeptala se Radka, nakrčila nos a nervózně si odhrnula vlasy z obličeje.

"Na co by se nás měli ptát?"

"Tak... přece se ptají, na co si chceš půjčit peníze, ne?"

"U takhle malejch částek ne," zavrtěl Filip hlavou a otevřel dveře. "Pojď, ať nepřijdem pozdě."

Radka zůstala sedět.

"Tak co je?" Filip se už ani nesnažil skrývat netrpělivost.

"Víš, nebylo by..."

"Co?"

"No, říkala jsem si, jestli by to přeci jen nešlo nějak..."

"To už jsme přece probrali, ne?"

"Jo, ale říkala jsem si, že takhle je to prostě... co když se to povede? Jak to pak zaplatíme?"

"Prosimtě, Radko. Vždyť jsme o tom mluvili. Jediná další možnost je zeptat se tvýho táty. Chceš to nebo ne?"

"To ne."

"No, tak vidíš. Tak pojď!"

Filip přibouchl dveře.

Jak tohle zvládneme?

V duchu se ptali oba.

 

* * *

 

David stál ve sprše a měl erekci. Horká voda bušila do ramen. Přenesl váhu na špičky a napřaženýma rukama se opřel o dlaždičky. Nutil se myslet na práci. Možná by to mohl vyřešit nikou. Prostor by tak získal na zajímavosti. Zákazníci to mají rádi, i když on sám tyhle nesmysly v půdních prostorech moc nemusí. Má rád jednoduché linie. Linie Lenčiných boků. Jejího nahýho zadku. Sakra!

 

* * *

 

Slečna za bankovní přepážkou položila před Radku formulář.

"Tady vyplňte údaje o sobě a tady vyplňte, za jakým účelem si chcete peníze půjčit."

"Za jakým účelem?"

"No, ano."

Radka se vyčítavě otočila na Filipa.

"Nebo je to problém?" zeptala se přepážková slečna a zkoumavě si oba měřila .

Filip si odkašlal. "Ne, to samozřejmě ne. Jen... chystáme se teď založit rodinu a potřebujeme zrekonstruovat byt. Jak to tedy máme napsat?"

"Napište za účelem rekonstrukce bytu."

"To bude stačit?" ujišťovala se Radka.

"Ano, bude."

 

* * *

 

Marika se natáhla po ovladači. Mezitím se Hawkeye Pierce naklonil k Margaret Houlihannové:

'Jestli nám nechceš vyprávět o svých líbánkách, tak nevyprávěj.'

'Oceňuji.'

'Ale doufám, že jsi fotila.'

Margaretin znechucený pohled na obrazovce v okamžiku zčernal. Marika odložila ovladač a zvedla se z křesla. Je nejvyšší čas, pomyslela si.

 

* * *

 

"Ahoj," zašvitořila v registračním okýnku obrýlená sestřička, když Davida uviděla.

"Ahoj." Davidova reakce byla oproti jejímu tónu velmi nejistá.

"Myslela jsem si podle jména, že to budeš ty. Jak se máš?"

"Ale jo, díky, jde to," odpověděl David. Uvažoval, odkud se vlastně vůbec znají, když si ho ona pamatuje podle příjmení, zatímco on si nevzpomene ani na její křestní.

"Tak. Jsou to támhlety dveře. Je tam všechno, co budeš potřebovat. Sprcha, záchod, i nějaký časopisy. Výsledky budou do dvou hodin. Můžeš se stavit? Jestli ne, my to normálně po telefonu říkat nesmíme, ale tobě bych to řekla, když si zavoláš."

"To je dobrý, to stačí až pak."

"Jo, ale teď se ještě na chvilku posaď, jo? Já ti řeknu."

Na chvíli zaváhala. Pak se na něj podívala přes obroučky a šibalsky zamrkala. "Abstinoval jsi?"

V tom okamžiku si David vzpomněl. Lyžák na střední, útěk po večerce, v zamčený klubovně ztráta jejího panenství. Ani jí pak nezavolal.

Teprve pak si uvědomil, že pořád ještě čeká na jeho odpověď.

"Jo, abstinoval."

Podala mu plastový, pečlivě nadepsaný kalíšek.

"Tak si sedni."

A zahihňala se.

 

* * *

 

Jestli teď někdo pojede naproti, tak to nevycouvám, pomyslela si Marika, když se vracela slepou uličkou. Už nemocnici objela třikrát, ale žádný místo na zaparkování nemohla najít. Copak dneska všichni roděj nebo co? Všichni až na mě, napadlo ji vzápětí. Ach jo. Tahle plíživá sebelítost, která se pokaždé vynořila tak nečekaně, doháněla Mariku k zuřivosti. Byla na sebe pyšná, že to zvládá tak dobře. Že nepropadá depresím, ale jedná racionálně. Byla pyšná, že zvládla i těch čtrnáct dní, co se manžel vyrovnával s návrhem dárcovství. To jenom někdy se stane, že jí to dožene, že se jí chce brečet a že má vztek.

 

* * *

 

"Dobrý den, jsme objednáni k paní doktorce Pártlové," ujala se Radka iniciativy u registračního okénka, zatímco Filip postával mlčky stranou.

"Vaše jméno?"

"Šebestovi."

"Posaďte se," vyzvala je obrýlená sestřička.

Radka se rozhlédla. Na okamžik se pohledem zastavila u tmavovlasého muže se sportovní postavou. Pohrával si s plastikovým kelímkem. Zdálo se, že si najednou uvědomil její pohled a rozpačitě sevřel kalíšek v dlani.

 

* * *

 

"Pan Němec," zaznělo čekárnou.

David se zvednul a minul pár, který se právě usadil naproti němu. Sestřička ze střední ho zavedla k bílým dveřím a otevřela je.

"Prosím." Znovu se zahihňala.

David vstoupil dovnitř. Prohlédl si místnost. Šedá pohovka, bílý konferenční stolek, na něm pár časopisů. Žádný luxus. Vydechl, položil plastový kalíšek na stůl a posadil se. Pohledem přelétl titulní strany časopisů. Buchty. Jedna vedle druhý. Zaklonil se, aby si rozepl zip kalhot. V tom okamžiku někdo zaklepal. Zaskočilo ho to. Rychle si kalhoty zase zapnul.

"Ano?"

Nikdo se neozval.

Znovu vstal a zamkl dveře. Ještě než se posadil, vzal se stolu první časopis. Rychle ho prolistoval. Vzal druhý. Uprostřed narazil na slepenou stránku. Časopis v okamžiku letěl zpátky na stůl a povalil plastikový kalíšek.

Vážně skvělej den.

 

* * *

 

Marika si ještě stačila všimnout muže se širokými rameny, který právě mizel ve dveřích "oné" místnosti. Dárce? Doprovázela ho její oblíbená sestřička. Kývla jí na pozdrav.

"Posaďte se, paní Koutná," vyzvala jí rovnou a zmizela za registrační přepážkou.

Sedla si vedle mladého a nejistě vyhlížejícího páru. Hodila si nohu přes nohu. Přejela rukou po punčoše. Všimla si oka, které se pomalu spouštělo ke kotníku. No, až půjdu do kabinky, tak si ty punčochy sundám, stejně je venku teplo, rozhodla se. Chvíli sledovala své kotníky. Roztahuju je teď častěji, než kdy před tím, napadlo jí a ušklíbla se.

 

* * *

 

Do čekárny vstoupila mladá žena. Všichni tři, Radka, Filip i Marika se na ni podívali. V téhle čekárně se každý dívá na každého. Mladá žena přistoupila k registračnímu okýnku. Byla tak rozrušená, že si ani nevšimla Davida, který právě vyšel z bílých dveří, v ruce skrýval kalíšek a natahoval ruku, sotva dorazil k přepážce, jako by se toho kalíšku chtěl zbavit co nejdříve.

"Copak si přejete, paní Veselá?" ptala se jí sestřička, zatímco od Davida kalíšek přebírala.

"No, víte... my máme takový problém."

"Povídejte."

"Já nevím, co mám dělat, ale můj muž se rozhodl, že nebude brát ty prášky."

"Aha, a kdy je měl začít brát?"

"Dneska."

"No, tak to si budete muset zajít zase na konzultaci."

"Ale... Já nevím, jestli on... Půjde to i jinak?"

"Paní Veselá, to tu my dvě spolu nevyřešíme. Musíte se domluvit s paní doktorkou. Mám vás objednat na konzultaci? Ale šlo by to až za čtrnáct dní. Paní doktorka má dovolenou."

V tom okamžiku do čekárny vpadl mladý zřízenec v zelených kalhotách a bílé haleně. Zvlněné vlasy mu povlávaly kolem uší a rozesmátých očí. 

"Dobrý den," zahlaholil. "Tak tady je ta zásilka z Holywoodu." Na pultík vyskládal před sestřičku několik krabiček. "Musí to hned do lednice."

Mladá žena se rozplakala.

 

* * *

 

Všichni se na ní dívali. Radka, Filip, Marika, David, sestřička i zřízenec. V téhle čekárně se ostatně každý dívá na každého. Mladá žena se otočila a zamířila k východu.

"Počkejte," zavolala za ní sestřička. "Zeptám se doktorky, jestli vás třeba nevezme hned. Slyšíte? Počkejte!"

Rozpačité ticho přerušila po chvíli až sestřička, která se bez souvislosti zeptala "tak, kdo je na řadě?"

David si odkašlal.

"Aha, jo, vy můžete jít," začala sestřička Davidovi vykat.

David si toho všiml. Jo, mohlo by to jít všechno ještě hůř, pomyslel si.

Totéž napadlo i ostatní. A zatímco sestřička podepisovala plavovlasému zřízenci předávací formuláře, Radka letmo chytila Filipa za ruku. Usmál se na ni.

Marika z kabelky vylovila mobil a vyťukala krátkou zprávu manželovi: "mám tě ráda."

Oko na punčoše se jí rozpustile rozběhlo po vnitřní straně lýtka vzhůru... 


39 názorů

řádek
27. 05. 2011
Dát tip
MDavy: a já děkuji za zastavení a názor. Jsem ostatně toho názoru, že by vůbec nebylo na škodu trochu přepracovat všechny povídky, které tu mám. Ale... vždycky se najdou důležitější věci :)

řádek
27. 05. 2011
Dát tip
Zásilka z Hollywoodu je jen "vtipná" poznámka nemočničního bratra. Ne snad, že by se k nám opravdu dováželo sperma z Hollywoodu :) Jinak jsi ten konec pochopila správně. Ani pro Davida nemusí být procedura v CARu příjemná, přestože "jen daruje". Otázkou je, proč to dělá. Vysvětlení může být několik a já se tím záměrně nezabývám. Všichni ostatní mají oporu ve svém parnterovi. Jak Marika, tak Radka s Filipem. To je myslím v zásadě to nejdůelžitější, pokud tohle člověk chce / musí podstoupit.

řádek
27. 05. 2011
Dát tip
Klidně dovysvětlím, jen úplně přesně nevím, cože vlastně víš a co jsi nepochopila :)

řádek
13. 07. 2010
Dát tip
Děkuju všem ještě jednou za zastavení a těm, kteří investovali čas i do toho, aby mi na to napsali reakci, zvláště. Vše jsem si pozorně přečetla. Patrně zužitkuji až někdy příště. Díky.

Lakrov
13. 07. 2010
Dát tip
Textu bylo věnováno hodně péče. Věty jsou přehledné, slohově uhlazené. Dějově je přiběh takový 'přelidněný'; Od druhého a od třetího odstavce se musím vždy vrátit k začátku a ujistit se, že každý ten kousek mozaiky je přiběhem dalšíko člověka (dvojice). Když se pak ke křestním jménům začnou přiřazovat ještě příjmení, připomene mi to školní úlohy, založené na jednotlivých výrocích, popisujících relace mezi několika subjekty; napadá mě, mám-li kreslit graf, ale není třeba. Ústřední myšlenka je jasná. Podat ji stylem hádanky je dobrý nápad. Asi by stálo za to zapracovat ještě na 'názvosloví' -- použíť tak odlišná jména postav, aby hne při prvním výskytu dalšího jména bylo jasné, že se nejedná o některé z předchozích (kombinovat česká a cizí jména, zkrácené tvary jmen, příjmení). Na každý pád je patrné, že tahle povídka je napsaná se značným rozmyslem, asi i s patřičnými připravami. Za to zaslouží tip.

Lakrov
13. 07. 2010
Dát tip
Vrátím se. Posílám si avízo.

StvN
12. 07. 2010
Dát tip
Dialog neřekne vše. Je rozdíl říct: "A budou se nás ptát?" "A budou se nás ptát?" zeptala se Radka. "A budou se nás ptát?" zeptala se Radka, a nakrčila nos. "A budou se nás ptát?" zeptala se Radka a prsty otáčela prázdnou skleničku. Podle mě je dialog důležitý, ale detaily jsou důležitější. Ostatně během reálné komunikace zaujímá neverbální komunikace významnou část z komunikace samé. Nejlépe to je vidět právě když člověk prožívá silné emoce. To jen odbočka. Takhle rozsekaný text vnímám jen jako skicu, nebo jakousi neschopnost napsat text souvisle. Ostatně k vystižení pointy není vyloženě nutné zatahovat do děje tolik postav. Ale takhle je to jednodušší. V souvislosti s názvem mi to přijde trochu samoúčelné. Psané jakoby pro tu větu. Vesměs jsi se totiž nedostala k nějakému hlubšímu poznání. Všechny odstavce jdou hodně po povrchu a končí podle mě dřív, než vůbec něco řeknou. Tenhle způsob je hodně oblíbený, ale fakt bych spíš vsadil na detaily, než na dialog. Když je totiž dialog "obyčejný", mělo by se dodat něco neobyčejného, co text posune trochu dál. Takhle je to spíš jen takový komix nebo prostý scénář, který vyžaduje umělecké zpracování. Radši končím. Psal jsem dost. Četl se to mi to dobře, v tom problém není.

Winter
06. 07. 2010
Dát tip
aha, vidíš, tak tohle je moje chyba, páč jsem si myslel, že recepční a sestřička jsou jiné postavy .) (u druhého hihňání) jsem totiž přeskočil to "ze střední". V tom případě beru zpátky a přidávám omluvu.

řádek
05. 07. 2010
Dát tip
ad) zárodečná zmatkovitost textu - ano, tahle "mozaika" klade větší nárok na pozornost čtenáře, který přirozeně nemusí mít důvod vůbec chtít takovou pozornost textu věnovat. Ale ono by to mohlo jít i hůř.. :)

řádek
05. 07. 2010
Dát tip
Winter: to není mýtus o spermatické bance, ale praxe z CAR. Povídka je založená na realitě. Byť jinak poskládané a upravené. Sestřička se přirozeně chová jinak, když přijde někdo, koho osobně zná. Davida osobně znala, dokonce ho poznala v posteli. Daný okamžik, na který upozorňuješ, je z Davidova pohledu. A ten může její chování vnímat jako hihňání.

Winter
05. 07. 2010
Dát tip
O dialozích se tu už mluvilo, jsou jistě fajn. Vadí mi ale jakási zárodečná zmatkovitost textu - o níž se ostatně vyjadřuje reka. Navíc mám neurčitý pocit, že je to tak trochu historkový secondhand, plno klišé a mýtů kolem těhle bank. Si totiž myslím, že kdyby se měly všechny sestřičky v tomhle oboru hihňat, nedělaj nic jiného, skoro bych řekl, že myslí na to, co budou dělat odpoledne, co nakoupí, co zaplatí etc. - nakonec, je to jen práce. Čistě z esteticko-architektonického hlediska: "Možná by to mohl vyřešit nikou. Prostor by tak získal na zajímavosti. Zákazníci to mají rádi, i když on sám tyhle nesmysly v půdních prostorech moc nemusí. Má rád jednoduché linie. Linie Lenčiných boků. Jejího nahýho zadku. Sakra!" Oba druhy lidí bych umlátil Kahnovou bystou.

řádek
04. 07. 2010
Dát tip
reka: Radka a Filip řeší trochu jiný problém, než Marika. Proto tam Marika je.

reka
04. 07. 2010
Dát tip
Vida, tak to jsem tu Mariku pochopil správně, tak, jak to vysvětluješ. (Jen si pamatuju, že při čtení jsem byl na chvíli zmatený, nevěděl jsem, jestli není sestřičkou nebo doktorkou, až pak, když čekala s ostatními v čekárně, mi došlo, že ne.) Marika mě mate asi proto, že už nic nepřidává k poloze, co zastupují Radka a Filip, proto jsem si myslel, že tam u ní musí být něco víc, něco, co jsem asi nepochopil.

řádek
04. 07. 2010
Dát tip
VT Marvin: jo, McCarthy je v dialogu taky dobrej. A kdepak, ani já netvrdím, že dialog je lepší, než popis. Je to jen o mý osobní preferenci.

řádek
04. 07. 2010
Dát tip
reka: díky :) Marika je jen další ženou, která řeší svou, resp. manželovu neplodnost na centru asistované reprudkce, v jehož čekárně se nakonec všichni aktéři povídky setkávají. V odstavci, kdy se snaží u nemocnice, respl porodnice, kde se CAR nachází, zaparkovat, bojuje s tím, že jí občas dožene ten stres a smutek z toho, že nemůže mít se svým mužem dítě, že to nejde. Je pyšná, že zvládla ustát tu dobu, kdy se její muž vyrovnával s tím, že jeho dítě nebude tak docela jeho (dárcovství spermatu). Snad nevadí, že ot tady takhle vysvětluju a snad je ot jasnější :)

reka
04. 07. 2010
Dát tip
Líbí se mi to. Je vidět, že dialogy umíš používat, dokážeš jimi posouvat děj, vykreslovat charakteristiku postav, tohle mám mnohem radši než když nám vypravěč poví, že "Radka byla nerozhodná". Jinak se musím přiznat, že jsem v povídce asi všechno nepochopil. Co se týče Radky a Filipa, jejich příběh asi jo, stejně tak příběh Davida, ale příběh Mariky mi je záhadný, moc netuším, co tam dělá. I začne tak nejnudněji ze všech tří. Takže mi tady asi něco nedochází. Koukám, že máš ráda Škvoreckého, kvůli dialogům. To mám radost, protože já taky. Nedávno jsem si znovu poslechl jeho Zbabělce, a i po letech mě ta kniha bavila, hlavně kvůli dialogům.

řádek
04. 07. 2010
Dát tip
Vlastně obojí :) Ale já i tak stavím dost svý prozaický věci na dialogu. Ale to je tím, že mě celkově v knihách právě baví dialogy a popisy a takový kolikrát přeskakuju. Dobře postavený dialog dokáže podle mého názoru vystihnout emoce lépe, než jejich popis. Je to tak trochu "scénáristický přístup", nebo jak to mám nazvat. Za mistra dialogu považuju třeba J. Škvoreckýho. Přikládám malou ukázku. Stačí si tohle přečíst a je z toho jasný naprosto všechno i bez popisu, aspoň podle mě. Danny: A ty toho pana dirigenta Obdržálka znáš, Benno? Benno: Jo. Danny: A tys věděl, že von má ňákou neteř? Její táta by snad měl bejt němec. Benno: Zas máš záchvat, žejo? Danny: Houby. Benno: Silnej, jo? Asi tak na čtrnáct dní. Naší káčou ses nakazil asi na tejden, pokud si pamatuju. Říkala, že jí samou vášní prasklo ramínko. Teda tvou vášní. Danny: Kecala. Benno: Ten monokl, cos měl loni na vosumadvacátýho řína, ten prejs měl vod ní. Danny: Tvá sestra vůbec moc kecá. Benno: Ale mluví pravdu, ne? Danny: Ale kecá. Takový věci si má nechat pro sebe. Benno: Bráchovi to přeci říct může. Danny: A komus to řek ty? Benno: Nikomu. Heleně. Danny: Tomu říkáš nikomu, jo? Benno: Ta to řekne nanejvejš Járince Dovolilový, a úplně nanejvejš snad taky Dáše Sommernitzový a Marii Dreslerový – Danny: No právě! Tak víš teda vo ňáký Obdržálkovic neteři? Benno: Jeho ségra je prej vdaná v Linci. Danny: Má děti? Benno: Ňáký prej má, myslim. Jo – myslim, že se menuje Weberová. Danny: Karla-Marie Weberová… Viděls někdy holku se zlatejma vočima? Benno: Tě pic. Ta Weberová tě teda vzala. Holku se zlatejma vočima sem neviděl. Ale podle tebe je má Helenka Teichmannová, Marie Dreslerová, Zuzka Princová, Irena – Danny: Blbče, tobě je marný něco vykládat. (Z otevřeného okna Obdržálkovic domu se ozve čtyřhra na klavír.) Benno: Vole! To hraje vona? Danny: Kdo jinej? Sem řikal, že bude večer hrát. Benno: Ta káča teda hraje, ty vole. Danny: Ta teda hraje. Benno: A von taky. Danny: Počkej, kdo von? Benno: Vobdržálek. Já věděl, že je dobrej. Ale teda, to teda, ty blbče, to překonává sám sebe. Danny: Vedle ní… na jedný klávesnici… To bych i já zahrál mondšajnsonátu jak Paderewski. Benno: Ty určitě. Zatims eště nezvlád ani Czernyho zběhlost prstů. A tohle neni mondšajnsonáta. To je Weber.

řádek
04. 07. 2010
Dát tip
Marvin: vcelku pochopitelné :)

Já myslím, že je to dokonalý. Dobře zvolená témata a kvalitní literární řemeslo.

řádek
26. 06. 2010
Dát tip
Díky za reakci. Ano, není to pro každého. Ale i tak mě těší, že Ti to přijde přesto dobře napsané. To je, myslím, důležitější, než to, jestli Ti téma sedne nebo ne... Neomlouvej se :)

Tragicus
26. 06. 2010
Dát tip
Je to moc dobre napsane, ale tak nejak mi chybi asi ta osobni zkusenost, protoze je to pro mne tezce stravitelne: moc dobre - ale ne pro mne. A btw., omlouvam se, ze jsem nedorazil na krest, ale byl jsem ponekud indisponovany.

řádek
23. 06. 2010
Dát tip
Marvin: určitě na to jednou dojde, ale zatím ještě nedozrál čas )

řádek
23. 06. 2010
Dát tip
Marvin: bude mi potěšením :) Dík za milý zastavení a za komentář. Jo, téma sice vážný, ale když se člověku povede trochu se odosobnit, tak tam vážně vznikaj docela humorný situace... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru