Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

H.K.E.E.-Obyčejní poserové 1988

19. 06. 2010
6
20
2879

Hudební kroužek e.e. a jejich demo "obyčejní poserové",které je nahráno 28.10.1988 v kulturáku v Heřmaničkách u Votic.Název samotný je parodií na demáč "obyčejní hrdinové" Jihlavské skupiny H.N.F. a jako správná punková kapela ve složení Kyseláč-škopky řev,Bořek-basa řev,Bakča-kytara řev,Motlík-basa tu pálí do všeho,co se jen trošku hýbe.V úvodní skladbě nejsou ušetřeni právě hrdinové nové fronty a spláchnutí,které se ozve,jakoby znehodnotí jejich tvorbu a i to typické nabroušené jééé tu není čistě náhodné.Pohlavek za uši schytá i Petr Hošek z p.m. plexis ve skladbě fuck off skins.O jeho skinheadské anabázi si podrobněji můžete přečíst v knize punk not dead.Demo se dále ubírá v typicky proti režimových provokacích,textová hesla "no tak se nediv,že na něj děláš,no tak se nediv vždyt´ je to funkcionář" či "že makají dělníci a prachy berou straníci",byla na tu dobu velmi odvážná,naopak o Caligulovi jako o samovládci,by pánové z vyšších míst nemohli říci,ani popel:)

Syrovost,přímočarost a odlehčenost je ještě více nadnášena v prvomájových transparentech,nasáklých marihuanovým odérem,lidovkou vysoký jalovec s prvky sex pistols,či předělávkami "číro-broadwayeovka a humusák-nine nine nine".Samotnou kapitolou je velice úspěšný slogan práce e!e ve stejnojmenné skladbě,který ovlivnil dvě generace punkové mládeže,však pro nás kritiky vzhledem k postupné komerčnosti kapely,slogan spíše k pousmání.Ostřejší kritika určitě příjde u novějších porevolučních desek,však tomuto demu,které se tváří velice skromně-jedná se o potištěnou vypalovačku a kapela si ho vydala sama,není co vytknout.Št´astnější sběratelé vlastní magnetofonový pásek a jelikož nahrávku seženete kdekoli na netu,vynaložených devadesáti kaček nelituju.

Když tu tak sedím u pc a píšu tuto recenzi v papučích na nohách,nemůžu nevzpomenout skladbu "pankáč",nejenom kvůli jakémusi usedlejšímu způsobu života,ale býti punkáčem bylo v té době i velmi nebezpečné a málokdo jím vydržel být.Zcela jasně to vystihuje skladba "Lochotín"-viděl jsem v autobuse viděl jsem toten hosen,tak jsem se na ně díval a viděl jen obušky zpívat.....ale to už je jiný příběh.....


20 názorů

Marlav
29. 08. 2010
Dát tip
má to šmrnc*

Gastarbajtr
18. 07. 2010
Dát tip
...mno jo, a dneska už zbylo jen: "jeden má rodinu a druhýmu se nechce..." a tak je to se vším v životě.. maj hoši z E!E pravdu..:-))

tak až ted to avi:)

asi máš pravdu takového zábavového hevíku bylo habaděj...ale koukal jsem že stále hrajou...je fajn že je to po třiceti letech pořád baví

neroušek
29. 06. 2010
Dát tip
No jo a co zbylo po kapele Gentiana-významem?***

no a paradoxně si premiéru odbývají v příbramské hospodě u podařilů společně s místní metalovou kapelou gentiana:)

neroušek
28. 06. 2010
Dát tip
avi

neroušek
28. 06. 2010
Dát tip
Milý Rasputine,tehdy metal byl k smíchu,právě kvůli stupidním textům a tehdy v roce 1988 EE začínali a tímto demem se proslavili.......punk frčel a EE byli na vrcholu.....

XXL
28. 06. 2010
Dát tip
http://uloz.to/5102803/e-e-obycejni-poserove.rar

bylo ti čerstvých 18 alkohol tekl proudem možná že si to jen nepamatuješ...určitě jsi tam byl milý Rasputine

Rasputin
22. 06. 2010
Dát tip
O tomhle počinu jsem nikdy neslyšel (v roce 88 mi bylo 18) a objížděl jsem všemožné koncerty jako divý. Pravda je, že vesnický punk byl v té době každému u prdele, to už se dávno poslouchal tvrdý metal.

Kdo nezažil, tak asi tolik neocení (můj případ). Jinak zajímavá upoutávka...

děkuji veteránovi i mladé začínající punkerce

Nichollee
20. 06. 2010
Dát tip
recenze jak vyšitá, punk!

Nichollee
20. 06. 2010
Dát tip
recenze jak vyšitá, punk!

neroušek
20. 06. 2010
Dát tip
Neroušek zamáčkl pamětnickou slzu a napsáno je to procítěně.Fajn.*****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru