Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuřecí křidélka

20. 06. 2010
14
35
5085

Druhé nejostřejší porno, co jsem kdy napsala, po "Ladě a Daně". Nen-li vám osmnáct nebo pohoršují-li vás explicitní erotické scény, běžte si radši přečíst něco jiného. Jinak další z povídek ze sbírky "Motýlí žena" s tématem minorit a sexualit. <br><br> Povídka byla updatována a opravena 2. 12. 2010.

Styl byl pro Erika klíčovým životním cílem. Nebyl vlastně tak docela metrosexuál – věděl, že přílišné kosmetické nasazení dělá z původně docela přitažlivých mužů chodící ekvivalent asexuální plastové figuríny, a dokázal perfektně rozpoznat hranici, přes kterou nepřejít. Jeho oblečení bylo sice značkové, ale nedestilovalo svůj původ na míle daleko a nehonosilo se velkými logy ani jmény designérů. Vlasy si každé ráno pečlivě vyčesával, ale při méně pozorném pohledu působily, že mu vlastně stojí samy. Nevyznával kult vyholených těl a byl hrdý na jemné tmavé chmýří na stehnech i mezi nimi; i drahé opálení ze solária bylo tak akorát tmavé, že nepůsobilo násilně a přitom Erikovi dodávalo vzhled větrem ošlehaného jachtaře. Trávil sice hodiny týdně v posilovně a měl i vlastního osobního trenéra, ale dával si zároveň pozor, aby zachoval přirozeně ladnou linii své postavy a nezatížil ji horami svalstva, jež by na subtilní kostře působily nepřirozeně.

Tenhle výjimečný cit pro uměřenost vlastního vzhledu způsoboval, že Erik sice nepřipoutával na první pohled pozornost módními výstřelky a oděvem jak ze škatulky, ale sálala z něj zároveň těžko definovatelná živočišná přitažlivost s takovou silou, že ženy všeho věku k němu neustále bezděčně zabíhaly pohledem. I ty nejlépe vychované se často přistihly, jak soustředěně zkoumají plavné kontury Erikových bicepsů nebo hebkou křivku jeho rtů.

Erik byl na pohledy citlivý, těšily ho, líbilo se mu nechat se pokradmu olizovat očima. A nejen že se líbil sám sobě a byl rád středem pozornosti. Bylo v tom něco víc.

Erik byl totiž exhibicionista.

 

Ten den byl rád, že veze na klíně krabici s ostrými křidélky od KFC, protože té tlusté ženské na protějších sedadlech se zřetelně líbil. A to pomyšlení ho tak vzrušovalo, že se mu začínala dělat boule na bílých šortkách. Sklopil oči, předstíral, že přejíždí pohledem výstřih své přítelkyně Míši a zadíval se zálibně na linii vlastní opálené paže. Stále na sobě cítil uznalý pohled tlusté ženy – nezírala upřeně, to by ho přivedlo do rozpaků, místo toho se každou chvíli otočila k oknu a bez zájmu pozorovala ubíhající krajinu. Za chvíli se ale její zrak znovu vrátil zpátky k němu a oceňoval ho, trochu jako umělecké dílo nebo erotickou fotografii. Vždycky, když se otočila, ulevilo se mu, ale zároveň jako by to v něm křičelo, dívej se, dívej se dál, a když zas ucítil její pohled na kůži, skoro ho potěšením mravenčilo. Nepřitahovala jej, v tom to nebylo: líbilo se mu, že je naprosto cizí, nikdy ji neviděl a ani ji nejspíš už nikdy neuvidí. Vzrušoval ho právě ten krátký moment, ve kterém s ním docela neznámá žena souloží očima, zatímco on dělá, že si ničeho nevšiml, a tiskne si krabici s pikantními kuřaty do klína.

Autobus za chvíli dorazí do stanice, pomyslel si, bude čas vystupovat. Má ještě pár minut, aby svoje tělo uvedl do pořádku, než bude milosrdná papírová krabička muset opustit stanoviště. Bylo by se mu líbilo ukázat tlusté ženě obrysy erekce pod šortkami, ale znal Míšinu žárlivou náturu a nehodlal ji zbytečně dráždit.

Chtěl se uvolnit a myslet na něco neutrálního, ale nešlo to, mysl i oči mu pořád zabíhaly k  cizí ženě. Zavřel oči, ve snech odložil krabici na Míšin klín, otočil se k tlusté ženě, svlékl se a před celým autobusem jí nabídl nahý penis k pohlazení. Představoval si, jak buclatá, ale hezká ruka přejíždí něžně po jeho koulích. Trochu se zachvěl při představě, jak by všechny zraky v autobuse byly v tu chvíli upřené na jeho naběhlý úd a černé chlupy pod břichem.

Musí se zhluboka nadechnout a vydechnout, otevřít oči a vzpamatovat se. Nebo tu skálu v rozkroku nedokáže před Míšou utajit.

 

Míša chvíli pozorovala střídavý elektrický proud mezi Erikem a tlustou ženou a pak rezignovaně vyhlédla z okna.

To nemělo smysl.

Míša své povolání destilovala každým pórem. Nechybělo jí nic. Závratné křivky, dokonalá ňadra, divoký účes, skvěle padnoucí oblečení, odvážný make-up a lesklé umělé nehty. Skutečná krasavice; a to takhle v autobuse nebylo vidět, jak ladně a zároveň divoce působí i ten nejmenší a nejběžnější z jejích pohybů. Však taky byla profesionální tanečnice. Mohla by od minuty fotit na titulní stránku nějakého luxusního módního časopisu a věděla to. Jenže co z toho. Skoro neslyšně si povzdechla a zatoužila vytáhnout okamžitě z kabelky cigaretu a dát si pár hlubokých šluků. Když přijde na uklidnění, není nad pořádné cígo.

Vlastně jí nic nechybí a má všechno, o čem jiné holky jenom sní, pomyslela si. Má bohaté rodiče a bydlí v krásném velkém domě s bazénem. V duchu už viděla Erika, jak shodí oblečení a půjde si ochladit rozpálený rozkrok do studené vody. Představovala si ho, jak pomalu plave sem a tam, s rozkoší vystrkuje nahý zadeček nad hladinu a doufá, že ho při tom někdo pozoruje z okolních oken. Má dobrého tanečního partnera a slibnou kariéru v latinskoamerických tancích před sebou. Její partner byl homosexuál. Naštěstí. Chlapi Míše věčně podlézali a ji to otravovalo. Má slušné místo učitelky tance, ze kterého by se docela dobře uživila. Kdyby jí otec i tak neplatil nájem v bytě a nedával velkorysé kapesné. Stejně jí toho moc nezůstávalo – každá tanečnice potřebuje spoustu kostýmů, tanečních bot, kosmetiky a peněz na zápisné do soutěží.

Má přitažlivého přítele a vlastní oslnivou krásu.

Každá jiná ženská by se na jejím místě musela cítit jako olympská bohyně. Ke každé jiné by se teď upíraly zraky celého autobusu. Jenže místo toho, aby chlapi zírali na Míšu, čuměla ta ženská na Erika, a v tanečnici narůstala chuť zatnout do ní umělohmotné drápky a uhryznout jí velký kus tučného masa z nějakého místa, kde by to pěkně bolelo.

Znovu si povzdechla a přejela pohledem krabici, kterou si Erik tiskl do klína. Předstíraně uvolněný postoj ji neoklamal – klouby měl bílé a krabice byla po straně podezřele nadzdvihnutá. Oči měl zavřené a zřejmě snil. Uměla si živě představit, o čem – nejspíš jak se svléká před tou příšernou tlustou krávou. Moje! zasyčelo to v ní žárlivě a šlehla po Erikovi majetnickým pohledem.

Ale ano, uměla si ho představit, jak se nahý ovíjí kolem tyče a předvádí elegantně zastřižené chlupy v klíně klidně celé kolonii nadržených obtloustlých přihlížejících. A nejen že si to uměla představit – líbilo by se jí to. Ve snech sedávala v zakouřeném podzemním klubu s dunivou hudbou, potahovala z luxusní cigarety a pozorovala Erika v roli zkušeného striptéra, jak na pódiu postupně odkládá oblečení. Představovala si, jak nahý pluje mezi stoly, viděla ruce cizích žen, jak hladí jeho tělo, jak se jim otírá zadečkem o obličej a nabízí jim penis k políbení, zatímco ona šlukuje a přimhouřenýma očima ho pozoruje. Jenže tenhle sen vždycky skončil tak, že spolu divoce souložili v šatně na hromadě krajek a umělého peří, a ne tím, že by Erik začal veřejně klátit nějakou cizí svini a ona by se na to musela dívat. Ano, vzrušilo by ji to, to nepopírala. Ale nedokázala by zároveň snést ten pocit naprostého ponížení.

Líbilo se jí, že se Erik předváděl jako kohout, kdykoli nějaká ženská projevila sebemenší zájem. Od chvíle, co ho poznala, intuitivně cítila, že za jeho neustálým flirtováním není touha po nevěře – jen prostá potřeba se vystavovat cizím očím a nechat se obdivovat. Ona sama byla první, kdo byl ochoten tuhle jeho touhu splnit – a Erik to věděl; taky v prvních týdnech jejich vztahu se jí nemohl nabažit a ukazoval jí své tělo, kdykoli mohl. Třeba jí zmizel na procházce v lese a náhle se objevil zpoza stromu, docela nahý, chvíli postál, a zase zmizel. Šla ještě chvíli naoko nezúčastněně po cestičce dál a Erik každou chvíli vystrčil hlavu, úd či zadeček zpoza stromu nebo keře (nakonec skončili při divoké souloži v trávě). Jindy nastoupili do narvaného autobusu a Erik si náhle zničehonic stáhl kalhoty a vsunul jí svůj penis do ruky, tak otevřeně, že byl zázrak, že si toho nikdo nevšiml. A jindy zase byli s kamarády na open-air party, kde se Erik opil, svlékl a tančil asi půl hodiny nahý, dokud nevystřízlivěl natolik, že stud a smysl pro slušnost přeci jen převážily nad prvoplánovým sexuálním vzrušením.

Míša, která se živila převáděním vlastního těla a rozhodně nebyla žádná nezkušená panna, si před Erikem připadala jako prudérní měšťačka tváří v tvář zakázanému ovoci. A ten pocit se jí líbil, ale jen tehdy, dokud v něm bylo místo jen pro ně dva. Do chvíle, než Erikovi začalo zřejmě připadat, že její pohled se nepočítá a její pozornost není tak vzrušující, jako zraky nezajímavé tlusté ženské ve středu odpoledne v autobuse.

Nakonec, nežárlila vlastně na potenciální konkurenci. Jen se uvnitř svíjela zuřivostí, že ona sama už v Erikovi stejnou reakci nevyvolává.

 

Autobus konečně zastavil na prašné předměstské cestě a oba vystoupili. Míša sáhla okamžitě do kabelky pro cigaretu a luxusní postříbřený zapalovač. Erik jí pozoroval a nemohl se rozhodnout, jestli mlčení je projevem nezájmu nebo naopak předzvěst blížící se bouře. Pták mu pořád stál jako svíčka a krabice už své požehnané místo dávno opustila. Doufal, že se Míša pořádně rozčílí, ukáže na jeho erekci a vynadá mu pěkně nahlas na celé okolí, takže její oblíbené nadávky „nadrženej čůrák“ a „zatracený prase“ projdou i skrz zavřené okenní tabulky domů a sousedé se přijdou podívat, o kom mluví. Sexuální napětí, o němž doufal, že se vystoupením z autobusu rozptýlí, ještě zhoustlo. Takhle ho za chvíli začnou hrozně bolet koule.

Míša zatím vděčně potáhla z cigarety a trochu se uvolnila. Přece mu nebude dělat scénu jako malému klukovi. Půjdou docela normálně domů, pustí si televizi a snědí ta pitomá kuřata. Nebude mu nic říkat, zbytečně by se pohádali. Vadilo by jí, kdyby sama sebe musela považovat za žárlivou afektovanou stíhačku.

Když se otočila a svým bezděčně elegantním krokem lvice vyplula k domovu, pocítil Erik silné zklamání. Ani se nepodívala! A přitom je tvrdý jako věž! Srovnal s ní krok, sklonil krabici s kuřaty poněkud níž a z náhlého silného popudu si pomalu vytáhl penis ze šortek a kráčel vedle ní obnažený, tak vzrušený, že skoro neviděl na cestu.

Všimla si až po chvíli a užasle k němu zvedla oči. Erik tenhle pohled miloval! Byl v něm šok, stud, hněvivé obvinění a zvrácené potěšení, všechno, co měl rád – teď už si byl jistý, že je Míša těsně před výbuchem. Natáhl ruku, vyškubl jí cigaretu z prstů a položil si její dlaň mezi nohy. Cukla sebou, uslyšel, jak na něho něco rozzuřeně prskla, ale vůbec ji už nevnímal – jeho pozornost byla upřena mezi dva domy na kraji cesty, kde rostl hustý vysoký bez obsypaný listím a bílými voňavými květy. V další chvíli už jí tiskl do rozsochy mezi větvemi, tam, kde byli kryti před pohledy ze silnice, a stahoval jí džíny přes oblý zadeček. Přímo hmatatelně cítil, jak jí vztek přechází a prohýbá se hluboko v zádech, aby ho pustila dovnitř, ani neslyšel, jak se kuřecí křidélka svobodně sypou do nesečené trávy.

Když byl skoro na vrcholu, zahlédl blesknutí bílé nákupní tašky a klidné klapání ženských podpatků; postavu už skoro nevnímal, jen ucítil její pohled skrz listí a byl si náhle jist, že ho viděla. To pomyšlení ho okamžitě odpálilo vysoko na oběžnou dráhu. Už ani neuslyšel Míšino zasténání – svět se rozpil do velkého černého moře a na nekonečnou chvilku odplynul někam daleko do absolutní nicoty.

 

Paráda, no prostě paráda, pomyslela si spokojeně tlustá žena, odtrhla pohled od sténajícího bezového keře a usmála se pro sebe. Manžel si dneska bude muset svojí večeři pěkně zasloužit.

Vyrazila k domovu hned o něco rychlejším a cílevědomějším krokem. A cítila se najednou docela mladá, hezká a přitažlivá.


35 názorů

Milly
16. 09. 2010
Dát tip
Tak už.. :-) No, dneska už nejsou kluby tak aktivní, co bejvaly..- kdysi chodily avíza na nově vložený dílo členům klubu.. (ale to už je dávnou minulostí. :-/)

Můžeš. On je tu erotický klub? Jak to, že v něm ještě nejsem? :o)

Milly
16. 09. 2010
Dát tip
A jo, jak jsem si přečetla kritiky, mohlo by to bejt originálnější a s větší psychologickou hloubkou, alem takhle.. .o)

Milly
16. 09. 2010
Dát tip
Hm, můžu s tím do zdejšího erotického klubu? .-)

Milly
16. 09. 2010
Dát tip
Hele...!! Tohle jsem už někde četla.... 8-) (a líbilo se mi to) -t- (jenom tahle věta "DJ Erik byl totiž exhibicionista." mi tam přijde dost legrační- jako VELKÉ odhalení.)

Kandelabr
12. 07. 2010
Dát tip
nějak mě to nechytlo, povídka je dle mého jako z bravíčka. Styl mě neurazil, ale zdá se mi poněkud prvoplánovitý, tady je hrdina, dělá todle a todle, tady jeho přítelkyně, vypadá takhle dělá todle.Postupuješ příliš lineárně. Jasně, tenhle text asi žádnou jazykovou bohatost nepotřebuje, jde o to s jakým důvodem to píšeš a pro koho. Zde forma odpovídá obsahu. Asi by chtělo víc se zamyslet nad tím jak tu povídku budovat, jinak bude výsledek podobně dvojrozměrný jako tady.

No, povídky, kde mě má ohromit fakt, že je někdo exhibicionista a skrývá skálu v rozkroku, nejsou pro mne.


Janina6
10. 07. 2010
Dát tip
Nejsem si jistá, jak má vypadat porno, takže z tohoto pohledu nehodnotím. Erotiky tam je hodně, jenom asi ne pro mě - dokonalé sebestředné typy mě odrazujou :-) Samotný text se mi nečetl moc dobře, myslím, že pro určitou "přehuštěnost" detaily, hlavně v popisech. Třeba věta "přílišné kosmetické nasazení dělá z původně docela přitažlivých mužů chodící ekvivalent asexuální plastové figuríny" má tolik přívlastků, že člověk šmátrá po nějakém slovesu jako po záchranném laně... Sem tam mi vadila přílišná doslovnost bez tajemství. Třeba: "Míša byla voyeur, a věděla to o sobě – ale byla žárlivý a majetnický voyeur s nekompromisní hrdou sebeúctou." Myslím, že právě sám čtenář by měl zjišťovat, jaké postavy jsou... Když je to naservírováno na podnose, tak to pak nebaví. Jsem ale ráda, že jsem dočetla, závěr se mi líbil a přidávám tip za vtipné... ehmm... vyvrcholení :-)

reka
01. 07. 2010
Dát tip
Od poloviny jsem docela přeskakoval, ale udržel jsem se a dočetl jsem, asi kvůli tomu, že jsem věděl, že už to není tak dlouhé. Na můj vkus je to napsané dost nezáživně. Vadí mi tvoje hodně klasická výstavba: postava se objeví na scéně, čtenář dostane detailní popis, pak dostane detailní charakteristiku, pak se všechno shrne pěkně do jedné věty, aby si tu postavu mohl zaškatulkovat. Pak následuje několik činů/myšlenek, které se dají vysvětlit právě touhle škatulkou. Skok na další postavu. Chtělo by to větší nápaditost. Variovat přístup k tomu, jak uvedeš postavy na scénu. Co všechno o nich povíš. Často je pro čtenáře zábavnější sám si dovozovat charakteristiku postav na základě jejich chování, než když mu to jako autorka napíšeš natvrdo, takže čtenář pak nemá žádný prostor pro vlastní nápady, interpretaci, invenci. Viewegh je z toho možná malinko cítit, i když ten si víc dokáže ve svých textech hrát, je víc nápaditý ve výstavbě textu a v přístupu ke čtenáři, tady mi jakýkoliv nápad chybí.

Na jednu stranu se tahle povídka čte lépe než Valentýn a ta předchozí (že by Ďáblova duše?. Není tak rozkecaná a jde přímo k věci. Zároveň je trochu povrchní, ale to čisté žánrové erotické povídky bývají.Předchozí povídky zase obsahují hlubší analýzu (a asi proto jsou tak rozkecané). Ach jo, tady si nevyberu:-) Celkově ti musím dát tip, protože se mi opravdu líbila.Docela dobře jsi tam popsala (svoje?) erotické fantazie, v tomhle ohledu je to celkem originální. Jo, mimochodem, pro muže jako DJ Erik je speciální název - neosexuál:-) Viz http://www.novinky.cz/zena/zdravi/166548-metrosexualum-odzvonilo-zrodil-se-idealni-muz-zvany-neosexual.html

StvN
30. 06. 2010
Dát tip
Ale po stránce, řekněme, syžetu, je ta povídka na mnohem vyšší úrovni než ta tvá, podle mého názoru. Samozřejmě po stránce stylu nic moc, ale to už bychom chtěli příliš.

Ta "otřesná spojení" jsou zřejmě profesionální deformace. Inu, živím se psaním a překládáním odborné literatury a občas se prostě vloudí. Díky za upozornění, budu si na to dávat větší pozor. A tu povídku, na kterou odkazuješ, jsem četla - a upřímně, přijde mi to napsané poměrně jednoduše a místy poněkud neohrabaně. (Budu se těšit na další zdrcující kritiku. :))

StvN
30. 06. 2010
Dát tip
1. Mno. Nepřijde mi, že by platilo nepochybně, že k erotické povídce patří lapidárně řečeno dokonalá těla. Přečti si kupříkladu tohle, nejspíš jsi to četla, ale to je erotická povídka, která je poměrně dobře napsaná. Alespoň po slohové stránce. Vždyť přece to, co lidi vzrušuje, není nějaká fyzická krása těla, tedy když půjdeš do důsledku. 2. Zatím mám jen tu poznámku ke škrtání, to mi přijde nejdůležitější. Uvědomit si, co musí být řečeno, a co řečeno vlastně ani být nemusí. Dále jsem si všiml, že používáš občas dost otřesná spojení, jako tady v úvodu například destilovat nebo ekvivalent. To podle mě jde napsat mnohem lépe. Ale ke stylu se můžeš dopracovat až zvládneš obsah:) (i když v tomhle se mnou nebude dost lidí souhlasit) 3. Ten text si přečtu jen co vyžehlím.

StvN: dobrá, tohle je ale skutečně koncipované od začátku jako erotická povídka. K erotice nepochybně rozsáhlé popisy krásných lidí patří. I ti nadpozemsky dokonalí hrdinové, které mi vytýkáš o příspěvek výš. Nicméně četl jsi toho ode mě víc, takže máš možnost být obecnější. Co tedy podle tebe dělám za chyby a jak bych se mohla zlepšit? Z toho, co jsi napsal, vyplývá zatím jen to, že bych měla občas trochu víc škrtat a že se moje texty příliš pomalu rozjíždějí. Ano, pořádně škrtat jsem se začala učit teprve před pár měsíci, což je období, jak si můžeš snadno ověřit, shodné s mým pobytem na Písmáku a ne neovlivněné mimo jiné i tvými kritikami. Ano, moje texty mají delší rozjezd, ale o to víc si myslím, že gradují. Ještě nějaká konstruktivní poznámka? (Když už to s tebou řeším a jestli jsi ochoten v tom pokračovat, přečti si, prosím, ode mně ještě "Proč by to měl někdo chtít číst". Nikdy jsem si snad s žádným textem nedala větší práci.) Polibek vepře: zajímavé, je jasně vidět, že komu se zdál být Valentýn příliš utahaný a moc pro holky, tomu se líbí Křidélka, a naopak pro koho jsou Křidélka povrchní erotická kravina, zas považuje Valentýna za zdařilé dílo. Nemám k tomu moc co dodat. Někomu se líbí kultivovanost a romantika, jiný to rád horké. V každém případě tohle je porno a nemá smysl kritizovat porno za to, že je povrchní. Tak jako nemá smysl volný verš kritizovat za to, že se nerýmuje. Máš mé uznání za Viewegha,. Poslední dobou (tzn. v téhle sbírce) ho opravdu trochu vykrádám, i když asi spíš stylisticky než obsahově. Bohužel před půlrokem jsem zkusmo napsala jednu kapitolu blogového románu a nějak mě to ovlivnilo víc, než jsem chtěla, byť sama k jeho fanynkám zrovna nepatřím. Vrcholný respekt ke kritikovi, co je tohle schopen poznat, i když toho "kritika" nemá napsaného na čele. Jinak pokud ti vadí sexuální/minoritní témata, už se mi v šuplíku hřeje jedna steampunková dějovka, ale ta by se tu měla objevit až za pár měsíců, ještě ji chci trochu přepsat. Pokud jde o gay-povídku, zítra je prvního a už zas můžu do arény, tak něco určitě publikuju, byť to možná tentokrát bude spíš titulní povídka sbírky. :)

Jsem tady teď dlouho nic nečetl, jelikož jsem četl nějakou kupovanou literaturu a něco jsem si i vypůjčil v knihovně. No každopádně teď jsem zpátky a rád jsem si zase něco z pismaka přečetl. Kuřecí křídélka - je to velké zklamání, protože "Valentyn" bylo celkem povedené dílko. Důvod se dá najít už v prologu. Povídka s tématem minorit a sexualit. To bych řekl, je základní kámen úrazu. Je to zase encyklopedický přehled minorit a sexualit - exhibicionita, voyeur, homosexuál. Hloubka pohledu bohužel na úrovni Blesku. Vesměs je to jen nálepkování a škatulkování postav příběhu, o kterých se jinak nedozvídáme celkem nic. Já bych se rád v nejbližších týdnech rád také pustil do podobně eroticky explicitní historky, ale rozhodně bych nechtěl jít tvým stylem "tyhle lidé jsou jiní, podívejte." Souhlasím s Stvn, že popisy těch postav jsou trochu zvláštní, i když jsem už něco v podobném duchu četl. Nebyl to Viewegh? Už uveřejníš tu povídku o gayovi, dej mi vědět. Bude další "vážná kritika"

StvN
29. 06. 2010
Dát tip
Bělorusku jsem nečetl. Ten druhý titul mi také nic neříká. K věci. Tohle je povídka. Je to krátká povídka. Krátká povídka má určitá specifika, která poměrně hodně ovlivnňují její přijetí u různých čtenářů. Ano, když přečtu třetinu povídky, což je poměrně velká část (expozice + kolize), a pořád netuším, o co vlastně jde, tak je něco špatně. Jestli ti jde o víc než o erotiku, tak doporučuji přečíst si Povídky z jedné a druhé kapsy, bez legrace, dále zapřemýšlet nad tím, jestli nějaké informace, které píšeš, mají význam pro to, o čem píšeš. Třeba hned ten začátek. Jak moc potřebuje čtenář vědět, kde přišel tvůj hrdina k přezdívce, jak moc se to vztahuje k tomu, že je exhibicionista, jak moc je tahle informace potřebná pro pochopení zápletky, atd.? Já osobně bych začal třeba tím, že bych první odstavec vypustil. Dál ten popis jeho stylu je poněkud těžkopádný. Já osobně bych nepsal to, co postava nemá, nebo co nějaké není: nedestilovalo svůj původ na míle daleko a nehonosilo se velkými logy .... nepůsobilo násilně .... nezatížil ji horami svalstva .... DJ Erik sice nepřipoutával na první pohled pozornost Mnohem zajímavější je psát o tom, co nějaké je. Je to taková prkotina, ale když se v tom člověk trochu pohrabe, tak zjistí, že tahle ingredience by šla namíchat lépe. Nezlob se na mě, ale pokud pro mě není text zajímavý od začátku, jak mám vědět, že bude zajímavý od nějakého místa? Já jsem přečetl Hledání ztraceného času, v němž Proust na nějakých třiceti stranách popisuje okamžik probuzení a vůbec mi to nepřipadalo nudné nebo zdlouhavé. Tím chci říci, že to jde, ale zároveň žádné delší popisy se v povídkách nepoužívají. Ne běžně.

Tohle není žádná exkurze do přemýšlení "muže", pouze skica jednoho konkrétního exhibicionisty. Ale ok, beru to jako odborný názor kritika. V příštím měsíci sem chci dát krátký text, kde je hlavním hrdinou gay, tak mi pak můžeš přijít taky vynadat, že jsem to přepískla, protože většinu mužů vzrušují ženy. A jestli se ptáš, co bylo účelem, tak napsat krátkou erotickou povídku opět s motivem menšin a úchylek, určenou primárně pro ženské čtenářky. Jestli tě to utěší, tak já zase nemám nic ze zdlouhavých popisů Urbanovy Bělorusky. C'est prostě la vie. Jinak samozřejmě opět kritizuješ za "absenci střetu" text, z něhož jsi přečetl zřetelně sotva třetinu. Jestlipak ses vůbec dostal k pasáži, kde začne vypravovat Míša? Můžu ti sežrat, že dokážeš z jediné věty poznat, jak moc je autor řemeslně zdatný, ale že bys ze dvou tří odstavců dokázal poznat děj celého textu? Jestlipak tenhle přístup aplikuješ taky na jinou literaturu, než na Písmáku? Namátkově, co třeba kniha Muži, kteří nenávidí ženy, která se pořádně rozjede až někdy na sté stránce? Taky jsi ji odložil už po dvou kapitolách? A teď, když jsem si ulevila, navrhuju být chvíli konstruktivní. Napsat, že něčí text je "mlácení prázdné slámy", totiž umí každý. Já jsem ochotná pracovně přistoupit na to, že moje texty jsou samé nudné prázdné sračky bez děje, mizerně napsané, rozvleklé, bez koncepce, hlavy, paty, originality, stylu a já nevím čeho ještě. Co bys mi tedy doporučil, abych udělala nebo zkusila, abych to celé někam posunula? A neptám se ironicky. Svým způsobem si vážím toho, že se nebojíš napsat natvrdo, co si myslíš, a už mi párkrát byly tvoje kritiky velice užitečné. Tedy pokud ses neomezil na vágní povýšené "přečetl jsem tři slova, z nich je mi jasné, že je to nuda, palec dolů a odcházím číst něco, co má hlavu a patu".

StvN
29. 06. 2010
Dát tip
Přiznám se, že jsem to opět nedočetl. Popisy mi přijdou neuvěřitelně povrchní a nudné, nejspíš proto, že nejsou ani trochu originální. Je udivující, že má pořád někdo chuť mít dokonalého hrdinu a dokonalou hrdniku. Všecko je tak akorát, má svaly, ale ne moc, má chlupy, ale ne moc. Druhá věc, která mi dost vadila, je tvá exkurze do přemýšlení muže. Já osobně sice neznám všechny muže, ale tuším, že většinu mužů nevzrušuje skutečnost, že se na ně někdo dívá a třeba obdivuje jeho tělo. Natož nějaká babizna. Muž, když přijde do autobusu, si jako první vybere objekt, na který se může on sám dívat, pokud tam žádný takový objekt není, tak cestující nevnímá. Mám za to, že tohle jsi dost přepískla. Přijde mi, že celkově nemáš žádnou koncepci. Text není vyvážený, čtenář vlastně ani neví, co mu má říct. Porno jako takové to není, povídka také ne, postavy nic nedělají, nedochází k žádnému střetu, úvodní zdlouhavý popis má vlastně jenom říct, že hrdina má tak hezkou postavu, že by si s ním každá chtěla představit sex, ale jinak nic zvláštního. Mi to přijde jako mlácení prázdné slámy. Čeho ty si na tomhle psaní vážíš? Proč to existuje? Co bylo cílem?

pasingr
29. 06. 2010
Dát tip
Omlouvám se za zdvojení textu, zatím zdejší prostředí moc neovládám. Ještě dodatek k hodnocení. Někde v diskusi jsem zahlédl, že jde o starší text. Uleželé texty jsou nejlepší. Stephen King doporučoval čerstvý text nechat uležet a následně ho o 10% zkrátit.

pasingr
29. 06. 2010
Dát tip
Porno to určite není, spiše lehce erotická povídka. Mírně pohrdavý podtón vůči hlavním aktérům pomáhá čtenáři přestat jim závidět, že si užívají, a povznést se nad ně ve své intelektuální převaze.

pasingr
29. 06. 2010
Dát tip
Porno to určite není, spiše lehce erotická povídka. Mírně pohrdavý podtón vůči hlavním aktérům pomáhá čtenáři přestat jim závidět, že si užívají, a povznést se nad ně ve své intelektuální převaze.

Zajin
27. 06. 2010
Dát tip
těch křidélek mi je líto, taková škoda!

Ostrich
26. 06. 2010
Dát tip
Proč se to vlastně jmenuje kuřecí křidélka? Nemají žádnou vnitřní souvislost s textem. Nejspíš takhle opravdu někdo žije, moc tomu nevěřím, ale může to tak být. Víš jistě, že v těch lidech, o kterých píšeš, nejou ještě jiné myšlenkové stopy?

Jade
24. 06. 2010
Dát tip
Valentyn se mi libil, hezky se to cetlo, ale tohle je bohuzel trochu jiny salek kavy. jsi si jista slovem vyznamem slova destilovat? nechapu, jak obleceni muze destilovat svuj puvod, nebo jak nekdo muze destilovat sve povolani, to mi prijde jako nesmysl, nehlede na to, ze se opakujes. stejne tak jako se slovem luxusni. jinak explicitni eroticky sceny me opravdu nepohorsujou, ale aby to pusobilo jako vazne minena povidka a ne jako uslintany porno, chtelo by to vyjadrit trochu s eleganci a originalitou, coz se se slovni zasobou omezenou na zadecek, penis a koule moc neda... ale abych jenom nehanela - pointa me pobavila a atmosfera celkem chytla - uplne jsem videla osolarkovanyho nagelovanyho trapacka a zmalovanou fiflenu v primestskym autobuse. a spojeni olizovat ocima je taky fajn:)

Tohle je, Marvine, na rozdíl od Valentýna nebo Ďáblovy duše hlavně text krátký a stručný. ;) A navíc rok starý. Ono je snazší opravovat něco, co člověk rok neviděl, než čerstvou věc, kde ještě lpíš na každém slově. S PM souhlasím. Všem ostatním děkuju za pozitivní reakce. :)

Benji
21. 06. 2010
Dát tip
Pěkná, pěkná, pěkná. Freud by z tebe měl radost. Jak poutavě a smyslně rozebíráš charaktery.

bestye
21. 06. 2010
Dát tip
pěkně popsané pocity všech aktérů, styl je pěkný, vypsaný, nedrhlo mi to nikde a pobavilo mě to. Děkuji :c)*

chicoria
21. 06. 2010
Dát tip
Dobré, čtivé, vtipné, nijak přehnaně vulgární, líbilo:)

Norsko 1
20. 06. 2010
Dát tip
hu, párale. co kdybyses vzbouřil

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru