Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ultra bloody hardcore jesus

29. 06. 2010
3
11
2508

Z PSÍ VÍNO Č. 52, PETR ŠTANGL, POEZII SI ROZVRACET NENECHÁME! STOLNÍ SPOLEČNOSTVÍ NALOMENÍ HOŠI UVÁDÍ: ULTRA-BLOODY HARDCORE JESUS: (str. 62)

Čtvrtému básnickému almanachu poetické  skupiny  Fronta na banán, vydanému rovněž vlastním nákladem pod kryptopseudonymem Stolní společenství Nalomení hoši, předcházeli tři almanachy: Pražské sanitárium, Budete viset! a Hovory s batohem
Čím to, že poslední dobou se začínají objevovat básnické sbírky poněkud ilegálního charakteru, vydané vlastním nákladem, knihy utajené, stojící marně se vztyčeným palcem u zaprášené dálnice literární dálnice. A přitom jejich obsah v sobě mnohdy tají přesně ten  správný explozivní potenciál, který je s to rozmetat na tisíc kusů zdejší ustálené představy o poezii. Čtenáři, které název Ultra-bloody hardcore Jesus přiměje začít nedočkavě sbírkou listovat, se mají nač těšit, neboť mnohé básně ze sbírky jsou skutečně "non plus ultra". Nečekejte žádnou unylou homeopatickou lyriku: je to poezie dravá, krutá, naivní, levicová, vulgární, lyrika, která nedbá o svůj zevnějšek, nekompromisní, nesmlouvavá. Čím dál více básníků se poslední dobou "pouští do zápasu s rýmem, málokterý však  svůj boj vyhrává. Ale proč na to nekašlat, rytmus nerytmus, ať žije freepunk! Je důležitější obsah nebo forma?  Uhlazenost nebo nespoutanost?  Z tyráže se toho čtenář příliš nedoví, její znění však mnohé napoví:

"frontanabanan incorporated anticopiright rules
vybral banán
ilustrovala johana z Husova
sázel, čmáral, rovnal a draze za to zaplatil hynek
na podzim 2009
v praze a olomouci

V obsahu sborníku je uvedena jedna autorka a sedm autorů (Sněhurka a sedm trpaslíků):  Básník Ticho, Budulínek,  Honza Dědič, Johana z Hessova, Kocour v Botách, Vít Olomouc nemá metro Soukup, Vojta Fried, Petr Machan.
Sborník se sn námi loučí Zbyněk Příště."

Úvodem psaným v du-formě opatřil sbírku Střevlík, čímž se nennechte nijak odradit, neboť naivita je zde toho nejdelikátnějšího  rousseovského ražení a v žádněm případě se nepřeklání v infantilitu. Každého z autorů uvádí kratičký literárně laděný medailonek. Celým sborníkem prolínají citace (členů stolní společnosti?), jimiž je ještě více stmelena  tvůrčí a myšlenková spřízněnost autorů. Ale abych tu neprodával zajíce v pytli, neboť tento textík je míněn jako upoutávka a doporučení k četbě, uvádím ukázku (bohužel ne všech ve sborníku uvedených autorů - kvůli nedostatku místa):

Třicítka na krku nevim nic neumim nic sic!/ Na kýč lze i umřít/ jako pan Kukal/neunesl pseudoantickou fontánu pod okny/ snad horší sádrových trpaslíků a koloušků zurčící jako když opilec chčije/ Pan Kukal umřel/ zemřel jen krátce poté/ co jeho vnučka s chotěm/ fontánku slavnostně nainstalovali/ Pan Kukal ještě v nemocnici ležel/ a jeho syn blaženě fontánku obskakoval s digitálem/ Včera vynesli i starý nepotřebný nábytek"


11 názorů

agáve
08. 09. 2015
Dát tip

hezké, jemné, ty fronto. blahopřeji. 


co vovce, stádo!

a já jako tupá vovce vůbec nic nevim! :)

Tý vole!

reka
30. 06. 2010
Dát tip
Frontu na banán znám. Dokonce jsem je jednou nějakým omylem snad i slyšel naživo. Ale teď si nejsem jistý, jestli to byla Fronta, anebo nějací jiní lidé, kteří se náhodou potkali na jevišti. Co se týče kvality, myslím, že mě to zas tak strašně nepoznamenalo. I když, pořád si to pamatuju, tak tam třeba nějaké trauma bude.

Tak tyráž, říkáš....

Kruciš, všichni už to Víno mají jenom já ne, já je chci taky.

jH
29. 06. 2010
Dát tip
a všechny ty non-plus-ultra básně sou stejný jako ty anglický teploušové ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru