Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podmíněné reflexy

Výběr: Monty_Python
06. 11. 2001
25
2
4188
Autor
horák

Díl, který popudil učitele, potěšil žáky a zmátl senzachtivého novináře. Horák na základce.

Podmíněné reflexy

    Opět mám za sebou jeden z nezapomenutelných zážitků, které v mém deníku budou navždy spjaty se základní školou na Špičáku. Vždy mi bylo líto, že naše rodina nevlastní video a že obrázky nahých žen jsem nucen sledovat pouze v nepohyblivém stavu tak, jak mi je předkládají časopisy skryté u táty v ložnici. Jednou jsem se sice s klukama pokoušel uvést do provozu naši osmičkovou promítačku, do níž jsme navlékli černobílý film, jehož obal sliboval striptýz, ale skončilo to fiaskem. Nejprve jsme film dvakrát přetrhli. Když jsme ho slepili vteřinovým lepidlem a znovu uvedli promítačku do chodu, objevila se na dveřích sloužících jako promítací plátno, žlutá skvrna, která se stále zvětšovala. Ke všemu se z promítačky kouřilo a celý to smrdělo.

    Dnes mou touhu po pohyblivých obrázcích ukojila překvapivě škola.

    V přírodopise se nyní učíme o jakýchsi podmíněných reflexech. Učitelka Šimuniová se nás již několik hodin snaží přesvědčit, že naše postavení v živočišné říši není tak výlučné, jak si člověk po staletí myslel. Inteligencí se nám prý přibližují nejen gorily a šimpanzi, ale prý i někteří savci, o kterých jsem si jako malý myslel, že to jsou ryby. Třeba delfíni a kosatky. Abychom si údajně nemysleli, že je to jen její názor, zapůjčila si od jednoho svého známého videokazetu s filmem o dorozumívání delfínů. Všem nám bylo jasné, že k puštění videa ji ani tak nevedla snaha nás o něčem přesvědčit, jako fakt, že má celý den dozor na chodbě a nedostatek nikotinu na ní začínal být patrný.

    Budiž jí odpuštěno. Vsunula do videopřehrávače kazetu, přesvědčila se, že video má svůj den a bude tedy fungovat, a chvatně odešla do kabinetu s představou netušených prožitků v oblacích modrého dýmu.

    Pohodlně jsme se uvelebili ve svých lavicích, ti drzejší hodili nohy na stůl či rozevřeli právě vyšlé Bravo. Po obrazovce se neškodně proháněli kytovci a loudili ze svých těl pisklavé zvuky, komentátor k tomu přečítal svůj komentář a my se pomalu oddávali sladkému snění. Ještě tělák a hurá domů.

    Z ničeho nic se obraz změnil v zrnění a stejně tak se objevil obraz nový, avšak z poněkud jiného žánru. Statný černoch v naší školní neposkvrněné televizi dováděl s dvěma blondýnama více, než jsem si kdy dovedl představit v již tak dost přebujelé fantazii. Celá třída jsme na televizi zírali v němém úžasu, jen Muf v první lavici osvědčil svou bleskurychlou reakci a vypnul u televize zvuk, protože zvuky vycházející z televize připomínaly řeč delfínů jen velmi vzdáleně. Tyrichterová pro změnu projevila svůj vynikající postřech a v okamžiku, kdy měnil černoch polohu, vykřikla: "Dyť to je porno!!" Přezdívku "Blesk" jí už nikdo neodpáře.

    Třída se ukázala jako velice akčně fungující kolektiv: Muf se pokoušel ladit obraz do dokonalosti téměř neskutečné, kluci v lavicích u oken se vrhli na žaluzie a pokoušeli se je natočit tak, aby do třídy nepronikl ani paprsek světla. "Někdo by měl jít do kabinetu zabavit Šimuniovou," napadlo Pepika a hned dodal, "třeba Horák."

    "To mi snad nemůže udělat," říkal jsem si, ale celá třída se k němu přidávala. Byl jsem šťastný, že jsem v kolektivu tak oblíben, ale chtíč mě přemáhal. Podíval jsem se na Romanu Plačkovou a vida, že má dlaně na očích, řekl jsem si, že aspoň uvidí, jak netoužím po mrzkých sexuálních zážitcích.

    Ohlížeje se po obrazovce a Romaně, vydal jsem se za Šimuniovou do kabinetu. "Co je, Horáku?" překvapeně se mě zeptala a schovávala čoudící retko za stůl. "Už jsem ten film viděl a chtěl jsem se jen zeptat na takový problém," začal jsem. Příliš ji to nezajímalo, ale zbytek Komenského v ní jí nedovolil poslat mě zpět do třídy. Uklepla tedy dvoucentimetrový uhořelý kus, típla a moudře se na mě zadívala: "O co jde, Horáku?"

    "Můj děda měl dvě krávy. Byly strakaté, tedy jedna byla strakatá, ta druhá byla jenom málo strakatá," začal jsem si vymýšlet. "Jednou šly obě dvě na pastvu s dědou, děda je nechal na louce a pak se vrátil domů s tím, že pro mě zase večer dojde. Jenže jedna ta kráva spadla do jámy a ta druhá šla do vesnice pro pomoc. Lidé ji dlouho nechápali, ale nakonec pochopili a šli a šli, až krávu v jámě objevili. Zajímalo by mě, zdali se u té krávy jednalo o podmíněný reflex?"

    "No, to je velmi složité posoudit, Horáku. Pokud tě zajímá můj názor, tak já si myslím, že šlo o nějaký instinkt." Následně jsem si vyslechl krátkou přednášku o instinktech, aby mě nakonec vysvobodilo zvonění.

    "Tak co, jak se vám to líbilo?" optala se Šimuniová, zjevně potěšená mým zájmem o problematiku podmíněných reflefů. Celá třída jako jeden muž přikyvovala, že hodina byla opravdu poučná. Zvláštní je, že ačkoli odešla z této hodiny patřičně hrdá na své pedagogické schopnosti, nikdy se již k problematice podmíněných reflexů nevrátila.


2 názory

Markel
20. 09. 2008
Dát tip
:-)) - T

Makrelka
11. 09. 2008
Dát tip
hrubka - postřeh/postřech "vidouc", jak ti kdosi radil, určitě ne, to se přece používá, jenom když podmětem je ženský rod jinak fakt pobavilo, pěkně napsaný

zigys
03. 12. 2004
Dát tip
Humor. Takhle dlouhej text jsem si na písmákovi ještě nepřečetla :o) asi to bude tim že prostě dokážete zaujmout. tiiip!

Ketynka
16. 03. 2004
Dát tip
mas TIP. Pro deti nikdo takhle nepise...

To píšou všichni kantoři stejně? Viewegh trošičku lízlý Šimkem. Nuda.

Ticha_duse
11. 02. 2003
Dát tip
:o)))

Ostrich
27. 11. 2002
Dát tip
Už to nemá takový spád, jako ta s inspektorem, kterou jsem četl předtím, děj je velmi předvídatelný... ale i tak je to dobrý.*

TIP :-)

Sirius
12. 10. 2002
Dát tip
No teda, a nám ve škole pouštěj akorát pořád dokola ponaučení o drogách! Je to super a má to to kouzlo skutečnosti...

zip
23. 04. 2002
Dát tip
mazecová povídečka :)

Helča
19. 04. 2002
Dát tip
:-)

Sala
17. 04. 2002
Dát tip
S nadšením o to víc, že z okna obdivuji hlavu Tyrše.. :)) s podmíněným reflexem si (jednou do roka) zasokolit! Prima počtení !

Dabi
03. 04. 2002
Dát tip
Můj upřímný t*

Atoo
22. 03. 2002
Dát tip
Skvelej relax. Zivot je proste zivot!

johan
13. 03. 2002
Dát tip
*

johan
13. 03. 2002
Dát tip
dobrý čtení na odreagování...

Kastel
05. 03. 2002
Dát tip
Fajn čtení - T

horák
08. 02. 2002
Dát tip
No, nevím, kolik je v republice Liborů Horáků, ale tohle jméno nosil můj kamarád z Boleslavi. Nejseš to ty?

Štalingrad
03. 01. 2002
Dát tip
jako jo pane profesore docela jsem se u toho uvolnil ***!

Kovi
16. 12. 2001
Dát tip
jo to na tyrsovce se dely horsi veci... :)

mistr
14. 12. 2001
Dát tip
Tohle si někdo nevymyslí, to dokáže jen život. TIP

bravo... !! I*I

Kami
29. 11. 2001
Dát tip
Hned mám lepší náladu.

Lothar
08. 11. 2001
Dát tip
Značně dobrý čtivo, horák je lepší než Bart Simpson!!!!

Amanda
08. 11. 2001
Dát tip
No dlouhe txty na pismaku me celkem netahnou ale tohle byl super relax po narocnem dni... :-)))

Čajke
07. 11. 2001
Dát tip
ne že bych šplhal, ale šplhám panesore:) ne je to opravdu super

clovrdik
06. 11. 2001
Dát tip
:-)))))))) skvěle mě to pobavilo, díky :-)))))

Senzační, miluju "historky ze života"...:) Pokud jde o formu a jazyk - literární úroveň vcelku bez zakolísání, používáš zajímavé obraty ("zbytek Komenského v ní"... apod.), gramatické chyby jsem nezaznamenala, leda snad "vida, že má dlaně na očích", tam by asi mělo být "vidouc", ale jistá si tím nejsem, na přechodníky nejsem špecialista. Vzhledem k tomu, že život není jen nerýmovaná lyrika a humor jest solí života, kromě tipu přihodím i výběr... jenom bych na tvém místě změnila kategorii... myslím, že "písmáci dětem" se vztahuje na úplně jinou cílovou skupinu, byť je dítě v každém z nás... i v těch, co si to nechtějí připustit...:) *

Wopi
06. 11. 2001
Dát tip
Pěkný. Sice mi trochu vadí kolísání ryze spisovné a hovorové češtiny, ale vem to nešť. S tim přechodníkem nemá MP pravdu... "vidouc" by bylo, kdyby vypravěčem byla ona, "vida" je zcela správně :))) **

Vojtek
06. 11. 2001
Dát tip
Neb jsem nenáročný a nízký tvor....tak já to beru fšemi deseti :-)))) to je úplně boží... ***********!

Vio
06. 11. 2001
Dát tip
Taky jsme měli ve třídě Bleska ;-)))

Wopi: Dyk jsem to říkala, že nejsem špecialista na přechodníky... ale zas umím mluvit jako Tyrš...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru