Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lakomci lakomí ...

04. 07. 2010
14
18
2739
Autor
Sebastiana

Když mi není dobře, vzpomínám na staré humorné příběhy, co jsem zažila. Podělím se o ně s váma.

 

Byl večer, dokrmila jsem našeho tříměsíčního synáčka a chystala se ho jít uspat, když zazvonil zvonek. Kdo to může být? Jasně , oba nás s manželem napadl jeden člověk, který chodí zásadně v době večeře, nebo oběda. Manželův kamarád s přezdívkou Plachta.

Plachta byl zvláštní člověk. Chodil do práce, peníze měl, přesto stále šetřil. No, spíše vyloženě hamounil. Když něco po manželovi chtěl, tak ho prozvonil, aby mu musel zavolat zpět. Nedej bože, když to stihl zvednout a on to musel platit ze svého. Měl rozplánované příbuzné, jako babičku, vdanou sestru, ale i kamarády, kde se pravidelně objevoval v době večeře, takže se tam většinou najedl. Někdy se mu povedlo se někam vetřít i v době oběda.

Mě to osobně moc nevadilo, většinou jsem jídla vařila dostatek, a tak jsem pouze přidala jeden talíř. Chlapec byl zdvořilý, jídlo vždy pochválil. Měl obdivuhodný přehled, kdo kdy kam jezdí autem, takže se svezl vždy kam potřeboval. Jednou, když jsme spolu povídali a dostali jsme se k tomu, jaké se mu líbí dívky (byl svobodný), řekl, že hodně mladé blondýnky a hubené. Vylezlo z něj, že mladou si převychová a hubená toho moc nesní. Stále však žádnou neměl, protože prý každá chce pozvat na večeři, kterou dokonce musí zaplatit. Chudák se úplně oklepal, když si vzpomněl asi na to placení.

Jednou se ale plácl přes kapsu. Koupil si steroidy asi za deset tisíc. Prý po nich bude vypadat jako Rambo a holky na něj poletí samy. A peníze investuje do sebe a ne do ženský.

Po nějaké době přišel, pohublý, propadlý hrudník ještě víc, než dříve. Bral prý steroidy přesně podle návodu a místo, aby se mu objevily svaly, hubnul. Zeptala jsem se ho, jak jí, a co přesně. Tak mi to řekl. Většinou nesnídal, obědval u babičky, ta vařila bezmasá jídla, (měla jen důchod), večeře skromná u někoho, nebo sušenky doma. Vysvětlila jsem mu, že musí sníst denně minimálně jedno kuře, spoustu rýže, prostě jsem mu vysvětlila, že když bere steroidy a chodí do posilovny, tak musí sníst velké množství bílkovin, aby se mu ty svaly měly z čeho udělat. Málem zkolaboval, když si to spočetl. Víckrát už nechtěl být Rambo.

Slyšela jsem Plachtu z ložnice, kde jsem uspávala malého synka. Manžel se vracel pro ještě jeden talíř. Za chvíli jsem slyšela, jak Plachta jídlo chválí a prosí manžela, aby mu přeholil hlavu, aby nemusel jít k holiči. Bylo to samozřejmě výhodné. Ušetřil za holiče a za šampón na vlasy.

  Malej konečně usnul, tak jsem mohla jít si k nim sednout do obýváku. Manžel právě přinesl tři kafíčka. Plachta si nasypal plné tři lžičky cukru a začal se rozhlížet. Prý jestli nemáme mlíčko do kafíčka. Ani nečekal na odpověď a natáhl se po skleničce, položené na okraji stolu. Měla jsem tam odstříkané mlíčko, které jsem nestačila uklidit. Vystartovala jsem, abych ho zarazila, ale manžel mne zachytil za rukáv a stáhl zpět na pohovku. Když jsem se na něj zděšeně podívala, tak jen pokrčil rameny a nechal vést Plachtu svůj monolog o sobě. Do kávy si Plachta nalil minimálně půl skleničky, protože před tím upil. Věděla jsem jaký je Plachta pintlich na jídlo a na všechno, ten kdyby věděl, co pil, tak by snad zemřel na místě. Nic se však nestalo, protože já byla hezky zticha, ani jsem nedýchala. Když dopil kafe, zeptal se ještě, jestli budeme to mlíko, že by ho dopil, aby se nevyhodilo, … Jen jsem mávla rukou, nebyla jsem schopna mluvit. Manžel se tvářil spokojeně a šel Plachtu nakonec doprovodit ven.

„Proč jsi ho to nechal vypít? Byla jsem zvědavá.

„Víš, on je pořád tak hubený a náš malej po tom tak přibírá, ...


18 názorů

Sebastiana
02. 02. 2012
Dát tip
Se neraduj kuti, nebo tě pozvu na oběd, ...

Sebastiana
17. 07. 2010
Dát tip
Děkuji všem. Potěšili jste mne.

Ferry
16. 07. 2010
Dát tip
Že málo vypointované? To je vypointované, až mě mrazí. Příběh milý, ale pro mě melancholický. I když..., je to hezké, když naši chlapi projeví citovou příchylnost - třeba ke kamarádovi... t*

Alojs
08. 07. 2010
Dát tip
vtipné, lehké... leč přece jen trošku rozbité, nesoudržné, méně vypointované... ale na tip jo. ucházejících čtení je tady málo.

Bíša
06. 07. 2010
Dát tip
Skvělé počteníčko!

Parsifal
06. 07. 2010
Dát tip
Pěkné, pobavilo :-) Jako lehké čtivo po obědě (nechal jsem se pozvat :-)) to bodlo. "Chudák se úplně oklepal, když si vzpomněl asi na to placení." to "asi bych možná dal na první místo v té větě, znělo mi to tak lépe...

standa.rd
05. 07. 2010
Dát tip
Perlička ze života. Vtipné. Trochu mi to připomnělo Galuškovo "Slovácko sa nesúdí". :)

synáček
05. 07. 2010
Dát tip
*

Velice příjemné.

Sebastiana
04. 07. 2010
Dát tip
Tony, Edmunde, Isisko,Stormi, chico, díky... chicoria- hi hi, neměla jsem odvahu, zabil by mne.

chicoria
04. 07. 2010
Dát tip
Asi bych se neudržela a houkla mu, co to vypil, ale pro jistotu, až by byl na ulici před domem:)

Rock Storm
04. 07. 2010
Dát tip
Ano to je přesné

Tony.cs
04. 07. 2010
Dát tip
Tvůj manžel je číslo :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru