Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuse o Kafi 1/10

07. 07. 2010
9
45
5895
Autor
Jinovata

Tak zas vyšlo nové číslo Kafe. Zde máte prostor k diskusi o Kafi jako takovém, ale především o jeho obsahu. Pokud by někdo chtěl svůj názor vyjádřit obšírněji, nechť zašle mail na adresu caskafe@gmail.com Na případné dotazy se budu snažit v diskusi odpovídat. Aktuální číslo časopisu si můžete stáhnout z naší nové domovské stránky.


45 názorů

Jinovata
29. 07. 2010
Dát tip
Arthur: Děkujeme za ocenění. Společná sezení k ujasnění obsahu časopisu? Co tím myslíš? Obsahový koncept časopisu je dávno vytvořený a jediný, kdo ho ovlivnil, jsem já v prozaické části winter. K tomu je tu korektorka leenai, lyryk, stvn, markéta a vaud. Nikdo jiný v okruhu časopisu kafe už pěkně dlouho není a ani se o koncepci časopisu nestaral. Žádání o dotace pár lidí okolo ekafe.cz zkoušelo, ale to vyšumělo, jako celé ekafe. Nemyslím, že by tudy do budoucna vedla cesta. Pokud se, Arthure chceš zapojit, bylo by fajn třeba sepsat kritiku na některou z vyšlých sbírek od písmáků a totemáků. Vyšlo jich už docela hodně a jejich mapování má kafe v popisu práce.

orinoko.a
22. 07. 2010
Dát tip
grafika je oslnivá, ale aby se taky někdo dostal ke čtení, já jsem si třeba vůbec nepočetla, ten text mě už na pohled nemotivuje, je to tak strašidelně člěněný do nekonečnych odstavců. ale mluvim spíš za sebe než za ostatní, kterížto to jak teď koukám prohlídli důkladněji se spokojenou tváří, nu což. moje kafe to uplne neni, ale je to fajn. ještě na to někdy hodim lepsi oko:P

Janina6
12. 07. 2010
Dát tip
Gratuluju, že je nové Kafe na stole... voní hezky :-) Jak jsem minule psala, že grafická stránka "jde mimo mě", tak tentokrát mě zaujala, fajn! Zatím největším zážitkem je pro mě Zborova poezie a recenze StvNa a Wintera. Máte můj obdiv, pánové.

Winter
12. 07. 2010
Dát tip
Ahoj reko, Omlouvám se za tak pozdní reakci, ale v tomhle horko mě docela ničí. Pavic je samozřejmě super - škoda, že není více překládaný .) S formátem recenze/rozboru se to má asi tak, že když jsem si sháněl podklady, reference etc. zjistil jsem překvapivou skutečnost, že recenzí na Pávice je všude dost - včetně mainstreamových médií, kde bych je nečekal. Takže tohle pokrytí bylo relativně široké. Krom toho většina recenzí je zkrátka nudných, je to text k jednomu použití, s téměř nulovou hodnotou. Proto mě takové nebaví ani číst, ani psát - takže ta "motivace" je jak domněle "objektivní", tak ryze subjektivní. Mno uvidíme, co do budoucnosti.

Zbora
12. 07. 2010
Dát tip
Jelikož nejsem sociálněvsítěný a cokoli delšího si tisknu na papír, abych nemusel koukat na monitor, PDF podoba mi vyhovuje, i když je fakt, že docela rozumím názoru druhé strany. Číslo se mi po vizuální stránce zdá velmi povedené, obsahem se ještě prokousávám. A chci tímto i poděkovat za důvěru.

dle mne povedené, drobné mouchy ignoruji.. tudíž jediný zásadnější problém bych viděl v gunázerové a jejích básních (alespoň těch uvedených)...chápu samozřejmě vaší limitaci tím, kdo co pošle...ale jestli tohle mělo bejt to nejlepší z kolekcí, který vám "oni" zasílaj, tak to bych teda chtěl /kecám, nechtěl/ číst tu nejhorší...to už musí bejt náhodně generovaná změť znaků jinak ovšem říhám kafi áno

Jinovata
10. 07. 2010
Dát tip
Naznačuješ snad, že straním ODS?

stenos
10. 07. 2010
Dát tip
Milý Jinovatko, když čtu tvá modrá souvětí, je mi zle.Budiž ti přáno!

Vidím, že nejsi jen literární, ale i umělecký kritik :)

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Dost na prd. Je to založené na buď na obrázku nebo na fotce. Že někdo umí malovat ještě neznamená, že má hezké stránky.

Máš doufám na mysli moje pornopovídky. ;) (Tady nebo tady by sis určitě vybral.)

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Rád bych konečně viděl něco vysoce estetického na internetu, tedy kromě porna.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
yarda: tuhle funkci jsem v Acrobatu ještě neobjevil, ale zkusím ji najít a klidně ji přidám.

yarda
08. 07. 2010
Dát tip
Nemyslím si, že by přidání klikacích odkazů z obsahu na jednotlivé články nečemu ublížilo, naopak. Navíc je to poměrně snadno proveditelné.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
Lady: Rozrůstat se nebudeme, ne výrazně. Máme určitý formát a ten se drží, nefungujeme jako některé jiné časoipsy tak, že vydáváme tolik nakupených věcí, kolik se zrovna schrastí. Plníme rubriky. Jinak poslední kafe má asi 1.5 MB, což není problém ani s telefonním připojením. Respektive je to podobný problém, jako brouzdat po webu. Ale uznávám, že při rychém scrolování je framerate nic moc ;-)

Z estetického hlediska se to skutečně velmi povedlo, respekt. :) Jenže vysoce esteticky se dají udělat i internetové stránky. Třeba konkrétně já poezii spíš moc nečtu a Kafe jsem proscrollovala rovnou k próze. A jak jsem psala, ve chvíli, kdy by se obsah měl trochu rozrůst, bude to najednou velmi nepohodlné - důsledkem bude, že než se v tom vrtat, tak se na to člověk vykašle. Přečemž ani nemluvím o lidech s pomalým připojením, kterým se PDFko stahuje bůh ví jak dlouho a obtížně se v rámci něj manipuluje.

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Když je to klikací, už to není časopis. To pdf vypadá mnohem lépe. Čtenářům patrně nepůjde o to proletět co nejrychleji nabídkou. Normální čtenář si chce čtení užít a tohle k tomu patří. Dnes se na to zapomíná a je dobře, že se nás KAFE snaží vychovávat a nezabíjet v nás vysoké nároky na estetiku, když to tak řeknu.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
Jinými slovy, pro náš rozsah je forma pdf ideální ;-)

Chcete oprostit čtenáře od klikání - a nutíte jej do scrollování. Chcete, aby časopis plynul - a vlastně tím čtenáře nutíte, aby ho četl přesně způsobem a přesně v pořadí, jak vy si představujete. Nevidím v tom výhodu. Možná je to snesitelné za stávající velikosti časopisu, ale šeredně se vám to vymstí, pokud budete chtít byť jen jednou udělat delší číslo. Neříkám, že máte kopírovat formát Wagonu, ale není špatné se trošku inspirovat jinde. Jestli chceš vidět ucelený formát, který má zároveň aspoň minimálně friendly podobu, koukni na http://clovek.ff.cuni.cz. Sice to není ideální a graficky je to šílené, ale celistvý koncept čísla, o který vám evidentně šlo, tam je jasně vidět. Formu Kafe bych chápala, kdyby dejme tomu vycházelo i tiskem jako nějaký studentsko-literární časopis a distribuovalo by se to třeba po vysokých školách, ale takhle to podle mě nemá logiku.

moorgaan
08. 07. 2010
Dát tip
ste sikulky - holky a kluci !...musi to dat strasne prace to takhle vybrat, upravit, vymyslet- fakt neco jineho je psat sem na Pismak a neco jineho je delat casopis...kazdy kdo trochu vnima literarni prostor si asi uvedomi, ze vytvorit neco, aby to zaujalo je nesnadne a chce to filipa, a hlavne cas a praci.. STE FAKT DOBŘÍ !!!!

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
Lady: Wagon má taky pdf verzi. Wagon není až tak moc časopis a proto staví spíš na jednoduché knižní grafice. Já osobně si nemyslím, že webové rozhraní Wagonu dělá poměrně masově publikovaným textům dobrou službu. Být publikován ve Wagonu znamená být publikován jako jeden z X autorů bez jakékoli reflexe. Kafe ale je narozdíl od Wagonu především časopis, který nějak plyne - jak graficky, tak obsahově. Má hlavu a patu. Skákat po odkazech možná někoho baví, někoho ale možná taky ruší. Kafe stojí o pozornost a tak klade čtenáři určité překážky, aby tuto pozornost mohla na určitých místech koncentrovat a tím obsahu dodat slavnostní ráz. pdf forma není nic jiného než obřad, budící slavnostní dojem. Každá stylizace je obtíž. Od internetového klikání chceme čtenáře oprostit, aby se mohl soustředit na obsah. Formát je navržen tak, aby byl čitelný na notebooku s rozlišením 1280x800 v režimu fullscreen. Kdo má horší oči, musí zoomovat, život je těžký.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
StvN: Píšeš, že je tu spousta lidí, kterým by udělalo radost, kdybych je oslovil. Toho budu rád využívat, když se mi nikdo sám neozve. Pro exkluzivní kousky je to skoro nutnost, protože zavedení borci jsou obzvlášť choulostiví na to, sami se "doprošovat". Těch borců znám ale asi 5 a ostatní by tak byli vyřazeni z boje, protože já písmák ani totem nečtu a nikoho nového tedy neobjevím (pokud nevytvoří sbírku). Taky pro čtenáře by bylo nezajímavé, kdybych tu akorát opakoval zlatý výběr. Nechci zdvojovat existující funkce literárních serverů. Chci přidat to, co servery neumí. A tím je nezávislá kvalitativní soutěž básnických celků, doplněná o reflexi. Skoro důležitější než potírání elitářství je zde ten požadavek na vytvoření nějakého celku autorem. Když bych zkusil autory vodit za ručičku, rychle by se mi vysmáli, že jsou už dospělí. A když je nevodím, jsou zase malincí. Mě zajímají jen ti opravdu dospělí. Co se Měrky týče, nevím, proč říkáš, že to byl krok vedle. Nikde není psáno, že musí být publikována jen skvělá věc (jestli je měrka či není skvělý tady nechci posuzovat). Měrka je nepochybně fenomén a pro časopis našeho zaměření není nic přirozenějšího, než takovéto fenomény komentovat. Do budoucna by bylo dobré, kdyby se našlo víc kvalitních prozaiků. Patrně budete s winterem odkázáni na oslovování, ale přeju Vám, aby se lidi sami hlásili.

Prolistovala jsem Kafe, něco přečetla, něco přeskočila. Obsah se radši nechystám komentovat, ale musím říct, že jsem dost nepochopila formu. Proč v internetovém věku uvádět do provozu takovéhohle kočkopsa, který se od tištěného časopisu liší jen tím, že si jej čtenář má vytisknout sám (což je nesmysl samo o sobě vzhledem k barevným obrázkům v komiksové části)? Nemohu se ubránit pocitu, že by bylo lepší dát si trochu práci se stažením a eventuelní mírnou úpravou nějakého vhodného redakčního systému a nabídnout čtenáři přehledné menu, jímž by se mohl proklikat k obsahu, který ho zajímá, a nemusel scrollovat skrz celé číslo, aby se dostal, kam chce. Přijde mi škoda nevyužít možností, které internet nabízí, a bazírovat na formě, která je možná krásně retro, ale jinak je cokoli jen ne user friendly. O čitelnosti textu v této podobě na obrazovce už vůbec nemluvím. Doporučovala bych autorům, aby si, pokud je ještě neznají, prošli Almanach Wagon nebo Glosy.info. (Jinak jsem asi rozmazlená Facebookem a Nyxem, ale hrozně mi tu chybí možnost dát u příspěvku palec nahoru. Takže StvN nechť si přimyslí zvednuté palce u všech svých reakcí na Měrku.)

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Jinovato, já bych si s tebou na okamžik zapolemizoval o oslovování autorů. V určitém okamžiku člověk jaksi ztrácí zájem sám se někam prodírat, avšak neztrácí zájem se na něčem podílet. Necítí tu potřebu, jakou míval, když lovil tipy a kritiky, a jakou mají nováčci, kteří určitě pošlou svá díla do redakce KAFE. Je tu jistě spousta lidí, kteří sami od sebe nic nepošlou, ale přesto by jim udělalo radost, kdybys je oslovil. A neřekl bych, že to je známka elitářství. Měrka byl podle mě krok vedle. Do budoucna by bylo jistě lepší mít silnou prózu a o něco slabší kritiku, než aby to bylo naopak.

reka
08. 07. 2010
Dát tip
Dík za odpověd.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
reka: O tom jsem mluvil už několikrát, ale neuškodí to zase zopakovat. Tím, že vybíráme ze zaslaných děl, dáváme stejné šance dobrým neznámým nováčkům, jako starým firmám - které jediné můžu oslovit přímo. Bohužel se k přímému oslovovaní musím občas uchýlit - pro malý počet zaslaných děl. A hlavně, o publikaci by měli stát především autoři sami. Nemůžou přeci čekat, že jim budu prolézat šuplíky a sestavovat za ně sbírku, když mi to laskavě dovolí. Být publikován je čest, kterou si zaslouží jen ten, kdo se alespoň obtěžuje o publikaci celistvého díla mailem požádat.

reka
08. 07. 2010
Dát tip
Ja si pamatuju, ze o tom, jestli to je nebo neni pismacke, jsme se bavili uz minule a ja jsem te nepresvedcil, a nakonec jsem mel jen pocit, ze jsem zbytecne hnidopissky, a moc se mi nechce ten pocit si znovu zopakovat. Radsi to napisu jinak. Beru, ze komiks jde za hranice pismaku i totemu, a libi se mi. Prijde mi to jako nejlepsi clanek celeho cisla. Vic takovych! Co me prekvapilo u tve odpovedi k Merkovi, je, ze vybirate vyhradne z toho, co vam autori poslou. Cekal bych aktivnejsi redakci. Mam rad casopisy s koncepci, a k tomu podle me patri i oslovovani autoru. Proc je nechcete oslovovat? Jinak, co jsem chtel napsat predtim a zapomnel, je, ze mi tohle prijde jako zatim nejlepsi cislo.

Jinovata
08. 07. 2010
Dát tip
jH: Takovou povinnost nemáme. Tím, žes publikoval, dáváš automaticky prostor naší svobodě projevu, aby se ke zveřejněnému vyjádřila. Příště ale pokusím specielně u tebe dát vědět - pokud tedy zase něco zajímavého napíšeš. reka: Není to písmácké. Je to písmácko-totemácké. Zbořil je totemák, gunázerová je téměř výhradní totemák, já jsem také i totemák. Měrka je také zároveň výrazně totemový. Komix, hlavní téma čísla, je dokonce humanartový. No a odkazy literárních serverů jsem projel v relevantních kategoriích všechny za poslední půlrok na totemu i na písmáku. Nemůžu za to, že na totemu nic moc nevychází. Nicméně reference o swedish niggovi a zbořilovi je z totemu. No a navíc tam je odkaz na kloaku, který není ani písmácký, ani totemácký. Nevím, kde tu jasnou písmáckost vidíš. Co se týče výběru Měrky - je dán nejen jeho "vahou", ale také tím, že vybíráme výhradně z toho, co nám autoři pošlou na mail. Odkudkoli. Jinak všem díky za dosavadní reakce.

jH
08. 07. 2010
Dát tip
je to skvostné! avšak, mohli byste dát vědět, že budete odkazovat na díla autorů, poněkud mě překvapilo, když sem zas /už podruhý, jak s Quijotem/ našel odkaz na svou "kritikorecenzci" - tentokrát na Kvílení...nechci nějak prudit, ale mohli byste alespoň třeba poslat blbou zprávu tady na písmoni..

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Pouč mě prosím, jak se dá předstírat objektivní nadhled:) Nevím, proč se snažíš být pokaždé vtipný. Mluv někdy taky vážně.

reka
08. 07. 2010
Dát tip
Merka? Proc toho klisoidniho pisatele, ktery neni schopen udrzet myslenku dele nez pul vteriny? Protoze toho ma hodne napsanyho? Potesila me vizaz. Clanek o komiksu vypada zajimave, i kdyz jsem ho necetl zatim cely. Tesi me recenze na Pavice, jehoz Chazarsky slovnik mam hodne rad. U techhle recenzi me ale trochu mate, jak jsou mysleny. Vetsinou jsou napul mezi recenzemi a rozborem. Nevim, kolik lidi cetlo Vnitrni stranu vetru, tipuju, ze moc ne. Cista recenze by asi byla ucelnejsi, i co se tyce budoucna a dalsich knih. Moc se mi nelibi takovy bulvarni rys, ty poznamky predsazene pred text. Napr. u textu Mariky Mariewicz: "Pri cteni teto meditace si mimo jine uvedomite tuto sokujici pravdu" atd. Pusobi to na me trochu trapne. Jako by tim Kafe shodilo svoje vlastni autory, nechapu moc, proc, vtipne to nejak neni. Zklamalo me, ze je to zase samy pismak. Myslel jsem, ze Kafe chce byt sirsi platformou.

Měrka_out
08. 07. 2010
Dát tip
mluví z tebe čirá zášť. nemůžeš vidět to, co si myslím. nebo jsi snad telepat? to tvrzení se týká výtky v kritice od prince, která je zdeformovaná nabubřelou a obsahově plytkou samolibostí, jež předstírá erudovanost a objektivní nadhled. ve svém projevu jsi agresivní. uvědomuješ si to? pochybuji, že máš zpětnou vazbu. a to, jak píšu, ty posuzovat nemůžeš. máš jen svůj názor. a to je vše. názory já nikomu neberu.

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Soudím podle toho, že si o sobě myslíš, kdo ví jak nepíšeš dobře, přitom to není žádná sláva. Jenže to nejspíš nevidíš. Kupříkladu tohle tvrzení: k těm metafyzickým detektivům platí příma souvztažnost k porušení karmického zákona Co to vlastně říká? Nic. Nadto tahle formulace je dost zběsilá.

Měrka_out
08. 07. 2010
Dát tip
a dle čeho tak soudíš, stvn? a reaguji přece na kritiku v kafi. je tohle fórum o aktuálním kafi?

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
Měrko, nevím, na koho přesně reaguješ, ale obávám se, co tě tak na netu sleduji, že to jsi ty, kdo trpí nedostatkem soudnosti.

Winter
08. 07. 2010
Dát tip
Na druhou stranu, ten psychedelický kabátek minulého čísla byl fakt pruda - a doteď ho mám zaseknutý v hlavě někde mezi totální recese, totální ukuchťsidoma a totální genialita .)

Měrka_out
08. 07. 2010
Dát tip
číslo samotné je hodně povedené!! vypadá víc než dobře!! a všem ho doporučuju!!

Norsko 1
08. 07. 2010
Dát tip
nevypadá zle

Měrka_out
08. 07. 2010
Dát tip
tmelem je skutečnost o té píšu. přesně o snaze pochopit, co je vlastně zač. lidské děje se odehrávají v psychice. k těm metafyzickým detektivům platí příma souvztažnost k porušení karmického zákona. tak jako obvykle pseudokritici nečtou, natožpak pozorně, nýbrž přímo odsuzují bez zjevné snahy o pochopení, ale to se nedostatkem soudné mentality ani není čemu divit. kritiky k mé osobě jsou tendenčním žvástem. samozřejmě jim neupírám právo na existenci.

StvN
08. 07. 2010
Dát tip
První pohled. Graficky se mi to líbí mnohem víc. Jen jsem se trochu ztrácel v čelnění textu u zaslaných povídek nakonci. Ostatně to klikátko je fajn vychytávka, nicméně když odkazuješ na celý text, tak bych čekal odkza na text, ne na autorskou stránku. To se pak musí hledat:) Nic. Škoda, že to je zase samý Písmák. Jinak ty KAFE stripy jsou výbornej nápad. To se mi líbí.

řádek
07. 07. 2010
Dát tip
Gratuluji k dokončení nového čísla. Mám to jen prolistovaný. Listuje se v tom dobře. Ale obsah se podle toho posuzovat moc nedá )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru