Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zahrada uzavřená jsi, sestro má.

08. 07. 2010
11
11
2813
Autor
Nicollette

sny se opět ozývají. ale pouze krátce.

   

 http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=289153 

 

 jsem já a je sen. mám závratě. stojím v proskleném pokoji plném tmy a bojím se, až okna naprasknou. je cítit hutný večer všichni lidé jsou sami. vycházím do ulice a zase umírá člověk. jsem jeho smrt. pomalu odchází život a tělo a on zůstává. jsem on. mrtvý. já mrtvá vím že duše praskla a on stojí u pouličního krámku a baví se s prodavačem. baví se s prodavačem! vzkřiknu a ptáci na chodníku zvednou hlavu. on chodí mezi lidmi sleduje obchodníka s nádobím. netuší stíny které se od něho stahují. jsem posel jeho unikající duše. vzhlédne a podívá se skrze mě. ubožák. otočí se a odchází v davu. jsem já je sen a duše navíc kterou nesu.

 

* * *

 

Kivsa se probudila do chladného rána nahá. Natáhla ruku a sčesala z ostré trávy pár kapek nočního deště. Znovu zavřela oči a lenivě se přetočila na bok. Myslela na Rubena. Na jeho něžnost a bázeň. Ona byla jiná. Prázdná. Vykořistěná. Zlostná. Vzpurná. Proto vždycky padala a umírala jako první. A jako první vstávala a utíkala. A to jí nestačilo. Ruben byl jiný. Lepší než ona a neumíral nadarmo.

 

Ztěžka se zvedla. Kolem proudili lidé se svými vozy. Kivsa je nevnímala. Žádný ze světů už nebyl její a když si to uvědomila páteř jako by jí o něco víc povolila. Její šaty byly z černého hedvábí prošité maličkými kamínky. Lidé si na ní ukazovali Velký vůz a Polárku. Odvracela hlavu a v dálce hledala cokoliv co by jí připomnělo teplou náruč matky. Domov a zahradu plnou hmyzu a vůně sušenek. Dlážděnou cestu ke kostelu a malý rybník, který byl nedaleko té cesty. Nic takového nezahlédla. Jen sevření a prázdnotu a obličeje malých bojácných lidí.

 

Tohle byl její nejhorší sen. Vlci nepřátelé. Rozběhla se a krajina se změnila v poušť. Černé, příliš dlouhé šaty vlály a rousaly se v písku. Na tom jí nepřišlo nic hezkého. Začala cítit svoji zlost, která se ozývala pokaždé, když ji On chtěl vystrašit nebo zabíjet. Kivsa byla zajatcem snů, ale on nikdy nezabil. Zabíjel. Často a pomalu. Když měla sebou Calu a chlapce – Rubena, byl strach rozložen na tři, ale poslední dobou běhala v dešti sama. A věděla, že nedoběhne… Její kořeny rostly příliš pomalu.

 

Poušť hořela, tmavla. Když zakopla o vlastní šaty, zařvala. Nikdo ji nechytal za kotníky, nikdo kdo by ji ve vší své síle rozdrtil tělem. Nikdo a poušť hořela a pukala dál jako kaštany zasypané žhavými uhlíky. Kivsa se po tom žáru ohnala a ta poušť si pomalu brala její černé hedvábné šaty prošité maličkými kamínky.

 

Zvuk, který uslyšela, nepatřil poušti. Protivné lupání a Kivsa zdřevěněla. Strach, který se vrátil by vyměnila za stoletou nehybnost starých stromů. Ale sen běžel dál. Stáli tam, jako vždycky naháněli hrůzu a probouzeli lítost. Pořád dokola. Barvu jako večerní stíny a ostražitost osamělých dravců. Pohyby doznívaly jako líné vodní vlny, pohyby směřovaly ke Kivse. Pomalu ji povalovaly na zem do písku. Oni neodpouštěli. A ona nesla jejich poslední a nejcennější připomínku toho, že kdysi také žili jako lidé a ochránci. Zavřela oči, pocity studu se míchaly s pocitem toho, že jí by stačil okamžik teplé náruče a vůně zahrady. Propadala do písku a oni se dívali. Pak zmizela a poušť se přeměnila ve zlatavé žitné pole.

 

 

Kivsa se probudila a dívčí ruka ji držela pod hlavou. Cala se na ni usmála a vtiskla jí malý polibek na šíji. Chlapec seděl opodál. Styděl se podívat na nahou ženu. Kivsa cítila domov. Teplé objetí Caly ji konejšivě uspokojovalo. Pak vzhlédla k Rubenovi a začervenala se. Stehna stiskla k sobě, ale Cala cítila jak se v jejím náručí chvěje. Ruben se usmál, pohladil trávu zmáčenou nočním deštěm a pak pohledem zavadil o Kivsin klín. Měla v něm pár třpytivých maličkých kamínků.

„Zase jsme to přežili,“ usmála se Kivsa na Rubena a Calu a pak je společně objala.        

 


11 názorů

Robinia
14. 10. 2011
Dát tip
*

stanislav
01. 03. 2011
Dát tip
snít je pěkné.

lenkak
12. 02. 2011
Dát tip
Chci ještě! Mám moc ráda sny a tvoje sny takhle můžu vnímat lépe, než ty svoje... Nabízíš úžasné pocity neskutečna.

sveřep
12. 10. 2010
Dát tip
jo jo ano

Markel
29. 08. 2010
Dát tip
mám ráda skutečné neskutečno - T

Armand
18. 07. 2010
Dát tip
takhle neskutečně hustou a vibrucjící atmosféru jsem zažil jen u dvou děl... jedno je to animatrixovské dílko a druhou je ghost in the shell. V jedničce (zejména) i ve dvojce jsou takovéhle momenty - neskutečné. Kde se prolíná zjevné se skrytým způsobem, z něhož se tají dech a naskakuje husí kůže.

Armand
18. 07. 2010
Dát tip
oujéé... pořád "tři děti v anomálii", fantazie! Takhle nikdo nepíše. Jsi lepší, než Erikson!!! ******

synáček
09. 07. 2010
Dát tip
*

Vaud
08. 07. 2010
Dát tip
To je Pablo Coehlová :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru