Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

surreálně

09. 07. 2010
24
26
4705
Autor
jH

 

 

»surreálně«

 

                                       René Magritte –The Empire of light

 

 

»Su Rea L.«

 

Má máti je Dada

a táta prý Tzara

či jakýsi Breton

bo Appolinaire snad?

 

Nevím-neznám-nepovím

kdo vstříkl semeno snu do hořící dělohy mé rozteklé matky

kdo donquijotské kopí do zvrásněné země za závojem zasadil

kdo poslal šupinaté čápy od východu z nicoty k branám světa

kdo stvořil mne - Reu L.?

 

 

 

 

                            

obraz: Arnošt Budík – Domy a rakve

                                                                                                                            text: jH

 

 

 

 

                                                                                                   obraz: Salvator Dalí – The Ghost of Vermeer

 

 

 

Hmotnost: větší než malá, Energetická hodnota: Nespecifikovatelná, Složení: Hořící žirafy (12 %), Rozteklé hodiny 3D (9 %), Veřejná růže (21 %), Pantomima a TSF vlny ( -555 %), sušený Prst Štrýrského, modifikovaný Prs Toyen, regulátor Slon Celebes, Magritteho světla (stopové prvky). Uchovejte při teplotě od 1939 °C – 1945 °C. Minimální trvanlivost do data uvedeného v učebnicích literatury. Distributor v ČR: Poetismus, spol. s.r.o. se sídlem v Praze. Země původu: Nejistá.

 

 

 


26 názorů

klipeto
18. 01. 2012
Dát tip
jo*

MAJKL65
02. 09. 2010
Dát tip
Surreálno jak vidno může být pro někoho nedostupné.

The Empire of light je dokonalý, chtělo by se říct.

Josephina
26. 07. 2010
Dát tip
on se ten lávový proud usměrní, časem :)

jH
19. 07. 2010
Dát tip
to určitě ne, ale předpokládejme, že toto bych do knihy těžko zpracovával já sám, přeci jen bych poslal podklad grafikovi a ten už by to upravil líp..žeano

Max Hutar
19. 07. 2010
Dát tip
No to teda hovno, protože jak pravil Husserl, věci se nám kladou v horizontu, nikdy nejsou odděleny. Neexistuje "umělecké dílo" jako objekt zkoumatelný vědou, hraje zde i úlohu kde ho čtu - záleží i na tom, jestli jsem u notebooku v kuchyni nebo u sebe v pokoji vedle (což zrovna nejsem). V zajetí obrazovky, v té věčné modré a bílé, v krabici, kam píšeme my děti veršíčky, taková propracovaná koláž může působit hustě, ale dej to do knížky, ke které sedá nějaký čtenář, která je dělená na stránky a ke které se sedá s jiným očekáváním, a už to podle mě tak bombastické nebude. Literární tvorba pracující s obrazem na jiné úrovni než jako s pokornou ilustrací nikdy nepřesáhne hranice internetu a je tudíž samopotvrzovací a kontraproduktivní. Písmák je přeci pokusný prostor, workshop, to přece není žádná platforma pro umění...°_°

jH
19. 07. 2010
Dát tip
Tvou poznámku nechápu - čím se liší umělecký dělo tady od uměleckýho děla jinde? Pokud je kvalitní, tak je to umělecký dílo ať je publikovaný kdekoliv, ne? Jinak ano - je to záměrně přeodkazovaný a mělo to působit tak trochu jako učební pomůcka některým čtenářům, kteří se ze surrealismu setkali zatím jenom s Dalího hodinama a to kdoví jestli..

Max Hutar
19. 07. 2010
Dát tip
Je to moc málo umění a příliš moc dílo na písmáku. Jinak se také velice trefně k dílu vyjádřil Norsko. Takže tip ti nedám, ale vzhledem ke svému uměleckému nevzdělání nebudu na konglomerát (skoro by se chtělo říct: syndikát) textů a obrázků dívat zle, ale jako na pěknou popularizační učebnici.

jH
11. 07. 2010
Dát tip
Dívky Rea L. žere sýr REAL v Surreal Leone, hehe :)

DaNdÝ
11. 07. 2010
Dát tip
má se něco co je surreální jmenovat surreálně ale vono to v tom ani nemusí se brát vyřčeno že je to určitě surreálně, člověk se rozuvažuje hned u názvu a přitom skoro jednoduchýho. dívka v surreál leone pojídající sýr z reklamy, nejsem si jistej důvodem prvního obrázku ale bejt si nejistej u takový typu textu není na škodu. Heh to mohlo bejt třeba v literární teorii, nee tu nikdo nečte.. ten závěrečnej obsah je supr nápad, to pojmutí sureálu jak holčičky taky, i dyž je to trochu průhledný, pospojování motivů a odkazů dobrý, zmíněný donquichotování zajmavý k uvážení, tomu prostřednímu, pěkně udělanýmu, leč mírně nerozumím nebo spíš celkovýmu propojení možná konceptu možná není třeba rozumět.. huliředkvičky a jakovědomí jsou výrazný bezpochybně, tak to polovidím a dávám tip.

Bíša
09. 07. 2010
Dát tip
T!

Norsko 1
09. 07. 2010
Dát tip
Kluci, hurá za balónem


.dunaj.
09. 07. 2010
Dát tip
akoby patafyzika .)

jH
09. 07. 2010
Dát tip
Hehe Honzyku, nějak sem nepochopil, jak se ta příhodka vztahuje k mýmu dělu...ale dík za ní, je zajímavá..každopádně sem rád, že za těch pár dní, co ses vrátil, ses už zas obalil obrannym chomáčem, z tvejch prvních dnů po návratu sem měl vždycky pocit, že už se u další tvý kritiky objeví jen video z jůtůb jak se sebevraždíš :)) i když kdo by ho sem vložil, žeano jinak nechtěl sem nic zpracovávat velkohubě, Rea L. je přece Moravanka :) jinak díky všem za krtkotiky a hvězdičky a tak vůbec

Honzyk
09. 07. 2010
Dát tip
jo, už vim: velkou pózu a urputnou snahu zaujmout tady cejtim: to já radši po pěšině:)) -

Honzyk
09. 07. 2010
Dát tip
...mně tenhle bombastickej velkohubej styl nesedí, se neuraž...."bo Appolinaire snad "? Připomnělo mi "vernisáž" novýho bytu, kde se ocitla holka, pak jsme si pověděli, že ji vlastně nikdo neznal:))...a ta v jednom momentě řekla:"Co tam to v rohu ? To kamna tam hoří snad?" - díky za tu půl rok starou příhodu (tvou připomínku), jinak jak jsem v pohodě přišel, tak spokojeně odcházím :)

Krása.

LadyLoba
09. 07. 2010
Dát tip
ó, ano

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru