Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kalendářová úvaha: měsíce

09. 07. 2010
11
19
3723
Autor
aleš-novák

aktuálně probíhá diskuse "nové názvy měsíců", http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=359928 kterou vyvolal Norbert von der Strudel. Jde o to, že cizinci zpravidla necháput názvy našich kalendářních měsíců. Dovolil jsem si tedy vytvořit tzv. euročeský kalendář, který vychází z mezinárodně známých názvů měsíců a koncovky má ryze české.

Januden
Februnor
Mařezen
Apruben
Májten
Jůnven
Jůlenec
Auguspen
Septáří
Oktojen
Novempad
Decinec


19 názorů

A.H.
14. 07. 2010
Dát tip
*

Zbora
12. 07. 2010
Dát tip
Hm, tak nemohlo.

Zbora
12. 07. 2010
Dát tip
To vůbec neni blbý, mohlo by to fungovat dobře i obráceně :o)

Whitesnake
10. 07. 2010
Dát tip
:-)

pro ilustraci připojím ještě Morgensternovu německou verzi (jména měsíců pro šibeniční děti) Jaguar/Zebra/Nerz/Mandrill/Maikaefer/Ponny/Muli/Auerochs/Wespenbear/Locktauber/Robbenbear/Zehenbear přebásnění Kunderovo Jelen/Úhoř/Hřebec/Dudek/Majka/Červec/Červotoč/Sršeň/Zajíc/Hříbě/Lenochod/Prasinec a přebásnění Hiršalovo Sněden úhoř /Vezem buben/Svět ten čert vem!/Na věnec lupen/Lháři, lži jen/Tys dopad!/Blázinec.

avox
09. 07. 2010
Dát tip
:-) a co dny v týdnu, taky přejmenuješ?

vesuvanka
09. 07. 2010
Dát tip
to jsou legrační názvy, obzvláště júlenec novempad decinec :-)))) Toscano, chorvatské názvy nemají chybu :-)))

Diana
09. 07. 2010
Dát tip
Já už chci Auguspen, to jedem do Alp! :-)*

Toscana
09. 07. 2010
Dát tip
přispěla bych (krom *t, protože mě to pobavilo) ještě chorvatskými ekvivalenty, které jsou taky velmi svérázné: leden - siječanj únor - veljača březen - ožujak duben - travanj květen - svibanj červen - lipanj červenec - srpanj srpen - kolovoz září - rujan říjen - listopad listopad studeni prosinec - prosinac

Edvin1
09. 07. 2010
Dát tip
Where is the joke? Myslím, že vtipnou kaši už pojedli Slováci. Jejich měsíce skutečně mají tvar jak mezinárodní, tak výslovnost, díky koncovkám, slovanskou: (Č., Slov., Ang., Něm.) Leden-Január-January-Januar Únor-Február-February-Febnruar Březen-Marec-March-März Duben-Apríl-April-April Květen-Máj-May-Mai Červen-Jún-June-Juni Červenec-Júl-July-Juli Srpen-August-August-August Září-September-September-September Říjen-Október-October-Oktober Listopad-November-November-November Prosinec-December-December-Dezember Navíc: To, že jsi ve svých návrzích ponechal ř, by všem jiným národům polámalo čelist. Návrh: Očíslujme si měsíce tak, jak to pohodlní Češi udělali s gramatickými pády (všude jinde má každý pád své jméno). Tedy: leden - prven únor - druhen březen - třetěn... mezinárodně: leden: firsten, seconden, thirden.... dědEd :-)

macecha
09. 07. 2010
Dát tip
lepší název by byl: jitrnec. S ohledem na dobu zabijaček by to mělo aspoň nějaký smysl, který by asi každý Čech pochopil :-))

koníku, asi to máš někde ve sbírce? avízni mě, nemůžu to najít :o) ď

já už inovovala loni - v babí :o) myslím že litrnec má v oblibě Ruda Pivrnec :o)

ano. Decincem končí celý yeaok.

Decinec má tedy tři celé a jednu desetinu litrnce?

Decinec má 31 dní, to nebude s litrncem problém...

Norsko 1
09. 07. 2010
Dát tip
dal bych Mařezec. Líp to zní

Decinec je sympatický. Ale ještě hezčí by byl "litrnec".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru