Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kopretina

06. 11. 2001
0
3
1424
Autor
Kichot

Asi moje první písnička (červenec 1969). Samozřejmě děsně naivní a dnes už to asi působí děsně trapně.

C          Adim
Včera jsem uviděl
ami     E7
utrženou kopretinu
ami      F
za lesem na poli
   G       ami'
   v bahně hnít.

Voják ji utrhnul
přivoněl pohladil
svou dívku pak v duchu
   políbil

G            F
Vzal jsem ji do ruky
  dmi    C
  ubohou kopretinu
F6          C
leh jsem si do trávy
  B       F
  a začal snít

O kytkách o lidech
   o vojáku na poli
který se s puškou
   E7    ami
   musel bít









3 názory

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
Tak jsem uploadoval "Středeční výlet" a když oba protestsongy srovnám, máš v pravdu asi v tom, že za "Středeční výlet" člověku tenkrát asi hrozilo vylití ze školy, zatímco o rok starší "Kopretina" by se dala svést na reflexi nějakého sovětského filmu. Že by mi za ten rok o tolik narostla ramena? Na druhou stranu, když si to teď po tolika letech čtu po sobě znovu, tak si říkám, kde se ve mně ta empatie tenkrát vzala? Rusáky jsme tenkrát z duše všichni nenáviděli. Jak jsem se v té době dokázal dobabrat k tomu, představit si JEJICH pocity – že třeba MUSÍ a že je to sere ještě víc než nás, že tady jsou? (O tom ta básnička měla být.) Cavalera má asi víc pravdy, než tuší, ty moje další písničky mi teď přijdou ještě naivnější a trapnější, než je takhle první Kopretina.

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
No, ta její melodie a způsob kytarového doprovodu spíš připomíná Krylovu Pietu – takže ten svůj tehdejší pacifismus ke mně zavál spíš od něj. Jinak v té době jsem nosil vlasy na lopatky, ve vlasech kopretinu, pletl jsem, háčkoval, půjčoval si miminka od maminek v parku a vůbec všemožně vyznával Unisex. Ale k tvé kritice se stavím zodpovědně – jasně, možná jsem byl ovlivněn i tím – když k nám přijela CA 23 roky před tím, také jsou na obrázcích s dětičkami v náručí... No dobře, vyprovokovala jsi mě, že sem přidám ještě nějaký ze svých textů z té doby, pokud si vzpomenu – Vzpomínku na srpen.

Marcela.K.
09. 01. 2012
Dát tip
:-)) no jo, to byla ta povinná školní představení sovětských filmův kině ...mohl jsi dopadnout i hůř :-)

Cavalera
06. 11. 2001
Dát tip
jsou i trapnější:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru