Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jitřenka

07. 11. 2001
1
0
1179
Autor
jahudka

“Franto, dej sem dvě vychlazený a dva prcky! Tondo, kde se tu bereš? To už je celej věk, co jsem tě neviděl”.

“Těbůch. Ale já si dám jen sodu. Mám venku auto.”

“Pocem, to fáro venku, je tvoje?”

“No pane, když půjdeme do té unie, tak to bude ještě všechno dražší.”

“Ale co to povídáte. To pak budou muset jít naši výrobci s cenama dolů, bude větší konkurence.”

“To jó. Ale ty ceny budou určitě vyšší. Uvidíte, pak si to povíme, jak bude draho.”

“A představte si, paní, ona mu řekla, ať teda si jde, když ho to doma už nebaví. On si sbalil pár švestek a šel. A ona si myslela, že si jen tak pouští hubu na špacír. Ta, ke který odešel, je prej skoro o dvacet let mladší. Jako jeho dcera.”

sále hospody je hlučno. Posedávají zde štamgasti a popíjejí své pivko. Vedou nekonečné diskuse o velmi důležitých věcech. Postarší dámy usrkávají turka a občas si dají i nějaké to sladké potěšení. Občas se objeví mladý člověk, který si poručí jídlo. Blízko jsou totiž studentské koleje plné hladových budoucích doktorů a inženýrů. Někdy se objeví i manželská dvojice ve středním věku, která si dá pivo a panáka vodky a ve stoje ho vypije. Pak zase utíká za svými povinnostmi.

Jitřenka, to je takové hezké, milé jméno. Hvězda, která se objevuje na ranní obloze. Jako poslední zhasíná. Naděje, že po temné noci přijde den. Jitřenka, to je i název této hospody. Je také hvězdou na ranní obloze restauračních zařízení. Je nadějí pro všechny žíznivé, že po noci, kdy je zavřeno, se ráno dveře pro ně opět otevřou. Je to společenská místnost, kde se lidé scházejí, řeší své problémy, dojednávají obchody, nebo si jen tak poklábosí. Jeden ze studentů je dokonce schopen se tu učit. Prý na koleji nemůže. Jeho parťák má strašně rád slabší pohlaví.

“No to je hrozné, jak ti naši dneska hrajou. Vždyť se na to podívejte!”

“No, přihraj to vedle! No tak dělej! Páni, mě to snad klepne. Ten sudí je asi slepej.”

“Přihraj, přihraj, no, no táák, a góóóól…!!!” Jitřenkou se rozlehne obrovský řev. To nabitá hospoda napjatě sleduje v malé televizi důležitý hokejový zápas. Boj o zlato! A naši hrají jako svázaní. Konečně se jim podařilo uspět. Starší pán se tak lekl, že málem zakuckal soustem svíčkové na smetaně. Unavený host, který v rohu pospával, se najednou probudil a aniž ví, o co jde, křičí s davem. Babka, která tu štrykuje ponožky pro svého starého, málem upustila pletací jehlice a pan výčepní zapomněl, že má roztočenou pípu a pivo teče a teče na pult. Všichni zírají a pochvalují si záběry brankové situace.

Venku se stmívá, pomalu se rozsvěcují lampy. Atmosféra v Jitřence houstne. V nakouřené hospodě je horko. Zápas se chýlí ke konci. Se závěrečným klaksonem se uvolňuje napětí. Vyhráli jsme! Rozvíjejí se velké diskuse o hře našich i soupeřů. Všichni najednou vědí, jak by to hráli oni. Pak dostávají pořádnou žízeň. Lačně si předávají půllitry plné zlatavého pěnivého nápoje. Po chvíli se většina z nich loučí a odchází.

Večerní nebe je plné hvězd. Jen Jitřenka tam ještě není. Objeví se až k ránu. Je po noci nadějí a příslibem nového rána.

 

 


ruby
09. 11. 2001
Dát tip
:-) jojo mistri mistri:-))))))) tesila bych se kdyby sm tak jeste mohli vyhraat!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru