Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Červenec 2010 - Hlasování

10. 08. 2010
5
52
7907
Autor
StvN

 
Za měsíc červenec byla na Povídku měsíce nominována tato díla:

 

 

.dugongs.  autora  .duke.

Bubák    autora K3

Černá ovce  autorky  Michelle *_*

Černý král    autora Cínový vojáček

Dny, kdy z nebe pršel smutek    autorky Karmínová

Motýlí žena    autorky Lady de Winter

První letní den    autora FAE BOMB

Síla modlitby   autora  Edvin1

Stvořitel je lechtivý a předvádí se   autora UchoNaKoleji_

Tam autora Saetri-Ihn

Za záclonkou   autorky  Anathema

Do konce dne 18. 8. 2010 je možno hlasovat pro tři (dva, nebo jeden) nominované texty, zde, v komentáři, a to tak, že se uvede pořadí těchto tří povídek; odůvodnění je vítáno (a pokud u jednotlivých děl, pro něž je hlasováno, komentář nebyl napsán, je nutné).

 

Hlasování označte jako vážnou kritiku.



Další podrobnosti a informace v klubu Povídka měsíce.


52 názorů

LaMouette
21. 08. 2010
Dát tip
StyvNe.. diky, vazim si toho.

StvN
21. 08. 2010
Dát tip
Polepsim se. Lakrov muze reagovat. Diky.

LaMouette
21. 08. 2010
Dát tip
Lakrov, kdyby se v zivote melo brat kazdy poslani do prdele jako ze by se melo trestat, tak vsichni sedime na dozivoti. Pro me je to mozna vyhrocenejsi vymena nazoru, nikoliv ovsem urazeni a napadani. Jsem si jista, ze se da nazor rict i jinak, nez byl recen. Ale Ty sam nejlip vis, ze je to i Tva zasluha...ze se takhle reaguje. Nevim co Vy dva spolu bojujete za boj a ani vedet nechci. jen mi to mic jako boj neprijde..spis jako rozbijeni babovicek na piskovisti. A pro trochu pisku ve vlasech a ocich nebudu vytahovat varecku..spis jen tak povytahuju oboci...na oba.

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
Lakrov, máš ode mě osobní víkendový ban. Zamysli se nad sebou.

Marvinovi taky dekuju za odpoved - nestiham proste sledovat vsechno a tohle mi nejak uteklo :)

StvN: aha, diky za odpoved, aspon vim pro priste.

Lakrov
20. 08. 2010
Dát tip
Žádám někoho z adminů o napomenutí uživatele Stvn za urážlivé výroky, směrované na mou adresu. Děkuji.

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
S cenzurou jdi do prdele. Jedinej, kdo by tu pořád chtěl někoho omezovat, jsi ty Lakrov. Tohle na mě nezkoušej. Jdi si rejt do někoho jinýho, mně si tím nezískáš, má sbírka exotů je už plná. Pomerančová, už několikrát jsem započítával hlasování až po uzávěrce, je pravda, že mě asi většinou žádali zprávou, nicméně jsem měl obecně za to, že se ví, že termíny nehrotim a zkrátka dokud nevyjde vyhlášení, tak je možné se s tím, kdo to má vyhlásit, dohodnout na pozdržení. Někdy se to prostě nestihne, máme dost práce okolo, takže my v klubu s tím problém nemáme. Stačí napsat.

A jak je to tedy s hlasováním v termínu po vyhlášené uzávěrce? Platí, neplatí nebo platí na požádání? Zajímalo by mě to, několikrát jsem nehlasovala protože jsem to nestihla v termínu.

Lakrov
20. 08. 2010
Dát tip
Vzhledem k tomu, že .duke.(-ův) text je jedním z děl, které dostalo můj hlas, dovolím si doplnit alespoň zdůvodnění. Uvidíme, projde-li obsah tohoto zdůvodnění cenzurou :-) V opačné případě žádám o stažení mého hlasu pro .duke.(-ovo) dílo. Ať žijí povídky! .duke.(-ova) anekdota je prostá výraznější myšlenky, avšak napsaná 'prostupným' jazykem. Text pro text. Povídka to není. Možná by vyzněla lépe jako divadelní scénka. Pro VT Marvin: Ano, je ti to jasné. A přestaňte se čertit, Písmáčci :-)

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
Lakrov si buď dělá z nás prdel, nebo je blbá. Ať tak nebo tak, nebudu to řešit a další stupidní dotazy nebo napadání budu rovnou mazat. Já mám doma rád pořádek, Lakrov, a tady si bordel od nikoho dělat nenechám, tak se to nauč respektovat. Když to zvládnul tangens i kamil, mohla bys i ty.

Lakrov
20. 08. 2010
Dát tip
Pro VT Marvin: Máme-li se chytat za slova, pak bys měl napsat spíš 'TA avíza', ale o avíza v mé připomínce nešlo. Čárku si tedy dělat nebudu; i bez ní jich denně napíšu několik tisíc :-) .duke.(-ova) anekdota je prostá výraznější myšlenky, avšak psaná 'prostupným' jazykem. Text pro text. Povídka to není. Možná by lépe vyzněla jako hraná scénka.

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
Jenže mě třeba Edvinovo psaní prostě nebaví. Je to pro mě nuda. Nemám ze čtení radost a to je pro mě při hodnocení důležité. Radost mám z duka, mívám z Finche a Saetriho, kandelabra někdy, nebo Wintera. Pro mě jejich texty představují jinou úroveň psaní. Více si váží slov, staví věty jako krásné stavby, zatímco ostatní normální slohy jsou prostě jen napsané, ale je vlastně jedno jak, protože o psaní ani tak nejde. U duka máš jistotu, že ten styl tvoří podstatnou část povídky, ovlivňuje interpretaci, ostatně ono je vůbec fajn, když se o nějakém textu můžeš bavit ve smyslu interpretace. Většina obyčejných textů je prostých, takže není pro nějaké interpretace příležitost. Takže tak.

Lakrov: zeptej se majitele klubu Povídka měsíce ;-)

Lakrov
20. 08. 2010
Dát tip
Počítají se i hlasy dodané po uzávěrce? (+ avíza zúčastněným)

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
Píše nejlíp. Ostatní jsou zatím jen takoví zelenáči, kteří mohou být rádi, že text vůbec dokončí, ale nikdo z nich s textem neudělá nic víc, než že ho napíše. To se nedá srovnávat.

StvN
20. 08. 2010
Dát tip
1. .duke.

katugiro
18. 08. 2010
Dát tip
a 2. a 3. místo bych dal možná nastejno, ale myslím, že to ve výsledku nebude hrát roli

katugiro
18. 08. 2010
Dát tip
Hurá, s vypětím sil a po několika dnech si tento měsíc zase jednou i já zahlasuju... tákže: 1. K3 - Bubák: protože jsem se u jeho textu párkrát nefalšovaně bál a vůbec soucítil z hlavním hrdinou 2. Anathema - Za záclonkou: protože je to sice spíš jednoduchý "neumělecký" text, ale právě jako takový je mi milejší než texty rádobyartistní a nezáživné 3. Edvin1 - Síla modlitby: opět relativně obyčejný popis, ale dotažený a čistý Méně strohé komentáře jsou pod jednotlivými texty, ale jinak se musím autorům trochu omluvit, že jsem je odbýval spíš stručně, holt málo času. A mám radost, kolik lidí hlasuje a vůbec ty povídky čte, jop!

.duke.
18. 08. 2010
Dát tip
Srdce mi puká, že už máš kluka. ;)

.duke.
17. 08. 2010
Dát tip
Miluji Tě strašně moc má lásko!!

1. Motýlí žena autorky Lady de Winter napsáno zručně, dobře se čte, postavy uvěřitelné a reálné, místo vykresleno dost dobře, takže si ho umím představitl jako bych tam byla. působivá atmosféra. to všechno dohromady tvoří velmi povedený celek. 2. Bubák autora K3 - autor umí rozhodně dobře vyprávět, udržel moji pozornost i u poměrně dlouhého textu. vyrovnaný styl, nádech tajemna a strach, který na začátku i mohl třeba být bezvýznamným (z hlediska dospělých) dětským strachem z bubáka pod postelí se velmi rychle stává opravdovým děsem... 3. Černá ovce autorky Michelle *_* - opět celkem zručně napsaný text, autorka mě dokázala zaujmout i pobavit včetně toho, že pointu jse orpavdu nečekala.

DaNdÝ
16. 08. 2010
Dát tip
1. Tam autora Saetri-Ihn - v tom popise je síla, napětí, vlastně i dějovost, gradující se negativní vhled, motivy se zdárně prolínaj, a není to zbytečně vyhrocený a pokažený žádnou nadstřeleností. 2. Černá ovce autorky Michelle *_* - půlka povídka psychologicky velmi vydařená, několik pěknej originálních detail, v druhé půlce už míň originální, spíš klišé ale zas je docela obdivuhodně dost děje nacpáno v kratičkém prostoru, to všechno pak vzhledem k nadějnosti autorky, nadějnosti která je nutná podporovat 3. Černý král autora Cínový vojáček - je to taky černé a taky nadějné. správně vydařená žánrovka jak už bylo řečeno, autor pracuje s žánrem, který zná maximálně ho využívá, vyžívá se v tom a všechno to dává najevo. Přesně tak to v takovém věku při psaní má být, myslím.

Janina6
15. 08. 2010
Dát tip
K3, říkáš, že "Povídka měsíce by měla být čtivá", tady bych si dovolila nesouhlasit... tedy ne že by čtivost a "stravitelnost" pro většinu čtenářů měla být povídce na závadu, ale určitě bych ji nebrala jako hlavní kritérium. To už bychom se rovnou mohli na konci měsíce vždycky podívat, která povídka má nejvíc tipů, a vyhlásit výsledky. Nemuseli bychom nominovat, číst, srovnávat, lámat si hlavy s formulací svého hodnocení... a to by byla škoda, ne? Já bych řekla, že Povídka měsíce by měla být povídka zvláštní. Taková, jakou tu člověk běžně nečte, prozrazující trochu originálnější přístup k psaní. Nějaký ten bod si podle mě zaslouží i dílo, kterým na sebe upozorňuje někdo novější, tady na Písmáku zatím nepříliš zavedený, ale talentovaný. Hodnocení podle čtivosti nechme Kouli a podobným soutěžím, kde vítězí oblíbenost. Povídka měsíce bude tak kvalitní, jakou si ji uděláme. Tohle ale asi není ten správný prostor k diskusi, tady se má hlavně hlasovat, takže už mlčím :-)

irem
15. 08. 2010
Dát tip
1. Edvin1: Síla modlitby - za ucelený a poutavý text 2. Saetri-Ihn: Tam - za odvahu pustit se do náročnější formy (a za výsledek, který za to stojí i přes přemíru ne vždy dotažených popisů) a za jazykovou bohatost (alespoň v porovnání s většinou další nabídky za tento měsíc) 3. Lady de Winter: Motýlí žena - přestože téma i autorský postoj k tématu mě naprosto minuly, oceňuji zručnost a obratnost v zacházení s jazykem i dějovou vyváženost

Makoves
15. 08. 2010
Dát tip
1. Motýlí žena auterky De Winter, za to s jakou lehkostí a elegancí píše. 2. Černý král autora Cínový vojáček, protože mám rád dobrodružné romány a tenhle se opravdu povedl. I když drobné vyhrady bych měl. 3. Bubák autora K3 za lehké nadpřirozené pojetí.

K3
14. 08. 2010
Dát tip
Hodnotil jsem v sedmi kritériích. Z toho mi vyšlo pořadí: 1. Tam (Saetri-Ihn) 2. Bubák (K3) 3. Dny, kdy z nebe pršel smutek (Karmínová) TAM - Na povídku měsíce bych to nenavrhnul, protože je opravdu těžké to číst, málokdo to asi dočte do konce. Povídka měsíce by měla být čtivá. Ale... Když mám hodnotit, je to na vysoké úrovni; zvláště sloh a celkové vyznění. Myslím si, že je to naprosto čistý styl a pisatelka si s tím zřejmě dala opravdu hodně práce. Dílo mi přijde jako složitá báseň v próze. BUBÁK - Vyšel mi nejlépe, ale to ještě nebylo nominováno TAM. Přiznávám, že největší slabinou je pointa. Měl jsem si vymyslet nějakou překvapivou zápletku. Na druhou stranu si myslím, že mezi první tři díla by se dostat měl. Je to silné téma a poslání, citlivě psaný sloh. Jedna připomínka: Mnozí si myslí, že to vypráví malé dítě. Je to omyl; vypráví to letitý dospělí muž, který vzpomíná na to, co se událo, když mu bylo osm let. A o tom všem posílá zprávu. DNY, KDY Z NEBE PRŠEL SMUTEK - nejsilnější je téma a úvod. Naopak si myslím, že zcela chybí pointa a celkové dotažení do konce. Je to spíš reportáž. I vyprávění samo o sobě se mi zdá trochu chaotické, když si chce někdo osvojit dítě, tak si musí vybrat sám. Dva hlavní aktéři - dospělí a dítě - by si měli padnout do oka na první pohled, intuitivně, navzájem. To je nejdůležitější. Podobných nesrovnalostí je v povídce víc...

bestye
12. 08. 2010
Dát tip
1. Karmínová - Dny, kdy z nebe pršel smutek - asi proto, že jsem ji četla jako první a pocit z ní mi nezmizel ani po přečtení poslední. 2. UchoNaKoleji - Stvořitel je lechtivý a předvádí se - ty ze života mám ráda, obvzlášť když mají vše, co má čtivá povídka mít - alespoň pro mne. 3. Cínový vojáček - Černý král - fandím mládí a tohle by se mohlo vypracovat :c) Zbytek komentářů pod jednotlivýma povídkama.

Janina6
11. 08. 2010
Dát tip
1. Saetri-Ihn: Tam V tomto kole jediná povídka, která ve mně zanechala opravdu hluboký dojem. Saetrimu už nestačí přijít se zajímavým nápadem, odvyprávět dobře promyšlený příběh. Už si vybírá z celé škály autorských nástrojů, začíná vládnout svému stylu vyjádření. Poselství textu není ve slovech, která by se dala zkopírovat a citovat, ale věřím, že ho vnímám. Líbilo se mi ještě několik povídek, ale žádná mě už natolik nezasáhla. Takže další body dávám spíš jako povzbuzení novým talentům. 2. UchoNaKoleji: Stvořitel je lechtivý a předvádí se Autor má originální, až metaforické nazírání "obyčejných" věcí. Hraje se zvláštnostmi i záludnostmi jazyka, zatím to vidím nerozhodně, ale věřím, že časem začne vyhrávat. 3. Michelle: Černá ovce Mám nějaké výhrady, ale vzhledem k věku autorky mnohem víc nadějného očekávání.

Tobša
10. 08. 2010
Dát tip
1. Stvořitel je lechtivý a předvádí se autora UchoNaKoleji_ 2. Bubák autora K3 ======================================== Stvořitel si mě získal svojí hravostí s jazykem a obrazotvorností. Bubák byl velice sugestivní, alespoň po první půli. Ostatní díla mě zanechala chladným...

Saetri-Ihn
10. 08. 2010
Dát tip
1) Síla motlitby od Edvina1 - sice si toho třeba ze závěru už moc nepamatuju, ale i tak na mne stále dýchá jakési prostoupení, pochopení a lidskost, který z textu tak přirozeně sálaj. Je v tom snaha o něco hlubšího, ne jenom epický co se stalo, kdo se jak nalíčil a my si řeknem: No teda, to byla příhoda! 2) Černý král od Cíňáčka - pěkná žánrovka, v jejímž rámci mi vůbec nevadí, že se neřeší nic vážnějšího, neříkaj se spisovatelova moudra, pohledy na svět ani se nikomu neleze do hlavy; ale u ostatních povídek mi tohle chybělo, tuze mi to v tomhle kole scházelo! ........................................................................................................ .dugongs. - pěkná miniatura, dala by se z toho udělat poměrně pěkná dramatická povídka, ale do PM je to pro mě rozsahově málo. Bubák - vyprávění, které mne příliš nebavilo. Zaujala snad jen nadpřirozená chvilka uprostřed (na konci vysvětlené) čistěčisté reality, kdy chlapec vidí rodinu, i když tam není. Černá ovce - poměrně příjemný a lehký americký nádech mi zkazil provařený závěr s coltem. Dny, kdy z nebe pršel smutek - roztáhlé na začátku, stručné ke konci a já sice vím, kdo si koho půjčil na procházku ven, ale v hlavách jsem jim nebyl ani na chvíli. Motýlí žena - zvládnuté až suverénně rutinní popisy; běžné dámské situace v trochu zajímavém prostředí, pokus o poetický konec s orgasmem mě minul. První letní den - nadpis nějak zvláštně nesouvisí, možná měl dávat trochu smutku nad tím, jak špatně jej trávil ON a jak krásně MY. Šíleně mi vadil slzný plyn jako vnitrožilní uklidňovadlo a překvapivý závěr, který to měl odkrýt a přitom je tam uvedena špatná nemoc. Stvořitel je lechtivý a předvádí se - jazyk jsem nepochytil a možná kvůli tomu ani většinu obsahu. Za záclonkou - tahle povídka ani neurazí, ani moc nepřekvapí. Znám důvody, konání je odůvodněno, omluvil jsem tu vraždu, odpustil jsem to té hlavní postavě, ale necítil s ní bolest, smutek, nic. Víc u jednotlivých děl. Doufám, že se od doby, kdy jsem hlasoval naposled, nějak nezměnily pravidla a že soutěžící může stále hlasovat. Kdyby ne, tak se omlouvám :)

Winter
10. 08. 2010
Dát tip
1) Edvin - páč je to z mého hlediska jediný ucelený text, byť lehčího žánru a vyznění, ke kterému nelze mít nějaké vážnější výtky.

Lakrov
10. 08. 2010
Dát tip
1. Síla modlitby autora Edvin1 Zdařilá snaha o průnik do číchsi myšlenek. Tušená podobnost doplněná o varování v prologu utváří v téhle povídce, či snad podivné 'reportáži', určité kouzlo... Více pod dílem. 2..dugongs. autora .duke. Sice to není povídka, spíš jen cosi jako anekdota bez hlubší myšlenky. Mezi nominovanými však patří k těm snaději prostupným textům.

1. Místo: Lady de Winter za zpracování, úpravu a očividnou rutinu při popisech. 2. Místo: UchoNaKoleji, za originální název a dialogy. 3. Místo mě nenapadá, musel bych se nutit, takže nikdo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru