Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DarkRomantik-tak

16. 08. 2010
46
81
3659
Autor
Whitesnake

......

 

Byla jsi nahá a přitom celá v černém

šeptal jsem jméno řeky této noci

kdy slepci spí a bdí jen jednoocí

po břicha v proudu časostejnosměrném

 

Byla jsi nahá a přitom navlečená

dál třeštím oči až dravcům planou hřívy

    je to jen

            dívka

               a pak

                  náhle

                        žena

život je takhle divně proměnlivý

 

Žluté jak lišky trhám pampevlky

a oni vyjí jako naposledy

na hrozný Měsíc věčně stříbrobledý

kanou z něj jedy na ty jejich krky

 

Byla jsi nahá

a kdosi zlatorohý

pohnul se ve tmě už nevydržel sedět

pak černý vítr

pohladil ti nohy

 

a zbytek nesmím

nikdy

dopovědět

 

......


81 názorů

Whitesnake
09. 04. 2014
Dát tip

Dík za tvé zastávky GWKTD... taky rád líbám rozbřesk


Běhal mi mráz po zádech z toho, jaký to ve mě vzbuzovalo obrazy. Neuvěřitelný.

 

Doufám, že utrpím amnézii a budu to moct jednou číst zase poprvý.

 

***


Whitesnake
12. 09. 2010
Dát tip
ren, díky moc

renegátka
11. 09. 2010
Dát tip
Whitesnaku, ta je.*

Whitesnake
04. 09. 2010
Dát tip
Jazylko, díky moc za tvoji přízeň

Jazylka
03. 09. 2010
Dát tip
škoda že tomu nemôžem dať ešte jeden tip

..pání..to jsem ráda..že jedu pozpátku a nenechala jsem toho..:)

javavia
21. 08. 2010
Dát tip
Krásná*

Tak tohle mě dojalo. Má to šťávu, je to upřímné, zkrátka poezie na velmi vysoké úrovni. Děkuju *

Toscana
17. 08. 2010
Dát tip
dobrý - a myslím, že k tomu štrůdlu komentů už není moc co přidat... snad jen: s tebou ten testosteron takhle v srpenci pořádně lomcuje, hade!!! :o))) *t

Nemá to chybu... Šťastná žena, ta Marcelka... :-)

Whitesnake
17. 08. 2010
Dát tip
První věta dobrá, druhou nechápu :-) Osvětlíš?

A.H.
17. 08. 2010
Dát tip
První strofa dobrá, to se musí nechat. Pro mě podstatně jiné dílo, než ty ostatní.*

Jazylka
17. 08. 2010
Dát tip
tie zložené slová (časostejnosměrný a pampevlci) mi tam nesedia, rušia celkový náboj. tiež aj schodíky v druhej slohe. ináč je to nádhera pranádhera.

avox
16. 08. 2010
Dát tip
líbí se mi a to tak, že moc, jen tvé "pampavlky" mi připomněly starý vtip, kdy chtěl zkřížit pampelišku s koniklecí, aby získal konilišku, jenže mu vyrostla pampaklec :-)))

jH
16. 08. 2010
Dát tip
*

koloušek
16. 08. 2010
Dát tip
Pro mě tajemné až strašidelné - to já ráda.T*

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
stákaj trúbo skákaj

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
sssssssssserpenssssssssssssonyaaaaaaaaaaaaaa

Halcyon
16. 08. 2010
Dát tip
Rádo se stalo, ostatně při určitém výkladu svého nicku vlastně žeru hady ;-)

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
za pamprsky díky, Halcy

Halcyon
16. 08. 2010
Dát tip
Přijde mi víc hravá než obsažná, ale to bude tím, že mi schází společný jmenovatel pro předpokládané narážky. Takže při tom, co si tam dosadím, dojde u mě na ony jednooké nestvůry, které jsou součástí mužského těla, plus vlky v pamperskách, no, jsem zkrátka zvyklý se bavit sám :-/ Obecně si ale rád přečtu něco, co není triviální a nekulhá na žádnou nohu, při mé romantičnosti se mi líbilo hlavně posledních pět řádek.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Pak je to prostě tečkově formální... Mimoni... takhle uvozuji své publikace od začátku a tak to budu dělat... takže to není na efekt, ale z nouze ctnost. Díky za zastavení.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
ad Norbert: ty schody (všimni si že regresivní !!!) mě napadly až ex postum... pokud vadí, tak je přeskoč :-) ad Mimoň: jsem rád, že to aspoň neevokovalo romantirock od HIM :--)) ach, kéž by se tradice mohla oživovat aspoň humorem ! Moc díky za přínosssný sssstop

Max Hutar
16. 08. 2010
Dát tip
Název mi zní jako LPčko emo kapely. Obsah příliš nepřekvapí:-(. Očekával jsem, že se z toho vyklube komunikace s nějakou osobou z masa a kostí, nějaká tvář té dívky/ženy, ale je to anonymní, mohla by být ÚPLNĚ JAKÁKOLIV, nedokážu k ní najít stanovisko. No a ty průběžnými rozpustilosti typu pampevlci... nevím, jestli se dá romantická tradice oživovat humorem. Alespoň né takhle. Poslední sloka je hodně romantická, nejvíc se mi asi líbila ta předposlední, ten kontrast černa a zlata a jakýsi neklid, ale ten hladící vítr, to už je taky obraz k odpolednímu čaji:-(. Ty tečky na začátku a na konci žádný zvláštní efekt nepřidaly.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Měj se hezky

a2a2a
16. 08. 2010
Dát tip
Musím tě pokárat za vztahovačnost. Opravdu se cítím zavázán a je to můj dobrovolný pocit a neznamená ani na okamžik, že bys mne do něčeho nutil. A že v takovéto situaci nerad kritizuji je přirozené. Pokud jde o ty jednooké, musím trvat na svém, to že jednocí jsou králi mezi zlepými je obecně známá věc a ty jsi neřekl nic navíc. A jinak je v pořádku, že si stojíš za tím, co vnímáš jako správné. Být znejistěn a nevědět proč je k ničemu.

Muamarek
16. 08. 2010
Dát tip
To jo :-)))

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
:-) někdy je sakra dobré znát své pappenheimské

Muamarek
16. 08. 2010
Dát tip
White - vím, ale mé Múzy jsou přelétavé :-)) Odhodím skrovnost, když tu napíšu, že poznám dobrou věc - a tohle je setsakra dovrý, zpěvný, podmanivý, prožitý, lehký na dotek, těžký na stvoření, kdybych mohl výběrovat, tady by to bylo jasný... Kochám se, Marek

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Marku... ty přece něco múzách, hloubkách a lehkosti taky něco víš, neníliž ??? :-) Jsi tady jeden z mála, který umí odhadnout krásnu a VÝZVU vázaných veršů.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Začal jsi špatně, samozřejmě :-) Jiříku, a moc mě mrzí, že jsi vlastně ani nechtěl a přesto vteřinku povinán, učinils tak. Za to díky, byť jsem dalek toho, abych tě k něčemu nutil... proto mě ta první věta mrzí. Budiž. Tvůj příklad (lepšího) závěru přejdu, protože jsi do něj promítnul msvé rytmické cítění... a já zůstanu u svého. Spíš jsem byl překvapen, žes nerozhlédl "housky na krámě"... např. transponace "jednookých králů mezi slepými", protože na tom poslání a katastrofa veršů stojí a padá. Stejně tak - a to je velmi subjektivní, jsi poněkud rezignoval na pochopení mého stylu, což je pochopitelné, když neznáš kontinuitu mých veršů... řekl jsem styl? Ano, tenká linie (tak dráždivá, tak ostrá) mezi quasiarchaickou poetikou a civilností. V každém případě dík za tvůj čas

Muamarek
16. 08. 2010
Dát tip
Pro mě je to lahůdka, kterou vychutnávám znovu a znovu, Ty musíš mít Múzu, člověče :-))) Má to lehkost i hloubku, Marek

a2a2a
16. 08. 2010
Dát tip
Jak já nerad hodnotím verše těch, kterým se tak trochu za jejich přízeň cítím zavázán, zvláště pak, když jsem nucen být kritický. Navíc se necítím povolaným zvláště pak u vázaného verše, který má své zákonitosti a já k nim přistupuji docela nezodpovědně. A tak,milý Jene, v nejlepší víře sdělím svůj subjektivní názor. Obsah: Rozumím tomu jako jakési oslavě, možná omluvě či uznání momentu, kdy dívka získává rozměr ženy. Pokud jde svým způsobem o vlastní prožitek a současně vzkaz, pak si myslím, že je obsahově dostatečně pokryt snad až na to, že je kolem toho docela hodně zbytečné vaty. Rytmus, provázanost veršů: Tady podle mne to místy docela pokulhává, např. 1.sloka, poslední verš, kdy je tam jedna slabika navíc a s ohledem na složené a ne příliš obvyklé slovo ...časostejnosměrném... se ten antiritmu tohoto verše ještě prohlubuje. Podobně ve verši ...život je takto divně proměnlivý, tam je také slabika navíc, ale nijak mi to nevadí, možná i naopak, vázaný verš nemusí být nutně vždy rytmický, pokud je to odůvodněno významovým důrazem, a zde ten povzdech ...divně... sedí, má obsah, možná by stačilo napsat ...tak divně proměnlivý. Stejně nešikovný je rytmus ve sloce s pampevlky ... na ty jejich krky, tam je znát, jak je ten verš násilný. Znovu pak v poslední sloce ....pohnul se ve tmě už nevydržel sedět... co kdybys napsal závěr básně z rytmického hlediska takto: (Ber to jen jako demonstraci rytmu, nic víc) Byla jsi nahá a kdosi zlatorohý pohnul se ve tmě už nevydržel stát pak černý vítr pohladil ti nohy a o zbytku nesmím lhát Výrazové prostředky: V první sloce píšeš o jednookých, tady se čtenáři vnucuje jakýsi nápad, co bude dál, a ono nic. Podobný příslib je ve slově navlečená, poněvadž znamená víc než oblečená a zase jsi tento nápad vzápětí opustil, ačkoliv je nosný. Krásný je verš ...hrozný Měsíc věčně stříbrobledý... a ten je i v následném verši rozvinut, třebaže ...na ty jejich... působí hodně hovorově. Lze říct, že inklinuješ k lyrickému vyjádření a neschází ti nápady, které však jen nahodíš a opustíš, takže se může zdát, že jsou nahodilé a že si jejich potenciál v dané chvíli neuvědomuješ. Ale chráním se svůj pohled prezentovat jako odborný, není o nic méně subjektivní jako ostatní.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
že se klaním, babíííí :-) má ústa

baaba
16. 08. 2010
Dát tip
moooooooooc :)

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Díky NJN

wow.. nemám slov...

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
ad UCHO na koleji: díky za tvou ironii, ale klídek... nemusíš se až tak klanět ?! Je to rozdíl, viď ? :-)

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
ad A-N, vykačky se tímto eliminují :-) tehdy ještě nebyl ani slavný a vlastně je pořád stejný. NIKDY nezapomenu, jak jsme jeli za našima Marcelama na škola v přírodě (neb ony Pajdu škádlily) a Karlos měl tu svou krásnou kytaru v pevném futrálu: a chytli nás někde u Jihlavy policajti, že právě někdo utek z věznice a je nebezpečný. Doteď se tomu s Karlem smějeme. A ten den jsme zakončili v nějakém letním kině, Aleši a já viděl poprvé Kalamitu s Bláhovou a Bolepolévkou :-) Jak bych mohl na ty krásné chvíle zapomenout ???

...snažíš se tvořit a to je dobře, za to* :) "kdy slepci spí a bdí jen jednoocí", je dobré, ale je mi nějak povědomé, nepoužils to už?

týjo, spolubydlící Plíhala...asi ti budu vykat :o) tedy Vám... u nás zase bydlel Marcel chroust.

Diana
16. 08. 2010
Dát tip
Hřebík na hlavičku! Jo, nemám čas, Písmák mi bývá minutovým oddechem při práci :-). Máš krásné rýmy, dokonalý rytmus, zajímavé a působivé obrazy a chytl mne verš "po břicha v proudu časostejnosměrném" :-)

Vojslav Getman. (Nebo Ketman?)

Lili76
16. 08. 2010
Dát tip
*

Jsme tu jen pro tebe.

Jsme tu jen pro tebe.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
No samozřejmě, return. A to jsem si myslel, že jsem se už alespoň v tvém vnímání posunul na úroveň Ohníčku. No nic, ještě že jsem nezvarioval Mateřídoušku. Díky za tvé plodné zastávky, rostlinko

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Takže sessss v tom prostředí pohyboval... jasně Plíharmonyje byla tehdy Karel, Emil a Vojslav... na příjmení si za boha nevzpomenu, ale to jméno Vojslav bylo hodně neobvyklé. a abys nebyl smutný, že tě EP s indonástrojem fakoval: zdržoval jsem tehdy vzlyky ani hubu jsem si nemyl sitár neprodal mi Emil stejně v něm měl sitarbíky

"rozehrávání kontrastní variace" ... to je termín:-) No řekněmě, že víc než pampelišky a vlky, jsem měl na mysli tz infantilní rýmovačky jak ze "Sluníčka"

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
díky za vlídnost, a.m

Znal jsem i Emila Pospíšila. Nechtěl mi prodat sitár, pacholek, protože" ji prej dostal od Jardy Hutky a je tím pádem památeční". Tak jsem mu ji jenom záviděl.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
... takže přeji příjemný strk prstu skrz brk... point of no return

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
ad return: ano, jasně, chápu... strofa "žluté" rozehrává kontrastní variaci na pampelišky s vlkama a se vší další havětí...

gabi
16. 08. 2010
Dát tip
tak pekne hravo - tajomná *

Mě přijde, že je to na hraně čtenosti .. nebbýt hezkého začátku, pár míst, tak je to b plné vsuvek a vycpávek .. Sloka .. "žluté ..." grrrr to už bych si raději strčil prst skrz krk ...

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Takže Karla znáš??? Já si to trochu myssslel, K, fakt jo. v období cca 1981-84 měl Plíharmonyji, pamatuješ a právě tehdy jsem dělal Fildu v Olomouci. Krássssný čassssy, parde barde!

Chápu. Karel je jediný mimozemšťan se kterým se znám. Ale co hraju bigbít, už se na štacích moc nepotkáváme.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Paní Baronko, sss uctivostí líbnu ručku vaší :---)

dadadik
16. 08. 2010
Dát tip
dlouhý, ale de to :) :)

baronka
16. 08. 2010
Dát tip
Je nádherná silná a prosvítila den T

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Květoňku mořský ďasi, díky za zassssstavení.... víš od koho jsem ukradl (bezcitně, rád a cíleně?) pampevlky ???? Bys milionkrát hádal, nedobereš se ústění. Od Karla Plíhala! V letech 1982-83 jsems ním bydlel na jednom bytě... a jednou jsme (s našima Marcelkama - já s tou svou žiju už 27 let!, on tu svou nechal asi za 27 minut :-) hráli asociační hru a tam to použil. Od té doby nikdo, až teď já, takže copyright KP. :-)

Obraz přímo surrealistický. Když pominu pampevlky a časostejnosměry, nejvíc se mi líbí obrat - nahá a přitom navlečená. Ani se nebudu přiznávat, co si pod tím představuju.

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Díky, Diano... ale stejně si neodpustím poznámku... tvé komentáře se často nesou v duchu... pěkné, krásné, nemáš někdy chuť rozvést - proč? Anebo nemáš čas?

Diana
16. 08. 2010
Dát tip
Moc krásné!*

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
... protože se mi líbí písmena, kterými možno malovat obrazy. Dík za zassstávku, W

Wronski
16. 08. 2010
Dát tip
líbí se mi obrazy, které písmeny maluješ *

některý věci musí být dlouhý...

Whitesnake
16. 08. 2010
Dát tip
Je to dlouhý, já vím :-) dík za zassstávku

Zuzulinka
16. 08. 2010
Dát tip
:-)

panečku...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru