Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poupátko

17. 08. 2010
14
19
2405
Autor
Marcela.K.
 
 
 
,,Jízdenky, prosím.“
Mezi dveřmi kupé stál průvodčí.
Z boční kapsy tašky vytáhla pouzdro s měsíční jízdenkou
On udělal dva kroky blíž, kleštičkami cvakl do okraje lístku. Sundal si čepici, otřel zpocené čelo a ztěžka dosedl vedle ní na lavici.
Držela v rukou sešit. Dnes píšou kontrolní slohovku  a ona ráno zaspala. Bude muset celou cestu z nádraží utíkat, aby stihla třetí vyučovací hodinu a profesor si nemyslel, že se schválně vyhýbá čtvrtletce.
 
,,Tak kam, slečno? Do školy?“
Kývla jen hlavou a rychle ji sklonila  k otevřenému sešitu, aby dala tazateli najevo, že nestojí o jeho společnost.
,,To jste asi zaspala, že?“ nereagoval průvodčí na její jasný projev nezájmu o rozhovor. Vlak byl v této době poloprázdný a on si chtěl  zřejmě zkrátit čas v práci.
Znala ho. Jezdívala denně do školy a byla to i jeho trať. Připomínal jí jednoho slovenského herce z pondělních inscenací. Proplešatělý, působil dojmem umaštěného…baziliščí očka a slizký úsměv. Ne, rozhodně nebyla ráda, že jí chce dělat společnost. Bylo mu určitě už přes čtyřicet. Dědkovi!
,,Tak z vás bude zdravotní sestřička?“ ozval se znovu.
Mlčela a podívala se z okénka. Najednou dostala strach. Věděla, že se blíží úsek, kde na trati vlak projíždí několika tunely za sebou. Teď teprve zalitovala, že si sedla do prázdného kupé.

Muž se posunul po sedadle blíž k ní. Ucítila zápach kouře a potu  smíchaného s typickým pachem nádražácké uniformy.
,,To bych hned rád stonal, kdybyste mi píchala injekce vy,“ dodal a zasmál se nahlas.
Jí to nepřipadlo až tak vtipné a přitiskla se víc do rohu, k okénku.
V tom vlak vjel do tunelu. Zatajila dech.
,,Máte ráda tunely?“ ozvalo se vedle ní .
,,Ne…“ špitla.
 
Vlak vyjel  ze tmy a ona se nadechla. .. Blížil se ale další a ona věděla, že ten je nejdelší z těch tunelů na této trase.
,,Copak to tady máme za bouličky? Copak je to za poupátka…“ Ucítila jeho ruce na svém hrudníku. Dotýkal se jejich prsou a ona ztrnula. Nevěděla co má dělat. Strach ji ochromil. Nedokázala nic, ani se pohnout. Ruce toho hnusáka ji svíraly ňadra a ona nedokázala reagovat. Nedokázala křičet, ani se mu vytrhnout, natož mu dát facku. Jen dostala příšerný strach z toho, co bude dál. Vnímala jeho zrychlený dech. Udělalo se jí zle a vteřiny se zdály být minutami… Naštěstí i tento tunel měl svůj konec.
Jakmile se objevilo světlo, průvodčí prudce  vstal .
,,Koukám, že jsi nějaká netýkavka! Zdravotní sestra přece má sloužit zdraví lidu…všechny jste kurvy!“
Podívala se na něj. Ve velikých, hnědých očích se objevily slzy, které jí začaly pozvolna stékat po tvářích. Mlčela…
Vlak znova vjížděl do tunelu.
Najednou ale věděla, že on si víc nedovolí.
Slyšela jak rychle otevřel dveře kupé, pak za ním zaklaply…
Vytáhla z tašky velký,  kostkovaný kapesník. Utřela si slzy,  kousla se do rtu… Vstala a otevřela okénko.
Stáhla si přes hlavu červený, pletený rolák, který měla na sobě a porubu, zmuchlaný  ho strčila do tašky. Věděla, že už jej na  sebe nevezme dokud ho nevypere.

 
 
epilog
 
Za hodinu seděla ve školní lavici.
 
Při běhu přes město jí ani nevadilo, že má na sobě jen tričko.
Vešla do učebny.
Omluvila se za pozdní příchod.
Třídní se na ni usmál a  otočil se k tabuli na kterou napsal téma čtvrtletní slohové práce:

Úvaha
„Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.“ Karel Čapek


19 názorů

8hanka
26. 01. 2012
Dát tip
dalsi krasny pribeh...neznasala som starsich muzov, ako na nas, mladucke studentky pozerali, ich slizke reci, sexualne narazky...hnusilo sa mi to, no nevedela som, ako sa branit, ako im jasne povedat, nech prestanu... *****

Lakrov
19. 08. 2010
Dát tip
Působí to jako takové nesmělé odhalení křivdy, utrpěné v minulosti. Závérečná věta pak dává celému příběhu vyšší smysl. Tip.

guy
19. 08. 2010
Dát tip
doufám, že za tu čtvrtletní slohovku byla jednička s hvězdičkou :-)

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
fakt?! :-)) to jsi mě potěšil.

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
ony se stydí pořád :)

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Jsem z toho uspěchanýho závěru udělala epilog :-) Jen vysvětlení...nešlo mi o proniknutí pod povrch...šlo mi o obrázek z doby, kdy se ještě dívky styděly ;-)

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Ono by to mohlo vlastně skončit už tím sundaným svetrem, že :-) Tisknout to nebudu, vlastně jsem to psala jako odpověď na jiný text.

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
ale svým způsobem - díky za každou čtivou a schopnou prózu v kategorii "povídka". chcípá to tady jak sviň.

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
máš to napsané pěkně, žádná kostrbatá souvětí, zrak plyne jedna báseň... při poměrně jednoznačně rozvržené partii (a známé na poli prózy, filmu...) jsem se těšil na konec... ... ale ten... ... mě zklamal. ... možná kdyby to v závěru nechytlo takové tempo (což poté svádí k podezření z uspěchanosti), tak bych tu moralizující frázi snesl lépe... ... na tak malé ploše lze těžko proniknout pod povrch, já vím... sám bych se asi podobnému tématu (při tomto rozsahu) vyhnul.

Ano, byl jsem dlouho pryč. Mám absťák. Moc jsem se těšil! Tvůj Vaska

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Vasko?!Ty žiješ? :-) Ráda tě tu vidím a ...dík.

Mylenko! Prosím, jen piš dál, i po takovémto - nevím, jak to nazvat. Dělat rozbor Díla z hlediska psyologicky právního je podle mého nepochopení toho, o čem píšeme my všichni. Prosím Tě, piš dál - a máme-li vymřít, vymřeme, před tím budeme moci ještě uspět se svou tvorbou na Písmáku. Pak Poezie a Povídka a Literatura obrátí k lidem zády a Prosecký bude mít radost.

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Nevím :-) Asi to bude spíš Tvojí představivostí. Takový čtenář je pro autora k nezaplacení ;-) Díky.

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Prosecký? Si děláš legraci, nebo co? Je to jen příběh. Jeden z milionů, které se dějí každý den na celém světě. Je to protipól k příběhům, kdy mladé dívky provokují starší muže a ti se "dokáží" ubránit. Stačí se jen dívat kolem sebe. Partner si mě vybral kvalitní a tudíž nevymřeme ...dokonce ani po meči, ani po přeslici :-)

Prosecký
18. 08. 2010
Dát tip
Tak podívejte se, je to až příliš ženské. Samozřejmě je trestným činem sexuální obtěžování. Zvláště zavrženíhodné je to, je-li obtěžována osoba mladistvá až nezletilá. Může jí to poznamenat na celý život. Ale zkusili jste se někdy zamyslet nad tím, že muži musejí mít zakódováno dobývání, protože jinak by neuspěli v přirozeném výběru. To hnusné tvrzení "všechny jste k...y" vychází z faktu, že i ženy musejí usilovat o kvalitního partnera a koneckonců někomu podlehnout, jinak zase neuspějí ve výběru a vymřou. Předtím než ti neúspěšní muži a ženy vymřou, mohou ověem ještě uspět se svou tvorbou na Písmáku. Nakonec citovaný Čapek je toho dobrým příkladem.

t.

nostalgik
17. 08. 2010
Dát tip
... zbavila jsi se, nikdy není pozdě ***!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru