Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec

Výběr: Dero
20. 08. 2010
12
11
1164
Autor
Don´t_worry

Ničím své vymyšlené postavy.

Začaly mi prázdniny. Poznal jsem to. Tam za závěsy, blízko sadu, kokrhal kohout. Věděl jsem ze vzpomínek, že mezi pláckem pro slepice roste černý bez. A pod okny rybíz.

Takové prázdniny mají svůj řád, jiný než ten školní, protože prázdniny bývám u babičky. To jako teď. Mám vlastní kamrlík, duchnu – ať je léto nebo zima, poněvadž v pokoji je takové vlhko, že večer je vždycky zima. A každý den k snídani chleba s máslem a medem. A jak vstanu a je mi zima na nohy, hned poznám, že nejsem doma a že není obyčejný den.

První týden prázdnin jsem si odbyl doma. Stydím se ven, než navážu zprvu jen oční kontakt s domorodci téhle vesnice. Tak mluvím jen na Kostova a Intru. To jsou mí kamarádi z města. A já už o těch začátcích něco vím: nejdřív nechodím radši nakupovat, ani moc ven, když slyším hlasy kluků a holek. To se jim to směje, když se znají a vidí se každý den. Já je neviděl celý rok.

Jenže i takové prázdniny hrozně zbrkle utíkají. Tedy dny prázdnin. Čas ubíhá a pak se najednou, někde v půli, začnou podobat školním dnům, protože se už ničeho nebojím. Už jsem u babičky jako doma. Takže vím, že ten hlas, který mě čas od času budívá, je z rozhlasu. A že rozhlas je jako rádio doma. Akorát v něm hrají méně písničky, a když už, stejně se mi nelíbí. A v neděli bývá v rozhlase mše. Babička má ruce od mouky a zadělává těsto na meruňkové knedlíky. Tak se radši vytratím s Introu a Kostovem pryč.

 

Intra je nejdokonalejší ženskou světa. Sestavil jsem ji totiž z několika holek, po kterých ve městě nebo tady u babičky pokukuju. Oči má jako Jiřka, jsou neustále zaplavené, jako kdyby pořád plakala, a modré jako moře na obrázku. A Kostov jsem já. Správný chlap, holky na něj letí. A občas si vymýšlím, co se asi tak stává mezi těma dvěma, když je nepozoruji. Nebo, co by se mohlo stát, když se dívám na Jiřku a ona na mě. A pak si říkám, že se to jednou nejspíš stane. A když ne, stane se to Intře a Kostovovi, což jsem stejně já. Jenže v představách to není úplně ono.

 

Kluci se mi smáli, že mě prý viděli, jak jsem je s sebou tahal.  Byla mi hanba přiznat to. Ačkoliv jsem lhal, jejich smích neustával. Mrzelo mě to, že si mě dobírají, vždyť jsou to kamarádi. Kamarádům se přeci nesměje. Jenže kamarádi začali jezdit s rodiči do města. Pro učebnice a školní pomůcky. To já nemusel, ve městě přeci bydlím, pořád jsem měl čas. Začal jsem se přes den nudit. Při pohledu na Intru a Kostova mě pokaždé v obličeji ožehl stud, když jsem si jen vzpomněl na ten smích. Intře jsem nejdřív zpřerážel všechny končetiny. Šlo to rychle, dokonce to bylo docela příjemné… Žádný řev, žádné křupání kostí. Pak jsem ji odtrhl její vykulené modré oči. Z jejího těla zbylo pouhé torzo. Kostova jsem zničil jemněji, přeci jen mě k němu vázal osobnější vztah. Držel jsem dvě podobně barevné koule modelíny. A nechal je tam.

A babička umřela.


11 názorů

StvN
24. 08. 2010
Dát tip
Fajn.

Oldjerry
22. 08. 2010
Dát tip
Vnímám to jako stupeň k dospívání. Dětské sny opouštíme, ty nové jsme ještě nestačili definovat... Dobrá momentka

Vinki
22. 08. 2010
Dát tip
A zase pises. "Kamarádům se přeci nesměje. Jenže kamarádi začali jezdit s rodiči do města." Tady se nabizi dvoji vysvetleni: bud to je kamarady davno zapomenuto, oni uz ani nevi, o co jde/slo (a jenom jeho to zere). Vycitka/krivda, ktera ale vyzniva do prazdna. Nebo je prestal zajimat on, coz znamena, ze to jenom prece kamaradi nebyli. Z toho pohledu jeho lhani vyzniva obdobne. Oni pro nej taky skutecni kamaradi nebyli, kamaradum se nelze. Skutecni kamaradi v ten moment byt jenom Kostov a Intra. I pres nastvani. Ale. (Dobre poskladane dve vety a udelaji tolik...) "Začal jsem se přes den nudit. Při pohledu na Intru a Kostova mě pokaždé v obličeji ožehl stud, když jsem si jen vzpomněl na ten smích." Krivda a snaha se s ni vyrovnat. Kdyz preskocim psychologii, cisi z toho par slov: rozhodnuti, svoboda, vyrovnanavani se, dospivani (psychicke i fyzicke), nadeje, zivot. A nejspis i navrat a ztrata. Torzo zivota nebo nadeje? No a ta babicka. Opet nechavas prostor pro interpretaci. Jedno muze byt nasledkem druheho (A-B, B-A, oboji). Stejne tak to ale muze byt k textu jenom pripojeno (anglicky se tomu ale rika "disconnection"). Vzpominka na dve udelosti. Clovek se ale nevzdava pratel - i tech imaginarnich - kvuli nejake pakarne. Rozhodne ne kvuli smichu lidi, ktere vida jednou za rok. To rozhodnuti o osudu Kostova a Intry nejspis klicilo nejakou dobu (konec pateho odstavce) a to obdobi nudy uz bylo vlastne jenom dospenim k rozhodnuti. Samotny cin byl promysleny, protoze to slo rychle. Utek od predstavivosti k realite. Obvykle to byva naopak. A v takhle kratkem utvaru pozor na (ne)konzistenci stylu. A ahoj. Zase pises.

Janino6, souhlasím. Předložka v druhém případě chybí, zatímco v prvním případě není přesná. Osobně těmto "neobratnostem" rozumím, proto jsem si jich nevšimla dříve. Mezi bylo myšleno spíše jako uprostřed, na plácku. Zatím nechávám bez korekce; ať další případní čtenáři vědí, o čem se spolu bavíme. Díky za upozornění.

Janina6
21. 08. 2010
Dát tip
Docela citovka, to jo. Ten kluk mi byl hodně blízký. Zarazila mě věta "mezi pláckem pro slepice roste černý bez" - mezi pláckem a čím? Taky ve větě "prázdniny bývám u babičky" jako by něco chybělo - třeba "o prázdninách" nebo "na prázdniny"? Možná jsou tyhle neobratnosti schválnost, jako že patří k vyjadřování malého kluka, ale tomu moc nevěřím, to bys ho o kus dál nesměla nechat mluvit jako profesora: "navážu zprvu jen oční kontakt", "který mě čas od času budívá". Každopádně milé čtení a pár pěkných postřehů.*

Skvělé!

dadadik
21. 08. 2010
Dát tip
jó babička....

gabi
21. 08. 2010
Dát tip
príjemné čítanie...*

Dero
21. 08. 2010
Dát tip
Děkuju. Za ten okamžik, kdy jsem se vrátil o patnáct let zpět. Výtečně, citlivě sepsáno.

Honzyk
20. 08. 2010
Dát tip
p.s. ničení postav v posledním odstavci ---------- a hned za ním poslední věta ok...jo, tohle jo.

Honzyk
20. 08. 2010
Dát tip
...hezky se četlo..))----------- smyčka "Čas ubíhá....a pak se najednou začínají podobat školním dnům"...dalo by se říct dětská ušatá filosofie, která dává textu půvab. Přitom při zběžným přelítnutí odstavců žádná mimořádka, díkybohu !:) "Jen" takový klukovský zafunění nad prasklým míčem:))/třeba/ jo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru