Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedoceněný význam peněz pro lidské štěstí a řešení osobních problémů

24. 08. 2010
14
28
4659
Autor
Prosecký

Poznámka pro Vauda: Life Forestry Switzerland AG sídlí ve Staansu, NW. NW bude asi kanton Niddwalden.

Můj švýcarský přítel Knut Radieschen už se nemohl na mou chudobu dívat, a tak mi nabídl cestu jak se stát boháčem a ještě prospět životnímu prostředí. Pracuje jako agronom v Life Forestry Group a pečuje v Costarice o sazenice teakových stromů. Když si koupím maličký teak za 12 Euro kus, označí mi ho hliníkovým proužkem a při ročním výnosu 6%, očištěném o inflaci, získám za dvacet let, až Kostaričané strom porazí, 472,80 EUR. Navíc tím zachráním deštný prales a ještě prospěji nábytkářskému průmyslu.

Protože jsem ale především citlivým spisovatelem, hned jsem si uvědomil, že strom je především živá bytost, často námi lidmi a nám se podbízejícími zvířaty tak zneužívaná. Ne nadarmo se ukládá správnému chlapovi: "Postav dom, zasaď strom a zploď syna!" Zplodit syna a postavit dům jsem ještě nezvládl, ale stromů už jsem zasadil nejméně 38. Mohu nahradit plnění ostatních úkolů větším úsilím u stromů?

Už jsme řekli, že jeden malý teak stojí 12 EUR, tj. asi 300 Kč. Pokud by dům stál 4,5 milionu, musel bych zasadit  15.000 stromů a za dvacet let bych získal (lépeřečeno, mí dědicové, protože ve zdravotním testu v pojišťovně mi vyšlo, že zemřu 24. února 2026) 7.092.000 EUR, tj. 177.300.000,-Kč.

A jak by to bylo se synem? Úřady uvádějí, že dítě do 18. roku života stojí asi 2,8 milionu Kč. Až teď vzrostou platy učitelů, bude to o něco více, řekněme 3,5 milionu Kč, tj. 29.167 teakových sazenic a mám splněno.

Došlo mi, že podobný princip lze použít na řadu životních situací a my, pokrytečtí básníci, raději vzýváme zmoklý bodlák, místo bychom exaktně vyjádřili mezilidské vztahy.

Třeba taková oslava narození právě toho syna. Délka a nákladnost oslav je nepřímo úměrná pořadí dítěte. Komu se narodí už desátý syn, jistě nebude oslavovat tak bujaře, pokud ještě vůbec dojde do hospody. I pro něho však platí, že oslava může být jenom tak dlouhá, aby absence v práci neohrozila pracovní poměr otce a tím výchovu a vzdělání právě narozeného syna. V souvislosti s teakovými sazenicemi je zajímavé, že někteří volí opačnou cestu. Místo aby sázeli stromy a stavěli domy, nahradí to právě počtem těchto synů. Třeba Romové. Výše uvedené ceny navíc jasně dokumentují, že výnos spojený s touto substitucí mnohonásobně převyšuje mnou očekávané zisky z Kostariky. Navíc otec desátého syna má i mnohem nižší výchovné náklady, protože při takovém počtu dětí musí už i nejblbší rodič pochopit principy jednání s dětmi, nehledě k tomu že dochází k velkým úsporám z následného užívání výstroje. Moji mladší bratři mi to na vánoce dodnes předhazují.

V dospělosti ztrácíme nejvíce energie a tedy i  peněz vztahy se ženami. Typickým problémem je takzvaná nevěra, neboli švýcarsky Fremdgehen. Přitom je to tak jednoduché. Formule vzorce obsahuje tyto proměnné: velikost manželské lásky, koeficient nerozhodnosti, faktor strachu z problémů a přínos návštěvy prodejné ženštiny. Jakmile manželská láska klesne pod určitou úroveň a veličina nebude vyrovnána ani strachem a nerozhodností, je jenom logické, že převáží citový výnos z prodejné ženštiny. Doporučuji všem váhajícím, aby si to uvědomili a přestali se zdržovat  nesmyslnými úvahami, jak k nim máme my romantici sklon.

I poslední věci člověka bývají spojeny se silnými emocemi. Častokrát pozoruji vdovy, jak si nejsou jisté, mohou-li už odložit černý šat. Nuže, výpočet doby smutku je přece tak jednoduchý. Čím byl zesnulý blíže příbuzným, tím smutníme déle, čím byl starším, tím smutníme kratší dobu (protože už si užil až až) a dále vkládáme další proměnné jako objem majetku, zděděného po zesnulém, a to, jak jsme ho měli rádi. Abychom se vyhnuli problému, že některé nenáviděné osoby by se nedopracovaly žádného období smutku, zavádíme takzvanou konstantu minimální doby smutku. Někdy se používá jednotka 1 Hitler. I tak nenáviděná osoba si zaslouží v civilizované společnosti nějaký smutek, řekněme třeba 2 sekundy.  Můj ukrajinský soused na Proseku, Pavlovič, říkává po třetí lahvi, že třeba Stalin by se dopracoval smutku 193 Hitlerových jednotek, Uveďme si pro názornost příklad: tchyně 93 let nám odkázala reprodukci kresby Mikoláše Alše "Nezomrem ja na slame". Výsledek je 10 krát deset na jedenáctou Hitlerových jednotek.   

A na závěr trochu marketingu:

Kdo udělí tomuto fejetonu bod a uhodne, na jaké škole je jeho autor učitelem, vyhraje hodnotnou cenu (propisovačku ČSOB s plnou náplní). Dále bude vylosován z účastníků jeden, komu prodám tříletou teakovou sazenici:

Možnosti:

a) Vysoká škola pastevectví a prvobytně pospolné společnosti s lidskou tváří v Prešově (Eurozóna),

b) Českobratrská teologická fakulta Vysoké školy bankovní, katedra Nového Zákona, předmět Svatý Pavel (Svobodný český stát)

c) Hospodářská univerzita, Fakulta podnikohospodářská, obor Malé a střední podnikání v zemědělství Praha (Česká republika)


28 názorů

Grisha
12. 07. 2015
Dát tip
Já mám tohle větvení a odbíhání (jak zde bylo nejednou vytýkáno) dost ráda, takže za mě dobrý :-)

Prosecký
15. 10. 2013
Dát tip

Díky!


Prosecký
02. 10. 2010
Dát tip
Díky, foto.

foto
02. 10. 2010
Dát tip
dobré počteníčko!

Prosecký
30. 08. 2010
Dát tip
Mně to taky došlo asi 23 sekund poté, co jsem ti napsal. Čau! Tak se vyspi dobře alespoň dneska.

jH
29. 08. 2010
Dát tip
eh - kdy konečně usnu, sem myslel :)

Prosecký
29. 08. 2010
Dát tip
jH, jak to myslíš? "Kdy konečně zaberu"?

jH
29. 08. 2010
Dát tip
mohl bys mi prosím vypočítat, kdy konečně zaberu? je půl šestý a porád to nejde... jinak volím cé, případnou výhru mi zašli na účet, dík

Prosecký
24. 08. 2010
Dát tip
Díky, Enthropere! Máš pravdu. Delší útvary jsou tu nevděčné. Viz moje prózy na pokračování nebo delší povídky Operetní festival nebo Odkaz Dněpru. Přírůstek ohlasu v důsledku délky rovná se třetí odmocnině přírůstku této délky.

enthroper
24. 08. 2010
Dát tip
bavilo ale vždycky jakobys utek od nedokončenýho tématu

Pěkné"

To jenom u průmyslových patoků pana Jelínka. Valašský zlatý standard je 53%.

zatímco teak má roční výnos 6%, slíva dosahuje až 40% úrovně...

Já bych radši sazenici slivoně, tedy švestky domácí. Mám podezření že teakovice by u nás nikomu nechutnala.

Honzyk
24. 08. 2010
Dát tip
....to prijde brzo, cejtim to v kolenou :D

Petrusha
24. 08. 2010
Dát tip
tiež veríš každému sci fi, čo sa tu dočítaš ...

Prosecký
24. 08. 2010
Dát tip
Nechtěl jsem to pojímat příliš přímočaře. Ženy k tomu patří, počínaje Filipínkou u nás na sídlišti a konče matkou, trnoucí, jestli její děti uspějí, až jim ona nebude chopná pomoci. Dočetl jsem se pod nějakým tvým dílem, že jsi krásná ženská, a tak to asi vnímáš jinak.

Prosecký
24. 08. 2010
Dát tip
Honzyku, díky za návštěvu. Až já budu jako ty řídit strategicky své imérium z jachty v Karibiku a ročně dávat dvě miliardy dolarů na charitu, také už mě peníze nebudou zajímat.

Petrusha
24. 08. 2010
Dát tip
škoda, že si od línie nosnej témy úplne unikol kamsi k ženským ... no nič, idem sadiť stromky a bude veriť, že mi ich nezožerie lykožrút ...

Honzyk
24. 08. 2010
Dát tip
....dobrej slylos, to jo, srovnany, uvod, stat a zaver, teda pro mne,, tema mne /ale to je ma starost/ nezajima...skoda, ze neni o necem jinym...myslim, ze kratky prozaicky kousky ti jdou, tema strili, tady urcite, mimo me..))

podle začátku bych tipoval školu c), podle konce školu a). Škoda, že teakové téma se na konci zozplyne do vytracena, jako nápad je to dobré :o) bod.

Dávám bod a ... sazenici nechci.

moorgaan
24. 08. 2010
Dát tip
rozharane..plavu v tom " pejskovi a kocice jak pekli dort"

baaba
24. 08. 2010
Dát tip
:o)

Hezky napsané. Škoda jen, že s každým řádkem utíkáš od tématu až skončíš někde zatoulanej ... Za projev tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru