Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Díky

08. 09. 2010
15
24
3538
Autor
Marcela.K.

I ty Utíkáš z reality? Utéct tak s tebou do krajiny jiných vlídných (V. Žďárský)

 
 
Je to jako když nastoupíte do tramvaje. Máte společný zájem – svézt se.
Někdo jen jednu stanici, jiný dvě . Možná že tu je i cestující, který by chtěl dojet až na konečnou.
Ta tramvaj vám nepatří a dokonce nemusíte ani cvaknout lístek.
Je to už starší typ a ledacos by potřebovalo opravit, ale jede .

Právě jste nastoupili a rozhlížíte se po volném sedadle.
Už dlouho se vám nestalo, aby vám někdo uvolnil své místo.
Mladý muž pokývne hlavou a ukáže směrem  dolů, kde nikdo nesedí.
On se jen zlehka přidržuje tyče u stropu a v ústech převaluje žvýkačku.

Před vámi  na čtyřce sedí žena s dítětem
Je to asi osmiletý kluk. Už by mohl vědět, že když houpe nohama nad podlahou, obtěžuje tím starší paní, která sedí na sedadle proti němu.
Ta si přitáhne nohy víc pod sedačku a chlapec začne kmitat s  ještě větší intenzitou.
Starý muž, sedící vedle ženy, ho napomene:,,Nedělej to, umažeš té paní sukni.“
Kluk nereaguje a s úšklebkem ve své hře pokračuje.
,,Nech toho,“ ozve se už i žena, která nemá kam uhnout.
Matka dítěte si čte časopis .
,,Paní,“ osloví ji muž sedící naproti ní : ,,nevadí vám, že chlapec tady znečistil botami sukni…“
Nestačí ani dopovědět větu, když mu žena skočí  s úsměvem do řeči:,, Víte my dětem nic nenařizujeme, ani nezakazujeme. Jsme s manželem zastánci volné výchovy.“
Skloní hlavu a otáčí list v časopisu…
V tu chvíli  stojící mladý muž párkrát překulí žvýkačku jazykem. Udělá bublinu, vytáhne ji z úst a ruku se žvýkačkou otře matce kluka o vlasy. Usměje se a řekne:,, Já měl také volnou výchovu.“

Zatleskáte?
Proč budit klimbající cestující?
Nikdo vás nenutil do té tramvaje nastoupit.
Pak  se zamyslíte, sáhnete do kapsy a vyndáte balíček žvýkaček.
Pomalu  natáhnete dlaň  vzhůru  a tiše řeknete jen jedno slovo.



24 názorů

8hanka
26. 01. 2012
Dát tip
:)))***

ruprecht
31. 12. 2010
Dát tip
alegorie... a navíc věrohodná... já na rozdíl od a2a2a pár takových lidí znám... *

Arlea689
08. 11. 2010
Dát tip
To jsem četla v Černý Sanitce... ale zdaleka ne tak literárně povedené ;-)

Marcela.K.
09. 09. 2010
Dát tip
Víš, Jiří, nevím, jestli ten mladík se žvýkačkou měl opravdu také "volnou výchovu"...ale jestli ano, pak měl doma jistě dobré rodiče, kteří ho naučili být vnímavým ke svému okolí. Chci věřit stejně jako Ty, že takovéto situace jsou stále málo obvyklé, i když si tím poslední dobou nejsem až tak jistá...

a2a2a
09. 09. 2010
Dát tip
nostalgik, když se potkám s krávou, tak nepotřebuji žádné psychologické či jiné zprostředkování, poněvadž mi to plně nahradí bezprostřední vjemy. Pokud ovšem chci příběh zprostředkovat literárně, pak ovšem musím tyto bezprostřední vjemy přiblížit a já hodnotím text jako literární počin, nikoliv jako reportáž či novinářskou zprávu. Tím spíše, že jakkoliv se takováto situace mohla stát a stala se, je málo obvyklá. Marcelko, ano, vřele souhlasím, že s výchovou dětí jsou docela velké problémy a že jsou odpovědni především rodiče, ale nejen oni, tím, jak se děti od malička ocitají ve školce, škole, na sídlišti venku, co vidí v televizi, apod., je příliš mnoho dalších vlivů a žel bohu, na pozitivní působení rezignovala jak média, tak i nejeden učitel. Právě v dopravních prostředcích jsem běžně svědkem, jak někde jede nějaká školní třída s dvěma učitelkama, děti spokojeně sedí, starší stojí a paní učitelky nevidí.

nostalgik
09. 09. 2010
Dát tip
Dá se polemizovat o tom jak se to stalo, jestli se to skutečně stalo, zaštiťovat se psychologií, úvodem či pointou. Každý, kdo se setkal s krávou, převlečenou za matku může říct: "Díky" ***

Marcela.K.
09. 09. 2010
Dát tip
Stalo se to přesně tak, jak je to popsáno, alespoň mně to takto synovec říkal a byl u toho. Nemám důvod mu nevěřit, tím spíš, že se poslední dobou sama často setkávám se situacemi, nad kterými zůstává rozum stát a jsou pro mne k neuvěření...

Marcela.K.
09. 09. 2010
Dát tip
Víš, Jiří, já si stejně myslím, že za chování svých dětí mohou především jejich rodiče... Těžko vysvětlíš dítěti, že nemá užívat vulgarismy, jestliže se tak u nich doma běžně mluví...

a2a2a
09. 09. 2010
Dát tip
Marcelko, já ti věřím, že se to stalo, ale nevěřím, že to tak proběhlo, mám na mysli ono opomenutí popsání těch psychosouvislostí jak navenek, tak uvnitř.

Lakrov
09. 09. 2010
Dát tip
Pro a2a2a > ... podstata mé kritiky směřovala především na uzlový bod textu... Což je v podstatě správný směr uvažování, kterým by se měl čtenář ubírat. To, že někdo hledá v lecčem (ve všem) ještě druhé, třetí či další významy, je možná úchylka, způsobená rezistencí proti zlovůli v časech minulých :-)

Marcela.K.
09. 09. 2010
Dát tip
No vidíš, Jiří, a ona to je pravdivá historka. Vyprávěl mi ji synovec, který ji sám zažil... to, že jsem si ji vypůjčila a proč, to asi dokáže pochopit jen ten, kdo mě zná. Díky za názor. Lakrov...ano, tak nějak se tomu říká :-)

a2a2a
09. 09. 2010
Dát tip
Pak je mou chybou, že jsem neporozuměl, ale kolorit k tomu svádí, ostatně podstata mé kritiky směřovala především na uzlový bod textu a jeho akcent.

Lakrov
09. 09. 2010
Dát tip
Pro a2a2a: Myslím že to není o tramvaji, proto netřeba cvaknout lístek. Je to o... alegorie se tomu říká?

a2a2a
09. 09. 2010
Dát tip
Musím říct, že se mi to příliš nelíbí. Napsáno je to dobře, což o to, ale nezdá se mito obsahově příliš věrohodné. Neumím si představit, že by jakákoliv matka tak jednostranně reagovala či by zůstala před apelem spolucestujících netečná, jestliže už je apelováno na její dítě. Je to vlastně uzlový bod povídečky a je mu věnováno strašně málo místa, poněvadž takovéto chování matky by potřebovalo psychologicky více ozřejmit. Také závěrečný odstavec povídku co do žánrového pojetí vykolejuje někam k osvětě. Podobně první odstavec je mimo obsah povídky, například mi přijde nesrozumitelné, proč si není třeba cvaknout lístek. Když čtu úvod, tam mám dojem, že to bude nějaká poetická povídečka o staré tramvaji. celkový dojem - příliš silný akcent na mravoučnost, třebaže s tím nejlepším úmyslem.

gabi
09. 09. 2010
Dát tip
...*

guy
09. 09. 2010
Dát tip
jestli ta žvýkačka byla už hodně vyžvejkaná, tak její použití bylo docela účelné .. lepší, než ji nalepit někam na sedačku nebo vyplivnout na podlahu :-)

Lakrov
08. 09. 2010
Dát tip
Strhující a na zdejší poměry spíš nečekané. Společenská kritika, působící (v souuvislosti se zdejšími teatrálně nudnými válkami) trochu alegoricky. Díky, ta se opravdu povedla.

baaba
08. 09. 2010
Dát tip
...a tak to má bejt :o) Skoro jako reklama na Orbitky (úplně to vidím jako scénář) :o)))

kytara
08. 09. 2010
Dát tip
Díky.....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru