Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kostelní chmýří

23. 09. 2010
12
14
2306
Autor
Gerrhen

Kostelní věží
zapomenutého
svatostánku
snáší se pírko.

V temnu víry
jiskří světlem
zasvítá výsměchem
kamennému andílkovi
vždyť
baroko
je dávno mrtvé.

V temnu ticha
dosedne.

Prachem - hladinou
zavlní dlažbou.

A potopí se.

Tam v prachu
krása skrývá se.
Stačí
vylovit ji.

Našel jsem Tě
sedíc
čekajíc
až kostelní chlad
provane zázrak.

Našel jsem Tě
mé pírko andělské
z něhož křídla

                          ukovám


14 názorů

Myotis
16. 03. 2011
Dát tip
.../*

Gerrhen
24. 02. 2011
Dát tip
Zvláštní je, že víra v každém vyvolává něco jiného. Jen výjimečně znamená pro lidi pomoc nebo útěchu. Většinou si s vírou spojují strach, fanatismus, přemoudřelé muže kteří se nechovají tak, jak kážou nebo dokonce levnou náhražku psychologů a poradců. Každý v sobě nosíme názor, který byl na církev a víru formulován celá staletí, proto není od věci tolerovat to, čím si ostatní s církví prošli v dobách největších fanatických útoků a tím zprostředkovaně tolerovat nejen jejich názory, ale i je samotné. Proto je skoro až pokrytecké hodnotit dílo jen skrz tvé vlastní zkušenosti. Souhlasím asi jen s 1/4 tvé kritiky. Znovu jsem se dostal do období literárního úpadku a má pozornost se stočila k plátnům a barvám. Proto se může zdát tato báseň "neslaná nemastná", bez nápadu nebo originálních obratů. Ale z důvodu, že jsem ji napsal po dosti zvláštním zážitku v mém oblíbeném kostele, vážím si básně jako jedné ze svých nejcennějších

Milly
24. 02. 2011
Dát tip
(a víra je přece opakem temnoty- světlo v ní...- stejně jako láska- anebo se dají brát i jako synonyma..)

Milly
24. 02. 2011
Dát tip
Víš, tohle mi přijde vážně divný- protože... já ráda kostely a jejich vůni (i chlad). Pro mě jsou zkrátka příjemný- a těžko představit si, že je někdo vnímá jinak.. (jinak závěr vypadá jak variace na Krylova Anděla- není? A přijde mi to nějak.. laciný, nebo jak to říct....- moc neoriginální) Tohle dílo obecně mi přijde jako jedno z Tvých lepších. (uvěřitelností i použitejma výrazama)

macecha
04. 10. 2010
Dát tip
hezké verše ... T***

Nichollee
27. 09. 2010
Dát tip
Když sem ji četla, ovlivnovalo mě, že už dávno vím že si šermíř:)a kostelní chlad a ta středověka nalada je tam cítit.Takže ta ,,kritika,, je naplněna asi tak z šedesáti procent:)

Gerrhen
27. 09. 2010
Dát tip
:D Originální kritika :D Jistě, jsem šermíř. Jestli jsi to poznala z básně, smekám (v tomto případě by měla kritika smysl...). Pokud jsi zašla na mou osobní stránku, vypadá to jako bys chtěla navázat konverzaci (...zatímco v tomto by smysl úplně postrádala).

Nichollee
26. 09. 2010
Dát tip
ty jsi vážně šermíř:)*

Sebastiana
23. 09. 2010
Dát tip
Takovéhle básně mám ráda.

)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru