Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nemohoucí svět

29. 09. 2010
2
2
1240
Autor
tonas

*****

 

Nemohoucí svět

 

Všechnu globální a ponižující  nemohoucnost současného světa  prozrazují poměry v Severní Koreji.Jakýsi odpuzující typek v uniformě prohlásil, že „stát jsem já“ a ze všech bludů,které se rodí v jeho poškozeném mozku, učinil absolutno. Z Korejců pak několikamilionový  houf svých rabů a tajtrlíků, kteří vědomí si smrtelného nebezpečenství z každého pokusu vzpouzet se, byť pouhou grimasou, pomatenému samozvanci, volí raději život v urážlivém ponížení.

Cesty k diktaturám jsou si v lidské historii nápadně podobné. Nějaký kurážný darebák zorganizuje množinu podvodů, demagogie a násilí  - a už se veze, zabezpečen tlupou svých drábů, nahoru. Když je tam, zajistí se vojáky a policajty a může vládnout – i těmi nejabsurdnějšími způsoby.

Nemám zkreslených představ v záplavě agitací na téma rovnoprávnost, vláda lidu, demokracie a dalších vznešeností, o jejich skutečném účelu.Jsou to stále ještě kulisy a paravany ušlechtilostí, zpoza nichž vykukuje docela odlišný svět. Svět násilí, krutostí a podvodů všech podob a rozsahu. Společenské ideály reprezentují většinou po moci hladoví a kdejakého úkladu způsobilí kariéristé a obyčejní podvodníci.

Mocenská praxe, kterou jsme obklopeni, a jíž jsme nechtěně svědky, nás každodenně ujišťuje, že tvorby mocenských struktur a jejich využívání ve spravování věcí veřejných jsou pandemií nepoctivosti a násilí nejrozličnějších forem.Že společné zájmy, optimální konání v jejich duchu,  jsou až někde  v pozadí, jsou-li tam vůbec. Že se vždy jedná hlavně o nadřazenost a dobrobyt jen některých a nemnoha.A že se některé vyvinou do podoby zlého panoptika, jakým je dnešní severokorejský režim. Svět pak s otevřenou pusou a bez jakéhokoli zásahu sleduje tyrany, aniž by se jim za ujařmené a jejich jménem postavil.


2 názory

Diana
29. 09. 2010
Dát tip
Diktatury byly, jsou a budou. Moc je totiž ďábelské pokušení pro mnohé.... A další hrůza pekelná je fanatismus.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru