Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KOUZLO ČEDIČE

01. 10. 2010
27
45
4196
Autor
vesuvanka

není to žádné literární dílo, ale jen malé zastavení, inspirované namalovaným obrázkem a vzpomínkami... http://i791.photobucket.com/albums/yy200/vesuvanka/2010/20.jpg

KOUZLO ČEDIČE

Lovoš se zvedá z roviny tak náhle a strmě a majestátně se tyčí nad Lovosicemi. Je to vlastně "dvojkopec", tvořený čedičovým Velkým Lovošem s nadmořskou výškou 570 m a znělcovým Malým Lovošem, někdy nazývaným Kybička, s nadmořskou výškou 486 m. Z některého úhlu připomíná Lovoš svými dvěma vrcholy Vesuv, ale je to jen náhodná podoba pří pohledu z dálky. Každý byl utvářen úplně jinak, i když oba mají stejný geologický původ.

Při výstupu na Velký Lovoš nás zaujmou rychle se střídající vegetační pásma, podle výšky, ale i oslunění. Při úpatí jižního svahu založili lidé ovocné sady a vinice , nad nimi následuje pásmo keřů a listnatého lesa typu doubravy.

Cesta vede serpentinami a přibývá kamenů, které jsou při cestě, ale i různě roztroušené po lese a některé pěkně porostlé různými druhy lišejníků a místy i mechů. Ve svahu se objeví první kamenné sutě, připomínající zkamenělá moře a proto se jim někdy říká "kamenné moře". Výš k vrcholu stromů ubývá. Ty, které našly odvahu růst mezi kamením - zejména duby , mají zvláštní tvary, jsou nízké, s křivolakými větvemi. To svědčí o boji za uhájení života v tvrdých podmínkách - jejich kořeny těžce vydobývají živiny a prodírají se do hloubky.
Pod vrcholem už je skutečně kamenné království, čedičové kvádříky různých velikostí, pravidelné i nepravidelné, jsou poskládány do skalek nebo "vyrůstají" jednotlivě ze svahu.

Čedič, na první pohled šedý až černý , má mnohem více barev. Je to němý a přece výmluvný svědek dávné minulosti tohoto kousku země. Kámen, hltající sluneční paprsky, kámen štědrý pro život, který se kolem uchytává a je velmi pestrý. Na jaře, v létě, ale i zkraje podzimu, ožívají skalky i svah barvami květů nad nimiž poletují motýli, a pokud je obzvláště teplo, zavítají sem otakárci, kteří tu mívají své svatební reje. A když vše odkvete a barvy trochu posmutní, kouzlo a zvláštní energie tohoto místa zůstává, protože příští rok se tu život znovu probudí a zazáří ve své síle a kráse.

Jsme v krajině, kde byl kdysi králem oheň, který dal život tomuto kamení, oheň, který dávno vyhasl, ale jeho energie zůstala a proměnila se nakonec v bohatý život. Jsme v krajině, která rozdává radost a lásku, v krajině Českého středohoří...


45 názorů

vesuvanka
15. 08. 2020
Dát tip

fialko, mám radost, že se Ti dílo i obrázek líbí. Děkuji za zastavení a milá slova i Tip a zdravím :-)))


fialka...
15. 08. 2020
Dát tip

Nádherný obrázek i čtení :-)


vesuvanka
27. 12. 2010
Dát tip
ruprechte, díky :-)))

ruprecht
26. 12. 2010
Dát tip
rádo se stalo a taktéž zdravím... :)))

vesuvanka
24. 12. 2010
Dát tip
ruprechte, děkuji za milé zastavení a zdravím :-)))

ruprecht
23. 12. 2010
Dát tip
*

vesuvanka
22. 11. 2010
Dát tip
Taublo, díky moc, jsem jen amatér. Zdravím :-))) Lan, děkuji za přečtení a milá slova :-))) Zdravím :-)))

Lan
22. 11. 2010
Dát tip
Příjemné milé zastavení...

Taubla
02. 11. 2010
Dát tip
Líbí moc Vesuvanko, máš velký talent a cit.

vesuvanka
01. 11. 2010
Dát tip
Taublo, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy, děkuji moc, zdravím a přeji krásné podzimní dny :-)))

Taubla
01. 11. 2010
Dát tip
Děkuju za nové poznatky. Ve tvém podání jsou obzvlášť poutavé.

vesuvanka
30. 10. 2010
Dát tip
Vlastino, děkuji za milé zastavení i slova :-))) Zdravím a přeji krásné dny :-)))

Krásný obrázek......malířko milá.....

vesuvanka
29. 10. 2010
Dát tip
Alegno, děkuji za milé zastavení a odezvu k tomuto dílu i k obrázkům. A moc mě těší, že znáš Lovoš - já České středohoří miluji. I Ty jsi mě moc potěšila krásnými básněmi :-))) Zdravím Tě a přeji krásný večer i víkend :-)))

Alegna
29. 10. 2010
Dát tip
Vesuv, Jani, dnes jsi mi udělala krásný den, moc Ti děkuji, krásně kreslíš, hezky píšeš. Lovoš trochu znám a moc díky

vesuvanka
27. 10. 2010
Dát tip
javavio, děkuji za milé zastavení i tip. Zdravím Tě a přeji krásný večer a sváteční den :-)))

javavia
27. 10. 2010
Dát tip
T*

vesuvanka
27. 10. 2010
Dát tip
Ahoj Taublo, i já Tě zdravím a děkuji za milé zastavení, slova i tip. Moc mě těší, že se Ti dílo líbí. Zdravím Tě a přeji krásné dny :-)))

Taubla
27. 10. 2010
Dát tip
Ahoj Vesuvanko, zdravím tě. :-) Obojí je moc pěkné, kdybych mohla poslala bych ti hned dva tipy.

vesuvanka
05. 10. 2010
Dát tip
Robinia, Lassie, synáček, Johann Wolfgang Mária Amadovič, kouzelná_květinka - moc jste mě potěšili svojí návštěvou a milými slovy :-))) Děkuji a posílám ještě jeden pozdrav z Lovoše:

děkuji, že mohu být součástí! t

Jani to by si nebola ty aby si chudakovi clovekovi nehodila nejaku tu navnadu, na ktoru by potom nedostal chut. Najradsej by som zbalil par svestek a isiel sa na ten Lovos podivat, len to by som potreboval taku sprievodkynu ako si Ty - takze za obrazok a jeho nadherny popis tak ako vzdy ked je Johanek na makko.

synáček
04. 10. 2010
Dát tip
Už dlouho jsem „s Tebou“ nikde nebyl, takže mě výlet potěšil, děkuji… *

Lassie
04. 10. 2010
Dát tip
Krásné.. Někdy si uděláme s rodinkou výlet, abych to mohla i vidět :)

Robinia
03. 10. 2010
Dát tip
*

vesuvanka
02. 10. 2010
Dát tip
Oldjerry, blboun nejapný, baaba, BigBivoj, mylenka, Diana, Bíša - děkuji za přečtení a milá slova i tipy :-))) Těší mě, že se vám dílo i s obrázkem líbilo. Zdravím a přeji krásnou neděli :-)))

Oldjerry
02. 10. 2010
Dát tip
Bíšo - neblbni - já taky vzpomínám... :-)

Bíša
02. 10. 2010
Dát tip
To Oldjerry, díky za vysvětlení. Mnohokrát jsem jel přes Olšany na Šumpersku; a na jeden průjezd nikdy nezapomenu. Je to obec, která má také dlouhý průjezd. Jel jsem tehdy povolenou šedesátkou a na kraji městečka mi vjel do cesty, bez blinkru starý vesničan. Prudce jsem brzdil! Plná čára. V protisměru kolona. dědek jel svou 25 km rychlostí ve spartaku, kde byla na zadním sedadle koza. Na konci obce bez světelného označení odbočil doleva, zase jsem brzdil. Cesta, kterou jsem jindy projel za 5' trvala 20'... Sorry, jsem užvaněný oslík***

Diana
02. 10. 2010
Dát tip
Krásný obrázek - ten slovní i ten vyvedený štětcem!*

Marcela.K.
01. 10. 2010
Dát tip
Jani, jen bych se opakovala :-) samozřejmě tipuji *

BigBivoj
01. 10. 2010
Dát tip
rád si tě Jani vždy přečtu, mám k tomu kraji osobní vztah však víš...

baaba
01. 10. 2010
Dát tip
obojí za***

...dobře 2x **

Oldjerry
01. 10. 2010
Dát tip
Bíšo - néni to prauda - v Kérkonoších je Maršou a ten je dlouhý 4,1 km, kdežto Lovosice jen 3,9 km a jen opticky spojeny s další obcí, Lhotkou a Malými Žernosekami 5,9 km :-) Janičko díky za další sopečnou... *

vesuvanka
01. 10. 2010
Dát tip
Tony, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))) Ano, pamatuji si rčení "to je dlouhé jako Lovosice" a poznala jsem proč se to říká. Jednou jsem při svém výstupu na Lovoš hrozně promokla, a výstup jsem musela vzdát, protože ze svahu se po cestě valila voda a zůstalo po ní jílovité bahno, které klouzalo a nabalovalo se mi na boty - jeden krok nahoru, tři zpátky.... Vrátila jsem se na zastávku Lovosice-město, ale vlak mi jel až za hodinu. A tak, abych neprochladla, vydala jsem se na hlavní nádraží do Lovosic - byla to cesta nekonečná, svižnou chůzí mi trvala třičtvrtě hodiny... Zdravím Tě a přeji krásný víkend :-)))

Bíša
01. 10. 2010
Dát tip
Ty kopce znám jen z pohledu z auta. Jsou krásné! Pamatuji, že se říkávalo - průjezd Lovosicemi je nejdelší v republice. T***

jojo, zdravíme.

vesuvanka
01. 10. 2010
Dát tip
Zbynďo, Jirko, Franto, Járo a Vašku, díky :-)))

...my vám, paní, taky přejeme hezkou sobotu a neděli, mějte se fajn a zase někdy něco hezkýho namalujte! Zbynďa, Jirka, Franta, Jára a Vašek.

vesuvanka
01. 10. 2010
Dát tip
Jaruško, kluci hurá za balónem a foto, děkuji za přečtení díla a milou odezvu k textu i obrázku :-))) Svého času jsem pořádala na školách v rámci výuky zeměpisu a přírodopisu přednášky o sopkách s ukázkami obrázků a sopečných hornin a překvapil mě zájem dětí. Zdravím a přeji krásný víkend :-)))

foto
01. 10. 2010
Dát tip
paráda - text i tvůj obraz!

...hezky malujete, paní... a píšete velmi pečlivě, člověk se tu tak dozví spoustu novejch věcí. Tipujeme!

vesuvanka
01. 10. 2010
Dát tip
pod vrcholem Lovoše

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru