Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdálo se jí o duze

06. 10. 2010
6
9
1176
Autor
Mrzout

I tak to mohlo vypadat 6. srpna 1945

Seděla na vysokém plotě a shlížela na rušnou ulici pod sebou. Jen tak, z dlouhé chvíle, nebo snad z rozmaru dětských snů. Docela malá, docela krásná a docela inteligentní holčička v modrých šatech. Seděla a povídala si sama se sebou, nebo možná s někým, kdo seděl vedle ní, ale "dospělák" už ho vidět nemohl.

"Víš, město je strašně ošklivé. Samá auta a velké domy, spousta lidí, co se někam ženou, že ani nestíhají nakrmit vrabce v parcích. Umírající stromy, které nikdo nemá rád, žebráci v podchodech, co jim nikdo nehodí ani pětník. Kdybych byla větší, hned bych jim jeden, nebo dva dala. Ale jsem ještě malá a nemám peníze. "

Pak chvíli seděla, s hlavou na stranu a naslouchala hlasu vedle ní. Kdo ví, co jí povídal. Takové hlasy slyší jen blázni a malé děti. Když dokončil, usmála se a radostí poposedla.

"Opravdu bys to dokázal? Vážně bys jí pro mě udělal? A takovou, jaká je nakreslená v knížkách?"

Oči jí zářily, když seskakovala s plotu a odcupitala kamsi pryč. Kdyby jí někdo pozorně sledoval, viděl by, jak hopsá až daleko, daleko za město, šplhá na vysoký kopec a tam si sedá na placatý kámen porostlý lišejníkem.

"Duhu jsem neviděla už dlouho. A takovou, jakou jsi mi slíbil jsem si přála vidět celý život. Duha je fajn. Kdy už bude?"

A nervózně sebou ošívala…



Kdesi v dáli se zablesklo.



Potom byla na chvíli tma, když příval světla oslepil zraky těch, co to sledovali.

Z centra města explodovala záře, jakou člověk nemá šanci vidět v životě dvakrát.

Po ní se vzduchem rozběhla vlna žáru. Tisíce a tisíce stupňů celsia pálily vše, co bylo v dosahu.

Když teplo opadlo, mohli jste spatřit bariéru prachu a destrukce, jak se v kruhu rozšiřuje okolím. Rozběhla se městem a bořila domy, kácela stromy a rozmetala popelavá torza toho, co před pár vteřinami bývali lidé. Dosáhla svého a ve stejném vlnobití se zase vrátila zpět.

Tam, kde se kruh uzavřel a pohltil sám sebe, začal k nebi vyrůstat sloup prachu. Rostl, sílil a dostával tvar přerostlé houby.

Do toho všeho se do vzduchu vznesla oblaka naoranžovělé tříště a šedavé suti, která zakryla skoro půlku oblohy.



Pak se to stalo…



Zpoza hřibu na chvíli vykouklo slunce a vykreslilo do záclon z radiačního prachu nádhernou paletu všech barev a odstínů. Duha, jakou lze vidět jen v knihách pro děti. Táhla se jako široká šerpa po celém obzoru a jako by překlenovala všechnu tu spoušť a požáry dole. Byla nádherná a věděla to.



On se skláněl nad jejím ohořelým tělíčkem, které vítr odnášel jako prach, a zpíval jí tiše do ucha ukolébavku a něžně jí hladil po vlasech.



Zdálo se jí o duze…


9 názorů

Flákač
14. 11. 2010
Dát tip
No mrzoute, já jsem původně čakal, že to nějaký hodný skřítek vyčaruje duhu a ono ne tak docela :) t.

Mrzout
08. 10. 2010
Dát tip
Díky moc za kritiku. Nemyslel jsem to tak, že se to stalo v Hirošimě. Je to samozřejmě situované do americkeho prostředí. Původně to byla povídka na motivy hry Fallout 2, čili preapokalyptická (opak postapokalyptická) povídka. Ten datum je tam jen jako připomínka toho, že se něco podobného opravdu stalo a nesmíme připustit, aby se to stalo znovu. A věk holčičky? Může jí být tak 5 - 6 let. To by mohla být ještě docela malá, ne? A ještě jednou opravdu díky za kritiku a tvůj čas strávený čtením.

Já mám s tímhle textem ten problém, že na mě působí nereálně. Nedokážu mu uvěřit, ruší mě spoustu věcí - například to, že nevím, jak stará je holčika - podle textu má být docela malá (a to ještě zdůrazňuje kontrast s vysokým plotem), na druhé straně její popsané úvahy odpovídají spíše někomu staršímu. A taky fakt, že je sama, bez dozoru, svědčí spíš o tom, že je starší. Problém mám i s reáliemi - do představ o Japonsku z filmů a knih mi nezapadají ani děti, které mohou posedávat jen tak na plotě a pak utíkat, kam je napadne, ani žebráci na ulicích. (Ovšem, pokud se mýlím, nechám se ochotně poučit.) Vyznívá mi tedy text spíše evropsky než japonsky. Nelíbí se mi ani prvoplánový kontrast dětské nevinnosti a dospělého záludného zla - ale to už je otázka spíše osobního vkusu a jak vidno, své čtenáře si našel :-) Chválím formální pečlivost - bez překlepů a chyb.

Brr...moc krásná věc, ze které běhá mráz po zádech. To se ti fakt povedlo.

my taky...

-..kluci..jsem ráda..:)

viz sepot, a to teda hned tak s nekym nesouhlasime, zejo... tipujeme!

Sebastiana
07. 10. 2010
Dát tip
Hezky, ...

..sakara..mrzoute..mám husí kůži na celém těle! ..z tebe něco bude!..T! ..nelíbí se mi ošívala sebou..nebylo by lepší šila?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru