Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem tvé stáří má milá

07. 10. 2010
35
142
7111

..předevčírem jsem si přečetla dílko jedné zdejší mladé dámy, kterou nebudu jmenovat.. ..bylo o důchodcích.. ..tak vůlgární, bezcitné a pohrdavé, že jsem byla šokovaná..je již smazáno naštěstí, ovšem tady je má reakce..

Jsem tvé stáří má milá

 

 

čekám trpělivě

nosím křivé hnáty

kde nehty tam drápy

 

svraštělé skvrnité

šourám se podél stěn

v roztřesených rukou neudržím hrnek s kafem

nepamatuji si kdo jsem

 

když ulehnu

zkrátí se mi šlachy

oči zapadlé v černé jámy

po dechu lapám chrčivě ústy bezzubými

tak křehké ve své bezbrannosti

a přes to

smrt někdy zapomene

 

tak je to má milá

dočkáš se


142 názorů

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))mlčím jako pěna pěnička..malá maličká

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))se mi ulevilo ..a to jsem jen odmlouvala..no uznej!

seš vrahoun!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))) ..neroušek mi jednou napsal..že by mě za trest připoutal ke křeslu a celou noc bych musela poslouchat Evu a Vaška Bílou orchidej! ..to už raději to bičování..:) ..ale jeho mučení je zas rafinované..to musíš uznat...))

..eee..nepřeháněj..to by dost bolelo..nějaký lepší trest neměl bys?

šmánkote..kilometr komentářu..měj rozum a slitování..:) ..už to nikdy neudělám..očkem o tebe nezavadím..řeknu někomu povolanému ať ase za tebe pomodlí..sama se nemodlím jinak bych i já..jo..výhru ve sportce ti přeju..:)) ..stačí? ..:)))))

..se mi nechtělo no..tak se nečerti..sím tě...))

no..pokud jsi tady dával koment tak jo..děkovala jsem všem..jinak fakt ne..nebyla bych schopná vypsát bezchybně tvůj nick..vo tom žádná..:)

asi sis ho zasloužil..proto ti ho někdo poslal..nemyslíš?

..ok..já si nebyla jistá ale jsem zvyklá stejně si všechno raději převrátit ve svůj prospěch..octopusi..takže fajn...))))

..máš pravdu..Oldjerry..no..jsem prchlivý sangvinik..tak mi to někdy nedá..ovšem myslím že jsem v potyčce obstála se ctí..:) LadyLoba..ne ..někteří se nedočkají ale alespoň jsem jím to nastínila.. neználko..někde se prostě stala chyba.. Oktopus..jo..asi připomíná..já ovšem vycházela ze svých zkušeností..stáří je má práce.. ..děkuji vám všem za přečtení..názory i tipy..:)

Oldjerry
14. 10. 2010
Dát tip
Požádal bych Papoucha o pořadové číslo zbytečné diskuze. Tím nechci schvalovat různá svinstva, kterými si někteří tadytuzdejší boring-cattless ukájejí svou potřebu - lidi okolo sebe co nejvíc srát. Já jenom, že za těch pět let jsem zažil různě odstupňovaných agresí a sprostot celou řadu, de facto vždy po krátkém období klidu zase odněkud vyleze nějaký hajzlík a zkouší otravovat. Zcela nedávno jsem byl cílem takového small-lavatory po jedenácté. Nejlepší je neodpovídat... předstírat, že zhovadilosti neumíte číst :-)


Thea
10. 10. 2010
Dát tip
To je krásný. Sice mě někdy důchodci štvou :) jako asi každého, ale uvědomuju si, že až jednou budu v jejich věku, budou si mladí té doby myslet to samé o mně. Navíc jsem si při čtení těchhle řádků vzpomněla na babičky a taky na dva dědečky, které už nemám, a nějak se mě to dotklo u srdce... Děkuji Ti za tohle dílko. *

LadyLoba
09. 10. 2010
Dát tip
jsi si jistá, že se některé mladé dočkají stáří ? že si dřív nešlehnou, nebo si jinak svůj život zmaří?

azur
08. 10. 2010
Dát tip
fontánu neznam, stovka žárovka je prima :D

nečetla jsem nic takového, naštěstí asi pracuju v ústavu pro nevidomé, ale je to vlastně domov důchodců pro lidi s různými vadami zraku. Nenapadlo by mě si dělat legraci z těch všech neduhů, které můžou člověka potkat......zvlášť když vím, že nečekají vždycky jen na staré

..děkuji..uvidím ji až doma...)

:))))))))))))))))))))))))))))))..to věřím...) ..sakkra..já už se těším až zítra vypadnu! ..sem nějaká rozdováděná..trsala bych jak divá..když tak o tom píšeš...))

:)))))))))))))))))))))))))))nj..každý chlapby u ní zpíval...)))

..to je..na tu má málokterá..))

..fajn,.,doma se mi šikne..miluju ji...)

..díky..fontáno..to zkouknu až doma..tady se to neobjeví,,nevím proč...) ..jem prázdné místo...)

..já vím...)) ..jsme každá jiná..no...))))

..fontáno..to dá rozum,..že potkám i negativní kritiku...) ..nesmazávám..nikdy..ani kdyby kritika byla sebehorší...)

tobě hezký,,já se tu budu trápit..:)) ..omrknu tvou tvorbu...)

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
tak jo doblou noc a heský sny jo ? :)

nesmažu...) ..PamPuch..nechme toho..:))..jsem znavená jako zvíře a jsem na noční..tak pa...)

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
bí-ša : pí-.. ňami Ňami

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
hele vole, já si jen držim svojí uměle vytvořenou osobnost tady na písmáku .) a sem prostě sprostá... a trochu buranka jak vidíš ... checheche .. nenávistná pička a tak.. takže.... kompenzuju si tim svou neschopnost "vyprodukovat" krásnou a oblíbenou básničku nebo jinej literární útvar, která by se líbila všem, teda všem písmákum, který sou tak podobně noblesní a nad věcí jako ty seš... a zároveň tak upřimná až to skoro (říkam skoro) vyráží dech... tolik skvělejch a pozitivních vlastností, který mě chybí (a eště neumim psát ani mluvit spisovně, to je zlý!) .. to si tim kompenzuju. Jo a taky nemam ráda, když se někomu něco maže, je pěkná sračka házet na uměleckej, nebo rádobyuměleckej server nějaký dogmata.... umění... teda... teď už se asi dostávam daleko za hranice pismaka... nejde přece ohraničit- Je heský že ses mstila, to nic proti, to já ráda )


ok...)

Bíša
07. 10. 2010
Dát tip
Janino, ignoruj to...

..no..to jsem se jim snažila říct,.,Bíšo..jenže jak vidíš..někteří jsou z toho tak vyplašení..že se zmůžou na trapné vulgarity..akorát...)

..knížky se určitě počítají.. tvá slušnost mi přímo vyráží dech...) ..dělá ti to dobře?..copak si tím kompenzuješ?...)

Bíša
07. 10. 2010
Dát tip
Také zestárnou, když se toho dožijí...

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
Dobře přiznávám nejsem psycholog jen čerpam ze svý a ze zkušeností těch několika málo lidí se kterýma sem se o tom bavila.... knížky se asi nepočítaj co. ... je vidět že diskutovat se ti nechce, tak ja se du radši vychcat to bude mít víc smyslu. Bábo plesnivá xD

..hraješ si na psychologa? ..tak běž studovat...)

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
Když člověka někdo sere (třeba svym dílem o důchodcích) tak je to často jen jako takovej odraz v zrcadle.. co se na něj koukáš a vidíš tam nějakou svojí špatnou vlastnost..a na tu pak nadáváš.. je to nepřehledný, ale Ježíš to pochopil a vysral se na to ) A to je potom funkční přístup, nastavit druhou půlku a s ničim se nemazat !

děkuji..juno..potěšil si mě...) ..PamPuch..komplexy nemám ani náhodou..ovšem pomsta to ode mně byla..to máš pravdu...) jinak jazyk máš nabroušený řádně..nu což..tvoje věc..krásné sny přeju...)

Pam!PUCH!
07. 10. 2010
Dát tip
Je mi líto že sem to nečetla.... ale uvědomuješ si že si to samý co ona? Pomstychtivá svině s komplexama... hledej potíž v sobě ! Já sem taky tohle.... a je mi to jedno Wuuuhuuu ) Kašlu na vás Radši chcípnu než bejt důchodkyně u VOKNA HAHAAAAAAAAAA!!!!! xD ďobwou noc..

..díík...)

baaba
07. 10. 2010
Dát tip
*** :)

..no já se od rána tolik narotebírala , že jsem ani nespala po noční a jsem na další..takže jsem uj jaksi vyčerpaná...)pa a dobrou noc.:)

Zuzulinka
07. 10. 2010
Dát tip
na každou věc jsou minimálně dva pohledy, každá situace má minimálně dvě možnosti řešení...aneb jedna cesta není...možná tam...tedy myslím na onen svět, ale to nikdo neví...takže jen čistě hypoteticky:-) máme smrt jistou?...fyzickou?...duševní?....nebo je ještě nějaká jiná? nene, mám nějakou rozebírací náladu, nezlob se a pa, jdu watch TV

..pochopitelně..no to byla odezva a je fakt že píšu jak vidím..to je úplně přesné...))

Zuzulinka
07. 10. 2010
Dát tip
aneb vše je ve všem...otázkou je co a jak to vidíš

krasa je hnus. hnus je krasa. krasne orwellovske.svoboda je otroctvi. nevedomost je sila.

Zuzulinko..pochopitelně..že je to realativní..:) ..Makovečku..no konec světa tu troubit nebudem,..doufám teda...)))

Zuzulinka
07. 10. 2010
Dát tip
...a navíc bývá nečekaná...takže dočkat se, je tady pojem dost relativní:)

Makoves
07. 10. 2010
Dát tip
No, jo jde po nás po všech. Mrcha.

to jsem..Aloha...)

ale aspon jsi smířená...

..Miku..jak to můžeš tvrdit?..jak můžeš vědět jaký život prožili..snažili se seč mohli.. ..co dělají media milku..se rozhlídni .. ..vím jak to myslíš s tím zapomněním..

..děkuji..Edmunde..

Jaro..podívám se.. ..Aloha..ty bys měl možná taky.. ..stáří může a nemusí být krásné..já se stářím, pracuji..je to chléb můj vezdejší.. ..smrt není hrozná..umírání je někdy strašlivé..

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
Alloha Hurro všechno má své dvě stránky (viz Opaky), ale ne každé stáří je krásné a jestli to někdo ví, pak Šepotka. Ono ani ne každé mládí je krásné, že? A smrt? Kdo ví?

ty to píšeš sama sobě, aby jsi se přesvědčila, tolik protikladů, nevíš co je pro tebe doopravdy dobré, takový mám pocit, smrt není nic hrozného. a stáří je krásné..

..žárovko..je nádherná.. ..oheň máš v duši..:)

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
šepot no, nejsem si zrovna jistá, polární záře a oheň? To je na diskuzi, ale někde jinde!:-))

žárovkoo..noooo..tos vystihla naprosto přesně..:)

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
Norsko 1 ...asi jako polární záře?:-) Díky!

:))))

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
ne 100, ale 300 Wattů. fakt dobrý světlo

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
šepot - Ty mi vždycky rozumíš! I proto Tě mám ráda!

..žárovko..:)

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
Milí kolegové, pozastavujeme se nad netolerancí ke stáří, jenže ona je to vlastně netolerance ke všemu, co nejsem já! To je ta hrůza!

..děkuji ti..Evi..:)

Adamova Eva
07. 10. 2010
Dát tip
já si tu o důchodcích nestihla přečíst, byla již smazána :O( a to kvůli reakci, jak se dotyčný či dotyčná snažila svůj vztek si na někom vybít :O) tvá slova pravdivá i když smutná ((( píši dotyčný, či dotyčná, bo má sex žádný na svých stránkách a píše v ženském rodě, což může být zavádějící

..white..no tak..:) ..pokud jsi nečetl ono dílko..věřím že bys mě nejraději zabil..:)

Whitesnake
07. 10. 2010
Dát tip
Plesnivě bílou Kremroli na tebe

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
škoda

..norsko..s tebou je to těžké.. ..nebudu tě přesvědčovat..nech si svůj názor.. ..škoda..:)

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
meleš blbiny a vůbec ti to nevadí. jak jsi přístupná a empatická. bůh nás chraň

..norsko..nevím proč o tom pochybuješ..u tvých komentářů jsem se s nějakou empatii nesetkala..možná prostě nedokážu rozluštit co máš na mysli.. ..a pokud tím chceš říct..že křivými hnáty stáří znevažuji či v tom cítíš pohrdání..velice se mýlíš..věř mi..

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
jak jsi přístupná a empatická. bůh nás chraň

..máš na mysli křivé hnáty? popisek..

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
druhý řádek si překládám po svém. celkem mi to i vadí

..jak vidíš..nemůžu si pomoct..jak zacházíš ty s tím co v tobě je? ..ráda se nechám poučit jsem přístupná a empatická..:)

..máš pravdu..ovi..děkuji ti..:)

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
jak, co naděláš? tak zacházíš s tím, co v tobě je?

Overkill
07. 10. 2010
Dát tip
Pokud mladý člověk neoplývá dostatečným množstvím tolerance a pochopení, těžko od něj někdo může očekávat pozitivní přístup ke starým lidem. Bohužel... *T

..nj..co nadělám..:))..mám špatnou povahu..:))

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
jenom se pomsti, nic není víc tak lidské jako pomsta

..nešlo..Norsko..jsem pomstychtivá.:) ..žárovko..nelekej se..není vždycky tak zle..:)) ..Jaro-plně to chápu..já taky nestačila zírat..:) ..koloušku..výborně! ..sebastiano..buď ráda..:) ..děkuji..aleg..:)

Alegna
07. 10. 2010
Dát tip
hnáty křivé pod plachetkou osoba, ne, to jen zlehčuji, každý se dočká, když se dožije, ale Tys to napsala moc dobře, kéž by jí to sevřelo a zatřepalo

Sebastiana
07. 10. 2010
Dát tip
Jo! Dobře napsané.Škoda, že jsem nečetla dílo té dívky.

koloušek
07. 10. 2010
Dát tip
Jsem tvoje stáří s vrásčitou tváří, jsem v každé době blížím se k tobě zatím jsi mladá já počkám ráda na tvoji krásu a mám dost času i když se vleče, mě neutečeš!

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
bez toho závěrečného vysvětlování by to nešlo?

100Wzarovka
07. 10. 2010
Dát tip
šepot odpovím Ti nechciem byt stara kobietam (nemám na klávesnici písmenka s ocáskama)

..děkuji za názor..koloušku..přikláním se k němu..:)

koloušek
07. 10. 2010
Dát tip
Hrozné, ale výstižné. Pripomnělo mi to Polednici. Kdo neumře mladý, zestárne, to je spravedlivé. Jenže mladí si myslí, že jich se to netýká. Za bezcitnost ke starým lidem nemůže naše výchova, ale doba a společnost, která ji přiživuje, díky politikům a mediím.T*

..vím že víš že vím...snotíku..:)))

..nostalgiku..máš ode mně výběr..jen kroutím hlavou..:) ..to jako údivem nad tvým umem..víš..:) ..robinio..mé děti díky bohu taky..asi to bude hlavně tou výchovou..:)

...ty jsi rychlej, "nosta"...díky za avízo! Zbynďa, Vašek, Jára, Jirka a Franta....

nostalgik
07. 10. 2010
Dát tip
Chromá chůze? Bez doktorů svou kosu ti dám za oporu Co ty mi dáš? Tak třeba zkus tvůj piercing jak na ostří brus A přidej, pro posečkání, kůže kus. Bez tetování! Že dát chceš oko, to je fór? Vždyť nezná barvu trikolor pod zákalem dávné šedi, nech si, službu pro medvědí Naučnou teď dám ti lekci: srdce stimulátor nechci, na lidský se zařaď chvost a vychutnej svou bezmocnost ***

..snotíku..nedělej si ze mně legraci! ..dobře víš kde pracuji a že vím o čem mluvím..:) ..kluci..nechtěla jsem být rozvláčna.. ..stáří je můj obor..má práce a už jsem o něm párkrát psala.. ..Seneca se velmi mýlil..někdy nezůstanou žádné vzpomínky ani dobré ani špatné.. ..nu..v tom máte pravdu..některé vzpomínky nejsou rájem ale peklem..

Robinia
07. 10. 2010
Dát tip
Nevím, u svých dětí nepozoruji antipatie ke stáří, spíš naopak... cítím je však v celkovém chování společnosti. Když jsem byla mladá, bylo normální vstát v autobuse, pokud přistoupil někdo starší. Dnes to "normální" není. A to, co vyjadřují některé diskuse mladých, děs a běs...

....vylicene velmi dobre, my bychom si dovolili po tobe chtit vice: vylicit stari vice "zevnitr" - ty zmatky v dusi, ty navaly strachu ze smrti, vzpominky, nad kteryma si stari lide spis zaplacou..(dodneska nechapeme, jak Seneca moh´ rict, ze "Vzpominky jsou jedinym rajem, z nehoz clovek nemuze byti vyhnan"....ale co kdyz jsou tay vzpominky plne besu?)....ale tva reakce, vis, jakou myslime, je zasluzna...

..ach..:)dík..:)

gabi
07. 10. 2010
Dát tip
obdiv *

.Adrianne..vinníku bude víc..sama společnost je nastavená podivně..potěš ná pánbůh co bude dál..

..Robnio..já nevím..nerozumím tomu..přece to nemůže být jen výchovou..nebo ano? ..fakt nevím ale je mi z toho na nic a to ještě nejsem stará..

Robinia
07. 10. 2010
Dát tip
Když mi bylo osmnáct, byl pro mě starý každý nad třicet a mé vlastní stáří bylo v nedohlednu. Ale vulgarita vůči starým, jaká se objevuje dnes, hraničící až s nenávistí, je k pláči... (nad naší výchovou?)

..poslala jsem ji avi..tak doufám že ano..:)

..děkuji berbo..:)

..stoprocentně!..:)))

renegátka
07. 10. 2010
Dát tip
Nejsme staré, ale zkušenější a hlavně dohlédneme dál.Věk je věcí ducha a tak máme zaručené věčné mládí.Souhlasíš?

..renegátko..dík..:) ..my přece nejsem staré!..co mi to tu píšeš?..:))))

renegátka
07. 10. 2010
Dát tip
Na každého dojde, jen se netlačit.Co my dnes, to ona zítra.*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru