Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Září 2010 - Hlasování

08. 10. 2010
5
31
4906

Vážení, na Povídku měsíce za září 2010 byly nominovány následující texty:

 

.preludium. autora .duke.

Bimbas autora Bohouš Krejza

JSEM AFEKTOVANÁ LENTILKA autora Měrka_out

Mimo realitu autora sharik

O nešťastné lásce André Oliviera autorky The_MaRtinečka

Plody tak vysokých topolů autora Saetri-Ihn

Poslední den, co Ti zbývá, se stejně počítá... autorky NimwenSiradon

Stalker autora Mrzout

Život na niti a houpe se autora UchoNaKoleji_

 

Do půlnoci z 15. 10. na 16. 10. můžete hlasovat pro jedno až tři místa, hlasování prosím označte jako vážnou kritiku. Bez uspokojivého zdůvodnění (nikoli, konstatování "tohle se mi líbilo nejvíc" nebude za takové rozhodně považováno) nebudou vaše hlasy započítány. Lze hlasovat po termínu, pokud ještě nedošlo k vyhlášení. V případě hlasování pro tři místa dostane první povídka hlasy tři, druhá dva a třetí jeden, v případě dvou dostane první dva hlasy a druhá jeden hlas, pokud budete hlasovat pouze pro jednu, dostane jeden hlas. Autor soutěžní povídky může hlasovat sám pro sebe, pokud má odvahu vydržet lání, které se dozajista vzápětí snese na jeho hlavu v diskusi. :)

16. 10. ráno budou vyhlášeny výsledky.


31 názorů

Janina6
14. 10. 2010
Dát tip
Tak jo.

StvN
14. 10. 2010
Dát tip
Reaguješ na něco konkrétního?

StvN
14. 10. 2010
Dát tip
Zdůvodnění je u textů. Já jsem nikdy neměl rád unifikování soutěží. Vytvořením podkategorií, bychom devalvovali povídky na béčkový žánr, který není schopen obstát v rovnocenném souboji s jinými texty. Je to na delší úvahu, ale rámcově mi snad rozumíš. Žádné že ženy budou běhat zvlášť, děti zvlášť, leváci zvlášť, atd., hezky všichni najednou.

Janina6
14. 10. 2010
Dát tip
StvN: Pokud mám něco hodnotit, tak srovnávám, a radši bych srovnávala povídky s povídkama a miniatury s miniaturama. Ale možná už to moc žeru. Nepřidáš k hlasům nějaké to zdůvodnění? (nebij mě :-)

To není špatnej alternick, Diletant de Winter

Měrka_out
14. 10. 2010
Dát tip
jsi diletant de Winter

1. O nešťastné lásce Andrého Oliviera. Oproti ostatním dvěma místům je to méně stylisticky vyčištěné, ale má to nádhernou atmosféru, obrazy, které mě hodně braly, když jsem to četla, a moc se mi líbila ta zvláštní kombinace něhy a nadsázky, se kterou jsi to, Martinečko, psala. I ten nádech magického reálna, který mi dost připomněl např. Lásku za časů cholery od Márqueze. První místo za obrazivost, poetičnost a působivost. 2. Život na niti. Hodně jsem váhala, jestli na druhé místo pavouka nebo Stalkera. Nakonec jsem dala Ucha a to upřímně řečeno proto, že teď je to poprvé za celý pobyt na Písmáku, co nemám nic v PM a můžu tudíž bez problémů hlasovat, a mnohokrát jsem si za minulá kola říkala, že kdybych hlasovala, bylo by to pro tvoje povídky, Ucho. Máš fascinující styl, který zrovna v téhle povídce je dost hozený do střízliva, ale zase to prospívá celkové transparentnosti textu. 3. Stalker. Stylově čisté, srozumitelné, působivé, jednoduché. Takové texty mám ráda. Na nic si nehrají, říkají přesně to, co chtějí, trefují se do pomyslného tematického terče přímo do černého. Zajímavé téma, hezky ambivalentně zpracované. Stručný komentář k ostatním, co mě zaujaly: Bohouši Krejzo, máš dobrý styl a pěkný vhled do pubertální a prepubertální mysli, ale v téhle konkrétní povídce mi nějak scházel děj, nějaké aspoň mikroskopické sdělení. Takhle je to jenom taková absurdní črta. Proč ne, líbilo a pobavilo, ale na umístění to imho není. .duku., doslova žeru tvůj styl a tahle věc je i na tvoje poměry výjimečně intenzivní, ostrá a znepokojivá. Moc se mi to líbilo, ale stejně jako u Bohouše, postrádám v tom nějaký děj, aspoň elementární zápletku, prostě něco. Imho to už je ale jediná věc, co tvým textům chybí k dokonalosti - na Písmáku je fakt málo lidí, co mají takový potenciál. Saetri, psala jsem ti to už pod povídkou, zajímavý experiment, úchyláci na styl jistě oblíznou všech deset, ale pro mě je to málo čisté a průzračné. Dokonalá próza se má podle mého dát číst sama, aniž by člověk byl nucen dumat nad každou větou a číst ji třikrát. To není otázka náročnosti a experimentálnosti textu, viz třeba Woolfová - její texty jsou náročné, obrazové, poetické a komplikované, přesto se čtou samy. Shariku, hezké téma, jednoduchý krátký textík, líbilo se mi, ale na PM to není obávám se dost těžká váha. Třeba příště. :) Stručný komentář k těm ostatním: NimwenSiradon, hodně emotivní, místy poněkud klišovité. Proč ne, ale na PM to rozhodně v téhle fázi ještě není. Měrko, přestaň konečně vykrádat sám sebe. Napoprvé zajímavé, napodruhé předvídatelné, napoosmdesáté příšerná křiklavě nalíčená nuda.

StvN
13. 10. 2010
Dát tip
1. Saetri-Ihn 2. duke Janino, opět zopakuji, že nám nejde v první řadě cokoliv srovnávat, to je tady jen tak pro radost. Jinak z tohoto kola nemám dobrý dojem a měl jsem sto chutí sáhnout k despotickému vyřazení některých děl z nabídky. Dost mě mrzí chování některých autorů.

Janina6
12. 10. 2010
Dát tip
Jinak si tak říkám, jestli by Povídka měsíce nesnesla nějaké "podkategorie", jako mají třeba v Mlokovi (soutěž sci-fi povídek) - tam jsou kategorie Povídka, Krátká povídka a Miniatura, podle rozsahu. Protože někdy jsme takhle opravdu nuceni srovnávat nesrovnatelné.

Janina6
12. 10. 2010
Dát tip
1. .duke.: .preludium. Duke je pro mě mimo pořadí. To, co píše, jsou prostě miniatury, těžko srovnávat s delšími povídkami. Přesto zrovna u něj bych neváhala pořídit si takových textů celou knížku. Na minimálním prostoru dokáže naznačit znepokojující děje, konflikty a podivnosti, ať už uvnitř hlav svých hrdinů, nebo v jejich vzájemných vztazích. Stačí mu k tomu třeba jen jeden mistrně "režírovaný" dialog. Hodně věcí nechává nedopovězených a nejednoznačných, nutí čtenáře domýšlet. 2. Saetri-Ihn: Plody tak vysokých topolů U Saetriho nejvíc oceňuju styl, samotný příběh je spíš vedlejší, o to víc prostoru dostaly jednotlivé okamžiky, "nahuštěné", zachycené jakoby z několika pohledů. Text na mě působí podobně jako hudba nebo poezie, nehledě na logiku děje vyvolává pocity a obrazy. 3. UchoNa Koleji: Život na niti a houpe se Povídka může být těžší na čtení, ale zato hýří fantazií a jazykovou bohatostí. A líbil se mi i pavouk jako vypravěč - místy chladně věcný a místy až dojemně poetický... Jinak se mi rozhodovalo těžko, protože jsou ještě další povídky, kterým bych ráda dala aspoň bod: Lentilka – velmi působivé, mezi ostatními texty originální zážitek, neumím si ale představit, že bych tohle četla delší dobu. Stalker – dobré napínavé čtení do tramvaje (číst a zapomenout na okolí – dočíst a zapomenout na povídku...) O nešťastné lásce... – bohatá fantazie (klidně přidat), košatě rozvětvené vyjadřování (snad i trochu prostříhat :-)

StvN
12. 10. 2010
Dát tip
Winter - velcí autoři snad nesázeli především na originalitu:))

Winter
11. 10. 2010
Dát tip
Tvrdit, že někdo není originální, protože tři roky opakuje jedno téma/zpracování, je poněkud kruté, uvědomíme-li si, že většina velkých autorů celý život psala de facto jednu jedinou knihu.

StvN...ja jsem tady nova...takze merka je pro me originalni. doufam, ze na pismaku nefunguje seniorita jako v uniich. rada okomentuji i dalsi prispevky. dik.

StvN
11. 10. 2010
Dát tip
Nepíšeš to pro mě, ale pro autory. Mimochodem Měrka není originální už minimálně tři roky. Ale aspoň něco. Jestli ti jde o prózu tak, jako nám, tak nejlépe přečíst a okomentovat všechny povídky. Pak budeme moooc spokojení. Autoři určitě také. Každopádně díky.

dobre, tak jeste jednou: 1. Stalker. Čtivá, sugestivní próza s překvapivým závěrem. Autor čtenáře po celou dobu udržuje ve stavu příjemného napětí. Tematika lovce lidí vyžaduje citlivé zpracování (neotřelé) a to se autorovi povedlo na jedničku. 2. Lentilka. Tahle próza mě uzemnila svoji originalitou. Přestože čtenář ví, že příběh je smyšlený, v podvědomí by rád jednal jako hlavní hrdina, a proto se s ním i ztotožní. 3. Bimbas. Vtipný a dobře zpracovaný příběh na téma sexuální výchova mládeže. Vynikající přímé řeči dávají povídce plynulý spád. StvN = ne, sorac, nedelam to schvalne, ja myslela, ze strucna kritika staci.

StvN
11. 10. 2010
Dát tip
To nemá cenu. brackenridge, to děláš schválně?

1.Stalker...napinave, ctive, super tematika. 2.Lentilka...originalni, vtipne 3.Bimbas...odvazna proza!

Brackenridgi, hlasování s tímto "zdůvodněním" nebude uznáno, pokus se vydolovat nějakou aspoň minimální solidní kritiku, jinak tvoje hlasy nebudu moci započítat. Viz záhlaví diskuse. Díky za pochopení.

1.stalker. proc? protoze se mi libi. 2.lentilka...uzasny 3. bimbas proc? protoze bimbas je moje slovo mesice. good luck vsem soutezicim.

Lakrov
11. 10. 2010
Dát tip
1. Bimbas autora Bohouš Krejza Oceňuji tuhle povídku jako takové svérázné ohlédnutí do dětství. Tahle svéráznost a taky počáteční nepřehlednost, činí příběh pro čtenáře poutavým. Přes určité výhrady, které uvádím v komentáři pod dílem, shledávám tuhle povídku ze všech nominovaných za jedinou 'přístupnou' mému vkusu.

Winter
10. 10. 2010
Dát tip
Myšleno vážně, samozřejmě...

Winter
10. 10. 2010
Dát tip
Ok, tenhle měsíc mi přišlo, že hodně textů má nakročeno, ale nakonec se někde zaseknou: a když jsem se pokoušel řadit, zjistil jsem, že mám kupu povídek na jednom místě. Tak jsem to nakonec rozlouskl podle osobních preferencí, protože chtě nechtě baví ze všech mě baví nejvíc texty fantazijní: 1) O nešťastné lásce André Oliviera

100Wzarovka
08. 10. 2010
Dát tip
1. místo Stalker - Ohromil mě, šokoval mě, protože by to tak klidně mohlo být, je to tak strašně věrohodné, až mám strach! 2. místo Bimbas - pobavil a velice zaujal svojí nekonvenčností 3. místo Plody tak vysokých topolů - Zajímavě experimentální, těžší na čtení ale výborné.

selviskhed
08. 10. 2010
Dát tip
Přečetl jsem všechno a bez pochybností vybírám pořadí: 1. Stalker - skvělá věc s šíleným spádem, velmi úsporně napsaná, dobře strukturovanej text, hodně dobrej závěr, celkově strhující, ve stylu popisu připomíná klub rváčů 2. O nešťastné lásce André Oliviera - (je to zvláštní aliance ale) společně s Měrkou formálně asi nejvíce současnej a autorskej text s aluzema na různý jiný díla, dá dobře číst i víckrát díky určité pestrobarevnosti, pointa v tomhle případě kupodivu velmi dobře stravitelná 3. JSEM AFEKTOVANÁ LENTILKA - výborný freudovský humor, napsáno naprosto s přehledem, perfektně vybroušené věty výraznější je ještě Bimbas a Mimo realitu (v tomhle pořadí)

1.Měrka: Za fantazii, dobré vtipy, vlastní styl psaní (zde zcela výjimečné), a spisovatelskou invenci (a potenci), kterou prokazuje už několik let. V tomhle směru na něj nikdo na Písáku nemá! 2.Ucho: Taktéž velmi fanzazijní, roste z něj dobrý povídkář. Ještě nemá rutinu Měrky, ale jistě se vypíše... 3.místo mě nenapadá..., takže sorry.

Parsifal
08. 10. 2010
Dát tip
Snad to zvládnu vše přečíst a vymyslet nějaké erudované komentáře, to vše v termínu :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru