Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Není lásky bez trošky nevinnosti

08. 10. 2010
0
2
841
Autor
Flory

Není  lásky bez trošky nevinnosti … píše Camus,  a není víry bez lásky, a kde není lásky horní ret se často zlostně nakrčí, a kde není víry tam obchází po nocích strach ze smrti. Kdo přišel o obojí, nemůže se za takových nocí spojit s předky,  neboť pozbyl  jistoty jejich ochrany, jeho meditace jsou mělké a ani ve vzácných chvílích hlubšího pohroužení není schopen zasednout byť v nejposlednější řadě neboť se kruh bratří v dharmě uzavřel. Takový je odsuzován zdánlivě pro  malichernosti, ve skutečnosti však pro své pravé činy, které sic nezmíněny, stále jsou jednou provždy vykonány. Nemůže si být jist doma ani na cestách, neboť sám svými skutky své ochránce od sebe odvrátil a není si už jist, zda se k nim může utíkat pod ochranu. Zatěžuje karmu skupiny a nejednou přivolá v horách špatné počasí. Utíká-li se pod ochranu k amuletům , které si podržel z dob čistého života, zřetelně cítí, jak je jejich účinek omezen, jak se jejich blahodárná síla nemůže plně rozlít do celého těla. Též účinek prováděných očistných obřadů je velmi snížen, odříkávání manter připomíná přežvykování slámy, zcela vymizela duchovní spřízněnost s ctihodnými učiteli, jakož i s bratry v dharmě.  Po většinu dne je zcela v moci temného pána Máry,  veškeré jeho konání je zaměřeno k uspokojování  potřeb, a pokud zrovna není  rozhýbán touhou, nechuť  ovládá  jeho tělo k naprosté nehybnosti, tělo i duch chátrají, spirála strasti se noří stále hlouběji.  Prolomit takový stav rozpomenutím je velice obtížné, neboť jak bylo zmíněno výše, vše jest vykonáno jednou provždy, a nelze to tedy žádným způsobem odčinit, odpovědnost je neoddiskutovatelná, neboť to byla vlastní volba, jakkoliv byla svázána objektivními vlivy. Karmický důsledek vznikl v tu chvíli jako vyvážený součinitel  momentálních okolností  uvedených v univerzální souvislost.  Nedá se snad říci, vede odsud cesta jedním jasným směrem, protože právě teď lze vykročit do kterékoliv strany, ale jedním z těch směrů je přimknutí se k přítomnosti, tak aby se duchu vrátila pozornost, ostražitost a bdělost, aby opět okusil klid, získal zpět přízeň předků a snad jednou opět pocítil onu spřízněnost s bratry v dharmě…


2 názory

Ferry
08. 10. 2010
Dát tip
úprava zajímavého textu formálně na "čtivo" by byla přinejmenší zdvořilůstkou čtenářům (i kdybys psala - soudím, že je to ten případ - jako automaticky zplozený text)

..no to je hukot, to je trysk....abychom tě citovali, :"Prolomit takový stav ( rozuměj po přečtení tvého textu) rozpomenutím je velice obtížné...."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru