Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

On & On, aneb pohled na homosexualitu

01. 11. 2010
1
12
2119
Autor
Shelma

Stojím s přítelem na eskalátoru v nákupním centru Chodova a rozhlížím se po davech lidí. V duchu přemítám, co všechno ještě musíme koupit a kde se stavit. V tom moji pozornost upoutá něco atypického a zároveň nepřirozeného.... Zahlédnu dva lidi při letmém polibku.... dva muže....

Kráčejí kolem obchodů, zavěšeni kolem ramen a něco si šeptají. Lidé kolem je ignorují, nebo se o to alespoň snaží. Když ale zbystřím pozornost, zahlédnu opovržlivý pohled maminky s kočárkem a kousek dál se pohoršeně otáčí starší manželský pár....
 
Zkouším v sobě definovat své pocity a jde to trošku ztuha. Jednak pro moment překvapení a pak... je tu ta nepřirozenost toho, co nás odmala učili chápat jako "normální". Než sjedeme eskalátor, uvědomuji si spoustu věcí...
A hlavně jednu zásadní...
Skutečnost, že se někteří z nás narodí s jiným vnímáním svého pohlaví, je věc nikoliv jejich výběru, ale hříčka přírody.
Důvod, proč tomu tak je u čtyřech procent lidí, zatím nikdo neodhalil... Je to dané genetikou, nebo pouhou náhodou? Padni, komu padni. A ten komu padne "černý Petr", bude na sobě nosit glejt prokletí do konce života. Tedy tak tomu aspoň bylo v nedávné minulosti.
Dnes už naštěstí tito lidé nemusí žít na okraji společnosti, přesto je tolerance nás "normálních" v této sféře, zatím ve svém počátku. Možná časem už nebudou žádné pohoršující pohledy maminek ani starších lidí, ani poznámky, prostě je budeme brát jako sobě rovné.

Ti dva se k sobě znovu přivinuli a jeden z nich políbil svůj protějšek na tvář. V tom polibku byl ukrytý náznak něhy a ochranného gesta. Musím se usmívat. Ať láska dřímá v jakémkoliv těle, měli bychom si ji vážit. Políbím přítele, který stojí o schod pode mnou, na čelo a vnímám jeho ruce kolem svých boků.... je mi moc fajn....
Vystupujeme z eskalátorů a já se rozhlížím, zda ten zvláštní pár ještě zahlédnu....
Byli pryč, nejspíš zašli do některého krámku. Ještě jednou se usměji....

Když miluješ, není co řešit....
 
andel-muž
 
(zdroj obr: http://www.google.cz/images?q=obr%C3%A1zky+and%C4%9Bl%C5%AF&oe=utf-8&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=gCLPTNrfLo_Aswa5s9yWCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCkQsAQwAA&biw=1152&bih=597)

12 názorů

sharik
02. 11. 2010
Dát tip
nebejt krestanstvi, nikdo by tyhle chlapy na chlapy nejspis jako podivnou vec neresil... Btw, myslim ze je jich vic nez 4%, i kdyz to 4% je uz spis lidovy oznaceni... Tak jako tak, ta cast kde o nich nejvic uvazujes mi prijde takova zvlastni, napr. brat to jako cernyho petra? Proc? Par (pravda, dost dobre jen jednoho) gayu znam a vsichni jsou se svoji orientaci naprosto spokojeni =). Ale asi chapu, co jsi se snazila rict a s tim bych i souhlasil, jen to je trochu nesrozumitelne napsane...

ArnieR
01. 11. 2010
Dát tip
Vynechat ho bohužel nemohu, není to povídka, není to (podle mě, podle jiného možná ano) nikterak umělecky hodnotné, pasovala bych to na úvahu ze slohovky. Navíc část s homosexualitou spočívající ve vnímání svého těla jinak je poměrně zavádějící... Troufám si tvrdit, že homosexuál nevnímá své tělo jinak. Takoví chlapi se cítí jako chlapi a ženské se zas cítí jako ženské. Vnímají své tělo, jaké je. Nevnímají jej "jinak". Možná, že jsi chtěla říct něco onačejšího, ale prostě je to nevhodně zvolené. Pokud chceš uvést někoho, pomocí úvahy, do své hlavy, musíš ho tam opravdu dostat. Vysvětlit, co chceš říct.

Shelma
01. 11. 2010
Dát tip
Zvažovala jsem vrazit ho do úvah, možná by tam patřilo spíš. Jinak pravdu Kostky specifikuj, jen prosím vynech kázání o objevech.

ArnieR
01. 11. 2010
Dát tip
Sorry, Kostka je jelito, ale má pravdu. A tvé dílo je minimálně ve špatné kategorii.

Shelma
01. 11. 2010
Dát tip
Aha, já netušila, že jsem tu ve výzkumném ústavu, kde se musí chrlit objevy v každém díle. Pro Mozek a další objevitele: článek je míněn jako svěření se s jedním zvláštním okamžikem, jakých můžete zažít mnoho, nebo také ne, záleží, jak důkladně se díváte kolem sebe. Ještě jednou ad homosexualita vs transexualita: transexual má negativní vnímání svého pohlaví a těla vůbec, homosexuál svě tělo přijímá kladně, ale vnímá ho jinak ve vztahu k pohlaví opačnému (chtělo by to ubrat pivní kostky :-) )

Shelma
01. 11. 2010
Dát tip
Jenomže řeč je o JINÉM vnímání, ne negativním! Cituji: "Se sexuální identifikací souvisí dvě formy pohlavního sebeprožívání: transsexualita a transvestitismus. Transexuálové mají na rozdíl od homosexuálů NEGATIVNÍ vztah ke svému vlastnímu tělu, zvláště k jeho pohlavním znakům a sexuálním projevům" (zdroj: http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/pgps/ikvz/podkapitoly/b06gayove/03.pdf)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru