Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak pojmenovat třináctý měsíc?

04. 11. 2010
9
91
3650
Autor
Lakrov


Při pohledu do letošního listopadového kalendáře zaplesá oko leckterého příznivce systematiky, tím spíš oko informatika. Pondělí totiž vychází na prvního, úterý je druhého... pátek pátého, neděle pak jsou sedmého, čtrnáctého jedenadvacáteho a osmadvacátého... Vše krásně přehledné, co vy na to, páni plánovači... Nemohl by takhle vypadat každý měsíc?

Otázky typu: "Devátého... co je to za den?" by ztratily smysl. A jednou provždy bychom se zbavili pátků třináctého!


Žijeme v jedenadvacátem století, nic není nemožné. Co tedy prosadit nový kalendář? Byl by však opravdu nový?


V roce 1849 podal francouzský filozof Auguste Comte návrh na reformu kalendáře, který měl vyjádřit nezadržitelný vývoj lidstva. Podle tohoto návrhu měl být rok o 364 dnech rozdělen na 13 měsíců, třístý šedesátý pátý případně třístý šedesátý šestý den měly být vyrovnávacími mimokalendářními dny. 1. leden měl být vždy v pondělí, každý měsíc měl začínat pondělím a měl mít jednotných 28 dní.

Zajímavým rysem Comtova kalendáře byly názvy měsíců. Ty byly pojmenovány podle významných osobností: Mojžíšův, Homérův, Aristotelův, Archimédův, Caesarův, svatého Pavla, Karla Velikého, Dantův, Gutenbergův, Shakespearův...

S ohledem na zkušenost, týkající se pomíjivosti slávy jednotlivce v propasti času, a se současným přihlédnutím k našim národním tradicím se zdá praktičtější zůstat u stávajících jmen.


Zbývá tedy otázka: Kam zařadit a především jak pojmenovat třináctý měsíc?

Pojďme se o to společně pokusit. Autor vítězného (jednomyslně odsouhlaseného) návrhu bude mít v ideálním případě (tj. když to jméno někde neobšlehne a bude-li nový kalendář přijat) čest pyšnit se vlastním novým českým slovem, které bude používat opravdu každý.


Jsou nějaké návrhy?



91 názorů

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
Vymezený časový úsek tohoto měsíce (snad jen jedna noc) by se kvůli podpoře zvláštních benefitů mohl jmenovat spropyjec.

t.b.kat
17. 12. 2010
Dát tip
Já také pro SPROPITEC :-):-):-)

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
Hlasuji pro SPROPITEC :-)

t.b.kat
17. 12. 2010
Dát tip
Tak co ho nahradit slovem Spropitné - Spropitec, Spropivec :-)

Lakrov
17. 12. 2010
Dát tip
Provizec je lepší; i když trochu ztrácí na kráse tím, že není slovanského původu :-)

t.b.kat
17. 12. 2010
Dát tip
Třináctý měsíc lze odvodit od třináctého platu, tak bych navrhoval Hrabivec nebo Provizec :-)

Lakrov
16. 12. 2010
Dát tip
Pro Prosecký: Pazdernik si pamatuju taky; podle Pazdernikové revoluce :-) , keterá byla vlastně v listopadu, ale jak se řekne polsky listopad, to nevím... ale něco vymyslet by se dalo, anekdot na téma "jak se řekne polsky..." kolovalo svého času dost.

Prosecký
16. 12. 2010
Dát tip
Grudzieň! Já si pamatuji z polských názvů jenom pazdierznik, protože je to říjen, kdy jsem se narodil. jejich kwieteň není květen, ale myslím duben a tak dále ... Jsou na tom stejně blbě jako my.

Lakrov
15. 12. 2010
Dát tip
Pro Prosecký: Oncembr je taky hezké slovo; a google ho nezná!, tím lépe :-) Globalizace či normalizace (směřující k dosažení kompatibility /strojařina, el.technika apod./) jsou chválihodné ideje. Stejně jako jednotné názvosloví, napomáhající snazšímu dorozumění národů s velmi odlišnými jazyky. Na druhou stranu váhám, zda v oblasti jazyka má smysl se o něco takového pokoušet nebo zda by to vůbec šlo, takhle násilně. V minulosti už jsme se poněmčovali (a Nemci možná současně počešťovali :-) ), pak jsem se porušťovali (a s Rusákama to ani nehnulo, ale dnes, dnes!! :-) ) a teď se zase poangličťůjeme nebo Amerikanizujeme... Jestlipak k nám taky za čas začnou Amíci jezdit dělat výkopy a začnou se učit česky... Pak se ukáže, které pojmenování měsícu má budoucnost :-) Ať žije právě zuřící grudzień, децембар nebo decemrie? :-)

Prosecký
15. 12. 2010
Dát tip
Ony už ty stávající české názvy měsíců jsou pěknou pitomostí. Měli bychom urychleně přejít na mezinárodní označení. Třináctý (ale vpodstatě je to jedenáctý) měsíc by se měl jmenovat oncember. Těm, kdo mi namítnou, že přece je součástí naší národní identity nazývat druhý měsíc roku únor a devátý září, namítám já, že všechny národy měly svoje speciální národní označení a přesto je upustily (kdo ještě dneska ví, který měsíc je třeba v němčině Launing?)

Lakrov
12. 12. 2010
Dát tip
Pro elfka_Sea: Děkuji za návrhy. Světlovít se mi taky líbí. A to, že ho google nezná, mu přidává na kráse.

elfka_Sea
10. 12. 2010
Dát tip
Také by se mi líbilo měsíc zařadit za prosinec, ale prodloužit si léto by nebolo zlé...takže: Přechodník; Třináctník (aby se do něj schovaly všechny pátky třináctého); Světlones; Světlovít... a největší můj favorit z těchto všch je Svěltovít :), protože tma ustupuje...pomalu, ale velmi jistě.

Lakrov
09. 12. 2010
Dát tip
Pro pasažier letu 1978: Děkuji za návštěvu a poněkud dramatický návrh :-)

jasne a v tom mesiaci by bol každý deň piatok 13teho proste by to bol mesiac hororového rozmachu.

Lakrov
08. 12. 2010
Dát tip
Pro Alessa: možná by se v tom lidem špatně orientovalo. Když se řekne, že něco bude v červenci, každý ví, že je to v létě; když se řekne, že je to 198 den v roce, nepředstaví si většina lidí nic. Ale asi bychom si zvykli... a nebo se už nikdy na ničem nedohodli :-)

Alessa
08. 12. 2010
Dát tip
no a proč třeba měsíce nezrušit úplně budeme mít jen pondělí 214. apod.

Fouraix
02. 12. 2010
Dát tip
vemen. 13tého vemene; v měsíci vemenu; vemenné slavnosti; vemenná noc (ovšem velevemenná noc /někdy též vemenonoc/ pouze zmíněného 13. vemene - nafukování a vypouštění čtyřstrukých gumových atrap, volba vemene roku, zdobení vemen blikadly, třpytidly i henoun a další zábavičky prolévané dobrou vemenovicí, následující den státní volno /nikoliv svátek, ten je v noci, prostě jen k vyspání vemenopičky/); nebo třeba vemenáček (o dítěti ve vemenu se narodivším), ve znamení vemenonosiče samozřejmě. vemenu se meze nekradou! symbolika je jasná. lidé zneužívají vemeno dlouhá tisíciletí a měli by svému živiteli vhodně vyjádřit vděčnou úctu

Lakrov
01. 12. 2010
Dát tip
Pro Oldjerry: štěstěnec je hezký nápad a taky je to pěkné slovo. Děkuji za doplnění množiny neobvyklých slov :-)

Oldjerry
01. 12. 2010
Dát tip
Vzhledem k tomu že třináctka je atributem štěstí (jedním z) navrhuji s kreuzem after funus název štěstěnec, angl. happymonth, brněnsky klikapuchéř, nebo pípamoncl.

Lakrov
23. 11. 2010
Dát tip
Pro Květa Sněžnická: Týdnů po osmi dnech, tak aby jich byl v roce celočíselný počet, by nejspíš bylo 45. Do plné délky roku (tj. času, za nějž se Země dostane do téhož místa na oběžné dráze) by zbývalo pět až šest "nekalendářních" dní, což je téměř další týden, zaslouživší si své vlastní jméno. Představíme-li si umístění tohoto týdne na konci roku, mohlo by toto jméno znít třeba CHLASTANEC. Nebo CHLASTAVEC...? To první je lepší. Otázkou zůstává, stanovit-li jméno i všem zbývajícím 45 týdnům, nebo rozdělit-li je do patnácti "triád" a stanovit jména pouze oněm triádám; patnáct jmen už tu tuším máme... Hezké by bylo, aby všechna jména (oněch třítýdenních /3*8/ triád) byla tvořena stejným počtem znaků, začínala vždy souhláskou a tvořila abecedně vzestupnou posloupnost. Např.: BLBIENec,COURANec,DYNDINec,FOFRONík,HOVNINec,JEBANIec,KU... ... ať raději pokračuje někdo jiný, začíná to zavánět blokací za vulgaritu :-)) (Závěrečný, nekaledářní CHLASTANEC by pro sjednocení délky názvu s ostatními mohl nést jméno PIJATYáš; zda užít po P měkké i či ypsilon, toť otázka. Ať tak, či onak, nezačínal by však na "Z", což možná činí toto jméno neakceptovatelným). Pro Big_George: k setřídění původních společně poskládaných třinácti měsíců do výsledného pořadí tedy zatím nepřikročím :-) Všem ostatním děkuji za návštěvu.

13.měsíc a proč ne hned 8 dnů v týdnu? kdyby byl týden a osmi dnech,ten osmý byl by tu pro nás------písmák přece a ten třináctej měsíc- kachtlej šlampajk tranglík zatrafla -------jé,to by se to vymejšlelo-kdyby se nám všem moc chtělo Na stárnutí mi stačí i těch 12 měsíců- měj se

FAE BOMB
21. 11. 2010
Dát tip
V zimních měsících je, tuším, největší úmrtnost. Mezi bezdomovcema určitě. Proto bych navrhoval optimistický název UMŘENEC...

Marcela.K.
18. 11. 2010
Dát tip
Byla bych ráda, kdybys "mylenec" ze svých návrhů vypustil. Byla to jen okamžitá reakce na "lakrovec". Děkuji.

Lakrov
18. 11. 2010
Dát tip
Pro Big_George: No to seřazení bude potřeba víc času; nejlépe to zkusit ve společnosti několika přátel a lahví vína :-) Přidáme-li SRANEC a ELFTEMBER (děkuji za další návštěvu a návrhy), máme už i pár záložních názvů. takže bude z čeho vybírat.

Cousin
16. 11. 2010
Dát tip
elftember

Cousin
16. 11. 2010
Dát tip
Elftember

na podnět od Slimáčka přidávám SRANEC ;-)

Slimáček
11. 11. 2010
Dát tip
co třeba nijak, co třeba na to s*át?

Lakrov
11. 11. 2010
Dát tip
Pro VT Marvin: A mon Dieu! Asi mi nějak splynul s BLBNEM :-) Takže už jich máme třináct. Taky koukám, že ti dlužím odpověď na otázku "Co znamená doprostřed roku?" Doprostřed dvanácti členů (měsíců) je mezi šestý a sedmý :-)

Lakrov
11. 11. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: V tak velkém počtu týdnů by se možná špatně orientovalo, ale je to otázka zvyku; za jednu či dvě generace by si lidi zvykli a věděli by, že v 10. týdnu přichází jaro, ve 25. léto atd. V tom, že se všechno mění a že naše pojetí času je založené jen na krátkodobé zhušenosti, máš samozřejmě pravdu :-) Pro Notreal: Dělení na roční období, složená ze shodného počtu týdnů (zřejmě třinácti) je taky zajímavý nápad. Zbývá vymyslet jména oněm třinácti týdnum; zarovnat je na stejný počet znaků, jako jsi zarovnal jména ročních období, by přispělo k nádherné uniformnoasti :-) Pro Diana: Zařazuji BANKROTAN do slosování (jen nevím, bude-li někdo hlasovat :-) ) Je to pěkné slovo. Pro Něžný debil: NĚŽNĚNEC je svěží jméno; a co bys říkal(a) na LIBĚD-EC? Pro drami: Zařazuji BLBEN mezi vybraná slova :-) Pro Big_George: Klub divnovědců mě pobavil; možná se do něj hodím, možná je nás víc... A DOVOLENEC zařazuji mezi vybraná slova. Pro aleš-novák: Zařazuji DYNDYNEC (google ho nezná :-) ) máme zde tedy (řazeno abecedně) slova: BANKROTAN BILLBOARDEL BLBEN DOVOLENEC DYNDYNEC KRAVINEC LUNEN MYLENEC NĚŽNĚNEC SLUNOVRAT ZDRCENEC ZMRZLINEC ... je zajímavé, že se jich sešlo dvanáct; není to znamení, že máme nechat vše při starém? Všem ostatním komentujícím děkuji pěkné za příspěvek do diskuse.

něžněnec

Diana
08. 11. 2010
Dát tip
BANKROTAN! Poslední měsíc se totiž bilancuje a schvaluje státní rozpočet. Co může tedy být výstižnější? :-(

drami
08. 11. 2010
Dát tip
Tedaaa, nestíhám číst všechny příspěvky tady, ale (jak jsem už byla kdesi pravila), navrhuju BLBEN. Může se libovolně vkládat či zaměňovat za jakýkoli stávající měsíc, čímž se ony posunou, anebo se přidat za... prAsinec. On je konec roku stejně k zblbnutí, tak proč ne?

Notreal
06. 11. 2010
Dát tip
Lunen se zdá být nejlogičtější. Jinak bych raději zapisoval týdny a z měsíců udělal jen 4 fáze ročního období, tj. Jarn, Letn, Podzn, Zimn

těša
05. 11. 2010
Dát tip
Ede - 1 - proč je začátek týdne v pondělí omyl? protože je taková tradice o pár set let mladší než jiná? je v tom případě omylem i jízda vpravo, když se relativně nedávno jezdilo vlevo? 2 - myslíš, že když na něco člověk nestačí, dělá si z toho legraci. fajn. musí to ale proto platit i obráceně? /a ani v prvním směru to neplatí: nevím, a přece místo srandiček rýpu:)/ BG - jenže většina lidí je nejnáročnější, právě když odpočívá.

.duke.
05. 11. 2010
Dát tip
mylence a lakrovovi hloupost kvete. a to je podzim.

StvN
05. 11. 2010
Dát tip
Pochopil jsem to tak, jak to bylo podáno.

Marcela.K.
05. 11. 2010
Dát tip
StvNe, to, že jsi to nepochopil hned Tě dost štve, co? :-) tak se s tím smiř a hlasuj pro ZDRCENEC :-)))

StvN
05. 11. 2010
Dát tip
Hloupost se dá vždycky nakonec označit za žert.

vzhledem k tomu, že by to byl měsíc navíc, všichni by na tu dobu odkládali věci, které se jim nechce dělat. Podle známého "kdy to bude? Na svatého Dyndy" bych tedy navrhoval Dyndinec, v němž by zároveň ten zmiňovaný Dyndy měl mít i svátek, aby se termíny dali přesněji definovat...

Lakrov
05. 11. 2010
Dát tip
Všem děkuji z návštěvu a za snahu. Pro ty, kteří si nebyli jisti, že jde o žert, upřesňuji, že jde :-) Pro Edvin1: Slunovrat se mi líbí. To slovo sice není originální, ale tvé zdůvodnění je přesvědčivé. Spolu s týdnem, počínajícím nedělí, by bylo zároveň splněno volání těch, kteří žádají pátek třináctého. Pro LadyLoba: Ze tvých čtyřech návrhů se mi nejvíc líbí LUNEN; trochu připomíná kečuánský výraz pro pondělí (Lunis). A nevím, co mě v tom názvu navádí zařadit jej za červen. Pro Domeček_z_trávy: ZDRCENEC je pěkné slovo, ale působí tak bezvýchodně; připomíná některý měsíc v období polární noci. Pro VT Marvin: Kdyby byl ten měsíc zařazen doprostřed roku, asi by zůstal význam původních jmen zachován. Pro Arlea689: Hruden je taky pěkné jméno (taky polský Pazdernik). Ale nejlepší je BILLBOARDEL! :-)) Rozesmál jsi mě. Octopus Syd: Tvýj prasinec a KRAVINEC mě taky pobavily. Co takhle třeba TŘINÁCTEK? Pro Janina6: Zmrzlinec je sladký; a zmrzlinet zní tak francouzsky :-) Vybereme-li z návrhů, máme zde tedy slova: SLUNOVRAT LUNEN ZDRCENEC BILLBOARDEL KRAVINEC MYLENEC ZMRZLINEC ... ještě něco mi uteklo? Zkusme hlasovat, ať se dozvíme, ke komu poputuje stokoruna pro vítěze :-) Pro Metta: Lakrovec -- Takovou čest si snad ani nezasloužím :-) Měl-li by být (po vzoru Comta) pojmenován měsíc po někom z mého oboru, měl by to být nejspíš Bil Gates a myslím, že by si to zasloužil. Gatesův měsíc by pak měl být zařazen do některé z částí roku, v níž je na obou polokoulích (též v rovníkovém pásmu) proměnlivé počasí. A tak by mohl ještě za mnoho století několiksettisíckrát(?) denně zaznít výrok: Zasranej Gates!

Třináctá
05. 11. 2010
Dát tip
Jsem zásadně proti rušení pátků třináctého.

Marcela.K.
05. 11. 2010
Dát tip
Slunovrat je hezký nápad - sluníčko já můžu ;-) Přesto, Edvine, doufám, že Lakrov nechá vše při starém...

Edvin1
05. 11. 2010
Dát tip
Obávám se, Lakrove, že nikoho ani nenapadne vymýšlet nějaký poetický, hezký a pregnantní název onoho třináctého měsíce. Zatím jsou tady jen blbinky. Typicky české - když na něco nestačím, dělám si z toho šprťouchlata. Myslím že ono třinácté období by připadalo na poslední dvě třetiny prosince. Pak bych jej pojmenoval po skutečnosti, jež je neměnná v čase, nezávislá na lidské pomíjivosti a důležitá pro celou planetu, navíc se symbolickým významem snad ve všech kulturách a nezávislá na náboženstvích: slunovrat. Měl bych pouze výhrady ke dni, jimž by měl dle Comtova návrhu každý měsíc začínat. On vycházel z toho, že týden začíná pondělím, měl by tak tedy začínat i měsíc. To je ovšem omyl, mající své kořeny ve středověku. Prvním dnem v týdnu je neděle - fakt neznámý jen v Čechách.

Marcela.K.
05. 11. 2010
Dát tip
nic, nebavíš mě

Marcela.K.
05. 11. 2010
Dát tip
Nejlepší, kdybys tam vystřelila hned, velitelko (alias ceed, fontáno atd....) :-)

Tento tzv. Světový kalendář je tak dobrý nápad, že nemá žádnou šanci na schválení, jelikož drtivá většina lidstva patří mezi konzervativní tupce.

.duke.
05. 11. 2010
Dát tip
růženec novákovec?

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
Natolik si teda nefandím. Jako že už mě klepne prostě

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
No, to se mi teď stává pořád. Možná se už blíží konec :-)

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
Den Blbec je ale skoro pořád.

Aqua-bella
04. 11. 2010
Dát tip
Co mají všichni proti pátku 13?? A když všem tak vadí, myslíte, že by přijali měsíc s číslem 13?? A bylo by to takové monotóní. Občas je docela sranda přemýšlet, co je za den. Alespoň ve škole máme co dělat :D Navrhuji jméno Blbec.

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
Bejlíp? To bude zkratka reklamního sloganu "Baileys chutná nejlíp". Pani učitelko.

Marcela.K.
04. 11. 2010
Dát tip
Proč ke zlu? Varinta je roztomilé slovo - skoro jako bejlíp ;-)

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
Varinta jest překlep. Budiž mi připsán ke zlu. Opravuji ma "varianta".

Janina6
04. 11. 2010
Dát tip
No, kdyby se ten třináctej měsíc měl napasovat mezi prosinec a leden, tak nejspíš taky něco zimního, třeba zmrzlinec. Třeba by se z toho časem vyvinula modernější varinta "zmrzlinet" (jako zmrzlý net) :-)

StvN
04. 11. 2010
Dát tip
To byla důležitá poznámka sestřičko:)

Marcela.K.
04. 11. 2010
Dát tip
...to už nezamluvíš :-)) bejlíp ;-)

StvN
04. 11. 2010
Dát tip
Jasně, ty to posoudíš bejlíp:)))) Diplom ti utekl jenom o fous, viď:)

Halcyon
04. 11. 2010
Dát tip
Třináctým měsícem býval u nás tradičně Měsíc Československo-Sovětského přátelství

Marcela.K.
04. 11. 2010
Dát tip
:-))) ano, to jsi trefil přesně StvNe. Jen jsi přitom odpráskl sebe :-)))

Konečně by měl třináctý plat smysl :)

StvN
04. 11. 2010
Dát tip
I když budeš mít prvního v pondělí, tak stejně nebudeš mít intuitivní propojení na tohle - co je za den devátého. Co je za den semnáctého? Jak dlouho ti trvá to spočítat? Odpadne ti pátek třináctého a místo toho lidem naservíruješ 28 dní třináctého měsíce. Co se dotýká plánování, tak to se dělá různě, obyčejně však na kalendářní týdny, dny se až tak neřeší. Jako je to fajn námět na takovou laškovní diskusi, ale netahal bych do toho nějaký smysl, protože myšlenkově to pitomost, jenže se není čemu divit. Mně přijde, že dneska už nikdo fakt nepřemýšlí.

Arlea689
04. 11. 2010
Dát tip
Sem slyšela, že kdysi existoval měsíc hruden. Ale ten mají i Poláci, tákže by v tom billboardel.

anebo dva Karlové, páč mají svatek. Nebožtíci.

LadyLoba
04. 11. 2010
Dát tip
zzlatý - není to až tak jasné, ještě tady byl měsíc knihy a podobné hlouposti

zzlatý
04. 11. 2010
Dát tip
To je přece předem jasné! Už dřív to byl měsíc československo-sovětského přátelství... tak proč něco nového vymýšlet?

pro Květoně tedy zdrcenec..:-)

To už by nikdy nebyl pátek třináctého!

LadyLoba
04. 11. 2010
Dát tip
apřílovec ;-) májkovec junovec lunen ...

Norsko 1
04. 11. 2010
Dát tip
to jsou problémy..

Marcela.K.
04. 11. 2010
Dát tip
mylenec :-)

Didoprdelec

Metta
04. 11. 2010
Dát tip
lakrovec

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru