Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÁM na písmákovi

09. 11. 2010
5
16
2790
Autor
Alloha Hurro

 

Už nějakou dobu tu působím, a za tu dobu jsem zjistil mnoho věcí, jedna z nich je že tě ostatní nehodnotí podle toho jak píšeš svoje díla, ale jaké jim píšeš kritiky, jak často je čteš, a jak tipuješ, pro mne se staly tipy už méně cennými, a kritiky tipu pěkné, líbí se mi, sice potěší ale nejsou místné, ukazující na nedostatky, a jinak postrkující autora k lepším zítřkům a k tomu co v nich napíše.

   Tady na písmáku, ale mluvím jen sám za sebe, jsem se zastavil, myslím ve vývoji, ustálil jsem si styl, a přestal si hrát, přiznávám, na určitou dobu jsem propadl tipové mánii, ale už před časem jsem se vzpamatoval, a od té doby přemýšlím co dál? Vede to někam? udělat si s písmáka jen takový veřejný šuplík výplodů? Vždyť je to fajn server a nedám na něj dopustit, ale sami milovníci z něj dělají domeček pro bárbínky.  Nevím jestli se na něčem takovém chci podílet, vím přiznám se, občas taky jen napíšu jak se mi jednotlivé dílo líbí, ale to je protože jsem ohromen a nemám skoro slov, a proto se sotva zmůžu... A přiznávám že je mi líto hodnotit dílo které je úplná slátanina, ale které napsal autor zcela dobrého myšlení, ke kterému mám třeba i nějaký závazek, třeba citový, nebo nějaký dluh, který bych mu rád splatil,  Ale znáte to rčení jak my k vy, tak my k vy... nebo jak chceš aby se ostatní chovali k tobě tak se ty chovej k ním, ale ti co špatně píšou, nebo úplné blbosti, ale zato umí potěšit, buďte k nim nevlídní a krutí, když si to nezaslouží, protože nevhodně zvolená slova je můžou odrazovat, k psaní, a brzdí je ve vývinu, to ale nechci.  Mám rád všechny co ztvárňují své myšlenky, skutky, představy, idee do veršů, a dělí se s námi, mají tu důvěru k nám, a my k nim, jsme tu jedna taková velká rodina, ale v pěkné rodině, se člověk naučí jen něco, ale ty zásadní věci se naučí ve vnějším životě, který není tak vlídný, dobrý , a hodný, tady chce každý snad ukázat svou dobrou tvář.... a kdyby se chovali mimo písmáka taky tak pěkně jak tady, byl by svět o kousek hezčí. Ale často zapomínají na své dobré stránky, a nechají se svést, v afektu, neboť jinde se střetávají se spoustou blbců, tupců, a hrubiánů, ve vlaku, v obchodě, na ulici, i ve vlastním domě, vím není jednoduché bojovat sám se sebou, a snažit se převychovat, ale situace nás stále pokouší, a testují jestli se zachováme lépe, než předtím, a my se né vždy zachováme podle svého nejlepšího svědomí, ale to jsem trochu odbočil, rád jsem vás tu poznal, a děkuji, ale načas se ztratím kdesi tam ve své hlavě...  pište čtěte, naslouchejte si, jak nejlépe umíte zase se jednou vrátím ale nedokážu odhadnout kdy .


16 názorů

v dnešní době už je málo být jen básníkem, psát a psát a nechat, aby to bylo čteno, kdo by to četl? chce to ještě něco, chce to zvuk obraz nápad myšlenku originalitu, prostě něco co tu nebylo, pak do toho přimíchat trochu trpělivosti, s tou nějakou dobu vytrvat, pečlivě číst kritiky a stát o ně, a hned je člověk jako básník o kousek dál... možná víc než se zdá...

Takovýchto zamyšlení jsem tu četl tucty, a sám i nějaká už tu zanechal.Také nenechám na Písmáka dopustit, a nenechám se odradit některými teroristy v tomto prostoru. A tvoje vyjádření o hodnotě kritik(jistě i od kritiků) sdílí mnoho autorů zde.Ale ani jiné podobné servry či "živé" spolky ti nedají víc než čtení a vstřebávání všeho s čím se setkáš naživo. Své pokusy projekce a přednesu bys mohl přesentovat v nějakém klubu a tam si naživo odzkoušet reakce. Mě se to líbí.Nevím kam chceš dojít s poezií, ale proslavit se jako básník, na to je podle mě už po sezóně.Určitě už 100 let. Poezie je okrajový zžánr.Už jsem ti tu jednou napsal,ale ty ses posunul dál, tedy i já (ač u díla z minulosti) pokračuji v myšlenkách zda... být či nebýt... básníkem.

To nevím moc tě nesleduju : D

zas jsem tu dlouho nebyl že? :D

Vítám tě Zpátky...

Máš tu dobré myšlenky.Ten proslov k národu Písmáckému je podobný některým mým plačkám tady.Hele, nakoukni na Světloslava. On tam ve svém posledním mimo popsal podobné myšlenky, zařadil se mezi nás.Nejsi sám koho to tu odradilo, ale vidím, že jsi opět tady.Užívej si, jsi mezi svými...a ty prudiče ignoruj, nebo jim to vytmav, ale neber to vážně.

saurinka166
17. 11. 2010
Dát tip
Allíčku...ty odcházíš? :( tvá díla mi vážně budou chybět :( nicméně se těším na VH :) tak ahoj tam :)

Musím se ptát, proč dílo, ve kterém autor píše že NECHCE tipy, dostalo rovnou čtyři...¨ Dřív autor posílal svá díly přes mail a SMS, takže pokud chcete i dál sdílet svá i jeho díla společně s ním, pište na mail forestbest@seznam.cz Klidně mu posílejte své básničky, zlobit se určitě nebude;)

Já tady vlastně také píšu kvůli známým. Teď už vlastně hlavně kvůli jedné osobě. Se kterou vzájemně své textíky sdílíme. Kdyby tady ani ona nebyla, tak už asi skončím nadobro.

Ad ostatní - bez Písmáka se vážně žít dá. Já to zvládnul skoro dva měsíce, kdy jsem si dal autorskou zimní pauzu (možná že to po roce zase zopakuji). Rozhodně já už to nyní také nepřeháním jako kdysi, kdy jsem tu vysel. Díky dalším závazkům, které mám teď více než psaním vlastních myšlenek a polobásní se zabývám překlady, studiem starých jazyků a filosofie. Je to pak rozhodně větší povznesení ducha než když bych měl vytvořit devadesát stránek nějakého vlastního poetického textu, který by se pak ještě hůř skládal do nějaké sbírky.

Dobře jsi to napsal. Je pravdou, že mnoho lidí mi napíše jednu větičku a mnohdy třeba neprohodí, co se mu pořádně na té básni líbí a co ne a já vlastně mnohdy ani nevím, jaké prostředky, motivu používat často, a které raději zavrhnout, protože akorát plaší oči. Když si vzpomenu na to, jak jsem před nedávnem napsal jednu báseň, tak byli dokonce kritikové tak hodní, že ji hodnotili natolik záporně, že po pěti příspěvcích mě začali častovat vulgárními výrazy na účet mého nicku, jména, přesvědčení. To od nich nebylo vůbec hezké a hodně dlouho jsem přemýšlel, jestli na to všechno nějak zareaguji, či nikolliv. Nakonec jsem to nechal být. Ať se raději vyzvrací. Já jsem ostatně rád, že si mohu psát přímo sem a nikoliv do šuplíku. Tam by to bylo úplně k ničemu.

Když to takhle cítíš, pak je to to nejlepší co můžeš udělat. Je pravda, že když jsem tu byla přihlášená asi třetím dnem, zarazil mě systém tipů. Je otázka, jestli se to má brát jako znehodnocení díla a neobohacení autora nebo zdvořilost, ale pro tu tady Písmák není. Ani kritiky tady moc nemají ten správný význam, většinou píšeme pořád dokola to samé. Jak jsi sám řekl, Písmák tě ustálil, dal ti určitou formu psaní, takže to odmlčení ti může pomoci najít nějaký ještě netušený rozměr a to je fajn:). Snad mi je budeš i nadále posílat;)

hodně štěstí přeju, klidně zkus žít bez písmáka, to jde taky. Spousta lidí je tady na tom závislých a už sotva vnímají svět venku...pak píšou jen o tom, co zažili v minulosti, nebo cestou z práce a do práce. Klidně skonči, ale třeba ti to někdy bude chybět, tak napíšeš, proč by ne. A možná, že se ti ozvou ti, kteří porozumí, prostě to tvoje psaní najde cestičku k něčí duši. ps: jsi fajn filozof ...Třeba tvá cesta povede polem, po hřebenech černých vln zorané..... loukami travou lesem......a dál tvou jednu krásnou mám pořád schovanou díky ti za ní

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru